Overgewicht, zeer complex

Een ‘stabiel’ gewicht in een gezond lichaam

Uit onderzoek is gebleken dat 50 % van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, waarvan 10 % obesitas (ernstig overgewicht). Bij kinderen heeft 14,5 % van de jongens en 17,5 % van de meisjes al last van overgewicht. Het gebruik van suiker en fastfood heeft een grote invloed op ons welzijn. De Nederlandse bevolking heeft te kampen met veel gezondheidsklachten waaronder diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Uit praktijkervaring blijkt dat er een relatie bestaat tussen overgewicht en het ontstaan van diabetes en kanker. Het aantal van gevallen van diabetes, zowel bij volwassenen als bij kinderen, stijgt nog steeds.

Ongezonde leefgewoonten

Eén van de belangrijkste oorzaken is te weinig beweging. Hoe vaak zitten wij niet achter de computer, in de auto en op de bank voor de t.v.? Het is gezonder om te gaan wandelen of fietsen en de trap nemen in plaats van de lift. Ook stress en het wegeten van onverwerkte emoties zijn grote boosdoeners. Als er sprake is van spanning wordt het histaminegehalte verhoogd en de bloedsuikerspiegel daalt, waardoor wij sneller geneigd zijn om die onrustige gevoelens weg te eten met ongezonde voeding. Op zo’n moeilijk moment zouden we juist gezonde voeding moeten nemen zoals een appel, groentesap of een salade en een eindje te gaan wandelen. Ook zijn we soms geneigd om gevoelens als boosheid, verdriet, eenzaamheid of innerlijke leegte weg te eten door voedingsmiddelen zoals suiker, chocolade, fastfood of voeding die complexe koolhydraten of schadelijke vetten bevat. Verstandiger is het om de emoties te verwerken.

Fysieke oorzaken

Overgewicht is één van de symptomen bij een glutenintolerantie. Er kan sprake zijn van een afwijking aan de schildklier. Hierdoor kan een hormonale stoornis ontstaan. Bij een intolerantie voor de biogene aminen zoals histamine, serotonine en tyramine of voor gluten en lactose houdt het lichaam meer vocht vast. Door een spastische darm kan oedeemvorming ofwel het vasthouden van vocht in de buik ontstaan. Een andere mogelijke oorzaak is een candida- ofwel schimmelinfectie, die kan ontstaan als het afweersysteem is verzwakt. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan serotonine, waardoor je meer behoefte krijgt om complexe koolhydraten zoals pasta, koekjes of brood te eten.

Gezondheidsklachten

Het is niet alleen het overgewicht waar mensen mee te maken hebben, maar veel andere klachten zijn aanwezig, blijkt uit de praktijk. Mensen hebben weinig energie en velen hebben darmproblemen. Daarbij klaagt men vaak over pijn aan de gewrichten en botontkalking. Hierdoor ontstaan bewegingsproblemen, terwijl beweging juist zo nodig is bij overgewicht en kan men zo in een vicieuze cirkel terechtkomen. Door het overgewicht wordt het hart te veel belast. Het lichaam raakt meer uit balans, vaak ook door verborgen voedselintoleranties. Het

afweersysteem raakt steeds meer verzwakt en op de lange termijn kan zich hierdoor zelfs kanker manifesteren.

Ongezonde voeding

Je hoeft maar in de karretjes bij de supermarkt te kijken en het verbaast je niets dat zoveel mensen gezondheidsproblemen hebben. Mensen kiezen toch nog dagelijks voor dierlijke voeding, met schadelijke vetten. Uit onderzoek is gebleken dat zowel vlees als vis veel schadelijke stoffen bevatten zoals anti- botica, hormonen, dioxinen en kwik. Op straat zie je meer mensen met een patatje dan met een gezonde appel in de hand. Waar zit vandaag de dag geen suiker in? Bewerkte voeding (door koken, bakken, frituren) wordt eerder gekozen dan levend voedsel. Dood ofwel bewerkte voeding vult onze maag maar mist de nodige enzymen, vitaminen en mineralen, dus blijft het lichaam steeds vragen om voeding. Daarom kunnen sommige mensen de hele dag eten. Uit onderzoek blijkt dat de mens geen granivoor is maar een vruchteneter. Onze voeding bestaat voor een groot deel uit tarweproducten. De graanconsumptie is één van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename, omdat ons spijsverteringsstelsel de vertering van complexe koolhydraten niet aankan. Alle kantenklaarproducten in pakjes en zakjes bevatten vaak additieven, die het systeem ontregelen en kunnen bijdragen tot overgewicht.

Aanbevolen voeding

Uit onderzoek is bekend dat in fruit en groenten veel pesticiden zitten. Daarom is het raadzaam om voor biologische producten te kiezen. Het is wel duurder, maar veel beter voor onze gezondheid. In de natuurwinkel vind je een gevarieerd assortiment. Van fruit en groenten kun je heerlijke versgeperste sappen bereiden, die rijk aan vitaminen en mineralen zijn. Voordat je de maaltijd begint is het goed om een salade te nemen. Door bewerkte voeding te eten worden meer witte bloedlichaampjes aangemaakt, waardoor het afweersysteem verzwakt. Als je een salade voor de hoofdmaaltijd neemt, is de stijging van de bloedlichaampjes minder en ben je sneller verzadigd, waardoor je minder zult eten. Van bepaalde groentesoorten kun je een heerlijke rauwe soep maken in de blender. Ook kun je als ontbijt heerlijke fruitmoezen bereiden. Je kunt denken aan een mango/appelmoes of een abrikozen/appelmoes. Kies voor vers bereide voeding, zonder additieven. Deze soms schadelijke additieven kunnen het lichaam ontregelen. Eet meer ‘levend’ dan ‘dood’ voedsel. Hierdoor heb je sneller een verzadigd gevoel.

Goede voedselcombinaties

De meeste mensen eten alles door elkaar: kaas, eieren, brood, vlees, aardappels en zoetigheid. Hierdoor krijgen ze last van lichamelijke en geestelijke klachten zoals overgewicht, opgezette maag en darmen, zure oprispingen, winderigheid, voedselallergie, vermoeidheid, darmverstopping en depressie.

De voordelen van goede voedselcombinaties

In het begin zul je even moeten leren hoe je de maaltijd samenstelt maar door goede voedselcombinaties toe te passen krijg je:

 • een betere spijsvertering
 • een gezonde darmflora
 • een betere opname van vitaminen en mineralen
 • een sterk afweersysteem
 • een slank figuur
 • een beter humeur
 • een mooie gave huid
 • meer energie en levenslust

Onder goede voedselcombinatie wordt verstaan dat je tijdens dezelfde maaltijd alleen voedingsmiddelen eet die het spijsverteringskanaal niet onnodig belasten. Het is raadzaam zetmeel (koolhydraten) niet te combineren met eiwitten.

Goede voedselcombinaties zijn

 • rijst met groenten
 • groenten en pasta
 • vlees en groenten
 • groenten en vis
 • noten en rauwkostsalade
 • rauwkostsalade en kaas
 • brood en salade
 • aardappels, groenten en rauwkost

Verkeerde combinaties geven chaos in de darmen. Er ontstaan rotting en gisting. Een allergische reactie kan optreden. Allergie bestaat niet, een overgevoeligheidsreactie ontstaat als er sprake is van een chaos in de darmen.

Hoe prettig is het om na het eten je energiek en levenslustig te voelen! Veel mensen zijn moe na het eten, hebben nergens meer zin in en liggen vervolgens de hele avond op de bank.

Slechte voedselcombinaties zijn

 • vlees en aardappelen
 • rijst en vlees
 • pasta en vis
 • brood en kaas
 • eieren en brood

Je moet altijd zo eten dat je kunt zeggen: ik zou nog wel iets lusten. Geen gevoel van: ik kan geen pap meer zeggen!

Als je verkeerde voedselcombinaties toepast zal je bloedsuikerspiegel dalen en kun je moe, suf of slaperig worden.

Nuttige adviezen

 • Fruit kun je beter niet combineren met groenten. Het veroorzaakt gisting en rotting in de darmen. Een appel kun je wel toevoegen aan een salade of wortelsap.
 • Luister goed naar de reacties van het lichaam.
 • Ben je na het eten moe, lusteloos, heb je een opgeblazen gevoel of last van winderigheid, dan is dit een signaal dat de voedselcombinatie niet goed was.
 • Als je goede voedselcombinaties toepast zul je afvallen en meer energie hebben.
 • Voorkom problemen door het goed samenstellen van de voeding. Voorkomen is beter dan genezen!
 • Doorbreek het oude voedingspatroon.
 • Als je ‘levend voedsel’ eet heb je geen problemen met verkeerde voedselcombinaties.
 • Probeer iedere dag de avondmaaltijd te beginnen met een rauwkostsalade. Deze bevat veel vitamine C en zorgt voor een goede opname van het ijzer in de voeding.
 • Eet een appel als tussendoortje of vóór het slapen gaan.
 • In het boek van Jan Dries lees je meer over voedselcombinaties.

Het is dus verstandig om meer te bewegen en te zorgen voor een goed dag- en nachtritme. Een mens heeft zeker 7 a 8 uur slaap per nacht nodig om een goede gezondheid te houden. Groenten houdt de bloedsuikerspiegel meer stabiel, waardoor je minder trek in ongezonde voeding hebt. Fruit kun je het beste op je nuchtere maag nemen en dan tot 12.00 uur. Daarna kun je groenten eten. Vermijd suikerrijk fruit zoals bananen, druiven en gedroogd fruit. Gedroogde biologische abrikozen kun je gedurende een nacht weken. Het lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht, daarom is het beter te drinken dan te eten. Je kunt kiezen voor meer plantaardige voeding dan dierlijke. Frisdrank, suiker en zoetstoffen kun je beter vermijden. Hiervoor in de plaats kun je versgeperste groentesappen of kruidenthee drinken. Zorg ervoor dat een groot gedeelte van jouw maaltijd uit ‘levend voedsel’ bestaat. Misschien kun je af en toe kiezen voor een biologische vegetarische of veganistische maaltijd? Ook is het verstandig om je te laten testen op voedselintoleranties. Door steeds kleine gezonde maaltijden te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je minder behoefte hebt aan ongezonde tussendoortjes. Verwerk jouw emoties goed. Gebruik pro-biotica of groene kleipoeder om de slijmvliezen van de darmflora te versterken. Een gezond afweersysteem begint tenslotte in een goed funtionerende darm. Door iedere dag een glaasje tarwegrassap te nemen geef je het lichaam de nodige vitaminen en mineralen voor het behoud van een goede gezondheid. ‘In een mooi mens hoort geen slechte brandstof’. Leer te houden van jezelf. Gezonde, plantaardige gerechten vind je in de receptenboekjes. In het boekje over ‘overgewicht’ vind je meer nuttige informatie. ‘Overgewicht’ is een signaal van ‘ongezondheid’. Als je gezond eet en leeft, zul je vanzelf gewicht kwijtraken.

Auteur: Didy van de Veer
www.levendvoedsel.nl

1 reactie

 1. Het gaat om de combinaties. Ik heb een darmziekte maar kan door de juiste voeding de klachten sterk verminderen. Helaas is het soms lastig en ben ik niet geheel klachtenvrij maar je kunt zelf heel veel goed doen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in