Ben je op zoek naar een recept met pangafilet? Dan adviseren we je om eerst het onderstaande artikel te lezen. Is pangafilet, pangasius en tilapiafilet slecht en ongezond?

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties.

Pangasius getest door VARA Kassa

Naast het Franse onderzoek dat je in het onderstaande artikel kunt lezen heeft recent ook VARA Kassa Pangasius onder de loep genomen. Meer over deze uitzending van Kassa over de Pangafilet kun je lezen in dit artikel.

Frans onderzoek naar Pangasius

Als we de onderstaande advertentie moeten geloven is pangafilet, pangasius en tilapiafilet uit de diepvries gezond. Toch blijkt dat pangafilet of pangasius  niet zo gezond is als het lijkt. Lees in het onderstaande, op Franse onderzoek gebaseerde artikel de waarheid over het kweken van panga of pangasius tot de pangafilet in het vriesvak van de supermarkt.

Gekweekte Panga vis wordt met urine gevoed

‘Verse goedkope vis!’ Dit is te lezen in een advertentie van een Franse supermarkt. We hebben het hier over pangafilet (ook bekend als Pangasius, Vietnamees rivier de schoenmaker, Basa Vis en Witte Meervallen). Ik voel mij verplicht om u te informeren over de gevaren van deze vreemde vis. Iets wat ik onlangs zelf ontdekte.

Pangafilet met Gif pangasinfrance

Is pangafilet giftig en slecht voor je gezondheid? Panga wordt industrieel gekweekt in Vietnam net naast de Mekong rivier. De vis heeft nog maar kort geleden zijn intrede gedaan op de Franse markt. In een zeer korte tijd is deze vis erg populair geworden in Frankrijk en de rest van Europa. De (Franse) consument smult van deze vuile goedkope vis zonder graat. Panga wordt vergeleken met kabeljauw en tong. Maar zo lekker als we de Panga ook vinden, er schuilt een enorm gevaar achter deze vis. Ik wil niet zeggen dat er geen problemen met andere levensmiddelen, zoals varkensvlees en andere vleessoorten, zijn. Het enige wat ik wil is een punt maken over deze bijzondere vis en ik hoop dat u zal nadenken voordat u in de toekomst een pangafiletje uit het vriesvak vist.

Boeken over Panga en andere vis soorten.

Vis en zeevruchten Vis en zeevruchten

Hier een aantal feiten over panga die het vermelden waard zijn:

1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.

2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.

3. Panga’s zijn (voor en het weglaten) verwoestend voor het milieu. Panga’s worden gekweekt in (in weglaten) Vietnam. Het voedsel dat de Panga te eten krijgt komt uit Peru (later meer hierover), hun hormonen (die worden geïnjecteerd in de vrouwelijke Panga’s) zijn afkomstig uit China. (later meer hierover)

4. Wat ook niet bekend is over panga is dat hun voeding bestaat uit dode visresten, gedroogd en gemalen in een bloem. Dit product is afkomstig uit Peru. Daarnaast krijgen de panga’s maniok (cassave) en residu van soja en granen. Het spreekt voor zich dat dit voedsel niet lijkt op wat ze eten in hun natuurlijke omgeving. Het lijkt een beetje op de wijze hoe de gekke koeien destijds werden gevoed (koeien werden gevoed met koeien, weet je nog?) De panga voermix is totaal niet-gereglementeerd dus er worden zeer waarschijnlijk nog een aantal andere schadelijke stoffen en hormonen in de mix gegooid. De panga’s groeien 4 keer sneller dan in de natuur… ja, wat zit er nu precies in hun voedsel? Panga’s worden geïnjecteerd met gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen!

5. Panga’s worden dus geïnjecteerd met urine! – Geen idee hoe ze dit hebben ontdekt maar het is een feit dat als ze de panga injecteren met urine vol vrouwelijke hormonen afkomstig van de gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen, de vrouwelijke panga’s sneller groeien en de productie van hun eieren sneller verloopt (een Panga produceert ongeveer 500.000 eieren in één keer). Deze urine is afkomstig van een farmaceutisch bedrijf in China.

6. Je krijgt waar je voor betaalt. Laat je niet verleiden door de waanzinnig goedkope prijs van panga’s. Is het de moeite waard om je gezondheid op het spel te zetten?

7. Kopen van panga´s ondersteunt de gewetenloze, hebzuchtige bedrijven die zich geen zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van de mens. Ze zijn alleen bezorgd over de verkoop van zoveel mogelijk panga´s aan nietsvermoedende consumenten.

8. Het eten van pangafilet zal u ziek maken. Als (om redenen in 1. hierboven) u nog niet meteen ziek wordt (braken, diarree als gevolg van een ernstige voedselvergiftiging) dan kan ik u feliciteren: u heeft een ijzeren maag! Maar je hebt altijd nog een behoorlijke berg gif in je lichaam gekregen.

Nog een opmerking: als gevolg van het gigantische aanbod aan panga´s zal het zeker terechtkomen in andere voedingsmiddelen zoals: surimi (vis in die roze stickjes) en waarschijnlijk in dierenvoedsel. (Waarschuw uw honden en katten!)

Pangafilet die in Frankrijk in de supermarkt ligt is overigens ook in Nederland te vinden. Wil je een alternatief voor pangafilet, dan kun je het beste koolvis op het menu zetten.

Update: ASC Keurmerk voor Kweekvis

Op maandag 20 augustus 2012 is mede dankzij het Wereld Natuurfonds in Amsterdam het ASC keurmerk gepresenteerd. Naast het MSC keurmerk voor wild gevangen vis kun je dankzij het ASC keurmerk in de supermarkt duidelijk zien of de vis op een verantwoorde manier is gekweekt. Lees meer over dit keurmerk in het artikel: “ASC keurmerk voor Panga en Tilapia Kweekvis

Standpunt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Uit onderzoek naar de aanwezigheid van chemische contaminanten in kweekvis en visvoer en naar het voorkomen van resistentie tegen antibiotica in kweekvis geïsoleerde microorganismen, kan worden geconcludeerd dat de consumptie van kweekvis geen specifieke gezondheidsrisico’s veroorzaakt. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft een document over het eventuele risico van kweekvissen gepubliceerd.

Meer artikelen over vis

Lees het artikel: Eet minder verse vis
Bekijk een documentaire over Panga Filet (Franstalig)

Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet

Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds van plan om een lekker stukje Panga in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening.

Het bovenstaande artikel is onder andere gebaseerd op deze informatie.

251 Reacties

 1. Gisteren weer pangasus filet gegeten van AH. En vannacht was het weer raak, erg misselijk, overgeven en diaree. Na een aantal keren zowel van boven als onder er alles uitgegooid te hebben was het ergste weer voorbij en de volgende ochtend ging het weer wel.
  Toeval deze voedselvergiftiging en pangasus?
  Nee, een aantal maanden precies hetzelfde, ook na het eten van pangasus filet van AH. Voor mij is het nu duidelijk, geen pangasus meer. Na het lezen van bovenstaand stuk weet ik nu ook waarom in ziek ben geworden.
  Wat ik wel vreemd vind is dat mijn familieleden, vrouw en 2 kinderen van 6 en 10 jaar, beide keren nergens last van hebben gehad!

 2. Volgens mij weer een compleet uit de duim gezogen verhaal van een vegetarisch persoon…

  Het hele verhaal kan rechtsteeks de prullenbak in i.p.v. de pangasius.
  Ik maak er vanavond weer lekker ééntje klaar :)

 3. in kweek vis zit alleen maar van deze slechte stoffen.
  terwijl er bij ons in de noordzee vol met echte natuurlijke vis
  zonder antibiotica !

 4. Heb net Pangasius gekocht – toen mijn moeder me wees op de gevaren.
  Wat ik hier les zijn beweringen.
  Ik wil graag een beeld maken op deskundig advies. Het is geen Ja of Nee.
  Wat is de waarheid?
  Waar kan ik meer documentatie over vinden?

 5. Ik ben een moeilijke eter kwa vis, heb vandaag bij de AH voor het eerst de Pangasius ingekocht.
  Ik moet zeggen, ze smaakt overheerlijk!
  Beetje vergelijkbaar met kibbeling maar dan vele malen beter.

  Laat je niet gek praten door het bovenstaande artikel anders mis je de heerlijke smaak van pangasius.

  Groet, Dennis

 6. Blewh, ik heb de zak met panga uit de vriezer rechtstreeks de vuilnisbak in gekieperd. Ben helemaal misselijk na het lezen van het bovenstaande verhaal, voor mij geen kweekvis meer.

  Ellen

 7. Ik ben geschrokken van dit verhaal en vroeg me af of het wel waar is. Maar ik vind de info op verschillende plaatsen. Heb nog wat panga in de diepvries, maar denk dat ik dat maar weggooi. Waarom kopen we deze rotzooi en waarom doet de keuringsdienst van waren hier niets aan?
  Voor mij geen pangasius of tilapia meer.

 8. Nou zeg wij eten iedere week vis, en vandaag zou het panga vis worden , heb eens aandachtig gelezen waar het vandaan kwaam en schrok vreselijk, had de vis al gemarineerd, maar na de reactie’s van de mensen gaat hij meteen de vuilnisbak in, wat smerig, moet er niet aan denken , en ik had het al op tv gezien dat over de vis Hoe kunnen ze deze vissen dan hier verkopen er moet een verbod op komen, dat ze zelf deze vissen maar eten waar ze vandaan komen, bah bah.

 9. AAAAH ik ben het met Debbie eens, alles is ongezond tegenwoordig onderzoek eens wat er in een frikadel zit of boerenmetworst, zorg dat je genoeg vitaminen binnen krijgt die beschermen je voor de kwade stoffen. Vroeger was spinazie gezond en nu met al die zware metalen in de grond? Nee mensen ga er gewoon van uit dat alles wat we eten wel op een of andere manier ongezond is en trouwens ik heb pas nog gelezen dat urine zo gezond is…………………………..EET SMAKELIJK en bedankt voor het pangarecept hierboven

 10. Waarom hebben we veterinaire inspecties en Keuringsdienst voor Waren? Geloof je nu echt de insinuaties van dit artikel? Injecteren met urine… flauwe kul, want het zal minder duur en omslachtig zijn om rechtstreeks een hormonen oplossing te maken.

 11. Mijn ervaring. Zo’n 3 jaar geleden heb ik in Duitsland, waar ik toen werkte, bij Reaal een verpakt stuk ‘verse’ panga filet gekocht. Lekker gebakken en opgegeten. Yummy. s’Nachts echter kramp in mijn buik en later overgegeven. Ik heb al die tijd gedacht dat de supermarkt mij rotzooi verkocht had, wat voor een gigant als Reaal ongeloofwaardig was, totdat ik die uitzending van Kassa zag. Nee, geef mij maar gewoon een scholletje.

 12. Is het waar? dat panga is van vieze regios van Vietnaam ?en geen gezond is&?Bovendin, met chemie behandeld is?, daarom zit er geen graten in.Is het waar?

 13. lekker dan…heb er net 1 op..hoorde later over dit bericht. Ik zie wel wat de gevolgen zijn.. Maar als dit waar is,hadden ze het allang uit de winkels moeten halen…dat is dus niet gedaan,dan had ik het ook niet kunnen kopen en andere mensen. Want het werd grootschalig in de aanbieding gedaan! Niet dat het lekker was.. :S

 14. Gatver hier en gatver daar, straks twee van die heerlije filets in de pan alleen met een beetje boter, hmmmmmmmm lekker, sterven moet ik toch, een hap lucht is tegenwoordig al slecht, auto rijden ongezond, zagen en knorren nog veel meer, ik zou zeggen laat de pangasius maar in de diepvries, kan ik een pakje meer kopen. Alvast smakelijk

 15. Ik heb hem maar een keer gegeten en vond hem helemaal niet lekker!
  Heb hem ook nooit meer gekochten ook die tilapie niet!
  Geef mij maar gewone Noordzee vissen!

 16. Wtf zon achterlijk verhaal heb ik nog nooit gehoord ben al een aantal van dit soort horror verhalen tegen gekomen maar tijdens mijn werk voedsel controleur in de haven van rtrdm nog nooit 1 pangafilet tegen gekomen die vervuild was daar komt bij dat als er in Nederland vervuilde levensmiddelen opduiken deze meteen worden vernietigd wat natuurlijk niet fijn is voor een arme loempia dus als er al vervuilde panga is zeker niet in Nederland.

 17. hoi na het lezen van de artkel over de pangafillet ben ik geschokt,dit omdat ik de vis vaak eet,ik heb nog deze week 9 pakken bij bas gekocht omdat ze in aanbieding waren,ik kan ze niet terugbrengen.maar ik kan ze ook niet meer eten het idee alleen al doet me walgen.bedankt voor het plaatsen van de info. mvgr.mevrouw a.lakhal

 18. nou lekker dan zit net een pangafilet te eten ze warn in aanbieding bij de deen maar niet bevroren er stond ook op dat ze niet in gevroren mogen worden heb het toch maar opgegeten met een rare gedachten erbij maar vind zonde om weg te goien

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in