Oorsuizen, Tinnitus, Oorpijn

Oorsuizen ofwel Tinnitus is een veel voorkomend probleem. Naar schatting 150.000 mensen in Nederland hebben last van een onophoudend rinkelend, fluitend, suizend, piepend, dreunend, kloppend, tikkend of razend geluid in hun oren. Al deze manieren van ‘oorgeluiden’ behoren tot oorsuizen of Tinnitus. Oorsuizen, Tinnitus, Oorpijn Oorsuizen

De term Tinnitus is afkomstig van het Latijnse Tinnitus Aurium, wat zoveel betekent als ‘gerinkel in de oren’. Deze geluiden, die niet van buiten afkomstig zijn, kun je in één of beide oren horen. Het komt voor bij ooraandoeningen, maar ook bij te hoge of te lage bloeddruk. In de meeste gevallen is het niet te genezen. Dit wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Oorsuizen kan je leven sterk beïnvloeden. Er kunnen slaap- en concentratiestoornissen optreden, het kan zelfs tot angst en depressieve toestanden leiden.

De oorzaak van Oorsuizen

Er kunnen verschillende aandoeningen zijn in het oor die oorsuizen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld maar aan een prop oorsmeer in de buitenste gehoorgang, problemen met gebit of kaken, een verwonding aan hoofd of oor, een oude gehoorbeschadiging, blootstelling aan veel lawaai, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Andere oorzaken:

Otosclerose

Dit is een erfelijke ziekte van het benige binnenoor, die begint tussen de twintig en veertig jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Zonder operatie leidt de ziekte meestal tot doofheid

Ziekte van Ménière

Dit is een chronische aandoening van het binnenoor. Tijdens een aanval kun je last hebben van misselijkheid en braken, duizeligheid, oorsuizen, slechthorendheid aan één kant, drukkend gevoel aan de kant van het betreffende oor. De oorzaak van deze ziekte is de samenstelling en hoeveelheid van de vloeistof die in het labyrint van het oor circuleert. Koffie, nicotine en alcohol verergeren deze ziekte. Het kan leiden tot volledige doofheid aan beide oren

Tumoren

Een tumor op de gehoorzenuw kan oorsuizen, slechthorendheid, duizeligheid en evenwichtsstoornissen veroorzaken. De tumor moet dan operatief verwijderd worden

Wat kan je doen tegen Tinnitus

Bij chronische tinnitus kan een goed aangepast hoortoestel het gehoor instellen op een ander geluid. Een tinnitusmaskeerapparaat produceert een maskerend geluid dat het gesuis of gepiep wegdrukt. Helaas er er geen geneesmiddel tegen oorsuizen. De succesvolste therapie richt zich op de kracht en aanpassingsvermogen van de menselijke geest. Met behulp van psychotherapie kunnen de meeste tinnituspatiënten met hun kwaal leren omgaan. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten verergeren

Tips bij oorsuizen

 • Laat je oren altijd medisch en audiologisch onderzoeken op eventuele afwijkingen.
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
 • Probeer goed te slapen.
 • Vermijd medicijngebruik.
 • Wees matig met koffie en alcohol.
 • Vermijd spanning en opwinding.
 • Zorg voor een afleidend geluid.
 • Let op je bloeddruk.
 • Zorg voor afleiding en activiteit.

bron en meer informatie: doof.nl

25 Reacties

 1. Mijn tinnitus behandel ik met gezond leven. Niet roken of drinken ,en absoluut geen koffie.Ik heb Oxazepam liggen,maar die neem ik alleen als ik 4 nachten onophoudelijk harde tinnitus heb gehad. De juiste instelling is heel belangrijk. Ik zit er niet echt meer mee dat ik het heb. Wees erop voorbereid dat niemand (behalve wij en artsen) zal begrijpen dat je last hebt van Tinnitus. Ik heb het nu 3 jaar en kon na 1 jaar alweer alles doen wat ik voor me Tinnitus deed.laat je niet kenne -)

 2. IHoi….

  Ik heb ook last van oorsuizen en daarbij ook nog aan een kant doof gevoel in mijn gezicht. Het zit in de buurt van het oor en staalt wat tintelend uit naar mijn wang. Heb van de arts een spray gekreg voor in de neus te sprayen. Dat hielp wel eventjes maar nu werkt het niet meer.Het is langzaamaan begonnen met kloppende geluiden in mijn oor die van tijd tot tijd op kwamen zetten. Mijn oor heeft ook 2 weken dicht gezeten met vocht. De huisarts wil me toch doorsturen naar de kno-arts als het over een week niet verdwijnt. Wie herkent dit ook????

 3. Ik heb ook tinnitus.Ik woon in duitslan en daar word wel degelijks iets aan gedaan.Ik slik iedere dag 3ginko 400. Tabletten en twee maal per dag een theelepeltjr magnesium poeder in de thee.het helpt uitstekend Sinds. Ik dit slik en na elf. Infusen.is mijn tinnitus zeker voor 80% afgenomen.Ik kan er nu heel goed mee leven.

  • Hallo Greetje,

   Fijn te horen dat je goed geholpen wordt. Hoe is je tinnitus ontstaan?
   Wat voor infuusbehandling heb je gehad? HAES ? Waar heb je dat laten doen?
   Het is lastig om vanuit Nederland aan een goed en betrouwbaar adres te komen, dus als je een adres hebt wil daar graag in contact mee komen.

   Alvast bedankt. Groetjes, Marit

 4. Hoi,
  Ik heb meer dan een jaar last van Tinnitus, en heb overal getracht informatie te vinden. Maar helaas. Het ergste is als je op een verjaardag bent geweest dan is de ruis de dag erna veel erger. En dan ga je de drukte vermijden.
  Toen kreeg ik het advies om i.p.v mijn gewone oordoppen (universeel) te vervangen door comfoor pluggerz cm music er 25. Bij beter horen. En nadat ik ze had laten aanmeten en ze had ontvangen ben ik na het gebruik ervan wel optimistisch. Na een muziek programma te hebben beluisterd had ik anders een enorme ruis ook bij drukte met kleine kinderen. Maar nu blijft de ruis rustig het is niet meer erger geworden dus bij mij helpt het. Het haalt de hoge tonen weg

  Wijnand

  dmv een filter.

 5. sinds een half jaar heb ik last van oorsuizen. Er bleek een propje in te zitten. Helaas was het suizen niet weg na het uitspuiten van de oren.

  deze maand kreeg ik andere klachten erbij. Mijn bloeddruk bleek te hoog. Ik heb nu bloeddruk verlagende medicijnen en mijn oorsuizen is een stuk minder (bijna weg).
  Ik heb altijd al geroepen, kan het niet aan mijn bloeddruk liggen, maar nee, dat was het probleem niet, (aldus de dokter), en er werd dus geen meting gedaan.

  Om een lang verhaal kort te maken, Vraag om een bloeddrukmeting als je last krijgt van oorsuizen. Blijkbaar wordt dat niet standaard gedaan bij deze klacht.

 6. Als de haarcellen zijn beschadigd dan gaan de hersencellen die daarmee corresponderen zelf geluid produceren of de geknakte cq platgeslagen haarcellen geluid uitzenden. In beide gevallen is natuurlijk geen echt geluid van buitenaf maar fantoomgeluid. Derde mogelijkheid is dat de haarcellen die omgevallen zijn daadwerkelijk geluid opvangen van de bodem van de gehoorgang en wel het stromen van bloed van de haarvaatjes die door de bodem van die gehoorgang lopen.

  Zout zoet caffeine alcohol stress kruidig voedsel bepaalde medicatie overgewicht spanning in de schouders en nek gehoorbeschadiging hersenletsel overeten wereld op de schouders nemen ontevredenheid depressie hoge bloeddruk vieze oren kunnen tinnitus veroorzaken maar ook hyperacusis en meniere gaan gepaard met oorsuizen.

  Bepaalde therapieen zoals cognitieve gedragstherapie haptonomie TRT kunnen helpen om de Tinnitus naar de achtergrond te krijgen door er geestelijk mee om te leren gaan.

  • Ik heb weer contact met mijn huisarts opgenomen. Voorlopig slik ik maar promethazine om op de dagen dat ik veel last heb toch wat te kunnen slapen.Verwijzing voor de KNOarts gekregen daar de huisarts wat onderzoeken wil laten doen. Wellicht door de KNOarts doorverwijzing naar het audiologisch centrum> tinnitusloket voor eventuele verdere hulp( gedragstherapie/TRTtraining)daar ik me depressief voel.Ik kan bij mijzelf geen verband leggen tussen koffie drinken of een glaasje wijn en de tinnitusaanvallen. Het lijkt een totaal eigen leven te leiden.

 7. Hoi allemaal, een tip is misschien. Zorg voor een goed kussen. Ik heb een **kussen aangeschaft wat erg goed bevalt, merknaam:atlas tournet. Mijn hoofd ligt nu vlak wat prettig aanvoelt. Mijn nek voelt s’morgens veel ontspannener aan.Je hoofd zo hoog mogelijk leggen( sommigen beweren dat dit verlichting geeft) geeft een scheve stand van je nek-en bovenrugwervels als je slaapt wat op de lange duur niet goed is.Een warme douche net voor het slapen werkt erg ontspannend heb ik gemerkt en ik val dan veel sneller in slaap.
  ** Ik heb een testkussen op proef meegekregen, ik slaap er nu een aantal nachten op en ik schaf het aan, het kost 89 euro.

 8. Hallo Hoppa, de Schuman resonances zijn niet iets voor mij. Ik heb het uiteraard geprobeerd maar het wordt er bepaald niet rustiger van in mijn hoofd. Gelukkig heb ik ook goede dagen met heel weinig lawaai.
  Het vreemde is dat ik altijd met herrie in mijn hoofd wakker word, na het opstaan wordt het op sommige dagen snel minder, een vrij vast ritme, 2, soms meer dagen, tot max. 4, vrij rustig tot soms vrijwel stil dan weer een dag met erg veel herrie in mijn hoofd.

 9. Ik lees sinds kort allerlei artikelen en struin sites af over tinnitus daar ik er sinds twee maanden last van heb. Op 2 september j.l. heb ik een lichte hersenbloeding gehad en een paar dagen later kreeg ik een lichte piep in mijn hoofd ,na een paar weken heb ik een dag of 8 een enrome fluittoon in mijn hoofd gehad. Nu is het wisselend. Een paar dagen heel rustig en dan weer een dag veel last van een pieptoon aan de rechterzijde van mij hoofd en een hoge snerpende toon in mijn hoofd, alsof je van afstand naar 1000 krekels staat te luisteren.Het maakt me behoorlijk bang. Mijn behandelend neuroloog heeft de verwachting uitgesproken dat het na verloop van maanden weg zal moeten trekken maar hij kan geen garantie geven. Ik heb ook last gehad van overgevoeligheid voor geluid maar dat trekt weg. Mijn gehoor is verder prima. Ik ken verder niemand met tinnitus welke ook op deze wijze getroffen is door deze rotkwaal, groeten Bas

 10. Ik weet als geen ander wat tinnitus doet en met je kan doen. Ik heb het nu een jaar of acht en in een behoorlijke sterkte. Door acceptatie in plaats van het te bevechten kan ik er goed mee omgaan, maar niet in alle situaties.
  Een paar maanden geleden heb ik een herseninfarct gekregen en ben ik aan de bloedverdunners. Ik heb er gelukkig geen vervelende toestanden aan overgehouden maar ik heb wel gemerkt dat de intensiteit van het gefluit in behoorlijke mate is afgenomen. Geluk bij een ongeluk? Ik weet het niet maar ik ben er reuze blij mee. Toevallig hoorde ik dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar het effect van bloedverdunners?
  Toeval?

 11. Ik heb al 20 jaar tinnitus de eerste 10 jaar kon ik nog goed horen Toen heb ook een slechtgehoor gekregen een maskerde helpt bij mij niet meer. Want tinnitus gaat over mijn gehoortoestel heen ben nu aan het wachten of ik word af gekeurd weet iemand iets van laat me iets weten

 12. Mijn “oplossing”,ik heb alles uitgeprobeerd !!! Nu gebruik ik een headset van Sony Ericsson MW600, het beste toestel om mijn tinnitus te maskeren.
  ik ga er zelf mee slapen ! ik luister nu naar zachte muziek inplaats van naar mijn tn gefluit. Een aanrader.
  Laat mij iets weten wat u er van vind.
  Groeten,
  C.Harry

 13. Ik heb al 6 jaar tinnitus, ik heb alles geprobeerd, dokters, medisch, dieeten
  hoormaskeerders,enz; niets hielp, niets helpt. Toch, heb ik een oplossing gevonden , voor mijn tinnitusprobleem !
  Harry Cools

 14. Jarenlang heb ik last gehad van oorsuizen hoe drukker ik het had hoe meer last om gek van te worden.Nooit meer stilte alleen het harde gesuis.Mijn gehoor was ook slecht dus op naar de oorarts die vond dat ik toe was aan een oorapparaatje als een berg zag ik er tegenop 54 jaar en dan al een gehoorapparaat.Toen ik de stap genomen had ging er een wereld voor me open ik kreeg nl. een apperaatje met antiruis dit heeft mijn wereldje weer stukken leefbaarder gemaakt.
  het zal nooit meer helemaal stil zijn rondom mij heen maar mijn oorsuizen is toch wel voor 75% minder geworden ik schrijf dit stukje omdat ik weet wat het is om het te gebben ,maar nu ook weer weet wat het is zonder die herrie en dat gun ik iedereen doe het wel voor 2011 want nu krijg je het nog terug van je zorgverzekeraar.

  groetjes Lienke

  • Hallo Lienke
   Ik kan mij perfect in jou vinden , ik moetnu ook deze stap zetten
   Wel moet ik al een geruime tijd vechten om niet depressief te worden,maar ik wil dat niet dat zou de zaak alleen maar erger maken.
   En hoe gaat het nu met jou nog altijd positief?
   Had jji snel resultaat met dat apparaatje?
   Welk merk was dat aub?
   Ik ga nu 20 jan naar UZ Gent audio om een eerste soort te testen
   Wil je mij terug mailen aub?
   Groetjes Greet

 15. Bij recente klachten m.b.t. oorsuizen is het in Duitsland al sinds ± 25 jaar gangbaar dat er een infuusbehandeling plaatsvindt. Je moet er snel bij zijn want de haartjes in het binnenoor zijn slechts geringe tijd vatbaar voor herstel. Iedere KNO arts in Duitsland kan dat doen.

 16. Oorklachten kunnen best lang aanhouden. Als je buis van eustagius (weer) open is wil dat niet zeggen dat je van je oorklachten af bent. Er zal wel mindere druk op je trommelvliezen staan. Oorsuizen kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld gezwollen of geiriteerd weefsel in je middenoor. Soms helpt een antibiotica kuur maar uit de praktijk blijkt dat “niets doen” op termijn ook een oplossing is. Geef je oren de tijd om te herstellen. Probeer er niet teveel aan te denken en voorkom stress! Sterkte!

 17. ik heb erg de griep gehad en heb ook hel veel stress
  maar na een week ging het wel weer , echter ik kreeg heel erg aan een oor oorsuizen , en een groet beperking in mijn gehoor aan een kant
  De buis van eustagius is open zij de dokter
  Wat nu te doen want van dat geruis wordt ik kompleet gek, aan een oor hoor ik ook niet veel

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in