5 tips voor pijnlijke gewrichten tijdens de overgang

Wanneer je last hebt van pijnlijke gewrichten, dan zit je er vaak niet op te wachten om te bewegen. Maar het is toch beter om wel in beweging te blijven. Wanneer je in de overgang komt, dan zijn er veel veranderingen gaande in je lichaam. Je lichaam is hierbij op zoek naar een nieuwe hormonale balans. Dit merken veel vrouwen en daarom gaat het niet zonder slag of stoot.

Ongeveer 80% van de vrouwen die in de overgang komt, krijgt te maken met overgangsklachten, waaronder pijnlijke gewrichten. Je kunt hierdoor stijf worden en het zal ook je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. Het kan erg lastig zijn om te bekijken wat je er aan kunt doen. Misschien heb je in het begin nog niet in de gaten dat het met de overgang of menopauze te maken heeft. Maar wanneer je ook last krijgt van andere klachten, kan het snel verhelderend zijn dat de pijnlijke gewrichten door de overgang komen. Het belangrijkste wat je dan gaat doen is blijven bewegen. Als je veel pijn hebt, wil je misschien in een warm bad kruipen en niets doen. Maar als je de hele tijd blijft liggen dan komen je spieren en gewrichten niet in beweging. Het gevolg daarvan is de stijfheid en als je dan weer gaat bewegen, zal dat nog moeilijker zijn en vaak ook pijnlijker. Daarnaast is het zo dat wanneer je blijft liggen, je conditie er ook niet beter op wordt. Je zal meer energie nodig hebben en die heb je op dat moment niet. Blijf daarom, ook met pijnlijke gewrichten, in de overgang altijd bewegen. Al is het maar een klein rondje door je woning lopen, of even de kinderen naar school brengen. Je hoeft niet snel te lopen, als je maar beweegt.

Pijnlijke Gewrichten en Menopauze

Doordat je lichaam gedurende de menopauze volop bezig met veel processen, daalt het vrouwelijke hormoon oestrogeen in je lichaam. Dit hormoon heeft invloed op de doorbloeding van de slijmvliezen en de vochtigheid. Als de vochtigheid in je lichaam afneemt, dan kunnen je gewrichten over elkaar heen schuren. Dit wil dus zeggen dat de beschermende lagen tussen je gewrichten hierdoor dunner worden. Daardoor krijg je tijdens de overgang te maken met pijnlijke gewrichten. Sommige vrouwen hebben er niet zoveel last van, maar andere vrouwen merken het volop en willen daardoor niet bewegen. Je hebt pijn, je bent moe, je hebt snel last van irritaties en wat doe je dan? Vaak trek je je terug. Je gaat in bed liggen, hebt geen zin om er uit te komen want dan moet je lopen. Vervolgens voel je de pijnlijke gewrichten nog erger en heb je geen trek meer in de dag. Met als gevolg dat je nog langer blijft liggen. Je conditie wordt minder en het komt je gezondheid niet ten goed. Daarom is bewegen met pijnlijke gewrichten juist zo belangrijk!

Pijnlijke Gewrichten en andere Overgangsklachten

Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met pijnlijke gewrichten, maar ook met opvliegers, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, onregelmatige menstruaties, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, gespannen zijn, prikkelbaar, vergeetachtig zijn en depressief voelen. De een zal er meer last van hebben dan de andere vrouw, maar het kan een lastige en moeilijke periode zijn. Gelukkig kun je tijdens de overgang veel klachten zelf verminderen of heb je als je geluk heb niet eens zoveel last van de overgang. Maar zorg ervoor dat je weet wat er gaande kan zijn en dat je daar ook naar kunt handelen. Pas je dagritme aan wanneer je je niet goed voelt. Maar blijf in ieder geval bewegen. Aks je even beweegt en naderhand weer gaat liggen, dan is dat niet erg, als je maar in beweging komt met je pijnlijke gewrichten. Zorg dat je je gewrichten en spieren soepel blijft houden!

Tips bij Pijnlijke Gewrichten

Als je tijdens de overgang te maken hebt met pijnlijke gewrichten, dan kan dat erg vervelend zijn, maar je kunt er wel wat aan doen. Er zijn middeltjes op de markt die je kunnen helpen. Wat er bij jou het beste werkt, zal je moeten proberen. Maar er zijn ook dingen die je direct toe kunt passen:

Lichaamsbeweging is van groot belang, hierdoor houd je namelijk je spieren en gewrichten soepel. Dit kan een klein rondje met de hond zijn of even de kinderen naar school brengen. Iedere dag een boodschap doen, verplicht jezelf in ieder geval om te blijven bewegen want dit heb je nodig!

Het ligt er een beetje aan van welke gewrichten je last hebt, maar warmte of kou kunnen daarbij helpen. Ga op ontdekking en experimenteer wat het beste bij jou werkt.

Voldoende rusten is sowieso van belang, hiermee bedoelen we lichamelijke en geestelijke rust.

Let goed op je voeding en neem voeding met weinig suiker, alcohol en cafeïne. Hierdoor kan de pijn in je gewrichten verzacht worden. Sowieso is gezond eten belangrijk. Je lichaam heeft nu veel energie nodig om alle processen door te komen dus zorg dat je in ieder geval alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt en geen tekorten krijgt!

Als je er moeite mee hebt om te bewegen, kun je altijd vragen of er iemand binnen je gezin of een goede vriendin even wat met je wil gaan doen. Samen wandelen is vaak leuker en dan vergeet je even de pijn die je hebt!

Wil je minder pijnlijke gewrichten?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je botten te versterken en je pijnlijke gewrichten te verminderen. Ook krijg je toegang tot de besloten Facebook community. Ga niet alleen door de overgang, maar deel je ervaringen en krijg herkenning en erkenning van je klachten.

Gezonde Groeten,

ria

2 Reacties

  1. Enkele weken terug heb ik Slank door de Overgang besteld van Ria Kamelle. De recepten zijn echter super! Ik ben in 2 weken al 1,5 kilo afgevallen en ik heb overdag geen honger.

  2. Ik fietst 4 a 5 keer per week (45 min)15 km op hometrainer dat geeft mijn knie gewrichten minder pijn en stijfheid van. Dat helpt goed.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in