Home Voeding Gezonde Eter Afslankprogramma Overgewicht door een Trage Schildklier

Overgewicht door een Trage Schildklier

Reden 7: ‘Overgewicht door een trage schildklier’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene‘.

Als je schildklier te traag werkt kun je ook overgewicht krijgen. De schildklier is een orgaantje dat in je hals zit. Hij produceert hormonen en als de schildklier vertraagd is dan zullen veel processen in het lichaam ook vertragen waaronder ook de verbranding.

Bij een vertraagde schildklier hoef je niet perse overgewicht te hebben maar omdat je op deze site bent ga ik ervan uit dat je wel met overgewicht zit. Herken jij naast je overgewicht meer van deze onderstaande klachten kan het zijn dat je inderdaad een vertraagde schildklier hebben.

1) Je hebt het veel en vaak koud
2) Je bent wat sloom en vaak moe
3) Je huid, haren en nagels zijn niet zoals ze horen te zijn
4) Darmen werken wat trager en vaak last van harde ontlasting
5) Je hebt snel beenkrampen of spier/ gewrichtspijnen ook onverklaarbaar
6) Je gezicht is wat opgeblazen en hebt vocht onder de ogen
7) Slaapproblemen

Symptomen van een vertraagde schildklier zijn

 • Overgewicht IMG_8595 Resized
 • Moeilijk of niet afvallen
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Traagheid en sloom voelen
 • Koud hebben
 • Hartslag is trager
 • Droge huid en haren
 • Constipatie
 • Menstruatie verandert
 • Gewichtstoename tot wel 10 kilo
 • Gezicht of oogleden gezwollen
 • Bleke koude huid

Jodium

Je kunt zelf wel een beetje op onderzoek uit gaan om te ontdekken of je misschien een vertraagde schildklier hebt door in de ochtend je temperatuur te meten. Meet de temperatuur op meerdere dagen zodat je een duidelijker beeld krijgt. (let op als vrouwen die menstrueert mag je alleen de tweede en derde dag dat je ongesteld bent de test doen). Als de temperatuur onder de 36,6 zit kan dat met je schildklier te maken hebben. Ook kun je wat jodium (rode) op de binnen kant van je arm doen en als het snel weggetrokken is weet je vaak ook genoeg en dat een schildklier onderzoek belangrijk is om uit te voeren bij een arts.

Wat kun je doen als je vermoedt dat je schildklier vertraagd is

Een bloedonderzoek bij een huisarts is de eerste stap maar vaak komt daar niks uit omdat ze uitgaan van een gemiddelde en die is zo ruim genomen, dat bijna iedereen hierin past. Maar als het al bij de huisarts eruit komt is het al behoorlijk aanwezig en is actie nemen belangrijk.

Ook moet je duidelijk vragen dat ze naast de TSH en T4 ook de T3 en de anti-TPO kunnen testen, want de eerste twee zijn meestal oké maar de T3 vaak niet. Zo lees ik op de site van de Hormoonfactor dat de laatste 2 niet vergoed worden en je zelf moet betalen. Maar dit is zeker de moeite waard om echt duidelijkheid te krijgen als je denkt dat de schildklier de hoofdveroorzaker is. Raadzaam is ook om naar een hormoonspecialist te gaan voor hulp hierin.

Er zijn een paar redenen die een oorzaak kunnen zijn van een vertraagde schildklier.

1) Koolhydraatarme en eiwitrijke diëten lang of te intens volhouden.

2) Diëten waar je bijna niks mag eten of dat je een sapkuur doet van een behoorlijke periode

3) Te verzurend eten (zie verzuring) waardoor het lichaam te kort krijgt aan vitamine B, zink, calcium en magnesium wat weer van essentieel belang is voor een goed werkende schildklier.

4) Te weinig zout of jodiumrijke producten eten (zie je vaak als mensen het brood weglaten of te weinig vis eten).

5) Als de bijnieren overbelast zijn door lang en aanhoudende stress kan dit uiteindelijk de bijnieren belasten vaak zie je dat je een burnout hebt of ertegen aan zit. Stress kan ook komen door allergieën, tekorten, verkeerde voeding, trauma’s of slechte relaties

6) Door teveel vrije radicalen wordt er teveel vitamine C gebruikt omdat dit een anti-oxidant is , vitamine C is ook van belang bij een gezonde schildklier

7) Doordat de bodems arm zijn aan selenium zit dat vaak te weinig in onze voeding en selenium is ook zeer belangrijk voor de schildklier

8) Ook als je teveel slechte stoffen binnen krijgt door roken, amalgaam vullingen, milieu verontreiniging, niet biologische eten is dat slecht voor de schildklier

9) Lever die uit balans is en tegenwoordig zijn dat er heel veel en dat kan de schildklier negatief beïnvloeden , dit kan komen door emoties, verkeerde voeding, alcohol en leveraandoeningen.

10) Overgang omdat de hormoonhuishouding enorm aan het veranderen is.

Soja Producten

Zorg dat je hulp krijgt op dit vlak, als je twijfelt kun je zelf altijd gezond gaan eten en zorgen dat je op bovenstaande punten gaat letten. Heb je inderdaad een te traag werkende schildklier mag je o.a. geen sojaproducten meer eten, maar voor een lijst wat je wel en niet mag eten bij een trage schildklier raad ik je aan het boek: Een gezonde eter voelt zich beter, en de recepten en toepassingen in mijn boek Een gezonde eter in de eerlijke keuken, koken met Irene een aanrader.

Ralph Moorman

Voor meer informatie is het verstandig om contact op te nemen met specialist in de hormonen. Ralf Moorman is de oprichter en heeft Pieter opgeleid. Voor allergietesten kun je beter naar mij toe komen omdat een trage schildklier met voedselovergevoeligheden te maken kan hebben.

Meer informatie over ‘overgewicht door voedselovergevoeligheden’

Advies en voedingstest: www.persoonlijke-voeding.nl

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987