Aankomen door een verstoorde darmflora

Een goede darmflora is het geheim van een slank lichaam!

We hebben het vast al gehoord, berichten en onderzoeken waaruit blijkt dat dunne mensen een andere darmflora hebben dan dikke mensen. Mensen die te dik zijn, vaak niet of nauwelijks afvallen wat ze ook doen, dat komt dus onder andere door een slechte darmflora. Ze hebben vaak continue trek naar verkeerd voedsel, of denken gewoon de hele dag aan eten. Ook zijn er mensen die zich gek diëten of sporten maar bijna niks afvallen en als ze afvallen en ze laten hun strakke leven van beweging en lijnen los weer alle kilo’s aankomen.  Maar er zijn er ook mensen die niet snappen waar ze dik van worden en het gebeurt wel steeds een beetje meer en meer.  Ben jij het ook zo zat? En wil je het graag anders aanpakken zonder kwellingen en een oplossing vinden dan kan ik je helpen. 

Hoe kan dat nou dat de één kan eten wat hij wil en de ander dik wordt van weinig of niks. Wanneer je teveel eet, of je weet dat je gewoon ongezond bezig bent, is het duidelijk waarom je overgewicht hebt. Maar er is echt een grote groep mensen, die ook bij mij in de praktijk komt, die echt niet snappen waarom ze dikker worden of dik zijn. Ik geloof ze als ze zeggen dat ze echt niks verkeerd doen en enorm opletten en erbij sporten. Er kunnen meerdere redenen zijn bij overgewicht. Zo kunnen mensen lijden aan insuline resistentie, een overbelaste lever, uitgeputte bijnieren, teveel afvalstoffen vasthouden, hormonen uit balans zijn , voedselovergevoeligheden hebben of gewoon verkeerde voeding eten wat niet bij hun past. Natuurlijk is niet bewegen en weinig spieropbouw ook een punt van aandacht.  Maar enorm vaak  is het de  darmflora die je kan aanwijzen als hoofdschuldige. Een goede flora  is toch wel het geheim van een gezond en slank lichaam. Een gezonde darmflora is echt van essentieel belang voor een goede stofwisseling en bij gewichtsverlies, mooie hormoonhuishouding en een gezond lichaam. Punt is om dit te bereiken moet er getest worden, iedereen is anders, en bij iedereen heeft het een andere reden. Algemeen advies is er zeker, maar een uitgetest voedingsplan biedt toch vaak de oplossing.

Wat is nou precies een darmflora

In onze darmen zitten bacteriën, die krijgen we meteen na de geboorte al mee, het mondje van de baby is als het ware een schepje die de bacteriën opschept bij de bevalling (lactobacillus john-sonii). Daarna wordt een darmflora bepaald door de bacteriën in de omgeving van de baby. In de moedermelk zitten de oligosacchariden die de darmflora voeden en dat noemen we ook wel een prebiotica.  Daarom zien we ook als kinderen via een keizersneden geboren worden of geen borstvoeding krijgen dat de kans op immuun gerelateerde aandoeningen groter zijn zoals astma, allergieën en huidklachten. We zien dan ook dat gezinnen die wat minder netjes zijn of huisdieren hebben de  darmflora’s veel meer variatie hebben en kinderen minder allergisch zijn dan hele schone families. Deze darmflora met triljoenen bacteriën is dus  van essentieel belang voor je gezondheid.

Functie van je darmflora

De darmflora heeft enorm veel functies. Ze verteren voedsel, besturen je eetlust, beïnvloeden je stemmingen, beïnvloeden je stofwisseling en je immuniteitssysteem (80% van je immuunsysteem bevindt zich in gezonde darmen, op het moment dat deze vermindert ontstaan er ontstekingen in het lichaam die weer klachten geven en dik maken). Ze bepalen hoeveel calorieën er uit je eten worden gehaald, Ze bepalen of je gezonde ingewanden en botten hebt, ze hebben een grote invloed op je neurotransmitters die in de hersenen je stemmingen bepalen. Wist je dat er in je darmen meer zenuwen zitten dan in je wervelkolom? Daarom kan een slechte darmflora bijdragen tot depressie en angsten, verder beïnvloedt de darmflora je energieniveau en je mentale functioneren. Ook produceert een goede darmflora vitamine B en K (laatste is belangrijk die kan calcium vanuit voedsel ook echt naar de botten brengen) en de darmflora maakt een natuurlijke antibiotica aan.  Daarnaast beïnvloedt de darmflora voor een groot deel of jij dik of dun door het leven gaat.

Voordelen van een gezonde darmflora

 • SNEL GEWICHTSVERLIES EN BLIJVEND
 • EMOTIONEEL STERKER
 • GOED IMMUNITEITSSYSTEEM
 • GEZONDE HUID EN HAREN
 • MEER ENERGIE EN VITALITEIT

Antibiotica en Darmen

Op het moment dat kinderen of volwassenen antibiotica krijgen, wordt een groot deel van die mooie flora vernietigd en dat verhoogt meteen de kans op prikkelbare darmen, allergieën, maar ook je gewicht. Ieder mens heeft een eigen specifieke darmflora die wel uit tienduizenden verschillende soorten kan bestaan. En heftige stress of een antibiotica kuur kan dit binnen 24 uur voor een groot deel verwoesten. Uit onderzoek blijkt dus ook dat mensen die vaker antibiotica hebben gehad meer kans hebben op overgewicht. Dit hebben ze ook onderzocht met muizen. Wanneer de muizen veel  antibiotica kregen werden ze duidelijk dikker dan de muizen die dit niet kregen terwijl ze in de zelfde leefomgeving zaten en het zelfde voer kregen. Ook hebben ze bij steriele muizen ontlasting ingebracht van een mens met obesitas en van iemand die heel slank is en inderdaad het zelfde voer gegeven en toch werden de muizen van de obesitas darmflora dik en de andere muizen niet met het zelfde voer. Vooral de  enterobacter  is een grote schuldige. En deze zie je vaak verergeren bij ongezonde leefstijl en antibioticagebruik.

Blijvend Afvallen door een Gezonde Darmflora

Is je darmflora is balans? dan val je af en hou je het behaalde resultaat moeiteloos vast

Daarnaast krijg je met een gezonde flora je energie terug, verminderen en verdwijnen allergieën,, verdwijnen depressie en angstgevoelens, hoofdpijnen, huidklachten zoals acne en eczeem, je stoelgang wordt goed en verstoppingen verdwijnen, je gewrichtspijnen, continue verkoudheden of ziek zijn verminderen/verdwijnen. Ook auto immuunziekte en verschillende welvaartziektes verdwijnen of verminderen. Vaak zien we ook goed resultaten bij fibromyalgie (hoeft niet alleen door darmflora).

Ik ben genetisch belast met overgewicht

Dat hoor ik mensen vaak zeggen, en ja we zien inderdaad dat in een dik gezin de meesten te dik zijn.  Genetische aanleg is er 1 maar omdat ook doordat ze door de jaren dat ze samen leefden een zelfde type darmflora hebben ontwikkeld. Verder zijn er natuurlijk  ook andere dingen die beïnvloeden zoals manier van eten  en leven en emotionele onbalansen. Ook al ben je genetisch belast met overgewicht dan nog hoef jij het niet te hebben/krijgen. Het vermogen om de genfunctie te veranderen noemen we epigenetica. Dat betekent dat wanneer je jij je flora verandert/gezond maakt je zelf je genetische aanleg tot overgewicht kan uitschakelen. Andersom kan ook, als jij genetisch dun zou blijven kan je door een zwakke darmflora wel degelijk dikker/te dik worden.

Diëten, operaties, calorieën tellen heeft geen zin

Ja hoor je kent het wel, weer een nieuw dieet en met zijn allen beginnen we er weer aan, allemaal gericht op vooral wilskracht en doorzetting maar na een paar maanden kun je het niet meer en laat je het los en de kilo’s vliegen er weer aan. Je bent boos op je zelf. Maar zolang jij je flora niet verandert zul je verlangen hebben naar:

 • Zoet, zetmeelhoudend voedsel
 • Veel honger of vaak denken aan voedsel

Dus een dieet heeft geen zin! Dat is wel duidelijk.

Lekkende darm/allergische darm

Steeds meer mensen hebben last van hun darmen, maar ook als je niks merkt, is maar de vraag of die flora van jou wel oké is. Heb je nooit een opgeblazen buik, laat je weinig winden, is je ontlasting 1 of meer keer per dag in een mooie drol waarbij jij je billen eigenlijk niet hoeft te vegen en je kan alles verdragen en je hebt weinig tot geen klachten dan zal hoogstwaarschijnlijk je flora in orde zijn. Maar zodra je je hierin niet herkent kan je wel uitgaan dat je flora wat mist.

Hieronder zie je een opsomming wat de redenen kunnen zijn voor een zwakke darmflora

 

Allergie

Jeuk

Angsten

Gewrichtsklachten

Ontstekingen

Constipatie of te zachte ontlasting

Depressie

Huidklachten of droge huid

Slecht geheugen

Fibromyalgie

Vol gevoel

Vocht vasthouden

Zwak haar

Hoofdpijn

Vaak ontstekingen

Opgeblazen gevoel en misselijk

Zwak libido

Moe

Wazig voelen

Slechte concentratie

OVERGEWICHT

 

 

 

 

Wat we zien bij een zwakke darmflora is dat de darmen steeds gevoeliger en allergisch worden. Ook kan er vaak een lekkende darm ontstaan wat weer auto immuunziekte veroorzaakt. Wanneer het immuniteitssysteem zwak is en de flora ook zien we dat het lichaam  ontstekinggevoeliger wordt. Deze ontstekingen zullen insuline resistentie veroorzaken omdat ontstekingen teveel insuline aanmaak triggert. Insuline zal koolhydraten sneller omzetten in vet en het lichaam zal vet niet snel inzetten om te verbranden. Ontstekingen verstoren weer de leptine signalen die je een verzadigd gevoel moeten geven. Dus ja hoe moet jij nu afvallen? Niet te doen toch? En als je dan ook nog veel stress hebt zal dit nog meer versterken.

Wat moet er allemaal gebeuren om je te laten afvallen en je darmflora te versterken.

Het beste is om je te laten testen zodat je precies weet wat je wel en niet moet eten en welke facetten je aan moet pakken voor een goede darmflora.

Wat ga ik doen in mijn praktijk (www.persoonlijke-voeding.nl)

 1. Ik ga je testen om te zien welk voedsel jou belast. Dit is een voedselovergevoeligheidstest.
 2. Dan ga ik testen hoe je darmflora en je maag eraan toe zijn.
 3.  Ik ga maagzuur, maagbacteriën, enzymen en darmflora testen en aansterken (zet middelen in die je thuis gaat gebruiken.
 4. Ik test uit welke darmbacteriën jij mist en welke prebiotica jouw bestaande flora nodig heeft.
 5. Ik test welke tekorten je hebt aan vitamine en mineralen.
 6. Ik test of er meer meespeelt in het verhaal van je gewicht zoals suikerspiegel, zuurbalans, lever afvalstoffen en daar zet ik voedsel op in om te herstellen/versterken.
 7. Ik maak een persoonlijk op jouw lichaam uitgetest voedingsplan.
 8. We kijken wat je lichaam nodig heeft aan beweging en welk type beweging je nodig hebt.

Natuurlijk kan ik niet garanderen dat het werkt, maar de resultaten zijn enorm goed met deze aanpak. Is niet altijd makkelijk maar wel vernieuwd en heel persoonlijk.

Gezonde Groeten,

irene

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in