Accepteer jezelf zoals je bent!

Houden van jezelf

Wanneer je overgewicht heb baal je vaak erg van je lichaam. Het liefste kijk je niet in de spiegel en als je kijkt gaan je ogen meteen naar het gebied wat je lelijk vind. Je buik, onderkin je dikke billen, noem maar op. Zelden kijk je naar je mooie dingen zoals je ogen, haar, huid of belangrijker nog je uitstraling. De uitstraling bepaalt of iemand mooi is en niet je gewicht. Vaak weten mensen niet wat een uitstraling is, nou een uitstraling is je spontaniteit, je vrolijke lach, je positieve energie en als je dit toelaat dan straal je dat uit. Let maar eens op als je door de stad loopt, sommige mensen zijn helemaal niet zo knap maar hoe ze overkomen hoe ze lachen dat maakt ze erg mooi. Wanneer jij jezelf leert accepteren verdwijnt vanzelf je onzekerheid en je minderwaardigheidsgevoel en durf je weer jezelf te zijn.

schelpen

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je voor jezelf zorgt en ik als voedingstherapeute sta voor gezonde voeding en niet voor allerlei afslankdiëten. En dan bedoel ik echte gezonde voeding he!! Wil je graag een persoonlijk echt gezond voedingspatroon dat (auto)kinesiologisch op jouw lichaam is uitgetest en alleen voor jou goed is? Kijk maar eens op mijn website voor de mogelijkheden.

Maar ook beweging is erg belangrijk en dat weet iedereen wel. Vaak durven mensen met overgewicht niet meer te rennen, skaten enzovoots, en zijn bang om gezien te worden. Maar voor een optimale gezondheid zul je wel moeten, zo simpel is het. En de smoes ik heb geen tijd is echt onzin. Een uurtje voor jezelf heb je best ergens op de dag. In dat uurtje voor jezelf zit ook een douche ritueel dus die tijd bespaar je alweer.

Hieronder staat een oefening om naast je echte gezonde voedingspatroon ook aan je innerlijk te werken. Hiervoor neem je 1 uur echt voor jezelf. Het is even inpassen in je dag maar als je het op een vast tijdstip doet zal je lichaam na een paar weken er echt om vragen.

1 uur echt helemaal voor jou, elke dag!

  • 30 minuten flink stevig bewegen (flink wandelen, trimmen, skaten, touwtje springen, trampoline springen)
  • 30 minuten het douche ritueel (hierin leer jij jezelf te accepteren zoals je bent)

Het douche ritueel

voor je gaat douchen kijk je eerst in de spiegel (liefst bloot natuurlijk) gewoon kijken zonder oordeel, haha dat is een moeilijke he! gewoon kijken en accepteren dat er dingen zijn die je niet zo mooi vindt. Terwijl je dit doet ga je op je buikademhaling letten. De meeste zijn vergeten door hun buik te ademen en ademen oppervlakkig door de borst. Dat betekent dat de organen onder in je buik niet gemasseerd worden. Wanneer je inademt worden echt letterlijk de darmen gemasseerd wat voor een goede spijsvertering van essentieel belang is. De buikademhaling moeten de meesten weer opnieuw leren, dus let op dat je overdag ook goed ademt!!

Tijdens het douchen probeer je de gedachten los te laten en maak jezelf leeg. Een totale ontspanning is waar je naar moet streven. Een totale ontspanning krijg je om er te zijn in het Nu dus niet te leven in de toekomst of het verleden. Wanneer je terug denkt, is dat het verleden bijvoorbeeld dat je denkt: wat een toestand op het werk vandaag dat had ik misschien anders moeten doen. Wanneer je vooruit denkt is dat de toekomst, bijvoorbeeld ik ga na het douchen de was nog vouwen. Je moet dus aan niks denken en gewoon leeg zijn. Zijn in het Nu is best moeilijk maar door je te concentreren wat op dat moment gebeurt via je zintuigen helpt het je in het Nu te blijven. Je observeert 100% de waterdruppels door te voelen, ruiken, zien, proeven, horen. Je voelt hoe warm ze zijn, en hoe ze van je afglijden, je hoort het kletteren, je ziet ze vallen je proeft ze in je mond. Alleen dan zit je in het NU en ben je echt even helemaal leeg en met jezelf.

Na het douchen wrijf je liefdevol je lichaam in met bodymilk ( zo natuurlijk mogelijk zonder rotzooi erin zoals parabene) terwijl jij jezelf insmeert denk je alleen maar positief over jezelf. Wat een mooie huid heb ik toch en wat een mooie voeten, mooie benen noem maar op. Zie jezelf mooi en zeg dat tegen jezelf. In het begin voelt het nep, ik weet hoe moeilijk het is maar dat verdwijnt geloof me. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet mooi bent en nu praat jij jezelf aan dat je dat wel bent en let eens op wat een uitstraling jij krijgt!!

Je gaat daarna even relaxen met een kop kruidenthee op de bank (let op je buikademhaling altijd) Wanneer je dit elke dag doet, leer je dat 1 uur echt voor jezelf (flink bewegen en doucheritueel) als het ware een echte oplader is voor je lichaam en geest. Je zult veel beter slapen en je zult na een tijdje voelen en merken wat dit met je doet.

Irene

Wil je meer columns lezen die ik voor vetvrij.com heb geschreven? Bezoek dan mijn persoonlijke pagina.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in