Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

Pangasius getest door VARA Kassa

Naast het Franse onderzoek dat je in het onderstaande artikel kunt lezen heeft recent ook VARA Kassa Pangasius onder de loep genomen. Meer over deze uitzending van Kassa over de Pangafilet kun je lezen in dit artikel.

Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius  niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gif pangasinfrance

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Boeken over Panga en andere vis soorten.

Vis en zeevruchten Vis en zeevruchten

Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een alternatief voor pangafilet, dan kun je het beste koolvis op het menu zetten.

Update: ASC Keurmerk voor Kweekvis

Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel: “ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

Standpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit onderzoek naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis en visvoer en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica in kweekvis geïsoleerde microorganismen, kan worden geconcludeerd dat de consumptie van kweekvis geen specifieke gezondheidsrisico’s veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een document over het eventuele risico van kweekvissen gepubliceerd.

Meer artikelen over vis

Lees het artikel: Eet minder verse vis
Bekijk een documentaire over Panga Filet (Franstalig)

Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Het bovenstaande artikel is onder andere gebaseerd op deze informatie.

251 Reacties

 1. Dankjewel voor deze info. Het gaat om industrialisatie van de natuur, helaas. Wie zegt dat dit niet met alle andere vissen ook niet gebeurd? Hoe kunnen we in het Westen überhaupt een ingrediënt vertrouwen? Alles is product. Wij zijn ook als consument een product voor de marktwerking en rendement samenleving. Ik merk dat ik niks meer kan vertrouwen.

 2. ik vind panga erg lekker, maar na dit alles gelezen te hebben zoek ik wel wat anders zoals wijting of kabeljouw schol kibbeling

 3. Ik wist van niks en ben zelf bezig met bodybuilding.. Dit betekent dat ik 5 x per dag 200g pangasiusfilet moet eten. Dus 1kg per dag. Te veel vis is sws niet goed maar ik leef nog en ben ook hartstikke gezond gelukkig. (Bloedtest ook gedaan voor controle bij star)

 4. De Panga is een totaal andere vis dan de Pangasius. Vreemd dat dit door de diverse onderzoekers niet vermeld wordt!!!
  Volgens Wikipedia : “De Panga (Pterogymnus laniarius) is een straalvinnige vis uit de familie van zeebrasems en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen. De vis kan een lengte bereiken van 45 cm. Pterogymnus laniarius is een zoutwatervis. De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De diepteverspreiding is 20 tot 150 m onder het wateroppervlak.
  Pterogymnus laniarius is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. Deze vis is overigens niet de vis die in Nederland als panga wordt verkocht. Dat is de Pangasius pangasius, een reuzenmeerval die het meeste in de Mekong-delta van Vietnam wordt gekweekt.”

 5. Ik hoop dat iedereen die hier een reactie heeft geschreven zich echt nooit, en dan bedoel ik echt nooit laat verleiden om door een drive van de bekende hamburger ketens te rijden. Ook niet als je net van wintersport terugrijd, en het is laat en je moet nog eten.
  Want van die zooi ga je pas echt dood!
  Mocht je dit toch soms doen, dan vind ik dat je beter je mond kunt houden.
  Denk dat je in dat geval beter een paar moten Panga kunt eten.
  Tip: eet gevarieerd en met maten. Vind het veel gezeur, en zie alleen maar dikke mensen om mij heen.

  • Ja, en tegenwoordig is alles zogenaamd schadelijk… Stilzitten, niks eten en stoppen met ademen is het overigens ook

 6. Ik weet het al een aantal jaren ,heb ooit eens een uitzending gezien over het kweken van deze vis ,nou k nooit meer deze vis ,schandalig dat dit allemaal maar mag gebeuren met ons voedsel ,als het maar goedkoop is ,,,,,EN DAN krijg je deze toestanden .

  • Vorige week ben ik een weekje naar Vietnam geweest om te gaan kijken hoe de Pangasius daar wordt gekweekt en verwerkt. In België heeft deze vis vooral een slechte naam. Maar wat is daarvan waar?
   Panga is en blijft natuurlijk een vis met weinig smaak die we in de restaurant keuken niet geen tegenkomen.

   Hun verhaal in korte lijnen.

   Pangasius werd gepromoot als alternatief voor witte vis, de verkoop liep ontzettend goed.
   De export steeg en er kwamen verschillende comboys bij die snel geld wilden verdienen.
   De panga kreeg een slechte naam
   Sinds 2010 werd de panga industrie opgekuist en is de vis die wordt ingevoerd naar België voorzien van labals zoals ASC (duurzaam gekweekte vis) en Haccp, …

   Ook de slechte verhalen werden in twijfel getrokken. Deze zouden vooral geschreven zijn door concurrenten omdat ze hun verkoop zagen dalen door de Panga. Ik moet zeggen, na een bezoekje aan de farm en factory zou ik met mijn foto’s ook een enorm slecht artikel kunnen schrijven. Het is te zien of je eerlijke tekst bij de foto’s zet. “Vis die niet voldeed aan de normen”, “afvalverwerking”, enz… .

   Nu had ik graag van enkele chefs hun menging omtrent Pangasius geweten.

   – Wat vind u over het algemeen van Panagasius?
   – Kan gekweekte vis een duurzame oplossing zijn voor de overbevissing in onze Noordzee?
   – Mag ik uw mening gebruiken in mijn artikel?

   Alvast bedankt,
   Kris

  • De onderstaande informatie ontvang ik vandaag van foodwatch

   De Europese Commissie is van plan om de maximumgehaltes van kwik in vis te verhogen. Consumenten worden daardoor aan hogere doses van dit giftige metaal blootgesteld. Dat blijkt uit voorstellen van de Europese Commissie die consumentenorganisatie foodwatch in heeft mogen zien. Op 21 september volgt naar verluidt een overleg over deze plannen met een commissie van experts. De consumentenorganisatie roept de Europese Commissie op om af te zien van een versoepeling van de maximumgehalten van kwik in vis.

   Daarom start foodwatch vandaag een mailactie gericht aan de Europese Commissie. “Deze plannen zijn absoluut niet in het belang van de consument. Ze gaan regelrecht in tegen de wetenschappelijke consensus dat kwik heel giftig is en zo min mogelijk in ons voedsel terecht moet komen “, stelt Jurjen de Waal, woordvoerder bij foodwatch.

   De nieuwe maximumgehalten van het giftige kwik zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke standaarden die toezien op de volksgezondheid. De voorgestelde waarden komen voort uit de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in bepaalde vissoorten wordt aangetroffen. Sterk vervuilde vissen met een hoog kwikgehalte krijgen daardoor een hoger toegestaan maximum, vissen met een laag kwikgehalte krijgen een lager maximum. De Europese Commissie wil op basis van deze aanpak zo de toegestane kwikwaarden bij roofvissen verdubbelen (van 1 tot 2 milligram per kilo vis). Anderzijds wil ze de maximumgehalten voor vissoorten met lage kwikgehaltes verlagen (van 0,5 tot 0,1 milligram per kilo vis).

   Volgens foodwatch is dit laatste voornemen vooral een “truc” om de versoepeling van de maximumgehalten te camoufleren. Kleinere vissoorten hebben namelijk zulke lage kwikwaarden dat ze nu al voldoen aan de geplande, verscherpte maximumgehalten – de nieuwe waarden zullen dan ook niet leiden tot een lagere inname van kwik door consumenten. De geplande versoepeling van de maximumgehalten bij roofvissen daarentegen leidt wel tot een duidelijke verhoging van de blootstelling aan kwik.

   “Uiteindelijk krijgt de consument meer kwik binnen. De verscherpte normen voor kleinere vissen levert geen verbetering op, terwijl de versoepeling van de maximumgehalten voor roofvissen de blootstelling van mensen aan kwik verhoogt. Dit is een perverse maatregel, waarvan alleen de visindustrie profiteert; en wel ten koste van de gezondheid van consumenten“, stelt Jurjen de Waal van foodwatch.

   Onderzoek van de Europese voedselautoriteit EFSA toont aan dat vooral grote roofvissen aan de top van de voedselketen, zoals zwaardvissen en tonijn, vaak hogere kwikgehaltes hebben dan volgens de huidige regels is toegestaan. Bij zwaardvissen mag op dit moment bijvoorbeeld circa 50% van de visvangst niet worden verkocht. Na de voorgenomen versoepeling zou dit nog maar 14,5% zijn.

   Kwik is een extreem giftig metaal. Door menselijk handelen, vooral door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticides, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht om daar – vooral in de vorm van het nog giftigere methylkwik – door vissen te worden opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico. Methylkwik kan onder meer neurologische schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen verstoren.

   foodwatch roept de Europese Commissie op om de voorgenomen versoepeling van de maximumgehalten niet door te zetten maar het probleem bij de kern aan te pakken. ‘In plaats van te sjoemelen met de maximumwaarden van kwik in vis zou de Europese Commissie werk moeten maken van het falende industrie en milieubeleid waardoor kwik onze wateren vervuild’, aldus foodwatch.

   bron: foodwatch

 7. I woon in Mexico en eet sinds december veel panga, bijna elke dag, omdat ik dacht dat vis zo gezond was en het is goedkoop. Maar sinds eind december heb ik ook een huidziekte…dermatitis numular volgens de laatste dermatoloog. Heb 5 doctoren geraadpleegd. De rede ervan is niet bekend maar het wordt wel eens verband gebracht met stress en allergie. Ik heb dit nog nooit gehad maar ik vermoedt dat het door de panga komt. Ik ga t niet meer kopen.

  • ik heb gehoord dat er ook wormen in zitten. ik koop die vis echt niet, is heel ongezond. geef mij maar kabeljauw.

 8. Een schnitzel vd supermarkt is nog ongezonder als je dat elke dag zou eten .Het is meer toevoeging van stoffen (hulpmiddelen) dan dat het vlees is …smullen maar!

  • Nou idd.eens! ik ga het zo eten talapia. Moet je kijken wat een e producten er in bv een.cordonbleu zitten en toevoegend middelen…..niet normaal!

 9. HEB VANDAAG PANGA GEKOCHT HEB OOK TELEVACTS GEZIEN MIJN PANGA GAAT ONMIDDELIJK DE VUILBAK IN

  Hallo he ! Zonde want als hij nog vers is dan heb je nl een prima hap op je bord ,snoekbaars uit zoetwater moet je ook niet elke dag eten .Het is niet erger als dat en bovendien de noordzee is ook niet erg fris meer vissen zitten vol plastic endergelijke.Overal is vervuiling maar je moet toch wel eten en Pangia in het bijzonder is heus niet veel vervuilder ,je krijgt daar helemaal niets van .Uitlaatgassen om je heen zijn ook niet denderend gezond, al de “E” nrs niet waarmee ons voedsel word volgestouwd word en zo kan je wel eeuwig blijven doorgaan .En toch word men 80 of ouder dus maak je niet zo druk ,zonde van de verse vis om weg te gooien vind ik.Dat klinkt een beetje verwend als ik het mag zeggen.Typisch wegwerp maatschappij gedrag er is toch genoeg.

  • Ik had er eerst maar eens van geproefd. Overdreven toestanden en zonde om die vis weg te gooien. Ik zou als ik jou was helemaal stoppen met eten en een infuus aan laten leggen, dan weet je wat je binnen krijgt. Ooit wel eens nagedacht wat Monsanto kweekt en in je voedsel stopt? Dan kun je niets meer eten. Heb je het bericht van Vara Kassa gelezen? Als je je leven lang minstens 21 kilo van deze vis per DAG eet KAN het schadelijk zijn. Heb jij ooit wel eens 21 kilo van iets gegeten op 1 dag?

 10. CIJFERS?

  Trifluralin en Chloorpyrifos
  In een vismonster van importeur Marmaris in Spakenburg is 0.018 mg/kg Trifluralin en 0.06 mg/kg Chloorpyrifos gevonden. In een vismonster van Albert Heijn is 0.007 mg/kg Trifluralin gevonden. En in een vismonster van groothandel Makro is 0.046 mg/kg Trifluralin gevonden. Volgens milieudeskundige professor Lucas Reijnders zijn deze bestrijdingsmiddelen, want dat zijn het, verboden in de EU om gebruikt te worden voor producten die bedoeld zijn voor consumptie. De officiële reden voor verbod zijn zogenaamde milieuoverwegingen. Maar volgens Reijnders zijn er echter ook zeer sterke aanwijzingen dat trifluralin het risico van kanker van het spijsverteringskanaal vergroot. Blootstelling aan kleine hoeveelheden chloorpyrifos wordt in verband gebracht met een vergrote kans op de ziekte van Parkinson.

  Europese wetgeving
  De nVWA is niet wettelijk verplicht om de consumptievis in het algemeen te controleren op residuen. Er zijn namelijk in Nederland (en Europa) geen specifieke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in vis en daarom kan er discussie ontstaan of de gevonden waarden van Trifluralin en Chloorpyrifos schadelijk zijn voor de gezondheid. Prof. Reijnders is van mening dat het wel degelijk gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn, zeker op de langere termijn. “De gevonden waardes van Chloorpyrifos zitten net boven de toegestane hoeveelheid die op voedingsmiddelen mag zitten. Bij Trifluralin zijn de vondsten in sommige monsters hoger dan de toegestane hoeveelheid. De stoffen zijn niet van dien aard dat je er direct van omvalt maar het gaat hier om een opeenstapeling van stoffen. En met name met deze stoffen is er een vergrote kans op een opeenstapeling op langere termijn.” Het nieuwe VWA vindt dat de gevonden waarden niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De gevonden gehalten zijn volgens hen erg laag en voor dat iemand zoveel Chloorpyrifos en Trifluralin binnen krijgt dat het wel schadelijk zou zijn, dan zou een volwassene gemiddeld zijn leven lang dagelijks meer dan 11 respectievelijk 21 kg van de vis moeten eten. Maar desalniettemin nemen ze de gevonden resultaten in het onderzoek van Kassa wel serieus en heeft het nieuwe VWA besloten om de pangasiusfilet steeksproefsgewijs op residuen te controleren.

  * bron: vara kassa

 11. Ik woon al 4 jaar in vietnam en kan zeggen “Nederland importeer nou niks van vietnam of china” wat je wel niet leert over de voedsel in deze landen, is niet echt normaal te noemen en ook hoe de regering en al altijd maar de andere kant kijken en/of hun handje ophouden hier in vietnam. Hier in vietnam moet je ook heel erg uitkijken wat je koopt. Het is best een mooi land , maar dat soort dingen ergeren mij best mateloos. Maar het is wel de schuld van de europese regeringen dat dat gebeurt eigenlijk, want ze blijven importeren. Waarschijnlijk omdat het goedkoop is en er handel in zit. Het gaat altijd maar om geld he. Maar koop maar liever dus iets van binnenland, daar zitten toch meer gezondheiidsregels aan verbonden. Tuurlijk kan er bij sommige binnenlandse producten iets in zitten.Maar je bent daar toch dan met minder risico beter mee bezig. Succes

 12. Vis goed wassen en goed verhitten en daarnaast bestaan er kruiden die je verhelpen en beetje je eigen onderzoek niet van uit gaan dat de media het allemaal gelijk hebben of geloof waardig overkomen.
  We leven in een tijd perk dat het niet van zelf sprekend is dat onze voedsel veilige is, of wordt aangeboden.
  We hebben kritiek op alles en op iedereen en niet op de regering die het alles toe laat en met spelletje wordt gespeeld. Mensen wordt toch volwassen en anders kom uit je kinderen jaren.

 13. Vietnam was een oud kolonie van Frankrijk geweest en de meeste viskwekers zijn Franse bedrijven dan wel onder de toezicht ervan. Hier hebben we over mensen die paar pontjes te veel vinden of door de media geprogrammeerde mensen die zich niet met zelf gelukkige kunt zijn dus moet er wat kilo of pontjes dan wel onsjes. Deze mensen geloven heilige dat zij met magere en droge voer kunt afvallen en niet weten dat het product wat ze gebruiken alleen maar dikker maken. Mensen die water naar zee blijven brengen. Dus Pure Propaganda van de Massa media’s Want zij zijn ook de enige die het kunnen weten dat het vis vervuild is en met van alles nog wat ermee wordt gevoed en waar halen de vietnamees ook hun diervoer uit andere landen ook een kolonie van Europa. Over de hele wereld zitten deze groep mensen als een parasiet hebben ze over het wereld gezaaid. Frankrijk is fel tegenstander van communisme en ze zijn nog steeds niet vergeten de verloren oorlog en vooral die van Jesuit de grote oorlog sponsors of the world.

 14. Ik eet elke week minstens 2 keer een lekkerbek gemaakt van Pangasius. Er wordt te veel gezeurd over de kwaliteit van de vis, maar niemand is ooit met cijfers gekomen wat er aan schadelijke stoffen in de vis zit. Hier op Curaçao wordt verse vis gevangen, die afkomstig is uit het Waaigat, een plas die in verbinding met de zee staat, maar waar alle rioleringen op lozen. Ik heb vissers de vis zien schoonmaken en er stukken af zien snijden, die wil je echt niet op je bord hebben.
  Laten ze eerst eens met cijfers en lijsten komen wat er aan schadelijk stoffen in de Panga zit, zoals het nu gaat is het gewoon een hetze van de beroepsvissers, die de concurrentie niet aankunnen vanwege de door de overheid opgelegde vangstbeperkingen.

 15. Ik ben akkoord met veel mensen dat de vis die hier in de Noordzee gevangen wordt ook niet echt gezond is.mijn man en ik eten al heel lang pangasiusfilet van ah en zijn alletwee nog nooit daarvan ziek geworden.als je zo redeneert moet je niks meer eten.Geen fruit ook niet want dat wordt ook bespoten tegen het rotten.dus als je alles moet geloven wat er geschreven wordt dan heb ik dar mijn gedacht over en het is ook bewezen dat bio ook niet echt gezond is en veel geld kost.sorry mensen maar ik blijf die vis eten.

 16. Beste mensen,

  Mijn vrouw en ik zijn net terug van een reis door Indo China. We hebben de Mekongdelta uitgebreid bezocht. Ik kan u melden dat de Mekong benedenstrooms een open riool is. Het is werkelijk deprimerend..Ik zal niets uit de Mekong eten.

 17. Ik had voor de eerste keer 2 porties pangafilet gekocht uit de vrieskast bij AH en dacht “toch eens lezen waarom deze vis zo goedkoop is!”
  Zeer bedankt voor deze nuttige informatie want ook anderen waarschuwen voor deze goedkope en zeer vervuilde vis. Deze komt zeker niet op mijn bord vanavond!

  • Een kennis van mij kweekt Tilapia in Vietnam. Ook niet meer eten dus. Ik heb ze hier (Curaçao) als hobby gekweekt, ze vreten alles, kakken je bak vol en smaken heerlijk. Neem nou Paling, het zijn verrotte lijken eters, laat je die ook staan?
   Ik zie dat alle negatieve reacties niet onderbouwd zijn met feiten, alleen maar van horen zeggen…..

 18. Ik praat en lees zeer goed Frans taal ,inderdaad heb ik op de Frans televisie de documentaire gezien ,het is echt verschkkelijk
  ,als de eten van pansisus komt uit peru en chili,en de vietemeez weet niet wat voor eten het is ?
  Maar de vis zelf is heerlijk ..

 19. Noël, ik heb het niet over vis die 1 nacht er voor gevangen is, je hebt een leesprobleem. Ik heb het over zgn. verse vis, die al 2 weken op de boot ligt en 3 weken oud is voor het bij de consument komt. Ik heb op de Noordzee ook wel eens Gul gevangen die totaal verrot was van binnen. Het is gemakkelijk om alles af te kraken wat niet in je straatje komt, maar ik blijf liever eerlijk en realistisch. Er zit zeker ook geen kwik in de zeevis en ze zijn ook niet radioactief besmet zeker?
  Dan eet ik liever Pangasius, daar zit net zo veel rotzooi in als in gerookte paling.
  Natuurlijk ga ik aan jou niet vragen wat ik eet, ik ben door die giftige vis inmiddels 67 jaar oud geworden zonder ooit ziek te zijn geweest, dus het zal allemaal wel meevallen.
  En of het afgesloten is, maak jij niet uit. Anderen willen misschien ook nog reageren. Je hebt je van je beste kant laten zien.
  Fijne dag verder.

 20. Ik weet dat Panga een kweekvis is, maar ik reageerde meer op de reactie van Noël Pieters over de “verse zeevis”, die absoluut niet zo vers is als men doet voorkomen. Er wordt zo vaak een product afgekraakt en een ander product opgehemeld, terwijl van beiden wel wat negatiefs te vertellen is. Ik eet wekelijks Panga en ben nog nooit ziek geweest. Er zal best wel wat chemische troep in zitten, maar de zeevis die ik wel eens gevangen heb was ook niet altijd even gezond. Ik denk als je alles met mate doet, dat het allemaal wel meevalt.

  • We kunnen zo eindeloos doorgaan, het enige dat vaststaat is de giftge troep die doelbewust in de voeding van de panga zit (ik was in Thailand en bezocht de Mekong….met hun kweekvis)
   Dat er ook in andere wateren (noordzee) vervuilde stoffen zitten weet iedereen, maar uw beweringen dat de vangst van één nacht niet vers zou zijn ?
   Voor de rest eet ge wat u zelf wilt, de reactie van anderen spreekt voor zich.
   Afgesloten.

 21. Ik weet uit ervaring (maak het dagelijks mee) dat er nog vissersboten zijn die de kustvisserij bedrijven (één nacht op zee) en dus is die vis wel degelijk vers want is moeilijk te bakken in de pan
  dus best één dag wachten in de frigo, trouwens ik kuis die vis zelf (gutten) voor garnalen idem zelfde visserij één nacht en hoe werken de Nederlanders ? juist een paar dagen op zee.(ook voor garnalen !)
  Het is inderdaad juist dat de “grote” boten soms twee weken op zee zijn…..maar de vis behandeld men optimaal na gutten in het ijs (frigo’s en eigen ijsmachine aan boord)
  Het gaat er om dat men de eigen producten van ter plaatse beter koopt dan duidelijk vergiftigde rommel…….idem voor tijgergarnalen, en andere !
  N.Pieters Oostende
  I

 22. Het woord “verse vis” wordt in bovenstaand bericht schromelijk overdreven. De meeste vissersboten blijven gemiddeld 2 weken op zee. De gevangen vis wordt op ijs gelegd en vervolgens komen de volgende vangsten er bovenop. De “verse vis” is op de vismijn dus al minimaal 2 weken oud. Tel daar 3 tot 4 dagen bij voor de tussenhandel, dan is de “verse vis” bij de vishandel inmiddels 3 weken oud. Sorry, 3 weken vers….

 23. Wat gelul koop maar lekkere kabeltje of zalmpje bij ah of elders die als vers vis wordt verkocht voor van af 17,50 euro tot 27,- belachelijk toch we weten alemaal wat kweek is en welke vis is gekweekt
  vlees ook ingespoten met natrium enzooo 2-3 dagen in vleesfabriek tot er bi ah of c1000 is binnen wat is vers we kregen van slachting tot nederland driedagen vers gevaakumt vlees tot er in winkels er is is al bijna 7-10 dagen aan het verwerken.
  ik weet allen dat er blauwe vis soort meest kwalitatief soort is en de rest is minder voor al kweek vis blijf maar lekker betalen zalm 22,-euro per kg

  ik eet ook panga maar niet vaak

  • Ik vermeld graag dat ik wel het verschil ken tussen verse vis en rommel, ik woon namelijk op 500m van de vismijn waar er dagelijks verse kwalteitsvis uit de Noordzee en ijsland binnenbrengt
   in de viswinkels (aan de mijn) kan men de producten kopen.
   Er is ook brol uit de mekongdelta te koop, omdat er nu eenmaal voor bepaalden vraag naar is (door de leken “visliefhebbers”)
   De handelaar, die zelf zegt dat hij nu eenmaal verplicht is, verkoopt liever de eigen producten
   Ik kan u ook verzekeren dat de prijzen voor verse noordzeevis zeker meevallen; nl tong 8€ (7st/kg) 12€ -14€ 5st/kg) kabeljauw filet 8-12 €/kg haasjes 14-17€/kg
   Ten slotte “blauwe” vis…? in Oostende kennen ze ook “zwarte” vis de kenners weten wat dat is !!
   .

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in