Wat zijn de De Symptomen van Orthorexia Nervosa?

Orthorexia nervosa wordt steeds vaker besproken in de media. Het is een manier om personen die geobsedeerd zijn met gezonde voeding te omschrijving. Waar komt de term Orthorexia vandaan? Volgens wikipedia betekent Orthos recht of juist. Orexis betekent (eet)lust. Nervosa heb je wellicht al eerder gehoord, het geeft aan dat de aandoening van psychische aard is.

Letterlijk vertaald is Orthorexia nervosa een ‘onberispelijke voedingsgewoonte van psychische aard’. Personen die aan deze aandoening lijden proberen ten alle tijden heilzaam en natuurzuiver te eten. Klinkt goed als je het zo omschrijft, maar bij Orthorexia is de obsessie zodanig dat deze manier van eten het lichaam juist schade toebrengt. Orthorexia-patiënten zien de kwaliteit van wat ze eten als vele malen belangrijker dan de kwaliteit van het leven.

Inhoud van dit artikel

Wat is Orthorexia?

Orthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij men voedingsmiddelen vermijd waarvan men het idee heeft dat ze de gezondheid negatief zullen beïnvloeden. Dit is een zodanig obsessie dat er op een gegeven moment overdreven gezond wordt gegeten. Hier verschilt Orthorexia van Anorexia, waar men juist zo min mogelijk eet. Bij Orthorexia zet men de nadruk op de kwaliteit van de voeding en niet op de hoeveelheid.

Een Orthorexia-patiënt eet voeding dat doorgaans weinig vetten, koolhydraten, eiwitten en calorieën bevat. Deze voedingsmiddelen hebben een extreem lage voedingsstofdichtheid. Bouwstoffen en brandstof bevatten ze nauwelijks. Bovendien kan zo een manier van eten op gegeven moment heel eentonig en erger nog armoedig worden. Hier zit het gevaar van Orthorexia. Bij personen die hieraan lijden kunnen levensbedreigende tekorten aan energie, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en spoorelementen ontstaan.

Orthorexia symptomen

Orthorexia kan dus levensgevaarlijk zijn. Men denkt juist dat men gezond bezig is, terwijl dat absoluut niet het geval is. Op gegeven moment zal zo een persoon steeds verder vermageren en last krijgen van gezondheidsklachten en andere symptomen. Enkele symptomen van Orthorexia zijn:

Een tekort aan vitaminen en mineralen

Met een gezond dieet probeert men juist de essentiële vitaminen en mineralen naar binnen te krijgen. Bij Orthorexia bevat de voeding dat genuttigt wordt, in tegenstelling tot wat men denkt, juist te weinig voedingsstoffen. Door regelmatig zo te eten zal een gevaarlijke tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan.

Een ander tekort waar we op moeten letten is een ijzertekort. Dit kan leiden tot bloedarmoede en de gevolgen daarvan zijn duizeligheid, hoofdpijn en oorsuizen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van tekorten die kunnen optreden. Dit is het gevaarlijkste klacht.

Hartklachten

Een tekort aan kalium kan ernstige gevolgen hebben. Het is namelijk nodig voor de nieren, het hart en de lever. Een tekort aan kalium kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen of een hartstilstand.

Vruchtbaarheidsklachten

Het verstoorde eetgedrag zal ook de hormoonhuishouding verstoren. Hierdoor kan bij vrouwen de menstruatie uitblijven. De vruchtbaarheid van de vrouw komt dan in gevaar. Bovendien hebben vrouwen die langdurig niet menstrueren een vergrote kans op osteoporose.

Maag- en darmklachten

Deze maag- en darmklachten ontstaan wanneer een persoon grote hoeveelheden rauwe groente consumeert. De darmen kunnen dit niet goed verwerken en gaan protesteren.

Vermoeidheid

Een ander gevolg van dit eetgedrag is gewichtsverlies. Deze vermagering is absoluut niet gezond. Je verliest veel sneller gewicht dan goed is doordat er sprake is van ondervoeding. Het lichaam krijgt weinig voedingsstoffen binnen en gaat daarom veel zuiniger om met energie. Een gevolg hiervan is dat de ademhaling en hartslag trager worden. Hierdoor daalt de bloeddruk en wordt men duizelig, depressief, lusteloos en vermoeid.

Behandeling

Orthorexia kan levensbedreigende gevolgen hebben voor personen die eraan lijden. Los van de lichamelijke klachten gaat het ook gepaard met psychische klachten. Desondanks wordt Orthorexia niet erkend als een ziektebeeld. Het vaststellen van de diagnose is ook een controversieel punt.

Bij de behandeling van Orthorexia leert men de patiënten normaal om te gaan met voeding. Er wordt dan aandacht geschonken aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Daarnaast leert de patiënt waaraan een volwaardige maaltijd moet voldoen. In een volwaardige maaltijd zitten voldoende voedingsstoffen om het lichaam gezond te houden.

De behandeling van Orthorexia heeft veel raakvlakken met de behandeling van andere eetstoornissen. Toch is er geen standaard behandeling. Psychotherapie kan ook onderdeel zijn van de behandeling. Men richt zich op het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Professionele begeleiding is in dit geval heel belangrijk.

Gezonde Groet,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in