Paarden en Ruiters willen gewicht verliezen

5 vrouwen, 5 paarden, 6 maanden zijn niet zo slank als ze zouden willen zijn. Van sport word je fit, maar om lekker te sporten moet je ook fit zijn. Dit geldt ook voor de paardensport. Vijf amazones – Linda, Sigrid, Inge, Hedwig en Sieta – hebben door overgewicht niet de ideale conditie. Met hulp van vijf deskundigen gaan ze het komende halfjaar aan de slag om, samen met hun paard, fit te worden. Op naar een nieuwe levensstijl.In het project Fit worden de vijf amazones met overgewicht gedurende een half jaar begeleid door verschillende deskundigen. De bedoeling? Een positieve, sportieve aanpak. Natuurlijk willen ze gewicht kwijt, maar het gaat vooral om het aanleren van een nieuwe levensstijl. Fit is dus géén afvalrace.

De aanpak
De vijf amazones krijgen iedere veertien dagen paardrijles van Lammert Haanstra. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog bij de Universiteit van Maastricht, bepaalde de conditie van de deelnemers en stelde aan de hand daarvan, samen met Haanstra, een trainingsprogramma voor ze op. Sita Veenstra, sportvoedingsdeskundige van AVS-sportdiëtisten uit Groningen, stelde voor de vijf Fit-deelnemers aan de hand van de door henzelf ingevulde eet- en beweegboeken een voedingsadviesplan op. Omdat je levensstijl omgooien nou eenmaal grote stappen vereist, en omdat de vijf meiden ook graag beter willen presteren, is de paardrijdende sportpsycholoog Jutta Hulshof van MTCC-sportspychologen uit Groningen bereid gevonden om ze met het mentale gedeelte te bereiden.

Ruiter én paard
Het gaat in Fit om de fitheid van ruiter én paard. Voor de paarden is ook de conditie gemeten, een trainingsprogramma opgesteld en een doel bepaald. Voor de paarden is er voedingsadvies van de voedingsdeskundige van voerleverancier Pavo, Vincent Hinnen. Pavo vult ook de voerbakken van de paarden O’John, Verdi, Koh-I-Noor, King en Jalda.

Sigrid, Hedwig, Linda, Inge en Sieta krijgen een half jaar lang paardrijlessen, tussentijdse conditiemetingen en gesprekken met de deskundigen. Ze gaan ook naar de sportschool om hun conditie op peil te krijgen. Op deze website kun je de actuele blogs lezen van de vrouwen. Ook staan er filmpjes op de site.

In Bit gaan we de komende maanden de diepte in: we vertellen meer over voeding en training van de paarden (en hoeveel beter je paard daarvan wordt), over de sportvoeding van de amazones zelf (en waarom dat zo belangrijk is), over welke fitheid precies vereist is voor paardensport (en waarom je er beter van gaat rijden), over het mentale gedeelte van paardrijden (en hoe je de knop omzet naar een andere levensstijl) en nog veel meer. De grote finale van Fit is op het Horse Event in Deurne, 12, 13 en 14 september.

ingezonden door horses.nl  bron en meer informatie: fitmetbit.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in