Ik ben opgevoed met de gedachte dat vet slecht is voor je. Van vet wordt je dik en van verzadigde vetten krijg je een hoog cholesterol. Inmiddels zijn we vele onderzoeken verder en raakt de wereld er steeds meer van doordrongen dat vetten juist goed voor je zijn, ook verzadigde vetten. Maar als je denkt aan de verzadigde vetten in koekjes, margarines enz, ja, die zijn wel slecht voor je.

In de wereld van Paleo wordt er veel gebruik gemaakt van kokosolie. Kokosolie is een verzadigd vet. Het is het enige vet, waarmee je kunt bakken zonder dat het de vetzuren aantast. Olijfolie, bv, is ook erg gezond, maar bij verhitting kan het snel verbranden en dan wordt het kankerverwekkend.

Gezondheidsvoordelen Kokosolie

 • Het heeft een gunstig effect op je cholesterol
 • Het stimuleert je stofwisseling
 • Het is goed voor je bloedsuikerspiegel
 • Het vermindert het hongergevoel
 • Het heeft een gunstig effect op de stofwisseling
 • De belangrijke vitamines  A,D,E en K worden beter opgenomen
 • Het versnelt je metabolisme, waardoor je makkelijker kunt af vallen
[thrive_leads id=’44922′]

Doordat ik een eetstoornis heb, heb ik jarenlang geen vet gegeten. Gelukkig heb ik het “licht” gezien en weet ik nu, dat ik mijn lichaam grote schade heb aangebracht en ben druk bezig daar verandering in aan te brengen.

Nou wil ik niet al te diep ingaan op de effecten van kokosolie, maar wel op de smaak ervan. Kokosolie is  heerlijk. Een uitje gebakken in de kokosolie smaakt goddelijk. De smaak is niet overheersend en je hebt niet het gevoel de hele tijd kokos te eten. Ook kun je er super leuke en lekkere dingen mee doen. Je kunt er heerlijke chocola van maken. Hier onder zal ik je twee recepten geven in de hoop dat je ermee aan de slag zult gaan.

Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!

Mijn man, een echte chocaholic is ook helemaal om. Het was de bedoeling om chocola van cacaoboter te maken, ook lekker, maar we zijn hier blijven “steken”. Het voordeel van zelf maken is dat je alle ongewenste stoffen weg kunt laten en het met natuurlijke suikers kunt zoeten.

Recept Moerbeien Reep

 • 15 gram kokosolie
 • 30 gram moerbeien
 • 1 eetlepel cacao
 • stevia*

* Stevia uit de supermarkt kun je beter vermijden, want daar zit slechts 3% stevia in en de rest is rotzooi. Zelf vind ik de zoetjes het beste smaken. Het poeder smaakt erg chemisch en overheersend, naar mijn mening. Zoetjes kun je gewoon fijn prakken. Je zou ook een ander zoetmiddel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld honing. Maar dan heb je kans dat de honing overheerst en dat doen stevia zoetjes niet, die hebben een neutrale smaak.

Recept Paranoten Reep paleo-forum

 • 25 gram paranoten ( malen in de blender)
 • 25 gram kokosolie
 • 10 gram cacao
 • vanille extract
 • stevia*

Bereidingswijzen: Je doet de olie in een pannetje en zet het op laag vuur. Laat het smelten en roer de cacao en de rest van de ingredienten erdoorheen. Neem een schaaltje wat je af kunt dekken en bekleed dat met een stukje bakpapier. Giet het mengsel erin en zet het voor een paar uurtjes in de vriezer (minimaal 2 uurtjes). Haal het er daarna uit en snijd het in stukjes. Heerlijk bij een kopje thee.

Er is een minpuntje aan deze chocola, het smelt wel snel en je moet ‘m in de vriezer bewaren. Maar ik denk dat dat niet nodig zal zijn, veel te lekker om te bewaren, hahaha.

Hopelijk heb ik je enthousiast kunnen maken en ga je meteen aan de slag.

Veel eet plezier!!!!

P.S. let wel op dat je biologische, koud geperste kokosolie neemt. Gewone kokosolie schijnt de goede effecten niet te hebben. Je hebt ook ontgeurde kokosolie, maar veel merken ondergaan een giftige chemische bewerking. Maar waarom zou je die nemen, deze is zo lekker.

5 Reacties

 1. Hallo Wim, dat bestaat inderdaad. Een goed en betrouwbaar merk is: MATTISSON, ik heb hier een link waar je die eventueel kunt bestellen.

 2. Siggie, Ik heb in een boek gelezen, dat er ook kokosolie in pilvorm bestaat. Dit zou een uitkomst zijn voor mijn 95 jarige moeder, die vergeetachtig wordt en dus geen schepje kokosvet meer kan nemen. Ze woont op een uur rijden van mij vandaan, dus ik kan haar dit niet aanreiken.
  Zou jij dit weten?

 3. Hallo Bernadette, een lekker en eenvoudig ijs recept: een banaan in stukjes in de vriezer doen en daarna in de blender met wat vanille extract. Heerlijk. Of met stukjes cacao nibs erbij. Ook lekker bij de biologische supermarkt kun je vers gevroren rode vruchten kopen. Even in de blender met wat vanille extract erbij en je hebt heerlijk sorbet ijs. Mocht je nog meer lekkere en suikervrije verwennerijtjes willen, dan kun je altijd even een kijkje nemen op m’n blog. Eet smakelijk. Groetjes: Siggie.

 4. Graag zou ik het recept hebben om zelf ijs te maken voor een diabeet ik heb een ijsmachine maar als het ijs uit de diepvries komt kan ik het niet uitscheppen het is keihard.
  dank bij voorbaat

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in