Opvliegers, zoveel mogelijk vrij laten

Herken je het, opvliegers tijdens de overgang? Veel vrouwen maken het een aantal keer in de week mee, sommige vrouwen zelfs dagelijks. Bij opvliegers gaat het over een plotselinge golf van warmte in je bovenlichaam. Het komt vaak voor tijdens de overgang, net als hartkloppingen en zweten.

Hoelang houden opvliegers aan?

De opvliegers kunnen soms kort aanwezig zijn, een paar seconden, of ze blijven wat langer, dit kan enkele minuten duren. Vrouwen die in de overgang zijn krijgen er steeds vaker mee te maken. Met name in de nacht, wat erg vervelend kan zijn. Maak je in ieder geval geen zorgen, wan ze zijn niet gevaarlijk. Ook mannen kunnen met opvliegers te maken krijgen.

Oorzaken van opvliegers

Opvliegers treden op bij een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. Als je in de overgang of menopauze bent, dan gaat je hoeveelheid oestrogeen schommelen en het neemt af. Dit heeft invloed op je hypofyse(hormoonklier in de hersenen wat verantwoordelijk is voor de aanmaak van diverse hormonen, je hartslag, maar ook je ademhaling en de verwijding van je hart- en bloedvaten. Maar op het moment van de overgang heb je een schommelende of een lage hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Daardoor zou het kunnen gebeuren dat de hypofyse verkeerde informatie binnen heeft gekregen. De hypofyse kan daardoor het idee hebben dat je het erg warm hebt. Er worden dan maatregelen genomen door je hypofyse, je gaat afkoelen. Dit houdt in dat je huid erg klam wordt en je gaat zweten, dit noemen we een opvlieger.

Symptomen van opvliegers

Je zou opvliegers kunnen herkennen aan bepaalde symptomen en klachten:

  • Je gaat overmatig zweten, met name in de nacht kan dat erg lastig zijn. Je merkt dat je pyjama bijvoorbeeld erg nat is of dat je rug heel klam is.
  • Je kunt last krijgen van hartkloppingen. De eerste keer dat je hier mee te maken krijgt schrik je meteen. Je denkt dat er wat aan de hand is, maar wanneer je weet dat het opvliegers zijn, is dat vaak een geruststelling. Deze doen namelijk verder niets en kunnen geen schade aanrichten aan je gezondheid. Maak je daarom vooral ook niet druk!
  • Hoofdpijn kan ook een symptoom zijn van een opvlieger en duizeligheid ook. Je lichaam is even van slag.
  • Je hebt het warm, dan weer koud en dat wisselt steeds af. Bloedheet, koude rillingen, ook dat hoort bij opvliegers.
  • Je kunt ook een (diepe) rode gelaatskleur krijgen bij een opvlieger.
  • Ineens krijg je een opgejaagd gevoel dat is ook echt een symptoom voor een opvlieger.
  • Je kunt ook met vlagen misselijk worden.

Bij de symptomen van de opvliegers moet wel opgemerkt worden dat je ze niet allemaal hoeft te ervaren. Sommige mensen ervaren alle symptomen, andere mensen zweten alleen en krijgen hoofdpijn.

Wat kun je doen aan opvliegers?

Hoe vervelend opvliegers ook zijn, ze gaan ook weer weg. Je kunt er wel zelf wat aan doen, zoals gezond eten, bewegen en ontspannen. Maar om te kunnen ontspannen, moet je weten dat opvliegers niet gevaarlijk zijn. Wat je aan opvliegers kunt doen, wordt nu nader besproken.

Beïnvloeden van opvliegers

80% van de vrouwen die in de overgang is, krijgt te maken met opvliegers. Je kunt er maanden last van hebben, maar soms ook jaren. In totaal heeft tien jaar na de laatste menstruatie nog altijd 5% van de vrouwen er mee te maken. Maar let goed op want wist je dat de duur en de intensiteit van de opvliegers beïnvloedbaar zijn? Emoties en stress werken namelijk versterkend voor opvliegers. Als je last hebt van stress, dan komt er ook meer adrenaline vrij en door de adrenaline krijg je meer opvliegers.

Voeding en opvliegers

Als je veel last hebt van de opvliegers, dan kun je altijd hormonale medicijnen, niet-hormonale medicijnen of homeopathische middelen gebruiken. Maar voeding heeft hier ook invloed op. Voeding heeft namelijk veel invloed op de intensiteit, maar ook op de frequentie van opvliegers. Let daarom goed op wat je eet en drinkt wanneer je in de overgang bent. Wat opvallend is, is dat Aziatische vrouwen veel minder last hebben van opvliegers dan Nederlandse vrouwen. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat de voeding die zij eten, rijk is aan fyto-oestrogenen (plantaardige hormonen). Ze komen voor in bijvoorbeeld sojaproducten, bepaalde noten en zaden (te denken aan amandelen, zonnebloempitten en pompoenpitten), peulvruchten (kidneybonen en linzen), graansoorten (haver, gerst en rogge) en planten zoals de luzerne en rode klaver. Maar er zijn ok andere voedingsmiddelen die een gunstige werken hebben op je opvliegers zoals fruit (appels en peren), groenten (paprika en koolsoorten), aardappels, vetten en oliën (olijfolie en walnootolie), eieren, zuivelproducten (sojamelk en kwark) en vis (haring en paling).

Nachtzweten

Opvliegers, nachtzweten, het kan allemaal erg vervelend zijn. De eerste keer heb je geen idee wat je overkomt. Je krijgt het warm, of je wordt warm omdat je rug helemaal nat is van het zweet. Het hoeft niet iedere nacht voor te komen, maar het kan wel regelmatig terugkeren tijdens de overgang. Zorg daarom dat de slaapkamer goed wordt geventileerd, zorg dat het er niet te warm/koud is en laat je dekbedden ademen (katoenen is het beste). De overgang is een periode waar je toch doorheen zal moeten, maar nachtelijk zweten kan vaak al verminderen wanneer je zorgt dat de ruimte lekker fris is, net als je bed en de kleding, alles moet kunnen ademen.

Wil je minder opvliegers?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je opvliegers te verminderen. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook community. Ga niet alleen door de overgang, maar deel je ervaringen en krijg herkenning en erkenning van je klachten.

Gezonde Groeten,

 

ria

2 Reacties

  1. Ongeveer een half jaar geleden heb ik het programma Overgangstransformatie gekocht. Ik had ontzettend last van vermoeidheid en onrust… Na een stressvolle periode (scheiding) en ik mij door de overgang een beetje ben verloren voelde heb ik mezelf weer teruggevonden… Ik sta weer positief in het leven. Dank je wel Ria Kamelle!

  2. Sinds een jaar ben ik in de overgang, dus ik ben vrij nieuw… Veel last van stemmingswisselingen en onregelmatige menstruatie. Ik zat te denken aan hormoontherapie, maar door de uitleg van Ria Kamelle heb ik daar toch maar van afgezien… Ik ben erg blij dat ik eindelijk het gevoel heb dat ik begrepen wordt. Mocht je twijfelen over het e-boek? Er zit een 30 dagen niet goed geld terug garantie op.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in