Pindakaas is lekker en daarom in haast elke keuken te vinden. Je kunt er heel veel mee doen. Pindakaas past prima in een cake, een soep of een tussendoortje. Pindakaas is een van de snelste producten waarmee je je brood of beschuitje kan beleggen. Het blijft lang goed en vlekt niks in de omgeving. Je kunt het ook gewoon gelijk uit de pot eten.

Er zijn verschillende soorten pindakaas. Op de schappen kun je kiezen tussen het volgende: smooth, creamy, crunchy, naturel, caramel zeezout, venkel rozijn, witte chocolade pindastukjes, pure chocolade pindastukjes, kokos zeezout, koffie zeezout, banaan chilipeper, dadel kaneel en sport pindakaas.  Al deze soorten pindakaas zijn heerlijk.

Waaruit bestaat pindakaas?

Wil je je eigen potje pindakaas maken? Pindakaas bestaat voornamelijk uit pinda’s. Deze pinda’s worden in een keukenmachine gedaan. Eventueel wordt er een snufje zeezout toegevoegd. Maal het beslag zelf door totdat het fijngemalen is en het op een mooie pasta lijkt. Dit duurt 4 tot 5 minuten. Het mengseltje zal eerst poederig worden en pas daarna wordt het wat dikker. Door te blijven malen wordt het steeds dunner. Pindakaas kan een aantal weken in de koelkast bewaard worden, maar het beste kan het op kamertemperatuur bewaard worden, aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten.

Is pindakaas gezond?

Pindakaas bestaat voor de helft uit vet. Het vet in pindakaas bestaat uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten en verzadigde vetten. De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren zijn heel erg gezond. De vetten in pindakaas helpen om je lichaam gezond te houden. De verzadigde vetten zijn erg gezond, maar dat wil niet zeggen dat je dan elke dag een potje pindakaas leeg kan eten.

Pindakaas heeft heel veel calorieën. Op een boterham smeer je wel 100 calorieёn aan pindakaas. Veel mensen die op hun figuur letten schrappen pindakaas hierdoor uit hun dieet omdat ze denken dat ze zo sneller zullen afvallen. De onverzadigde vetten zorgen niet ervoor dat je lichaam extra vet opbouwt, maar juist dat je lichaam gemakkelijker vet verbrandt. Als je wilt afvallen moet je spieren kweken, dat is waar voor een ieder. Spierweefsel zorgt voor een goede vetverbranding, zelfs ook in rust. Pindakaas zit vol eiwitten die de bloedtoevoer naar de spieren gemakkelijker maakt.

Naast de vetzuren en eiwitten bevat pindakaas ook veel vitamine E. deze vitamine is namelijk belangrijk voor de opbouw en bescherming van je spieren, stofwisseling en immuunsysteem. Ook om deze redenen is pindakaas gezond als beleg op brood.

Waarom heet het pindakaas?

Het product pindakaas komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het ontwikkeld werd door Dr. John Harvey Kellogg in 1893, ten tijde van een overschot in de productie van pinda’s. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie en kreeg in het Engels de naam peanut butter, oftewel pindaboter. Waarom heet pindakaas bij ons dan geen pindaboter? In 1948 kwam het eerste potje pindakaas op de Nederlandse markt, maar dat mocht geen pindaboter genoemd worden. Boter was de naam die speciaal was vastgelegd voor echte roomboter. Alleen roomboter mocht dus boter genoemd worden, de andere botersoorten kregen de naam margarine. Er moest toen dus een andere naam bedacht worden voor het Amerikaanse pindasmeersel. Er werd toen na een tijdje besloten dat pindaboter in Nederland pindakaas zou heten. Het idee is echter gekomen van een ander broodbeleg dat ook zo smerend werd aangebracht op het brood dat helemaal niks met kaas te maken had. Leverkaas! Vandaag praat nog wel een ieder over pindakaas.

Pas wel op met pindakaas! Pindakaas is gezond, maar het hoofd ingrediёnt is pinda. Pinda kan voor vele mensen een allergische reactie veroorzaken. Het kan zorgen voor jeuk, puistjes, bultjes en irritatie. Kijk dus uit voor allergische reacties bij jezelf.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in