Als het goed is ga je elke dag naar het toilet voor de grote boodschap. Voor de meesten heel normaal en een werkje waar niet bij stil wordt gestaan. Ook een groep mensen kan niet elke dag en is poepen echt een stressfactor in hun leven. Dat zegt wat over hun darmwerking en het is belangrijk voor iedereen om toch eens een kijkje te nemen in het toilet. Wat je poep jou vertelt, lees je in deze column. Veel meer informatie over darmen en ontlasting vindt je in mijn boek “Een mooie en vitale huid” (ook een aanrader als je al een gezonde huid hebt maar wel darmklachten).

Poepen

Poepen we doen het allemaal maar wist je dat elke drol een eigen verhaal vertelt? Heb jij elke dag één of vaker een mooie drol die soepel eruit komt? Mooi bruin van kleur en je hoeft je billen bijna niet af te vegen? Ja? Bravo dan is je darmstelsel waarschijnlijk optimaal. Ik kan je verzekeren dat dit bij het gros van de mensen niet zo is. En ben nou eerlijk hoe goed zorgen we ook voor onze darmen. Lopend of voor de tv eten, veel suiker en ongezonde producten eten. Ook eten we veel te weinig vezels wat van essentieel belang weer is voor de darmflora (dat is hun voedsel). Maar ook eten we te snel en kauwen we niet goed (minimaal 15 tot 30 x per hap)

Het is super interessant om je poep eens te bekijken en om zo te weten te komen hoe je darmstelsel eraan toe is. De darmen waar van alles gebeurt zijn van een bijzonder systeem. Kort gezegd verteert de dunne darm voedsel en haalt voedingsstoffen eruit en de dikke darm dikt de boel in en scheidt het uit. In één zin geschreven maar zo simpel is het uiteraard niet (in mijn boek leg ik meer uit). De darm is een slangetje met een huid die lijkt op de huid van de binnenkant van je lip. Daaroverheen zitten slijmvliezen en daaroverheen zitten bacteriën. Deze bacteriën zijn van essentieel belang en zonder deze kilo’s bacteriën zou je niet kunnen leven. Ze zijn verantwoordelijk voor een goede vertering samen met de maag, enzymen, lever, alvleesklier enz.

Op het moment dat ergens iets fout gaat, is dat meteen te merken aan je ontlasting en ook aan je gezondheid.

Darmklachten

Wanneer het hele proces van verteren niet optimaal verloopt krijg je darmklachten zoals

 • Opgeblazen buik
 • Gasserig
 • Moe
 • Buikpijn
 • Diarree of te harde ontlasting

Slechte opname van voedingsstoffen wat weer andere lichamelijke of geestelijke klachten geeft.

Punt is dat je vaak bij een slechte darmwerking in een virtuele cirkel belandt. Te weinig opname van voedingsstoffen zorgt ervoor dar er weer een slechte enzym afgifte is en dat resulteert weer in een slechte spijsvertering.

Het kan zelfs zo erg worden met darmen dat de darm gaat lekken. Ook wel lekkende darm of leaky gut genaamd. Simpel gezegd betekent dat de darmflora en de darmslijmvliezen zo ver zijn aangetast dat de darm niet meer goed verteert en te grote stukken onverteerd voedsel maar ook bacteriën en afvalstoffen het bloed in komen wat op hun beurt weer allergieën, huidklachten, auto immuunziekte en veel tekorten en ellende kan opleveren.

Veel voorkomende redenen van darmklachten zijn:

 • Grote stress
 • Infectie darmen
 • Allergieën
 • Zwakke lever, alvleesklier, maag
 • Veel chemische stoffen
 • Ongezonde voeding

Poep Lesje

Nu je een beetje weet hoe je darmen werken en wat allemaal beïnvloedbaar kan zijn voor je poep gaan we eens in het toilet kijken. Hieronder zie je een Bristol stoelgangskaart waar de drollen staan beschreven.

ontlasting

Kenmerken van Poep

1. Kleur Normale kleur van poep varieert tussen licht en donker bruin. De kleur wordt bepaald door omzetting van galkleurstof in de dunne darm. Deze kan beïnvloed worden waardoor de kleur kan veranderen in:

Wit/grijs: Te weinig gal aanwezig in de ontlasting dit kan duiden op lever/galblaas- of alvleesklierziekte.

Geel/groen: Door de kleur van voeding maar ook bij infecties, leveraandoeningen en dit kan duiden op moeite met het verteren van vetten.

Donker rood/zwart: Vaak een teken van oud bloed door een bloeding in de maag of dunne darm. Ook ijzer supplementen kunnen dit veroorzaken

Helder rood: bloedingen in het onderste gedeelte van de dikke darm/aambeien.

Naast kleur zijn er nog andere kenmerken

Onverteerbare stukjes: Niet goed kauwen, voedselallergie of slechte darmwerking.

Stinkende poep: Poep ruikt maar stink niet. Zodra je ruikt dat je poep echt stinkt dan is dat een teken van overmatig slechte bacteriën, parasieten, zwakke eiwit en vetvertering, infecties enz.

Drijvende poep: Dit duidt op veel lucht in de ontlasting door gisting. De lever kan uit balans zijn of je hebt een slechte vetvertering.

Plakpoep: Teveel slijm kan komen door teveel slijmmakende producten te eten zoals melk, suiker en tarwe. Ook kan het komen door te weinig vezels, allergieën, lever/ darmproblemen

Konijnen keutels: Te weinig drinken, te weinig vezels, lever uit balans

Potlooddrol: De darm is door iets geblokkeerd en poep kan moeilijk erlangs

Diarree: infectie, voedselvergiftiging, allergieën, lekkende darm, parasieten enz.

Constipatie: Te weinig drinken, te weinig vezel, allergieën, medicijnen,

Jeukende kont / anus: allergieën, aambeien, parasieten, lever uit balans.

Heb jij last van je darmen en kom je er niet uit? Voeding is meestal de hoofdreden. In mijn praktijk kan ik precies voor je uittesten wat voor jouw het juiste voedingsplan moet zijn. Kijk op www.persoonlijke-voeding.nl

Wil je graag je darmen/lever en lichaam ontgiften en eens weten wat echt gezonde voeding is voor je darmen en je hele systeem, doe dan eens een detox. Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start www.vetvrij.com/irene

Gezonde Groeten,

irene

6 Reacties

 1. Vroeger had ik vaak last van type 5 en 6 ontlasting. En op onregelmatige tijdstippen. Erg vervelend als je ergens naar toe moet, omdat je nooit weet wanneer de aandrang begint en onverwachts naar het toilet moet. Nog vervelender als er geen toilet in de buurt is.

  Totdat ik psyllium vezels ontdekte. Sinds ik dat dagelijks gebruik heb ik op veel regelmatigere tijdstippen ontlasting en meestal zijn ze van type 4. Ook bijna nooit aandrang op ongunstige momenten meer. De ontlasting is ook veel dikker en ik hoef minder te vegen. Een wondermiddel dus.

  Bij uitzondering heb ik nog wel eens een harde drol. Vanmorgen bijvoorbeeld had ik aandrang en merkte toen ik zachtjes perste dat de boel er niet uitkwam. Moest flink harder duwen dan normaal en ik voelde een harde drol langzaam naar buiten komen (type 3). Toen het harde stuk eruit was kwam er een flinke lading zachtere ontlasting met een noodgang naar buiten. Ik vraag mij nog steeds af waar dat harde stuk door veroorzaakt is.

  • Als je 2 dagen geen stoelgang heeft gehad dan zou dat wel eens de oorzaak kunnen zijn dat je aankomt. Dit duidt op een verstoorde darmflora. Eet je wel voldoende rauwkost/groente? Het kan een tekort zijn aan vezels. Omdat brood wordt vervangen krijg je minder vezels binnen. Dit kan voorkomen worden door voldoende rauwkost/groente te eten.

   Een licht gevoel in het hoofd en slappe benen zou een tekort aan energie kunnen betekenen, het zou kunnen zijn dat u dan te weinig eet. Zorg voor minimaal 6 eetmomenten per dag.

   Hoge hartslag en gejaagd gevoel gevoel zou wellicht een tekort aan magnesium kunnen zijn, en opnieuw een verstoorde darmflora. Dit laatste kan een opgeblazen gevoel geven en wat druk op het middenrif wat kan leiden tot benauwd gevoel en zelfs hartkloppingen. Magnesium is veel te vinden in groente/rauwkost.

   Voor al deze klachten wil ik je toch voor de zekerheid adviseren om met uw huisarts te overleggen. Onze eerste indruk is dat de darmflora verstoord is, en dat kan tot veel klachten leiden. Noodzaak is dan om eerst te zorgen voor een gezonde stoelgang en gezonde darmflora. Sommige plantaardige oliën kunnen helpen de stoelgang op gang te brengen en het nemen van een goed probioticum zoals Orthiflor van Orthica, Probiotica van Nutrivian of advanced acidophilus van Solgar kan helpen de darmflora in balans te brengen.

 2. Dit lijkt me in eerste instantie niet zorgbarend. Een verandering in dieet kan enige tijd verstoring van je ontlastingsritme veroorzaken, net zoals je dit kunt ervaren als je op vakantie bent en het voedsel daar met andere ingrediënten wordt klaargemaakt. Dit herstelt zich meestal in een niet te lange periode. Mocht het probleem chronische vormen aannemen dan zijn er nog eenvoudige methoden om het probleem aan te pakken.

 3. Eindelijk heb ik dan de stap gemaakt om te beginnen met de gratis weekmenu’s van vetvrij.com gericht op afvallen.

  Ik ben echter begonnen met een ei-dieet van een week. Sinds twee weken ben ik nu bezig met de afval weekmenu’s.
  Dit gaat goed, tijdens het ei-dieet ben ik 4 kilo afgevallen, in de eerste week met het afvalmenu ben ik niets afgevallen (in deze week was ik ook ongesteld geworden) en nu de tweede week was ik 1,5 kg kwijt.

  Het enige waar ik last van heb is dat ik zo’n moeite heb met mijn ontlasting.
  Voorheen (voor het afvalmenu) ging ik dagelijks naar het toilet, maar nu kan ik maar eens in de 2 a 3 dagen en dan moet ik vaak flink persen om de ontlasting er uit te krijgen.

  Hebben meer cursisten hier last van, zover jij weet?
  Heb je enig idee wat ik hier tegen kan doen?

  Ik ben zeer tevreden met de menu’s die je voor schrijft en houdt me er goed aan. Het valt mij op dat ik de koolhydraten niet eens mis en ook het snoepen niet.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Marianne

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in