Plantaardig eten een hype of gewoon goed voor je gezondheid?
Steeds meer mensen gaan over op een (bijna) volledig plantaardig voedingspatroon. De meningen zijn verdeeld, maar in dit stuk wil ik toch een aantal zaken aangeven waarom het goed is om zoveel mogelijk zo niet volledig plantaardig te (gaan) eten.
Inhoud van dit artikel
Wat is Plantaardig Voedsel?
Allereerst wat versta ik onder een gezond plantaardig voedingspatroon?
Want je kunt natuurlijk plantaardig gaan eten maar dat betekent niet dat het perse gezond is. Veel mensen gaan vegan eten uit ethische overwegingen maar eten dan nog veel cake en andere zaken zonder dat daar dierlijke producten in verwerkt worden. Dat brengt je nog niet de gezondheid die ik beoog met het overgaan op een plantaardig voedingspatroon.
Maar wat dan wel?
Het liefst zo onbewerkt mogelijk, dat betekent dat je voeding in de winkel koopt en geen producten. Wat bedoel ik daarmee? Koop groenten, fruit, granen, aardappels en eventueel iets van vlees of vis. Maar geen pakjes en zakjes, want dat zijn producten die bedacht zijn door mensen. Wat de natuur ons schenkt is goed voor ons!
Hoe ziet het voedingspatroon er dan uit?
Allereerst zorg je ervoor dat je genoeg zetmeel binnenkrijgt in de vorm van volle granen zoals bruine rijst, zilvervliesrijst, gierst, gerst. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van zetmeelrijke groenten zoals zoete aardappels, gewone aardappels, pompoen, pastinaak. Deze voedingsmiddelen stillen je honger; ze voeden je! Nu zul je denken:”Maar daar word ik toch dik van?” Nee, kijk maar eens naar hoe volkeren altijd gegeten hebben en naar Aziaten die nog eten zoals zij traditioneel aten. Veel zetmeel in de vorm van rijst (Azië), maïs, aardappels, boekweit enzovoorts. Dit wordt aangevuld met groenten en wat fruit en bonen. Af en toe wordt daar een stukje vlees gegeten of iets van vis.
Zetmeel is een bestanddeel van de plant waar grote hoeveelheden energie is opgeslagen die jij kunt gebruiken om je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Het is een meervoudige (ofwel complexe) koolhydraat1) die onder andere zorgt voor de aanmaak van serotonine. Als je heel lang (en voor de een is dat langer dan voor de ander) geen koolhydraten in deze vorm eet, kun je somber of depressief worden! Verder bevat zetmeel weinig vet en geen cholesterol maar is het wel rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Zetmeel maakt je slank, sterk en gezond. Koolhydraten in deze vorm heb je echt nodig.
Dan vul je je zetmeel aan met groenten in allerlei kleuren. Deze groenten kun je stomen, koken, roerbakken of rauw eten, net wat je wilt.
Wil je helemaal plantaardig eten, dan neem je er nog bonen bij. Denk hierbij aan kikkererwten, witte en bruine bonen, adukibonen, linzen enz. Je kunt ze gekookt eten maar je kunt er ook een burger van maken of humus. Variatie te over!
Waarom zou je plantaardig willen gaan eten?
Voor je gezondheid. In Amerika behandelen diverse artsen hun patiënten door het voorschrijven van een voedingspatroon zoals hierboven beschreven. En wat blijkt? De meeste mensen komen geheel van hun klachten en medicatie af! Kijk ook maar eens naar vroeger. Ziekten die we tegenwoordig welvaartsziekten noemen kwamen toen alleen bij rijke mensen voor. En deze mensen aten veel vlees, witte rijst en dronken regelmatig alcohol.
Omdat het lekker is. Als je gewend bent om nu veel uit pakjes en zakjes te eten, zul je dit in het begin flauw vinden. Dat komt omdat er veel zout en suiker aan pakjes en zakjes wordt toegevoegd waardoor je smaakpapillen als het ware verdoofd raken. Na een week of 3 zo onbewerkt mogelijk eten zul je merken dat je weer gevoeliger wordt en de groenten wel lekker vindt.
Omdat je gemakkelijker op een gezond gewicht komt en blijft. Dat helpt ook om gezond te blijven en je lekker te voelen.
Het is gemakkelijk (ook als je je lunch mee wilt of moet nemen). De meeste plantaardige voeding is koud ook lekker. Je kunt gemakkelijk ’s avonds ook voor je lunch voor de volgende dag koken.
Omdat je je het dierenleed aantrekt. Omdat het beter verteerbaar is. Vlees is heel moeilijk te verteren en het duurt ook lang voordat dat verteerd is. Dit kan allerlei darmproblemen met zich meebrengen, zeker als je al een zwakkere vertering hebt. Als je alleen plantaardig eet, maak je het je spijsverteringsstelsel veel gemakkelijker waardoor de vertering minder energie kost. Deze energie kun je gebruiken om leuke dingen te doen!
Mocht je interesse gewekt zijn maar vind je het lastig om over te gaan op een plantaardig voedingspatroon, neem dan contact op met . Zij kan je hierin goed begeleiden. Maar ook als je een vraag hebt over plantaardig eten, stel haar deze dan gerust. Wil je meer weten over Irma, neem dan eens een kijkje op www.online-voedingsadvies.nl. Je kunt ook eens een kijkje nemen op de site van Dr McDougall
1) Koolhydraat is een ander woord voor suiker of glucose. Er bestaan verschillende soorten koolhydraten. Enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige. Dit betekent dat een koolhydraat uit 1 molecuul, twee moleculen of (veel) meer moleculen bestaat. Hoe meer moleculen des te langer geeft de voeding energie omdat er alleen enkelvoudige moleculen door de darmwand heen kunnen. Dus als er meerdere moleculen aan elkaar zitten moeten deze losgemaakt worden en dat heeft tijd nodig. Dit is ook de reden waarom de bloedsuikerspiegel bij het eten van enkelvoudige suikers (koekjes, snoepjes) heel snel stijgt en bij het eten van volle granen heel geleidelijk stijgt.
Groeten,
website: online-voedingsadvies.nl
Hallo
Ik ben helemaal overgestapt op plantaardig eten. Nu is het volgens mij belangrijk dat je de juiste vetten blijft binnen krijgen. Kokos kan ik niet goed verdragen. Olijfolie wel. Dit neem ik dan op brood en Door het eten (rauw), verder eet ik veel noten, zaden, veel soorten bonen. Veel groente en fruit. Krijg ik nu wel alle juiste vetten binnen voor de aanmaak van hormonen?
Groet André