Onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

In de overgang kunnen vrouwen te maken hebben met een onregelmatige menstruatie. Vanaf het moment dat je bent beland in de pre-menopauze is de hormoonhuishouding aan het veranderen. Je kunt hierbij een soms afwezige, korte of een onregelmatige menstruatie ervaren. Vaak heeft het te maken met een hormonale disbalans. Normaal gesproken heb je een vaste menstruatiecyclus. Je weet wanneer je ongesteld moet worden en dat is voor veel vrouwen prettig om te weten. Ze kunnen er rekening mee houden als ze een keer een weekendje weg willen of het erg druk hebben. De menstruatie kan namelijk veel lichamelijke klachten geven zoals buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en/of algehele malaise. De een heeft er meer last van dan de ander. Wanneer je de pil slikt, kun je de datum van de menstruatie sturen. Maar na een tijdje stop je daarmee, merk je dat je wat ouder wordt en ineens krijg je de onregelmatige menstruatie. Dit kan een behoorlijk lastige periode zijn, zowel fysiek als mentaal. Je krijgt ineens veel lichamelijke klachten en je merkt dat het niet meer is zoals vroeger. Je zult het even af moeten wachten welke kant het op gaat, je kunt namelijk niet in een keer zeggen dat je nu in de overgang bent gekomen. De ene vrouw is 40 en de ander is 50 jaar of ouder, dit kan voor iedereen namelijk anders zijn. Houd het daarom goed in de gaten en bij vragen kun je altijd naar de huisarts gaan of vragen aan iemand die al in de overgang is wat er bij kan horen. Praten is sowieso altijd goed over wat je voelt en waar je last van hebt. Deel je ervaringen met andere vrouwen in de overgang. Het kan veel ongerustheid wegnemen, waardoor jij je beter gaat voelen. 

Overgangsfasen

De overgang kent een aantal fasen. Je kunt ook in de vervroegde overgang komen. Op het moment dat je menstruatie stopt voor je 40ste, dan ben je in de overgang gekomen. Dit wordt ook wel prematuur ovarieel falen genoemd. Het ontstaat wanneer de eierstokken niet meer werken. Het wil zeggen dat er geen ei blaasjes meer groeien en dan vindt er ook geen eisprong meer plaats. Daardoor blijft de menstruatie weg en de vruchtbare periode is tot een eind gekomen. De overgang begint vaak wanneer er een verandering plaats gaat vinden in het menstruatiepatroon. Daarbij komen de menstruaties korter na elkaar en ook worden ze vaak heviger. Dan wordt na een poosje de tijd tussen de menstruaties langer en na een tijdje blijft de menstruatie helemaal weg. Op dat moment heeft zich de menopauze voorgedaan als er na een jaar nog geen menstruaties zijn geweest. Het kan alleen achteraf vast worden gesteld wanneer je je in deze fase bevond. Het kan zijn dat de menstruaties tijdens de overgang erg hevig zijn, je kunt erg veel bloed verliezen. In dat geval kun je je laten onderzoeken of dat er geen andere oorzaak is.

Overgangsklachten

Er bestaan een aantal typische overgangsklachten. Daarbij horen de opvliegers, het nachtelijk transpireren, een droge vagina (kan ook op andere momenten optreden) en de onregelmatige menstruatie. Bij opvliegers gaat het over plotselinge warmteaanvallen, die samen gaan met een rood gezicht en hals en een koortsig gevoel. Het kan ook weer samen gaan met hevig transpireren. Je kunt een opvlieger op ieder moment krijgen, ook kunnen ze uit worden gelokt door bijvoorbeeld stress of door alcohol. Er zijn vrouwen die er ontzettend veel last van hebben, waardoor zij hun dagelijkse bezigheden niet of nauwelijks kunnen uitvoeren. Er zijn echter ook vrouwen die geen opvliegers krijgen. Zo’n opvlieger, warmteaanval duurt vaak een paar seconden tot een paar minuten. Bij sommige vrouwen kunnen de klachten echter ook een kwartier of zelfs een halfuur aanhouden. Dit kan uiteraard erg vervelend zijn, want je weet nooit wanneer ze komen en weer verdwijnen. Opvliegers komen op de meest ongelegen momenten (je bent in vergadering, in gesprek enz.). Het nachtelijk transpireren hoort ook echt bij de overgang. Je kunt er vaak door wakker worden en lastig door in slaap komen. Heb je geen opvliegers dan kan ook een onregelmatige menstruatie een teken zijn dat op de overgang kan wijzen.

Onregelmatige menstruatie kan vervelend zijn

Een onregelmatige menstruatie kunnen vrouwen als erg vervelend ervaren, zeker wanneer je nog een kinderwens hebt. Wanneer je rond de 40 jaar bent en je merkt dat de menstruatie onregelmatig is, dan kan dat een teken zijn dat je richting de overgang gaat. Het hoeft uiteraard nog niet, het kan ook rond de 50 jaar of ouder optreden. Het is niet van tevoren vast te stellen wanneer je in de overgang komt. Bij iedere vrouw kan dat op een ander moment, andere leeftijd gebeuren. Vaak is het wel zo dat wanneer je moeder vroeg in de overgang is gekomen, dat de overgang bij jou ook vroeg zal zijn. Daar zou je rekening mee kunnen houden, maar het zou ook later kunnen zijn (maar de aanleg is er wel). Dus heb je nog een kinderwens dan is dat wel goed om te weten, zodat je er rekening mee kunt houden, maar zekerheid heb je dus niet!

Overwin de overgang zelf!

Jij kunt de overgang nu overwinnen met het programma Overwin je Overgang! Er rust al heel lang een taboe op de overgang, maar hoe komt dat? En welke fout maken veel vrouwen bij een overgangstest? Welke lichamelijke klachten komen het meeste voor en wat kun je daar aan doen? In welke overgangsfase bevind jij je en wat kun je doen om te zorgen dat je je beter gaat voelen tijdens de overgang? Al deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in mijn boek: Overwin je Overgang. Je hebt het dus ook deels zelf in de hand hoe jij de overgang door komt, want je kunt er wat aan doen! Zorg vanaf nu dat je uitgerust wakker wordt, weet welke voedingsmiddelen je bij je klachten kunnen helpen en wat vooral belangrijk is om te weten, je staat er niet alleen voor. Alle vrouwen komen vroeg of laat in de overgang en daar kun je nu mee om leren gaan. Begin op tijd, overwin de fase en je kunt een prettige tijd tegemoet gaan. Ook heel belangrijk: praat erover!

Gezonde Groeten,

ria

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in