Pangasius Tilapiafilet getest door VARA Kassa

Eerder kon je al lezen over giftige Pangafilet uit Vietnam. Ook VARA Kassa heeft recent Pangasius onder de loep genomen. De uitslag van dit onderzoek, dat in uitgevoerd in samenwerking met het Eurofins Dr Specht Laboratorium in Hamburg kan op zijn minst schokkend worden genoemd. Uit de resultaten van de test kwam naar naar voren dat op drie van de acht vismonsters sporen van Trifluralin en Chloorpyrifos aanwezig waren. Hier volgt de complete schokkende uitslag van de Vara Kassa Pangasius kweekvis test.

Jouw mening over Pangafilet en Tilapiafilet

Ben je na het bekijken van de uizending nog steeds van plan om een lekker stukje Pangafilet in de pan te gooien? We zijn benieuwd naar jouw mening. Discussieer dan met ons mee of lees lees reacties van andere bezoekers. Reageren kan ook anoniem!

Trifluralin en Chloorpyrifos *

In een vismonster van importeur Marmaris in Spakenburg is 0.018 mg/kg Trifluralin en 0.06 mg/kg Chloorpyrifos gevonden. In een vismonster van Albert Heijn is 0.007 mg/kg Trifluralin gevonden. En in een vismonster van groothandel Makro is 0.046 mg/kg Trifluralin gevonden. Volgens milieudeskundige professor Lucas Reijnders zijn deze bestrijdingsmiddelen, want dat zijn het, verboden in de EU om gebruikt te worden voor producten die bedoeld zijn voor consumptie. De officiële reden voor verbod zijn zogenaamde milieuoverwegingen. Maar volgens Reijnders zijn er echter ook zeer sterke aanwijzingen dat trifluralin het risico van kanker van het spijsverteringskanaal vergroot. Blootstelling aan kleine hoeveelheden chloorpyrifos wordt in verband gebracht met een vergrote kans op de ziekte van Parkinson.

Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA)

De instantie die in Nederland de voedselveiligheid controleert en daarom ook verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de pangasiusvis die op ons bord beland, is de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. In de uitzending legt Dirk Meijer van deze instantie uit dat zij in 2009 een eigen onderzoek naar deze vis hebben gedaan. Daar zijn toen een hele reeks aan chemische contaminanten (waaronder bestrijdingsmiddelen) in kweekvis gemeten en gerapporteerd. Uit dat onderzoek bleek niet dat er residuen van bestrijdingsmiddelen in zaten. Overigens werd er in die test niet specifiek getest op Trifluralin en Chloorpyrifos.

Uitzending Gemist

Heb je de uitzending over Pangasius gemist, of wil je hem nog een keer bekijken? Dan kan dat via uitzending gemist, de website van de VARA of bekijk de uitzending hieronder.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Europese wetgeving

De nVWA is niet wettelijk verplicht om de consumptievis in het algemeen te controleren op residuen. Er zijn namelijk in Nederland (en Europa) geen specifieke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen in vis en daarom kan er discussie ontstaan of de gevonden waarden van Trifluralin en Chloorpyrifos schadelijk zijn voor de gezondheid. Prof. Reijnders is van mening dat het wel degelijk gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn, zeker op de langere termijn. “De gevonden waardes van Chloorpyrifos zitten net boven de toegestane hoeveelheid die op voedingsmiddelen mag zitten. Bij Trifluralin zijn de vondsten in sommige monsters hoger dan de toegestane hoeveelheid. De stoffen zijn niet van dien aard dat je er direct van omvalt maar het gaat hier om een opeenstapeling van stoffen. En met name met deze stoffen is er een vergrote kans op een opeenstapeling op langere termijn.” Het nieuwe VWA vindt dat de gevonden waarden niet schadelijk zijn voor de gezondheid. De gevonden gehalten zijn volgens hen erg laag en voor dat iemand zoveel Chloorpyrifos en Trifluralin binnen krijgt dat het wel schadelijk zou zijn, dan zou een volwassene gemiddeld zijn leven lang dagelijks meer dan 11 respectievelijk 21 kg van de vis moeten eten. Maar desalniettemin nemen ze de gevonden resultaten in het onderzoek van Kassa wel serieus en heeft het nieuwe VWA besloten om de pangasiusfilet steeksproefsgewijs op residuen te controleren.

* bron: vara kassa

14 Reacties

 1. Koolvis is ook redelijk goedkoper en in ieder geval veiliger (ja de zeeën zijn vervuild maar waar koolvis gevangen wordt over het algemeen een stuk minder), en koolvis is ook niet bedreigd.

 2. Ja daar gaan we weer
  Mijn geliefde vis ik erg slecht zeggen ze
  Dat kan.maar wat is tegenwoordig dan nog wel goed voor je.
  Vis slecht.vlees slecht.fruit slecht ivm bestrijding middelen.wat moet ik dan eten?

 3. Deze smerige vorm van ranzige voedselporno typeert precies de staat waarin onze maatschappij zich verkeert.
  Dagelijks zie ik mensen deze gore vissoorten met veel plezier tot zich nemen op markten en viswinkels en dan denk ik:, wat een stelletje armzalige viezerikken zijn we toch geworden.
  Ik zou zelfs een rat nog van die troep wegjagen.

 4. In vis uit de zee zit kwik waar een thermometer jaloers op zou zijn.
  Ik eet nu alleen nog kaassoufles, bitterballen en patat, wat in ieder geval wel gezond is en vol met de nodige vitaminen en mineralen zitten.
  Bovendien dit de ingredienten die mijn 6 kinderen wel gewoon opeten en waarvan ik niet de resten terug vind in de gordijnen en onder de vloerkleden.scheelt mij een paar uur wassen per dag.

  • Frituur snacks en patat gezond?
   Ik zeg ook niet dat het heel slecht is als je af en toe frituurt (wel goed vet gebruiken
   en vermijd de commerciële plantaardige frituur vetten uit de winkels maar ga in ossenwit
   of kokosolie frituren en als je dat te duur vind(want is niet goedkoop) kies dan als
   alternatief pindaolie(arachide).Omdat de meeste plantaardige vetten bij verhitting veranderen in ongezonde vetten (moleculaire verandering) korte vet ketens gaan polymeren en worden dan lange ketens.Je zult toch je omega 3 moeten binnen krijgen als je nooit meer vis eet zou je walnoot olie(met mate) en wild vlees kunnen nemen
   omdat in dieren die vrij in de natuur geleefd hebben en natuurlijk voedsel gegeten hebben van nature wél omega 3 vetzuren in het vlees zitten..in tegenstelling tot het
   vlees uit de bio-industrie.Kan je nog veel meer vertellen maar of je daar op zit te wachten? In ieder geval doe je jezelf en je kinderen te kort door alleen ongezonde snacks te eten! Zo krijg je te weinig van belangrijke voedingsstoffen binnen en teveel transvetten.(google maar eens op transvet) zit o.a. in koekjes en snacks en dergelijke.Cheers

 5. Het wordt tijd dat ze de MAC-waarden (is de Maximaal Aanvaarde Concentratie van een schadelijke stof , dus niet iets met hamburgers -of juist wel) beter doorrekenen. We consumeren dagelijks namelijk niet alleen 1 vis, maar ook een hoop andere dingen. Je zou een dagtotaal moeten maken van schadelijke stoffen en dan kijken waar je uitkomt.

  • Heel juist! Er word bij de max maal aanvaardbare dagelijkse dosis teveel uit gegaan van dat ene product en mensen krijgen op een dag veel meer producten binnen waar die stof(fen)of andere soortgelijke stoffen in zitten en dan stapelt het zich op in het lichaam.

 6. beste Elina,

  Weet u hoeveel rommel er in de middellandse zees wordt gedumpt. Tot kernafval aan toe.
  Dat dit nu getest word betekend niet dat het weten op een eiland gezond is.

 7. ik zou zeggen, ga naar frankrijk, Spanje of Marokko, naar een dorp of stad waar alles nog betrouwbaar is wat betreft eten. Waar geen troep of medicijnen worden gebruikt voor de landbouw. Waar je elke dag echt vers kan eten. Ik vind hier niets meer gezond aan eten. Ik denk elke dag aan de dag dat ik zal vertrekken.

  • hallo elina – ik kan het voorstellen wat je zegt – ik zou ook graag naar een eiland willen waar alles nog gezond is ook al zou het leven moeilijk zijn – maar helaas ik heb die mogelijkheid niet – heb reuma – atrose – geen financiele middelen genoeg – moet maar zien rond te komen – dus eigenlijk was deze vissoort ideaal voor mij – stinkt niet is lekker compact – maar ja – daar kunnen we ook al niet bij.
   Bedant voor je reactie – zal voor je duimen dat alles goed zal gaan voor jou GBU

 8. ik lees alleen maar over de panga vis – het is toch panga vis uit vietnam en tilapia vis uit indonesie. Goed begrepen dat beide soorten vis levensgevaarlijk zijn.
  Ik had niet gedacht dat deze beide vissoorten zo ongezond zijn – als het waar is dat tilapia vis ook net zo ongezond is als panga filet vis dan hoef ik het echt niet meer te eten – alhoewel de eieren – gekookt op je brood – ook al niet gezond is – de groenten zijn bespoten – het vlees is besmet met de gekke koeienziekte – kippevlees zitten bacterien in – vis van nederlandse bodem zit veel kwik in – waar kan ik nog gezond voedsel vinden dan?
  Dank voor uw aandacht – ik ben benieuwd naar een reactie van een lezer – gr liviana

  • Met de groente valt het juist nog erg mee dat is hier in europa veel beter geregeld
   dan in ver weg landen er word momenteel al zo weinig mogelijk gespoten en dat wat er wel nog word bespoten gebeurt nu veelal met minder slechte alternatieven vaak zijn dat
   natuurlijker stoffen ik ging er ook altijd vanuit dat onze groenten en fruit zwaar bespoten zijn maar dat bleek mee te vallen even flink googlen en ik kwam daarachter.
   In vele andere continenten zijn de wetten veel minder strikt en daar mag veel meer
   en met veel schadelijker spul gewerkt worden.Er is inderdaad wel veel mis met ons voedsel dat ben ik met je eens maar met en beetje speurwerk kan je nog genoeg eten.
   Zelfs groenten in je eigen tuin kunnen schadelijke stoffen bevatten…je weet maar nooit wat er ooit(bv vorige bewoners of voorbijgangers) in je tuin gegooid is denk aan lege batterijen en andere chemische meuk…dat trekt in de bodem en je wilt niet weten
   wat je dan eet.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in