Probiotica – Uitzending gemist

Probiotica zijn meestal gedefinieerd als: “Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.” (Referentie 1)

De officiële wetenschappelijke definitie is iets specifieker:

Een probioticum is een preparaat of een product met levende, wel gedefinieerde micro-organismen in voldoende aantallen, dat de microflora in een bepaald orgaan van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer’.

In beide gevallen zijn een aantal dingen duidelijk:

 • het gaat om goed gedefinieerde levende micro-organisme (meestal zijn dit bacteriën)
 • er is een duidelijk beschreven en gedocumenteerd gezondheidseffect
 • een probioticum hoeft niet per se in de darm te werken, maar kan ook bijvoorbeeld in de mond of de vagina werken.

  Lees meer over probiotica, bestel deze boeken bij bol.com

  De probiotica revolutie
  De probiotica revolutie
  Huffnagle, G.B.

  Gezonde darmen dankzij probiotica
  Gezonde darmen dankzij probiotica
  M. Doll

  Probiotica
  Probiotica
  Kromhout-van Cappelle, I.

  Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

  Probiotica hebben als doel te helpen bij darmklachten. Volgens het Voedingscentrum zijn het levende bacteriën die in sommige producten zitten. Ze kunnen bepaalde (darm)klachten verlichten. Daarom worden ze toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zogenaamde functionele voeding.

  Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste behoren tot de lactobacillen of bifidobacteriën. Een reeks bacteriën wordt gebruikt voor probiotica. De bekendste zijn waarschijnlijk de Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium bifidum en Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG).

  Behalve probiotica bestaan er ook prebiotica en synbiotica. Prebiotica zijn meestal onverteerbare koolhydraten (voedingsvezel). Die zorgen in de dikke darm voor bepaalde stoffen die de darmpassage versnellen; bovendien stimuleren ze de groei van lactobacillen en bifidobacteriën en kunnen zo bijdragen aan gezonde darmen. Synbiotica zijn producten met zowel pro- als prebiotica.

  Het Nederlandse consumentenprogramma “de keuringsdienst van waarde” heeft een aflevering over probiotica gemaakt. Hieronder kun je deze aflevering bekijken.

  uitzending: 13 december Ned.3, 21.59 uur

  Je haalt ze uit een poepje en laat ze groeien. Bacteriën. Je doet ze in de yoghurt, zegt dat ze goed zijn voor de weerstand van de mensheid en verkoopt ze bij de kruidenier. In schattige kleine flesjes waar ze onzichtbaar met miljoenen inzitten. Nog in leven als het goed is, om later nog levend opnieuw in een poepje verzeild te raken. Probiotica. Een verzamelnaam voor producten met bacteriën die mogelijk, misschien, je weet maar nooit, de collega-bacteriën in de darmen te hulp schieten en daar de mensen nog gezonder maken. De Keuringsdienst van Waarde duikt er in en komt er niet goed uit. Spannende tv over kleine beestjes, ook over soorten die helemaal niet bestaan.

  REAGEER OP DIT BERICHT

  Vul een reactie in ajb
  Vul hier je naam in