Pas op voor grote verpakkingen

Consumenten zijn gevoelig voor grote verpakkingen. Dan betaal je namelijk vaak in verhouding minder. Maar het blijkt dat mensen dan vaak meer eten dan ze denken en daardoor dus eerder te zwaar worden. Voor bedrijven is het financieel gunstig om via grotere porties meer te verdienen.

‘Mensen letten tegenwoordig goed op wat ze eten, maar nauwelijks op hoeveel ze eten’ zegt dr. Ingrid Steenhuis, universitair hoofddocent aan de VU in dagblad Trouw van 29 april. Steenhuis baseert haar mening op een onderzoek van de Amerikaanse voedingswetenschapper Brian Wansink.

Hier ligt dus ook een taak voor de fabrikanten in de strijd tegen overgewicht. Het zou goed helpen als fabrikanten de porties iets kleiner maken; naast kingsize-verpakkingen ook kleinere verpakkingen aanbieden; de verhouding prijs/hoeveelheid altijd hetzelfde maken en ook kleinere porties vaker in de aanbieding doen.

Maar denk zelf ook wat je inkoopt en hoeveel je er uiteindelijk van eet. Als je in een rustig tempo eet en goed kauwt voel je eerder dat je genoeg gegeten hebt en stop je makkelijker met eten.

Bron: Voedingscentrum

2 Reacties

  1. Ik weet vanuit mijn vak dat naar aanleiding van het verpakkingsconvenant er niet onnodig veel materiaal gebruikt mag worden om een product te verpakken. Bij non-food verpakkingen is dat steeds meer een gemeengoed. Fabrikanten willen ook mede door de tendens van duurzaamheid zo min mogelijk ‘afval’ maken. Dat is niet alleen ten gunste van het mileu maar ook voor hun eigen portemonnee. Helaas is dat bij levensmiddelen nog wat minder aan de orde. Toch moet ik zeggen dat men daar niet onnodig veel materiaal zal gebruiken. Wat betreft de grootte: we zullen als consument ook onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Meer kleine verpakkingen betekent meer afval. Grote verpakkingen betekent toch ook inkoopvoordeel. Maar ja, als die zak toch eenmaal open is… het is vooral een ijzersterke dicipline.

  2. JA …als je zo’n grote verpakking neemt…(vr) eet je de hele zak in 1x op..ik haal sinds een tijdje…zo’n grote zak met allerlei kleine zakjes…en dan mag je ook maar 1 zo n klein zakje…

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in