Pas op met zoetstof

Het is niet goed om teveel zoetstoffen binnen te krijgen. Je kan daarmee boven de grens komen tot waar de veiligheid gegarandeerd is voor het risico op kanker. Maar er kunnen ook vervelende klachten ontstaan. Daarover schreven Duitse artsen onlangs in het British Medical Journal.

Zij waarschuwen voor een te grote hoeveelheid van suikervrije kauwgum en snoep. Dit kan leiden tot buikpijn, diarree en ongewenst gewichtsverlies. In de gevallen die de artsen beschreven kwam dat door sorbitol, een veelgebruikte zoetstof in suikervrije producten.

De aanleiding voor de waarschuwing zijn twee patienten die last hadden van hardnekkige diarree en hevige buikpijn. Bovendien waren ze flink afgevallen. Pas nadat de voedingsgewoontes onder de loep werden genomen, kon de diagnose worden gesteld: te veel zoetstof sorbitol.

De ene patiënt, een 21-jarige vrouw kauwde dagelijks op circa 15 suikervrije kauwgums, waarmee ze circa 20 gram sorbitol binnenkreeg. Een 46-jarige man, nam zelfs 20 suikervrije kauwgums per dag met daarbij ook nog suikervrij snoep. Zijn dagelijkse dosis sorbitol lag rond de 30 gram.

Toen ze stopten met het gebruik van de suikervrije producten verdwenen de klachten meteen.

Bron: Medinews.be

1 reactie

  1. Ik heb erg last van alle zoetsoffen.
    Vooral de melkachtige dranken, zoals optimel etc. erg lekker maar ik krijg er zo’n buikpijn van!!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in