Pas op voor kwik, lood en arseen in Aziatische kruiden en geneesmiddelen

De Aziatische alternatieve geneeskunde kent veel kruidenpreparaten. De Nederlandse voedsel en waren autoriteit tian-wang-bu-xin-dan waarschuwt echter voor het gebruik van deze middelen. Veel van deze stoffen bevatten namelijk te veel lood, kwik of arseen. Tian Wang Bu Xin Wan, een bekend geneesmiddel wat wordt voorgeschreven voor tegen slapeloosheid geassocieerd met hartkloppingen, geheugenverlies, en angst zou zelfs 300 maal de veiligheidsnorm voor kwik overschrijden. De VWA heeft deze producten direct uit de handel gehaald. Via internet blijven deze en soortgelijke Aziatische kruidenpreparaten gewoon verkrijgbaar. Hieronder kun je het artikel van deVoedsel en Waren Autoriteit lezen.

Traditionele Aziatische kruidenpreparaten niet altijd veilig

Nog steeds worden traditionele Aziatische kruidenpreparaten verkocht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In 2008 onderzocht de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 78 producten waarvan 60 (77%) lood, kwik of arseen bevatten. Bij vier van deze producten wordt de veiligheidsnorm overschreden als men de gebruiksaanwijzingen op de verpakking volgt.

Op de VWA-website staat een lijst met de namen van onveilige kruidenpreparaten. Een risico is ook de aanschaf in het land van herkomst of via internet. De VWA raadt af deze producten te gebruiken.

Onderzoeksperiode 2004 tot en met 2007

De VWA onderzocht tussen 2004 en 2007 ook kruidenpreparaten die gebruikt worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), de traditionele Indiase geneeswijze Ayurveda en de Traditionele Tibetaanse Geneeswijze (TTG). In deze periode zijn 292 kruidenpreparaten onderzocht waarvan in 186 (64%) arseen, kwik of lood voorkwam. In 59 daarvan werden te hoge concentraties van deze stoffen gevonden.

Steeds meer gezondheidsklachten bekend

Wereldwijd zijn inmiddels tientallen gevallen van gezondheidsklachten bekend door traditionele Aziatische kruidenpreparaten met te veel lood, kwik of arseen. Ook in Nederland zijn loodvergiftigingen geweest door de consumptie van kruidenpreparaten. Deze leidden tot ziekenhuisopnames.

Nieuwe Europese normen

Sinds 1 juli 2009 gelden de nieuwe Europese normen voor lood en kwik in voedingssupplementen waardoor de VWA al kan optreden bij lage concentraties van deze zware metalen.

bron: website voedsel en waren autoriteit

2 Reacties

 1. Groot bloedonderzoek gehad door complementair art, Kwiktotaal was veel te hoog..4.0
  Is het dan wel verstandig om tian wangbu zin wan te nemen, ????
  kreeg dit voorgeschreven door natuurarts

 2. Beste,
  Twee weken geleden ging naar een accupuntuur behandeling.
  mijn werd daarna het product Tian Wang Bu Xin Wan aangeraden en heb ik ook gekocht.
  maar na lezen van dit artikel. plats ik mijn vraagtekens of het verstandig is om dit in te nemen.
  Heb het namelijk al vier dagen 3 keer per gg 8 pilletjes genomen.
  Volgens beovenstaande bericht zou dt product verboden worden. Hoe kan het zo zijn dat het product gewoo voorgeschreven en verkocht word door deze arts.

  Haar paraktijk zit in Den Haag, Spui 223.

  Graag wat advies hierover.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in