Overgewicht door voedselovergevoeligheden

Reden 6: ‘overgewicht door voedselovergevoeligheden’ is een onderdeel van ‘De Gezonde Eter van Irene

Veel mensen hebben een voedselovergevoeligheid zonder dat ze het weten. Ook in mijn praktijk wanneer ik de voedselovergevoeligheidstest doe, zijn mensen vaak verbaasd wat eruit komt. Reacties, die we allemaal kennen, zijn bijvoorbeeld eczeem, uitslag, darmklachten of erg moe worden na het eten van een product. Maar ook longklachten, diarree, hoofdpijn en chronische vermoeidheid zijn voorbeelden van een voedselovergevoeligheid. Maar bij overgewicht denken we eigenlijk nooit dat dit ontstaat door een voedselovergevoeligheid. Het probleem is dat wanneer je iets eet waar je niet tegen kan, het lichaam dit ervaart als stress. Bij stress zal het lichaam (bijnieren) het stresshormoon cortisol produceren. Bij stress krijg je sneller honger en vooral trek in zoete dingen. Dus stress, of het nou door een voedselovergevoeligheid komt of door veel spanningen, veroorzaakt overgewicht.

Een gezonde eter in de eerlijke keuken, koken met Irene

In mijn boek ‘Een gezonde eter in de eerlijke keuken’ beschrijft ik hoe je gezond kunt koken en bakken. Met uitgebreide productinformatie en hoe je deze informatie kunt toepast in je dagelijkse bestaan help ik je op een eerlijke manier. Het boek staat ook boordevol heerlijke gezonde recepten die gemakkelijk te bereiden zijn.

Cortisol en Allegrie

Als ik mijn cliënten vraag welke voeding ze onwijs lekker vinden zeggen ze bijvoorbeeld vaak kaas. En of dat nou kaas is of een ander product, dan gaan bij mij de alarmbellen al rinkelen, want je kunt juist verslaafd zijn aan een product waar je eigenlijk allergisch voor bent. Nu zou je denken, ja maar waarschuwt ons lichaam ons dan niet?

Meestal wel maar ook vaak niet. Dat komt omdat de cortisol die vrijkomt een lekker gevoel geeft in het lichaam. Het cortisol laat de bloedsuikerspiegel opeens stijgen en dat geeft energie. Op den duur kan een verhoogd cortisol niveau erg ongezond zijn en ontstaan er lichamelijke klachten maar je kunt er dus ook dikker van worden.

Daarom is het echt zo dat sommige mensen weinig eten en toch dik worden. Dit is vaak heel sneu want ze weten niet meer waar ze het zoeken moeten. Ze proberen het ene dieet na het andere en dat veroorzaakt weer meer stress en zo zakken ze alleen maar dieper weg en ontstaat er een vicieuze cirkel. Vaak ligt de hoofdoorzaak van het overgewicht dus gewoon aan een allergie voor voeding. Herken je dit bovenstaande laat je dan eens testen door mij.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in