Paleo Recept: Stamppot Rauwe Andijvie

Paleo is letterlijk een oeroude manier van eten, maar de laatste tijd weer enorm populair. Regelmatig krijgen we bij de redactie de vraag om Paleo Proof Recepten. Trots presenteren we Siggie, een echte Paleo Expert. Regelmatig zal ze een Paleo Recept publiceren op vetvrij.com

paleo

Voordat ze het eerste Paleo Recept met je deelt, stelt Siggie zichzelf aan je voor:

Hallo, ik ben een vrouw van 41 lentes jong. Al vanaf mijn 17e worstel ik met eetproblemen, Anorexia en Boulimia. Ik heb al diverse opnames gehad in eetklinieken, maar daar is de behandeling puur gericht op zo snel mogelijk aankomen, door zoveel mogelijk suiker, verkeerde vetten te eten. Hier reageerde mijn suikerspiegel heel slecht op en voelde me er lichamelijk erg slecht bij. Ook kon het er bij mij niet in, dat dat een gezond eetpatroon was. Ik snap de gedachte erachter wel, maar ik wil iets leren wat ik blijvend kan toepassen.

Ik ben me gaan verdiepen in voeding, maar wat is goede voeding? Dat is best moeilijk, want er zijn zoveel verschillende theorieën dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik ben blijven hangen bij de Paleo leefwijze. Een dieet wil ik het niet noemen, want dat klinkt alsof ik nog meer wil afvallen in plaats van aankomen. Ik denk dat ik ongeveer 80 procent Paleo eet. Dit komt omdat ik geen vlees eet. Vis en eieren eet ik wel en dat wissel ik af met af en toe: geitenkaas, peulvruchten en tempeh.

Ik vind het super leuk, om creatieve gerechten te maken van pure producten, en probeer mezelf

hiermee uit te dagen om weer te genieten van eten, het omzetten in iets positiefs en meer te eten. Regelmatig zal ik hier Paleo recepten publiceren, gerechten die niet alleen bedoeld zijn voor aankomen, maar ook voor mensen die gewicht willen verliezen of gewoon een gezond eetpatroon willen hebben.

Paleo Stamppot Zonder Aardappelen

Ook al is het nog niet echt winter-weer, stamppot is toch een gerecht dat bij deze donkere maanden hoort. Als kind was ik altijd dol op stamppot en kon er geen genoeg van krijgen. Je hebt zoveel verschillende soorten stamppot, maar ze worden traditioneel gezien allemaal met aardappelen gemaakt. Omdat aardappelen echte koolhydraat- bommen zijn, passen ze niet in het Paleo voedingspatroon. Ook bevatten ze veel nachtschades, die allergische reacties of ontstekingen in de darmwand of gewrichten kunnen oproepen. Maar wist je dat je voor stamppot helemaal geen aardappelen nodig hebt? Ik hoor jullie al mompelen: ja, maar wat dan?

Ik maakte een stamppot van half bloemkool, half broccoli met rauw gesneden andijvie erdoorheen.
Het is erg lekker en je mist de aardappel helemaal niet.

dit heb je nodig

 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Andijvie
 • Kokosmelk
 • Nootmuskaat (optioneel)
 • Keltisch zeezout (optioneel)
 • Olijfolie of kokosolie (optioneel)
 • Mosterd (optioneel)

bereiding

 • Je kookt de bloemkool en broccoli gaar en maakt er puree van.
 • Ik gebruikte een staafmixer, maar een stamper zal net zo goed gaan.
 • Snijd de andijvie fijn en roer die er goed doorheen.
 • Voeg er wat kokosmelk doorheen, om het wat smeuiger te maken.
 • Eventueel wat keltisch zeezout en nootmuskaat.
 • En als laatste wat olijfolie of gesmolten kokosolie er overheen.

Zelf eet ik altijd nog een grote klodder mosterd bij de stamppotten, maar dat is smaken verschil.

5 Reacties

 1. Bedankt voor jullie reacties! Er zijn zoveel mogelijkheden, waar je vaak niet bij stil staat. Hopelijk leer je die steeds meer te ontdekken en kan ik daar een bijdrage aan leveren! Veel kook plezier!

 2. Hoi Siggie,
  bedankt voor je recept. Ik ben benieuwd. Veel succes. Ikke

  PS ik laat wel horen of het gelukt is. Ik zal ook eens je blog lezen. Sterkte

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in