Lekker Eten en Diëten tijdens de Paasdagen

De Paasdagen komen er weer aan en dus ook weer een heleboel verleidingen: paaseitjes, paasstol, een paasbrunch en een paasdiner en nog vele andere lekkere dingen. Een paar gezellige dagen om met je gezin en familie samen te zijn en te genieten van die mooi gedekte tafel en al die lekkere hapjes. Vaak komen er dan ook weer een paar kilootjes bij want de paaseitjes en al het andere lekkers liggen al weken van te voren in de winkels. De verleidingen zijn dan ook groot. In deze column wil ik jullie een aantal tips geven om lekker en verantwoord Pasen te vieren en ook de kilo’s onder controle te houden.

De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is dat je al het lekkers zo kort mogelijk van te voren moet inkopen, zo lang het niet in huis is ga je er niet van snoepen. Als je ze koopt, koop dan kleine dingen, die je echt lekker vindt, als ze niet lekker zijn heb je nog niet kunnen genieten.

pasen-paaseieren

Het Paasontbijt / Brunch

Nadat je lekker hebt uitgeslapen, is het tijd voor een ontbijt. Spreek van te voren af met jezelf wat je gaat eten en houd je daar aan. Dat is vaker makkelijker gezegd dan gedaan omdat veel mensen gezelligheidseters zijn en als het gezellig is geneigd zijn om te blijven eten. Misschien heb je al tijd gehad om een rondje te hardlopen of een lekkere wandeling te maken. Dek de tafel lekker fleurig en zet er bloemetjes op. Uiteraard mag de schaal met geverfde eieren niet ontbreken en pers de sinaasappeltjes uit. Er zijn talloze lekkere, maar helaas ook ongezonde producten te koop maar houd je bij je normale producten en kies voor volkoren broodsoorten. Een paasstol is erg lekker maar als alternatief is het krentenbrood ook erg lekker (of zelf maken). Houd ook het beleg mager met bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, rookvlees, magere kaas etc. Wat ook erg lekker is, is een grote kom verse fruitsalade te maken die kun je ook bij je lunch of avondeten nog eten. Maak je er een paasbrunch van kun je zelf nog eiersalade maken of andere soorten, neem wel de magere mayo- varianten hiervoor en gebruik verse kruiden.

Paasdiner

Als je zelf kookt, is het makkelijk. Je kunt je makkelijker aan je eigen eetpatroon houden. Ga je buiten de deur eten zoals een restaurant of bij familie let dan op met slagroom, chocolade, vette sauzen, kruidenboter en alcoholische dranken. Laat het brood vooraf staan en houd je aan de 3 onderdelen van je maaltijd. Neem een heldere soep en neem als hoofdgerecht veel groente en rauwkost met een stuk vlees en de saus apart. Wil je nog een toetje nemen, kun je ook kiezen voor een kop koffie of thee in plaats van een dessert. Wil je toch een dessert kies dan voor fruit, in elk geval zonder slagroom.
De paaseitjes. Hier nog een overzichtje van het aantal calorieën van de paaseitjes.

Aantal Calorieën van Paaseitjes

Kleine chocolade paaseitjes ( 8 gram/stuk)

Aantal calorieën

Paaseitje witte chocolade 45 kcal
Paaseitje melk chocolade 45 kcal
Paaseitje pure chocolade 41 kcal
Paaseitje gevuld (lichte vulling, likeur) 37 kcal
Paaseitje gevuld (zware vulling, noot/praline) 52 kcal

Zoals al aangegeven bevatten de chocolade eitjes veel vet en suikers maar zo nu en dan een chocolaatje kan geen kwaad neem bij voorkeur puur en dan 70 % en hoger .
Andere gezonde paastips.

Blijf bewegen zeker als je weet dat je zwaar gaat tafelen, zorg dan voor extra beweging ervoor of erna, liefst beide.

Blijf water drinken in plaats van frisdranken en vruchtensappen. Een enkel wijntje mag best maar blijf water drinken.

Bak je eigen cake, koekjes en paasbrood, zo weet je precies wat erin zit en kun je ingrediënten ook vervangen door een magere variant.

Kook je zelf, kook dan zoveel mogelijk vers en de eventuele sausjes apart.

Houd je voor en na de Pasen gewoon aan je normale eetpatroon dan kun je gerust mee eten. Probeer ook zoveel mogelijk je dagelijkse ritme erin te houden. Heb je toch meer gezondigd dan je van plan was, geen paniek en ga gewoon verder met je normale dagritme en eetpatroon en als de Pasen voorbij is, doe dan ook alle verleidingen de deur uit.

Ga niet direct na de paasdagen op de weegschaal! Je hebt wellicht minder bewogen en meer gegeten en je kunt extra vocht vasthouden dus dan een stapje op de weegschaal is demotiverend. Je kunt beter een paar dagen wachten.

Tot slot nog een lekker toetje.

Paasdessert: Gebakken Mango met Vanillekwark

Ingrediënten

  • 2 mango’s (rijp)
  • 400 g magere kwark,
  • 1 vanillestokje (gehalveerd en het merg eruit geschraapt)
  • 1eetlepepl poedersuiker

Bereidingswijze

Snijd de mango in tweeën (verwijder de grote pit aan de binnenzijde). Snijd de helften horizontaal en verticaal in, zodat je blokjes krijgt die alleen nog aan de schil vastzitten. Verhit een koekenpan op hoog vuur, leg de mango’s met de vruchtvleeszijde naar beneden in de pan en bak ze, zodat het vruchtvlees licht karamelliseert door de suikers die in de vrucht zitten.

Meng de kwark, het vanillemerg en de poedersuiker.

Serveer de kwark apart bij de warme mango.

Hele fijne Paasdagen !!

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in