Overgewicht door teveel (snelle) koolhydraten

Reden 3: ‘Overgewicht door teveel (snelle) koolhydraten’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene

In het hedendaagse voedingspatroon zijn koolhydraten niet meer weg te denken. Veel producten die wij eten bestaan voor een groot gedeelte uit koolhydraten. Denk hierbij aan brood, koekjes, crackers, cornflakes, macaroni, spaghetti enzovoorts.

Langzame Koolhydraten

Binnen de groep koolhydraten kunnen we een splitsing maken tussen enerzijds de snelle koolhydraten en anderzijds de langzame koolhydraten. :

 • Snelle koolhydraten: (ongezond)
 • Langzame koolhydraten: (gezond)
 • Witte pasta en wit brood en koekjes
 • Volkoren past, rijst en koek, ook zaden en pitten zijn langzaam
 • Tarwebloem brood tomaten
 • Volkoren graanproducten
 • Maïscrackers
 • Vezelrijke (biologische) crackers
 • Cornflakes
 • Noten ongebrand en niet gezouten
 • Rijstwafels
 • Groente en fruit
 • Frisdranken
 • Peulvruchten zoals linzen en bonen
 • Alle (kunstmatig) bewerkte producten
 • Alle onbewerkte natuurlijke producten

Eet je inderdaad teveel snelle koolhydraten, heb je overgewicht, ben je vaak moe dan is het belangrijk hier op te letten. Bovendien zie je dat deze mensen vaak darmklachten hebben en kleine lichamelijke ongemakken. De langzame koolhydraten zijn geweldig: zij verhogen de insulinespiegel nauwelijks waardoor de koolhydraten niet in of nauwelijks in vetten worden opgeslagen. Daarnaast zorgen zij voor de toevoer van suikers uit de darm waardoor een hongergevoel vermeden wordt. Ook bevatten langzame koolhydraten veel vezels die essentieel zijn voor een gezonde darmflora en een verzadigd gevoel.

Snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten verhogen het hormoon insuline waardoor het lichaam de opdracht krijgt om de snelle koolhydraten om te zetten in vet wat zich op de buik, billen, bovenbenen en heupen gaat zitten. Bovendien verdwijnen 25 voedingsstoffen tijdens het bewerken van tarwemeel naar tarwebloem. Wanneer we alleen maar witte bloem producten eten, zal ons lichaam vragen om extra voedingsstoffen (die niet in de witte bloemproducten aanwezig zijn). Ze geven onze hersenen een seintje dat we nog niet verzadigd zijn. Hierdoor ontstaan de welbekende vreetbuien.

Overgewicht

Mensen die gericht willen afvallen, doen er goed aan de inname van snelle koolhydraten te verlagen zelfs totaal weg te laten. Dit betekent dat je de snelle koolhydraten vervangt door langzame koolhydraten. Het eetpatroon dient 3 volwaardige gerechten te bevatten aangevuld met gezonde tussendoortjes. Suiker is een snelle koolhydraat en zonder dat we het in de gaten hebben zijn we eraan verslaafd geraakt. Als je eens voor de grap in de supermarkten de etiketten leest weet je niet wat je ziet. In bijna alle producten zit suiker verwerkt. Zo eet je zonder het in de gaten te hebt meer dan 40 kilo suiker per jaar weg.

Wanneer jij inderdaad teveel snelle koolhydraten eet ga je als eerste eens etiketten lezen. Alles waar bloem en suiker inzit laat je staan.
Je eet alleen volkoren brood, volkoren pasta’s en volwaardig voedsel zonder suiker erin.

Meer informatie over het Gezonde Eter Afslankprogramma

Advies en voedingstest: www.persoonlijke-voeding.nl

4 Reacties

 1. Ik heb in het verleden verschillende diëten gevolgd. Van alle dieten tot en met medicatie (losse verkoop en via internist)

  Ik ben een emotie eter en heb al 24 jaar een haat liefde verhouding met eten.
  Ik viel het beste af met een koolhydraat vrij dieet. Maar dit voelde als een vreselijke straf. En zodra ik weer koolhydraten ging eten kwam ik weer fors aan. Een leven zonder koolhydraten, suikers lijkt mij verschrikkelijk.

  Groetjes Nadia

 2. Langzame koolhydraten kan je zeker wel te dik van worden. Eet elke dag maar eens 10 sneden brood en sávonds een overheerlijke pastagerecht. Het zijn ook de combinaties die je maakt. Koolhydraten met vet( afhaalchinees, saté met patat, pizza, gebakken aardappelen met bal gehakt) zijn de ultieme dikmakers.
  Sóchtends koolhydraten op 100%( energie), S’middags op 50% en sávonds vlees en groente zonder aardappel. Drankjes overdag, Koffie, Thee( zonder suiker), water, drinkbouillon is alleen maar goed. Sóchtends ook lekker een jus dórange( snelle koolhydraat). En 3x in de week bewegen zoals wandelen, fietsen, sporten.

 3. Jammer dat u de snelle en de langzame koolhydraten niet uitsplitst. Nu staan ze allemaal door elkaar waardoor het voor de lezer onduidelijk is wat nu tot de langzame of de snelle kollhydraten behoort.

  • Beste Ruud,

   Snelle koolhydraten zijn onder andere witte geraffineerde suiker, witte bloem producten en alles waarvan dit gemaakt is.

   Wil je meer weten over hoe snel of langzaam koolhydraten zijn zoek dan op internet een Glycemische index en print deze uit.

   Zo krijg je een goed beeld wat snelle koolhydraten zijn en welke langzaam.

   Sanne

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in