Home Lifestyle Het Gevaar van Ongezonde Eetgewoonten

Het Gevaar van Ongezonde Eetgewoonten

Het gevaar van ongezonde eetgewoonten

Ongezonde eetgewoonten en een ongezond voedingspatroon hebben grote gevolgen voor de gezondheid. Veel mensen staan daar niet eens bij stil, vooral de jeugd niet, maar het is wel iets waar we toch goed op moeten letten. Heel veel mensen onderschatten het gevaar van ongezonde eetgewoonten. Ongezonde eetgewoonten leiden namelijk heel gemakkelijk tot doodsoorzaak nummer één in Nederland, namelijk hart- en vaatziekten. Het grootste probleem zit hem hier in het eten van voeding dat rijk is aan verzadigde vetzuren en transvetzuren. Het eten van gezonde, goede voeding, zoals vis, groenten en fruit doen het risico op hart- en vaatziekten juist weer afnemen.

Door ongezond eten is ook het risico op diverse andere aandoeningen, zoals suikerziekte, kanker en botontkalking veel groter. Het is al langer bekend dat het eten van veel groenten en fruit ons juist beschermd tegen diverse vormen van kanker. Toch eten we dat juist veel te weinig.

Jongeren

Juist jongeren, die nog een heel leven voor zich hebben, eten juist veel teveel verzadigd vet. Verzadigd vet is vet dat bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft, zoals bijvoorbeeld boter. Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van de jongeren voeding gebruikt welke voldoet aan de aanbevelingen voor de maximale hoeveelheid vet per dag. Daarnaast eten we doorgaans veel te weinig groenten en fruit. Over de gehele bevolking gezien voldoet slechts 1 op de 10 Nederlanders aan de dagelijkste aanbevolen hoeveelheden. Dit aantal is bij allochtonen en lage sociaal economische groepen nog veel lager.

Voedselaanbod

Persoonsgebonden factoren zijn natuurlijk van invloed op het voedingspatroon. Daarnaast zijn ook andere factoren van grote invloed daarop. Eén van de grootste invloeden op ons voedingspatroon is het voedselaanbod. Met name het aanbod van gemaksvoedsel, ofwel junk food, zorgt ervoor dat er een daling heeft plaatsgevonden in onze dagelijkse groente en fruitconsumptie. En dat terwijl er meer dan voldoende groenten en fruit wordt aangeboden. Er worden nog steeds meer verantwoorde en nieuwe voedingsmiddelen aangeboden, maar het probleem is dat het aanbod van ongezonde producten net zo hard mee stijgt. In de toekomst zal dit een zeer negatief effect hebben op de volksgezondheid, zeker zonder actieve maatschappelijke tegendruk.

Risico’s van ongezonde eetgewoonten

Ongezonde eetgewoonten kunnen resulteren in diverse aandoeningen. Naast het feit dat je van ongezonde voeding veel te dik kunt worden kun je er ook de meest vreselijke aandoeningen aan overhouden.  De meeste bekende aandoeningen zijn:

 • Hart- en vaatziekten, waarbij aderverkalking het grootste probleem is
 • Suikerziekte
 • Cariës
 • Dikke darmkanker
 • Kanker van het hoofdhalsgebied
 • Longkanker
 • Maagkanker
 • Slokdarmkanker
 • Obstipatie
 • Osteoporose
 • Nierfalen

Ongezonde eetgewoonten

Als iemand te veel eet hebben we direct de neiging om te zeggen dat hij of zij ongezond eet. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Te veel eten betekent niet automatisch dat diegene ook ongezond voedsel eet. Echter als je te veel aan energie binnenkrijgt duidt dat wel degelijk op verkeerde  eetgewoontes. Eén van de meest verkeerde en meest gemaakte verkeerde eetgewoonte is het eten van te weinig groente en fruit en daar tegenover juist weer te veel ongezonde vetten. Dit voedingspatroon zorgt er niet alleen voor dat je een overschot aan energie binnen krijgt, maar heeft daarnaast nog eens zeer ongezonde, negatieve effecten op je lichaam. Het kan gemakkelijk lijden tot een vitaminetekort of problemen met de spijsvertering of stoelgang door te weinig vezelrijk voedsel.

Dit is natuurlijk een zeer groot probleem, maar zeker geen onoverkomelijk probleem. Je kunt er namelijk zelf gemakkelijk iets aan doen. Het enige wat je daarvoor moet doen is te achterhalen hoe je wel een gezonde voedingssamenstelling krijgt. Er blijven natuurlijk altijd de gevaren van het enorme aanbod lekkere snacks, frisdranken, snoepjes en andere overheerlijke caloriebommen op de loer liggen.

Help, mijn kind eet ongezond!

Veel jongeren eten tegenwoordig ongezond, vaak zelfs heel ongezond.  Al dat ongezonde eten hoeft er niet direct toe te leiden dat ze meteen dik worden. Er zijn voldoende jongeren die zo mager als een lat zijn en zich toch volproppen met chips, patat, frisdrank en snoep. Op die manier komen er heel veel slechte stoffen in hun lichaam, terwijl de stoffen die ze nodig hebben, zoals bijvoorbeeld vitaminen, er vaak niet in gaan. Dit kan onder andere resulteren in een te hoog cholesterol. Toch is gezond blijven in de ontwikkeling van je kind echter zeer belangrijk. Maar vertel dat je kind maar eens.

Promotie van ongezonde voeding

Onze gezondheid wordt voor het overgrote deel bepaald door wat we eten. Gezonde voeding en een goede gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als kind wist je al van je moeder dat je de spruitjes op moest eten omdat ze zo gezond waren. Toch is het voor de mens blijkbaar moeilijk een gezond eetpatroon te behouden en vooral groenten en fruit te eten. De zorgkosten rijzen tegenwoordig de pan uit, maar bijna niemand staat erbij stil dat de oorzaak voor diverse ziekten en aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten, in ieder geval gedeeltelijk, te maken hebben met ongezonde eetgewoonten.

Veel kinderen hebben op zeer jonge leeftijd vaak al te maken met allerlei kwalen, vaak simpelweg omdat ze leven op een dieet van frietjes en cola. Je kan dan alle medicijnen voorschrijven die je wilt, maar dat is dweilen met de kraan open.

Waarom eten we dan toch niet gezond?

Eén van de grootste redenen waarom we het niet voor elkaar krijgen om gezond te eten is de voedselindustrie. De mens heeft daardoor een ingebakken voorkeur voor zoetigheid, zout, vet en alles in grote porties. De voedselindustrie kan nou eenmaal veel meer winst maken op verwerkte voedselproducten, van snacks tot ontbijtgranen, dan op een appel of een bloemkool. Telkens weer komen er nieuwe zoete, zoute of vette producten op de markt en worden we doodgegooid met reclame over al dat lekkers. En probeer er dan nog maar eens van af te blijven.

De voedselindustrie is nou eenmaal een zeer lucratieve markt. Voor elk moment van de dag wordt er wel weer een nieuwe snack bedacht. Het gaat de fabrikant daarbij echt niet om de voedingswaarde of de smaak, laat staan de gezondheid. Er telt maar één ding, en dat is het binnen halen van vele miljarden.

Gezonde Groeten,

natascha

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987