Serotonine is een neurotransmitter, een hormoon waar je niet alleen blij van wordt maar ook je dag-nacht ritme regelt, belangrijke lichaamsfuncties beïnvloed, en bij een tekort kan leiden tot ongezond eten en eetbuien met overgewicht en de daarbij horende lichamelijk klachten tot gevolg.
Het is dan zaak je hormoonhuishouding snel weer in balans te brengen door je voedingspatroon structureel aan te passen.
Inhoud van dit artikel
Wat is serotonine

5-hydroxytryptamine, of 5-HTP, zoals de wetenschappelijke naam van dit hormoon/neurotransmitter luid, is het stofje wat je blij en gelukkig maakt. Maar het doet nog veel meer.
Serotonine
- zorgt dat je goed in slaap komt;
- reguleert het immuunsysteem;
- reguleert de nierfunctie;
- zorgt voor voldoende weerstand tegen ziekteverwekkers;
- houdt je bloeddruk op een gezond niveau door hart- en bloedvaten te reguleren;
- reguleert de spijsvertering.
Oorzaken van een Serotoninetekort
Een onvoldoende aanmaak en opname van serotonine kan genetisch bepaald zijn. Maar wanneer een tekort geen genetische achtergrond heeft is de oorzaak meestal te vinden in;
- stress;
- een chronisch slaaptekort;
- te weinig bewegen;
- te grote blootstelling aan toxische stoffen;
- een ongezond voedingspatroon;
- een disbalans in de hormonen.
Gevolgen van een serotoninetekort
Ernstige gezondheidsproblemen kunnen een gevolg zijn van een serotoninetekort. Enkele voorbeelden zijn;
- lusteloosheid;
- depressieve gevoelens;
- concentratieproblemen;
- chronische pijn;
- eetbuien;
- een onbedwingbare trek in suiker- en koolhydraatrijke voeding
- ademhalingsproblemen;
- hartfalen;
- wiegendood (Audero et. al., 2008)
Het behouden van een gezond serotoninegehalte is dus van essentieel belang.
Serotoninetekort en overgewicht
Overgewicht door een serotoninetekort ontstaat doordat men in een vicieuze cirkel terecht komt die maar moeilijk te doorbreken is (Benton & Donohoe, 1999).
Een laag serotonineniveau verhoogd de behoefte aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Dit stimuleert de aanmaak van serotonine én insuline. Een hoog insuline niveau verstoord de hormoonhuishouding wat de aanmaak en opname van serotonine remt. Hierdoor neemt de behoefte aan suiker- en koolhydraatrijke voeding weer toe.
Serotoninetekort verhelpen en voorkomen
Je voedingspatroon is de basis van een gezonde hormoonhuishouding. Heb je dus last van eetbuien en een onbedwingbare trek in suiker en koolhydraatrijke voeding, dan is de kans groot dat je hormonen in disbalans zijn en je mogelijk een serotoninetekort hebt. Het is dan belangrijk om eerst eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken.
Hoewel 80 tot 90% van alle serotonine zich bevindt in het maag-darmkanaal is het lichaam ook in staat zelf serotonine aan te maken uit tryptofaan en 5-HTP. Dit gebeurd in de hersenen.. Een ongezond voedingspatroon, waarin weinig tryptofaan en 5-HTP voorkomt, heeft tot gevolg dat het lichaam te weinig bouwstoffen heeft om zelf serotonine aan te maken.
Eet dus gezond en gevarieerd om een serotoninetekort te voorkomen. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een dieet van voornamelijk;
- verse (biologische) groenten;
- complexe koolhydraten;
- gezonde eiwitten;
- gezonde vetten.
Daarnaast is het belangrijk om suikers en koolhydraten zo veel mogelijk te vermijden en voldoende serotonine, tryptofaan en 5-HTP binnen te krijgen. Deze stoffen zitten voornamelijk in;
- biologische vrije uitloop eieren;
- vis;
- rauwe cacao;
- sprirulina.
Voor mensen die een disbalans in de hormoonhuishouding hebben is de Superverbrander Methode ontwikkeld. In dit programma staat het weer in balans brengen van de hormoonhuishouding centraal. Dit gaat gepaard met lekker en gezond eten waardoor je gedurende het hele programma naast veel nuttige informatie en handige tips ook heerlijke recepten krijgt voorgeschoteld.
Wil je meer weten over de Superverbrander Methode, klik dan hier.
Dus van serotine wordt je gelukkig?