Polycysteus Ovarium Syndroom Symptomen PCOS

PCOS  Symptomen en Voeding (Polycysteus ovarium syndroom)

PCOS is een aandoening die alleen bij vrouwen voorkomt.  Het is een hormonale aandoening. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft deze aandoening, die gepaard kan gaan met klachten. PCOS is een verzamelnaam van verschillende klachten. Als je goed behandeld wordt, kun je van deze aandoening afkomen.

Inhoud van dit artikel

Klachten bij PCOS zijn

 • Onregelmatige menstruatie (omdat de eisprong uitblijft)
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Cystes in de eierstokken (vochtblaasjes)
 • Dikker worden
 • Acne
 • Overbeharing of juist haaruitval door overmatige aanmaak testosteron (mannelijk hormoon)

Het ontstaan van PCOS kent verschillende oorzaken en het is belangrijk om deze allemaal eens te bekijken.

Oorzaken van PCOS

 1. Insulineresistentie (hoofdoorzaak)
 2. Overproductie testosteron
 3. Teveel aan oestrogeen (door te dik worden, teveel soja en xeno-oestrogenen uit plastic en milieuverontreiniging en door niet biologisch te eten)
 4. Tekort aan progesteron (door stress, geen eisprong, en dergelijke)
 5. De pil en andere anticonceptiemiddelen
 6. Tekort aan vitamines en mineralen zoals D3 of B12 die erg belangrijk zijn bij deze aandoening

1)     Insulineresistentie komt tegenwoordig steeds vaker voor en dat komt doordat steeds meer mensen teveel snelle koolhydraten eten en drinken zoals producten met witte suikers en witte bloem en fruitsappen. De suikerspiegel wordt hierdoor onstabiel en er moet er continue teveel insuline aangemaakt worden. Insuline is een hormoon dat de suiker uit het bloed haalt en naar de cellen in het lichaam brengt. Op een gegeven moment zal het lichaam niet meer op die insuline reageren en dat heet dan insulineresistentie. Hierdoor ontstaan andere ziekten en klachten zoals PCOS. Vermijd daarom alles waar suiker en witte bloem inzit. Het beste kun je mijn boek Wegwijs in de overganglezen.

Hierin staat nog veel meer informatie, bijvoorbeeld hoeveel een product de suikerspiegel beïnvloedt en veel tips voor een gezonde hormoonbalans. Ook de Pil kan insulineresistentie en dus PCOS veroorzaken; dus stop liever hiermee. Wanneer de suiker niet in de cellen opgenomen kan worden ten gevolge van insulineresistentie, zal deze in vet omgezet worden. Een teveel aan vet maakt dik, maar veroorzaakt ook een oestrogeendominantie, die ook weer PCOS stimuleert. Daarnaast veroorzaakt insulineresistentie ook dat er moeilijker een eisprong ontstaat waardoor er weer een progesterontekort optreedt. Een tekort aan progesteron geeft weer veel klachten. Als je wel een menstruatie hebt, zal die heel pijnlijk zijn  en/of flinke bloedingen en pijnlijke borsten veroorzaken. Wanneer er ook nog eens veel stress bijkomt, wordt het nog erger omdat de grondstof van het stresshormoon cortisol namelijk progesteron is.(Ik moet wel persoonlijk testen of een natuurlijke progesteroncrème een optie voor behandeling zou kunnen zijn).

2)     Door overproductie van mannelijke hormonen kan de hormoonbalans volledig zoek zijn. Dit kan onder andere worden veroorzaakt doordat de SHBG (seks hormoon bindende globuline) verlaagd is. Normaal gesproken beïnvloedt SHBG het testosteron positief, waardoor het laag blijft maar bij PCOS is dit hormoon echt onvoldoende aanwezig.

3)     Neem ook extra vitamines en mineralentabletten zoals ‘Meer in 1 vrouw’ van Vitortho omdat hier alle benodigde vitamines en mineralen in voldoende mate inzitten, evenals  veel vitamine  D3. Een tekort hieraan zal het progesteronniveau geen goed doen.

Neem nooit kunstmatige progesteron in medicijnvorm of andere hormonen zoals de Pil omdat deze het probleem niet oplossen. Pak de oorzaak aan en gebruik (na uittesten) natuurlijk progesteron ter ondersteuning, pas je voeding aan en let op je stress.

Wat kun je zelf doen?

1)     Laat alle witte suikerproducten weg (snoep, koek, gebak, frisdranken en kijk op alle verpakkingen wat erin zit).  Een compleet overzicht met uitleg vind je in het boek ‘Wegwijs in de overgang’.
2)     Laat alle witte bloemproducten weg (wit brood, witte pasta, witte koek)
3)     Laat de melkproducten, sojaproducten en de tarwe achterwege
4)     Laat de koffie, zwarte thee en alcohol geheel weg
5)     Neem dagelijks een Multivitamine (https://nova-vitae.nl/products/Meer-In%252d1-Vrouw–60-tabletten-%252d-Vitortho.html  (met code IRENE20% krijg je 20% korting op dit product)
6)     Dagelijks lijnzaadolie en gebroken lijnzaad nemen omdat ze de SHBG verhogen, wat positief werkt tegen de overproductie van testosteron
7)     Laat chemische hormonen weg, zoals de Pil of hormoonstimulerende producten (wel met arts bespreken).
Vaak is het erg moeilijk om zelf hiermee aan de slag te gaan en is professionele hulp nodig. Mijn specialisatie is om met een geschikt persoonlijk voedingsplan klachten te behandelen.
Dus:  werken de gegeven algemene adviezen niet, kom dan langs want dan kijk ik naar:
1)     Welke tekorten je hebt
2)     Welke voeding je niet kunt verdragen (dat kan ook een oorzaak zijn)
3)     Hoe je algemene gezondheid is en of je suikerspiegel stabiel genoeg is of dat er meer aan de hand is
4)     Of natuurlijke progesteroncrème een optie is
5)     Of  er sprake is van een oestrogeendominantie

Gezonde Groeten,

irene

(auto-) kinesiologisch voedingstherapeut. Je kunt me mailen voor een afspraak via: persoonlijke-voeding.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in