Op zoek naar de oorzaak van je overgewicht

Als je besluit om af te vallen wil je natuurlijk zo snel mogelijk daarmee beginnen. Helaas adviseer ik iedereen om daar nog even mee te wachten. Het beste wat je kunt eerst kunt doen, is even achterom kijken. Hoe is je overgewicht ontstaan? “Elk pondje gaat door het mondje” zeggen veel mensen die zelf nooit een dag op hun gewicht hebben hoeven te letten. Is dat ook echt zo?

3

We kennen allemaal vrouwen die dagelijks veel eten en snoepen en nog steeds maatje 36 hebben. Zelfs nadat ze drie kinderen gekregen hebben. Elk pondje gaat toch ook door hun mondje, maar is ze niet aan te zien. Waarom zie je bij ons wel de weegschaal omhoog gaan, als je drie dagen niet oplet op wat je eet? Door onze stofwisseling. Veel mensen met overgewicht hebben (kan erfelijk zijn) een trage stofwisseling. Ook zijn er veel mensen met overgewicht die in de loop der jaren hun stofwisseling traag gemaakt hebben.

Ook hoor je vaak de kreet dat mensen met overgewicht lui zou zijn. Ze sporten niet. Iedereen weet dat je met sporten kilocalorieën verbrandt. Sporten mensen met overgewicht niet of te weinig? Ik heb in mijn afslankgroepen regelmatig volwassenen en kinderen gezien die dagelijks sporten en toch bleef het overgewicht stabiel. Gebrek aan sporten is niet voor iedereen met overgewicht de oorzaak van het overgewicht. Het ontstaan van overgewicht is een ingewikkeld en vaak langdurig proces. Het extra gewicht komt er niet in 10 weken aan, dus verwacht ook niet dat je overgewicht in 10 weken weg is. De oorzaak van het overgewicht zit vaak in een combinatie van een aantal factoren zoals tekort beweging, verkeerde voeding, trage stofwisseling, medicijngebruik, hormonale schommelingen (denk aan de chocolatrek vlak voor de menstruatie) en emoties. Verwacht dan ook niet dat je overgewicht weggaat en wegblijft na het aanpassen van je voedingspatroon voor een aantal weken. De oorzaak van je overgewicht is veel meer dan slechts een kwestie van verkeerd of teveel eten. Veel succes met zoeken van alle oorzaken van je overgewicht!

1 reactie

 1. Hoi
  Precies dat is het …we willen als we gaan afvallen,snel alles er af…okee daar ben ik wel achter gekomen dat het niet werkt.

  Je weet dat ik ook wèl heel veel dieten heb gevolgd en allemaal dieten waar de killootjes weer boven op mijn oude gewicht kwamen…èn dan ook nog een keer die medichijnen die roet in mijn eten gooiden.

  Maar? ik bleef doorgaan en daarom ben ik ook zo blij, dat Mathijs Vrieze op mijn weg kwam…anders was ik nu nog steeds allerlei dieten aan het uitproberen.

  En dat bewegen of sporten dat hoort er gewoon bij…als je dat doet kun je zoals je zegt meer kcal. verbranden.

  Tuurlijk heb ik ook een lange tijd gehad dat ik er geen fut of zin in had, maar als je beweegt, gaan òòk die extra zwembandjes langszaam verdwijnen.

  Zoals het nu gaat, ga ik het wel redden met mijn streefgewicht.

  Liefs,
  Alice

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in