Waarom Pittig Eten Gezond is

Pittig Eten is Gezonder dan je denkt

Je kent het gevoel vast wel. Je neemt de eerste hap van een gerecht en het voelt gelijk alsof je mond in brand staat. Je begint te zweten en voor je het weet grijp je naar je zakdoek om een loopneus af te vegen.

Je zou verwachten dat je lichaam aan het protesteren is omdat je iets ongezonds eet, maar niets is minder waar. Pittig eten is juist hartstikke gezond. Capsaïcine, het stofje dat de pittige smaak veroorzaakt heeft veel voordelen voor je gezondheid. Daarnaast zitten er veel vitamines, mineralen en antioxidanten in pepers en gember.

Wat kan scherp eten allemaal voor je doen? Je leest het in dit artikel. Na het lezen ga je ongetwijfeld op zoek naar recepten voor heerlijk pittige maaltijd.

Pittig eten is goed voor je bloedvaten en je hart

Er zijn maar liefst drie redenen waarom pittig eten goed is voor je bloedvaten en je hart. De vitamine C in de pepers zorgen voor sterkere bloedvaten. Capsaïcine zorgt voor een betere doorstroming van je bloed. Tot slot zorgt pittig eten ervoor dat er meer goede cholesterol (HDL-cholesterol) wordt aangemaakt. Pittig eten zorgt dus voor een betere bloedsomloop met gezonder bloed. Je bloeddruk blijft hierdoor stabieler.

Pittig eten helpt tegen stress

Wellicht ken je het wel, je voelt je vaak ontspannen als je iets pittigs hebt gegeten. Dit komt omdat je lichaam serotonine aanmaakt als je peper eet. Serotonine is een gelukshormoon. Het heeft een licht pijnstillende werking dus het zou ook zo maar kunnen zijn dat de lichte hoofdpijn die je had ook ineens als sneeuw voor de zon verdwenen is.

Pittig eten verbetert de stofwisseling en de stoelgang

Als je erg pittig gegeten hebt merk je dit soms als je dag daarna naar het toilet moet. Tijdens de stoelgang voel je een brandend gevoel aan je kringspier. Dit is een minder prettige bijwerking van peper.

Gelukkig krijg je hier iets voor terug. Capsaïcine versnelt je stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam iets meer energie verbruikt, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Het zorgt er niet voor dat je kilo’s afvalt, maar een beetje extra calorieën verbranden is toch mooi meegenomen.

Daarnaast is uit een aantal onderzoeken gebleken dat pittig helpt om de stoelgang te verbeteren. Ook dit komt door de capsaïcine. Met name mensen die problemen hebben met de stoelgang kunnen baat hebben bij pittig eten.

Pittig eten is ontstekingsremmend

Capsaïcine heeft nog een belangrijk voordeel. Het helpt je lichaam om ontstekingen te remmen. Capsaïcine remt de ontstekingen niet alleen, het is een natuurlijk antibioticum. Het zorgt er namelijk voor dat de ontstekingen kleiner worden.

Heet eten helpt om je af te laten koelen

Veel van de pittigste gerechten van de wereld komen uit landen waar het altijd warm is. Jalapeños worden gebruikt in Midden-Amerika. In Thailand eten mensen vaak scherpe gerechten en ook de Indiërs kunnen er wat van met hun curry’s.

Hier is een reden voor. Ondanks dat je eerst warm krijgt van pittig eten, helpt het je lichaam daarna om af te koelen. Mogelijk komt dit omdat je van pittig eten gaat zweten. Is er een hittegolf voorspeld? Een betere reden is er niet om een extra pepertje door de pasta te doen.

Is pittig eten altijd goed voor je?

In heel veel gevallen is pittig eten goed. Maar als je een maagzweer hebt kun je maar beter niet te scherp eten. Je krijgt dan een heel pijnlijk gevoel, vergelijkbaar met wanneer je een wond met alcohol ontsmet. Sommige mensen krijgen daarnaast huiduitslag van capsaïcine.

De meeste mensen hebben baat bij scherper eten. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak scherp eten gemiddeld langer leven. Maar dit betekent niet dat een extra pikante pizza nou zo gezond is…

Gezonde Groeten,

natascha

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in