Overgewicht

Als je meer eet dan het lichaam verbruik ontstaat er een teveel aan brandstof voor het lichaam. Het teveel wat men binnenkrijgt wordt opgeslagen, dit noemt men vetopslag. Vet kan vrijwel overal in het lichaam opgeslagen worden, maar is per persoon anders.

Risico’s van overgewicht liggen op diverse terreinen. De kans op diabetes neemt toe, evenals de kans op hart- en vaatziekten. Mensen met overgewicht hebben bijvoorbeeld vaker last van jicht, gewrichtsklachten en slaap-apnoe. Bij vrouwen met overgewicht komen vaker menstruatiestoornissen voor en is er een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

< aanmerkelijk risico?s de nemen gewichtsverlies 5-10% met lichtpuntje: een ook is er maar dramatisch klinkt>5 tot 10% gewichtsverlies betekent voor iemand van 100 kg dus: 5 tot 10 kg afvallen.

Weeg je 90 kg: dan betekent 10% gewichtsverlies 4,5 tot 9 kg afvallen.

Dit zijn zeer haalbare doelen. Het is goed om te weten dat je gezondheid al significant vooruit gaat bij een relatief kleine gewichtsafname.

Nou is het niet zo dat vet slecht is, want vet hebben we immers nodig om goed te kunnen functioneren. Teveel vet (overgewicht) kan wel gaan leiden tot klachten zoals obesitas (vetzucht), hart- en vaatziekten, suikerziekte, een grotere kans op trombose, vormen van kanker en nog tal van andere aandoeningen. Bij ernstig overgewicht (obesitas) heeft men ook meer kans op: slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, ademhalingsproblemen, onvruchtbaarheid, menstruatiestoornissen, geboorte-afwijkingen, psychische en sociale problemen en verslechtert het lichamelijk functioneren. Voor je eigen gezondheid is het dus van belang niet teveel vet op te slaan en overgewicht te voorkomen.

Om te bepalen of men overgewicht heeft kan men gebruik maken van verschillende manieren. Zo kennen we de Body Mass Index en de eenvoudige middelomtrek. Het vet rond de buikwand dat is opgeslagen wordt hierbij opgemeten. Dit kunt u zelf ook doen door zelf uw taille- en buikomtrek te meten.

Door een energiebalans wordt je lichaamsgewicht bepaald. Deze energiebalans is de verhouding tussen de energie-inname en het energieverbruik wat wij hebben door lichamelijke activiteiten. Wanneer de balans is verstoord zal de energiebalans naar één kant door slaan. Dit wil zeggen dat als de voedselinname hoger ligt dan dat het lichaam daadwerkelijk verbruikt, ontstaat er overgewicht.

Aanleg hebben voor overgewicht kan ook een rol spelen. Vergelijken we 2 personen die hetzelfde op één dag binnenkrijgen aan voedsel dan zal er een grote kans bestaan dat bij een gelijke activiteitenpatroon, één van de personen overgewicht aanlegt en de andere niet. Dit alles heeft weer te maken met de ruststofwisseling en het verbranden van voedsel. Wanneer de ruststofwisseling hoog van niveau is zal er meer voedsel worden verbrand dan wanneer de ruststofwisseling laag van niveau is.

Obesitas is een wetenschappelijke naam voor ernstig overgewicht. Obesitas is geen psychische aandoening, dus ook geen eetstoornis. Wat wel kan is dat er een eetstoornis aan ten grondslag ligt. Obesitas kan namelijk wel het gevolg zijn van van Binge Eating Disorder (BED). Het Binge Eating Disorder is een aandoening waarbij mensen extreme eetbuien hebben die ze niet meer onder controle kunnen krijgen. Wanneer men een BMI hoger dan 30 heeft spreekt men van obestitas.

Meer weten over Obesitas? Bestel dit boek bij bol·com

Behandelmethoden van obesitas / druk 1
Behandelmethoden van obesitas / druk 1

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

De laatste jaren zijn het aantal kinderen met overgewicht flink gestegen. Om u, en eventueel u als ouder van een kind met overgewicht te helpen, heeft vetvrij.com uitgebreide informatie over het onderwerp: kinderen met overgewicht. Alle belangrijke zaken worden besproken. Het helpt u als ouder uw kind(eren) te helpen met de strijd tegen overgewicht.

2 Reacties

 1. Hoi Anoniem,

  Ik begrijp precies wat je bedoeld. Mijn man heeft ook artrose en had dezelfde vragen die jij schetst. Na vele omwegen zijn wij uiteindelijk uitgekomen bij de Nederlandse Diëtisten vereniging. Daar hebben we een adres gekregen van een diëtiste die in samenwerking met een fysiotherapeut een schema heeft ontwikkeld waar mijn man erg veel baat bij heeft. Daarnaast krijgt hij voetreflexmassage. Dit is meer bedoeld tegen de pijn.

  Heel veel succes en sterkte van Marlou en Herman

 2. Ik vindt dat de Index wel wat overdrijft want een kind van 163 m mag misschien weinig wegen, maar eeen volwassen persoon kan nooit meer zo weinig gaan wegen. na de vijftig wordt ieder mens toch gezetter.
  Slank zijn staat dan eigenlijk niet in verhouding met wat er gesuggereerd wordt lijkt mij. (ja ik ben wel iets te zwaar aan het worden)
  Voor mijn gevoel kan ik niet meer op een streefgewicht van 63 kg komen met mij Artrose en spierreuma en leeftijd (50 Jaar).<Ik weeg nu 79 kilo en dat vindt ik ook veel. Het gekke is dat men het aan mij nergens ziet ja mijn benen zijn stevig maar verder oog ik heel erg slank.
  Mensen zien mij niet als stevig dikker of niet slank. Zij zeggen meestal waar zitten die kilo’s dan.
  Dat vraag ik mezelf ook iedere dag af. Waar zitten die kilo’s dan. Ja ik ben breed gebouwd heb brede botten, en redelijke spieren van al die jaren veel sporten.(Helaas de laatste drie jaar is sporten op dat niveau niet meer mogelijk). Maar ik wandel en fiets en beweeg veel. Hoe kan ik in hemelsnaam dunner worden?????????
  Bewegen, springen, rennen, vliegen sporten is er nooit meer bij.
  Ook al beweeg ik heel erg veel, ik wordt geen milimeter dunner terwijl ik altijd heel slank ben geweest voor mijn Artrose.
  Zou heel graag een tip krijgen maar niet met van die surogaat dieeten, of suplementen ik eet het liefst gewone produkten geen slank fit of light dingen die zijn duur en helpen niets. (touwens zij smaken vies) Ik ben iemand van aardappeltje groente vlees vis of vegatarisch winig tot geen melkprodukten af en toe fruit. Soms enorme zin in chocolade weinig tot geen alcohol, of frisdranken liever water of kruidenthee. Ja roken doe ik ook al niet dus hoe kom ik in vredesnaam iedere twee a drie jaar weer een beetje dikker??
  Wat moet ik laten om wel op gewicht te blijven??

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in