Oud worden met wijn

Hiep hiep hoera, eindelijk een wetenschappelijk resultaat op maat van uw drinkgedrag? Het zou kunnen, maar wetenschappers zijn het er nog niet over eens.
Een stof die in zeer beperkte mate in sommige rode wijnen voorkomt, reservatrol, zou verantwoordelijk kunnen zijn voor sterk verlengde levensverwachting. Sommige wetenschappers nemen zelf al deze stof, in de vorm van pillen weliswaar, want het gezondheidseffect van ettelijke glazen wijn is niet zondermeer positief.

Volgens de International Herald Tribune , die een panoplie aan wetenschappers aan het woord laat, zit de vork zo aan de steel: Het is sinds 20 jaar bekend dat een streng calorie-arm dieet knaagdieren doet omschakelen van voortplanting ten koste van alles naar behoud van hun lichaampje. Ze doen dit door zelf een proteine aan te maken.

In 2003 is ontdekt dat resveratrol, maar ook andere bestanddelen van rode wijn, hetzelfde effect hebben als een streng calorie-arm dieet, namelijk het aanmaken van die proteine die de focus van het lichaam wijzigt naar puur zelfbehoud.

100 flessen

Een onderzoeker van het Franse instituut voor moleculaire biologie, John Auwerx, gaf muizen een dosis reservatrol die overeenstemt met 100 flessen wijn per dag. De papzak-muizen werden ware atleten. Dit gebeurde vorig jaar. Het laatste nieuws in deze race naar lang leven, is dat rerservatrol wel eens in veel kleinere dosissen hetzelfde effect zou kunnen hebben.

Maar 35 flessen

Tomas Prolla en Richard Weindruch van de University of Wisconsin hebben vorige week wereldkundig gemaakt dat reservatrol in muizen in een lagere dosis – het equivalent van 35 flessen dagelijks – ook effect sorteert. Bovendien, in wijn zouden meerdere gelijkaardige stoffen zitten. Wanneer we hiermee rekening houden, en met het feit dat muizen een veel sneller metabolisme hebben, “zouden een stevige 4 glazen rode wijn” bij mensen hetzelfde resultaat kunnen opleveren.

4 glazen maar…

Voor u begit te drinken, overweeg het volgende. Bij knaagdieren is het effect van een calorie-arm dieet bewezen, bij mensen niet. Bovendien hebben de wetenschappers uit Wisconsin het effect afgeleid uit DNA-onderzoek en niet via een experiment. Het DNA van muizen op dieet, bleek op dezelfde manier gewijzigd als het DNA van muizen op “lage” dosis reservatrol – nog altijd 35 flessen per dag voor een mens. Van daar naar het heilzaam drinken van 4 stevige glazen is een hele stap.

bron: hbvl.be

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in