Pepermuntolie helpt bij PDS of Spastiche Darm Syndroom

Pepermuntolie lijkt het beste middel tegen het prikkelbare darmsyndroom (PDS).  Canadese onderzoekers onderzochten de effecten van pepermuntolie, vezels en antispasmemiddelen (Bvb. Buscopan) in de behandeling van PDS. De studie verscheen in het British Journal of Medicine. De onderzoekers bekeken hiervoor studies uit het verleden waarbij men het middel minstens 1 week diende te gebruiken en waarbij men onderzocht of er een verbetering was in de symptomen en/of de buikpijn. Ook diende er steeds een placebogroep te zijn.

Het effect van vezels werd bekeken met gegevens uit 12 studies bij 591 patiënten. Hierbij was er enkel maar een verbetering bij de wateroplosbare vezel ispaghula. Ook bekeek men 22 studies met 1.778 patiënten die antispasmemiddelen gebruikten. Er werden vele middelen onderzocht, maar slechts 2 stoffen (otilonium en hyoscine) brachten een goede verbetering. Voor pepermintolie waren er 4 studies bij 392 patiënten.

De eindconclusie van de onderzoekers was dat pepermuntolie, vezels en antispasmemiddelen allen een positief effect hadden tov de placebogroep. Wel zijn er verschillen per middel dat men gebruikt. In het algemeen zijn het gemakkelijk te verkrijgen middelen die goedkoop zijn en met verwaarloosbare neveneffecten. Om een duidelijk effect te merken bij 1 persoon dienden 11 personen vezels te gebruiken, bij de antispasmemiddelen waren dit 5 personen en bij de pepermuntolie slechts 2,5.

bron: darmwereld.be

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in