Overgewicht door Emotie Eten. Doe de Emo-Test

Reden 12: ‘Overgewicht door Emotie Eten’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene

Overgewicht kan ook een emotionele oorzaak hebben waardoor veel mensen een emotie-eter worden. Voeding geeft troost, een stukje warmte en als je dat mist in je leven of je hebt een trauma/ blokkade opgelopen kan voeding je een heel fijn gevoel geven. Alleen deze troost duurt maar kort en dan heb je alweer behoefte aan nieuw voedsel, het liefste ook nog de foute dingen zoals zoet-vet zoals koek, gebak, zoete snacks. Of juist zout-vet zoals chips en frituursnacks. Chocolade heeft helemaal een bijzonder effect want naast dat het zoet-vet achtig is zitten er ook nog stofjes in die de hersenen positief stemmen alsook cafeïne wat even energie en een kick geeft. Maar het lijkt me duidelijk dat dit niet werkt op lange termijn en uiteindelijk ervoor gaat zorgen dat jij je alleen maar slechter gaat voelen. Niet alleen omdat de troost maar zo kort is, ook omdat je lichaam dikker is geworden wat je eigenwaarde weer omlaag haalt ( als deze al niet te laag was) Je wordt moe van dit soort voedsel en de meeste mensen ontwikkelen daardoor klachten en ziektes. Bovendien is de kans op welvaartsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker enorm verhoogd. Hierdoor ontwikkel je ook nog eens een angst voor deze klachten wat dubbel negatief werkt want onderschat de kracht van de gedachte niet, zowel positief alsook negatief.

IMG 1765 Resized

Hypoglycemie

Op een gegeven moment kom je op een punt dat het lichaam niet meer zonder ongezond voedsel kan omdat je eraan verslaafd bent geraakt . Zeker bij hypoglycemie (suikerspiegel schommelingen) of door verzuring zal het lichaam alleen maar vragen om slecht voedsel.

De enige oplossing om van deze verslaving af te komen is je lichaam te ontgiften. Een detox zoals ik beschrijf in mijn E-book “reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start” is echt een goede oplossing hiervoor omdat je niet alleen je lichaam ontgift maar ook meer gaat bewegen en ontspannen.

Alleen houden we toch de hoofdoorzaak weer over waardoor je zo bent gaan eten en dat is omdat je emotioneel niet goed in je vel zit. Het is echt noodzakelijk dat je op zoek gaat naar de hoofdreden hiervan. Vaak zie je dat je ergens ongelukkig door bent of dat jij je lichaam gebruikt als een soort bescherming. Ook zie je vaak overgewicht bij mensen die sterk gekwetst zijn en/of dit in het verleden zijn geweest, Vaak zit er boosheid of ze “slikken maar alles ” voor de lieve vrede. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen te bedenken waarom jij uit balans kunt zijn geraakt en een emotie-eter bent geworden.

Emotie Eten

Misschien heb je helemaal geen trauma’s en is emotie-eten een aangeleerd gedrag geworden. Het kan namelijk ook met je opvoeding te maken hebben, misschien heb jij thuis in je kinderjaren geleerd dat als je pijn hebt, zowel lichamelijk als emotioneel, dat jij je zelf mag troosten met een snoepje. Hoe vaak hoor je een moeder niet zeggen als een kind verdriet heeft “zal ik er een snoepje op leggen, dan is de pijn weg” of “pak maar wat lekkers” . Het kan ook best zijn dat het thuis vaak stressvol was en de eetmomenten of de snoepmomenten even gezellig waren, denk maar eens terug aan fijne en niet fijne momenten hoe het eetgedrag thuis was, want vaak is het dus ook aangeleerd gedrag.

De basis bij de meeste mensen waarom ze emotie-eters zijn is een leeg gevoel dat gevuld wordt met eten om je tijdelijk beter te voelen. Zeker suiker en chocolade geven een troost gevoel en hartige dingen geven juist warmte, waardoor jij je geliefd voelt. Het is belangrijk dat je als je een emotie-eter bent vooral ook hiermee aan de slag moet gaan.

Herkennen en Erkennen

Het herkennen en erkennen dat je een emotie-eter bent is nu de eerste stap en hierdoor zul je er meer op gaan letten omdat je gealarmeerd bent en je niet zomaar wat eet. Maar je moet gaan ontdekken bij welke emotie jij vooral gevoelig bent om dingen te eten. Is dat bij boosheid, frustratie, verdriet, als je blij bent of net pijn hebt, moe of eenzaam bent. Dan is het belangrijk om te ontdekken waarom juist door deze gevoelens je zo sterk de behoefte hebt om jezelf te troosten. Wat zit hier achter ? Welke blokkades of trauma’s draag je met je mee waar je vanaf moet komen?

Misschien denk je nu wel dat het allemaal meevalt en dat je het onder controle hebt. Misschien ken je jezelf goed en weet je precies wanneer je moet stoppen. Dit alles neemt echter niet weg dat eten wanneer jij je slecht, down of rot voelt niet gezond is. Zeker als je gebruik maakt van “lekkere” dingen zoals chips, snacks, snoep, drop, chocolade, ijs, gebak, koekjes enzovoorts. Dus onderneem actie en zoek hulp!

Verder is het belangrijk dat je opzoek gaat naar iemand die je kan helpen om van deze leegtes en blokkades af te komen. Ik vind zelf NLP en EFT de beste methode hiervoor

Dit zijn mooie methodes om te ontdekken wat jouw reden is, zoals EFT waarbij blokkades worden opgeheven. Simone Königs is erg goed in het toepassen van EFT en heeft mij van een enorme blokkade afgeholpen. (niet omdat ik een emotie-eter was maar omdat ik met een pijntrauma rond liep)

Ook NLP, Auto-kinesiologie en Ondivit zijn allemaal methodes waarbij je ontdekt waarom je eet en welke blokkades jij hebt opgelopen. Niet alleen het ontdekken maar ook het opheffen van deze blokkades zijn erg belangrijk waardoor deze methodes erg goed werken. Isabel Hendrix is mijn collega waar ik veel samen mee werk juist omdat wij elkaar op deze manier versterken. Ik test de Voeding en geef advies hierin en zij test op dezelfde manier het Emotionele stuk en geeft hier advies in.

Online Pakket

Wij bieden samen een online pakket aan!

(auto) Kinesiologie is een testmethode welke we doen via onze eigen spierspanning en dus kan het ook op afstand.

Deze on-line uitgebreide voeding/ emotie-test als pakket kost totaal 70 euro.

Uiteraard kun je ook naar onze praktijk toekomen.

Als de voeding al onder controle is kun je ook Isabel of Simone zelf benaderen om een afspraak met hun te maken.

Hieronder zie je een test uit ons boek “Een gezonde eter voelt zich beter ” die gemaakt en geschreven is door mijn collega Veronique Hundscheid adfymenta.nl waardoor je kunt ontdekken of je een emotie-eter bent.

Test ben jij een emo-eter?

1) Bij een tegenvaller op het werk of privé word ik:

A)     eerst kwaad maar na een flinke wandeling of uurtje sporten relativeer ik de situatie
B)     flink kwaad en heb ik nergens meer zin in
C)     stil en blijf ik lekker thuis op de bank waar niemand mij stoort

2) Ik denk vaak aan wat mensen van mij vinden:

A)     (bijna) nooit
B)     vaak
C)     altijd

3) Boodschappen doen vind ik:

A)     leuk want ik koop graag gezonde producten
B)     het hoort er nu eenmaal bij
C)     niet leuk want dan koop ik producten waarvan ik weet dat ze niet gezond zijn

4) “Eten” vind ik:

A)     Heerlijk
B)     Een moetje
C)     Soms heel fijn en soms heel slecht

5) Ik praat niet graag over wat ik voel

A)     Dit is niet waar, ik uit mijn gevoelens prima
B)     Waar, maar als men doorvraagt uit ik me wel
C)     Helemaal waar, mijn emoties houd ik voor mijzelf

6) Ik heb alleen maar gezonde producten in huis:

A)     Klopt
B)     Klopt, maar ik heb ook genoeg ongezonde producten in huis
C)     Eerlijk gezegd heb ik meer ongezonde producten in huis dan gezonde producten

7) Na het eten van slechte producten voel ik me:

A)     Prima want soms gun ik mij dat
B)     Gewoon, niet anders dan normaal
C)     Slecht want ik wilde juist stoppen met het eten van slechte producten

8) Ik beloon mijzelf graag met eten

A)     Nooit
B)     Soms
C)     Vaak

9) Mijn ijskast is:

A)     netjes en geordend gevuld met veel groenten en fruit
B)     goed gevuld met groenten, fruit en lekkere toetjes
C)     soms heel vol en soms heel leeg

10) Als ik een zak chips openmaak eet ik:

A)     niet te veel
B)     een halve zak
C)     een hele zak

11) Aan het begin van een nieuwe week neem ik me van alles voor maar krijg maar weinig gedaan:

A)     Helemaal niet waar
B)     Ik krijg niet alles gedaan maar wel veel
C)     Klopt helemaal

12) Ik kan goed omgaan met teleurstellingen:

A)     Ik lach, huil of schreeuw een keer en dan is het van mij af
B)     Na een dag peinzen zet ik mijn schouders eronder en ga verder
C)     Teleurstellingen brengen mij uit balans waardoor ik me slecht voel

13) Ik praat gemakkelijk met onbekende mensen:

A)     Ja geen probleem
B)     Daar heb ik niet altijd zin in
C)    Nee ik praat niet graag met mensen die ik niet ken

14) Ik geniet van het leven

A)     Altijd, ook als het even tegenzit
B)     Als het even tegenzit heb ik tijd nodig om weer te kunnen genieten
C)     Ik vind het moeilijk te genieten van het leven

Tel nu de scores op en kijk of jij een emo-eter bent.

Als je meer A geantwoord hebt dan betekent dit dat je geen emo-eter bent maar dat je voedingspatroon nog gezonder kan worden door het maken van de juiste keuzes in voedingsproducten. Start je daar vandaag nog mee dan ben je al halverwege op weg naar je gezonde IK!

Als je meer B geantwoord hebt dan betekent dit dat je geen emo-eter bent maar je wel jezelf trakteert op iets lekkers en ongezonds. Je probeert je emoties te uiten en in balans te houden ook wanneer dit even moeilijk is. Eten is voor jou lekker en belangrijk. Probeer nu alle ongezonde snacks, koekjes en snoepjes te vervangen door gezonde variaties. Ga shoppen bij een reformwinkel of kijk bij het Zonnatura schap in de supermarkt. Probeer je hang naar zoet of hartig in toom te houden en trakteer jezelf op iets gezonds zoals gedroogd fruit of zaden en pitten. Start vandaag nog met deze nieuwe manier van gezond eten.

Als je meer C geantwoord hebt dan betekent dit dat je een emo-eter bent (een emo-eter hoeft niet per definitie dik te zijn). Helaas ben je geneigd negatieve emoties weg te eten of te vergeten en jezelf te trakteren op iets lekkers. Dit is niet verstandig! Probeer je emoties niet te verbergen maar ga op zoek naar een manier waarop jij je kunt uiten: sport, spel, zwemmen, neem deel aan een praatgroep, bezoek een psycholoog, of voedingsdeskundige/therapeut. Gooi vandaag nog alle slechte snoep, snacks en voedsel weg een koop alleen nog maar gezonde producten. Praat er over met een vriendin/vriend of partner en leg uit dat je gezonder wilt gaan leven. Stap positief in dit proces en lees dit boek meer dan 1 keer.

Meer informatie over Overgewicht door Emotie Eten

In een gezonde eter voelt zich beter heeft Veronique Hundscheid van www.adfymenta.nl een heel hoofdstuk geschreven, ze kan je helpen met gezond te eten (ik kan als nodig is de voedingstesten doen in samenwerking met haar).

Verder is het belangrijk dat je op zoek gaat naar iemand die je kan helpen om van deze leegte en blokkades af te komen. Ik vind zelf NLP en EFT de beste methoden hiervan.
Simone Königs is zeer kundig op dit gebied en heeft mij van enorme blokkades afgeholpen. Je kunt contact opnemen met haar: 06 54357575 http://www.ikdoehetanders.nu

Nuttige Links

Advies en voedingstest: www.persoonlijke-voeding.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in