Overgewicht door Insuline Resistentie

Reden 10: ‘Overgewicht door Insuline Resistentie’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene

Insuline resistentie is een stofwisselingsstoornis waarbij de insulinespiegel in het bloed chronisch verhoogd is terwijl je bloedsuiker toch een normale waarde heeft. Koolhydraten worden in de darmen omgezet in glucose wat in de gezonde eter bloedbaan terecht komt. Het lichaam maakt insuline vrij om dit er weer uit te krijgen en dat doet de insuline om het aan je cellen aan te bieden die het kunnen gebruiken als brandstof. Maar insuline is ook een signaal voor het lichaam om glucose op te slaan in vet.Hoe meer insuline er aangemaakt wordt zoals bij witte bloem en witte suikers hoe meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Dit vet zit rond de middel op vooral de buik en heupen. Nou is het zo dat het lichaam op een gegeven moment ongevoelig is geworden voor deze insuline en de cellen weigeren om de glucose op te nemen. Dit noem je insulineresistentie. Wanneer dit chronisch wordt omdat het lichaam veel insuline steeds aanmaakt, noemen ze dit ook wel hyperinsulinemie. Wanneer je bij een huisarts je bloedsuikerspiegel laat meten door een eenvoudige test kunnen ze dit niet ontdekken. Dus dan is er niks aan de hand maar jij wordt wel steeds dikker en of vermoeider.

Insulineresistentie kan erfelijk zijn en ook als je ouder wordt, versterkt dit proces. Medicijnen als sommige antidepressiva en betablokkers kunnen dit veroorzaken maar ook roken en stress en een passief leven hebben een zeer negatief effect op deze aandoening.

Toch is voeding vaak de belangrijkste oorzaak

1. Eet meerde keren kleine porties en alles is volkoren zonder dat er suiker of andere zoetstoffen inzitten

2. Tussendoortjes vooral noten, fruit, groente en volkoren graan eten

3. Bovendien kun je de insulinespiegel verlagen door veel vezels te eten.

Zeker 30 gram wat door de voeding best moeilijk binnen te krijgen is, dus een glas water met daarin voedingsvezels is een oplossing. Neem dit een kwartiertje voor het eten. Dus neem 3 keer per dag een glas water en los daar 1 eetlepel gebroken lijnzaad in op. Laat dit even staan voor je het opdrinkt. Wanneer darmen het niet gewend zijn, gaan ze ervan rommelen en moet je even de hoeveelheid verlagen en het langzaam opbouwen. Drink er wel veel bij.

Neem Dagelijks

 • Chroom: 3 X 200mcg bij de maaltijd nemen, dit werkt verlagend op de insulinespiegel en remt snoeplust.
 • Magnesium 2 x 200 mg bij de maaltijd nemen wat bloedsuiker verlaagt.
 • Alfa liponzuur 3 x 100 mg 15 voor maaltijd (let op bij schildklierproblemen niet gebruiken verlaagt T3)
 • Visolie 1000 mg bij maaltijd of 2 maal vette vis eten verminderd insulineresistentie en verhoogt ververbranding bij sporten.

Gezonde Eter Eet Tips

 • Pitten muesli: Sojayoghurt met sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, quinoavlokken, noten en kokossnippers. Om het nog voedzamer te maken doe er chia-zaad en hennepzaad doorheen.
 • Miso soep met veel groente en tofu blokjes en misopasta
 • Havermout met amandelmelk of sojamelk en kaneel
 • Gebakken eieren of omelet met groente
 • Soep
 • Salade
 • Pannenkoek gemaakt van amandelmeel, kikkererwtenmeel en amandelmelk
 • Vis met peulvruchten
 • Laat in de avond bij maaltijden de aardappelen, rijst en de pasta weglaten. Zo eet je vanzelf meer groente en je kunt dit aanvullen met quinoa en boekweit omdat dit geen granen zijn.
 • Je mag graan eten maar dan alleen volkoren waar geen bloem en suiker bij zit en maximaal 1 keer per dag.
 • Beweeg genoeg dagelijks dat is erg belangrijk voor de verbranding en om de suikerspiegel te verlagen.

Meer informatie over Overgewicht door Insuline Resistentie

Advies en voedingstest: www.persoonlijke-voeding.nl

1 reactie

 1. Bij veel mensen die insulineresistent zijn hebben ook baat door helemaal geen granen meer te eten. Eet meer vet. Ja en aankomen doe je er niet van,maar je valt juist af.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in