Proteïne Dieet Ervaringen

Proteïne diëten zijn enorm populair. Veel mensen gebruiken ze om af te vallen of juist om spiermassa te kweken. In dit artikel delen we de proteïne dieet ervaringen van afvallers en gaan we in op de werking van deze populaire diëten.

Wat is het proteïne dieet?

Er zijn verschillende soorten proteïnediëten, maar grofweg kun je indelen in twee soorten. Als eerste heb je proteïne diëten waarbij je gebruik maakt van andere voedingsmiddelen. Een proteïnerijk dieet gaat verder dan een koolhydraatarm dieet; je kiest ook bewust ingrediënten voor je maaltijden die veel eiwitten bevatten. Bij een proteïnedieet pas je bovendien niet alleen de verhouding koolhydraten – eiwitten aan, maar je beperkt ook je calorieinname.

Bij de andere vorm van het proteïnedieet vervang je maaltijden door eiwitrijke maaltijdvervangers. Meestal zijn dit eiwitshakes of maaltijdrepen. Ook binnen dit soort diëten zijn er allerlei variaties. Bij sommige methoden eet je geen tussendoortjes, bij anderen wel. Ook verschilt het aantal maaltijden dat je per dieet vervangt. Bij veel methoden eet je nog een maaltijd met vast voedsel (vaak de avondmaaltijd).

Bij een dieet op basis van maaltijdvervangers is het de bedoeling dat je uiteindelijk weer overschakelt naar vast voedsel. Het is dan ook de bedoeling dat je de maaltijdvervangers langzaam vervangt door gezonde maaltijden.

Uit onderzoek is gebleken dat de diëten op basis van maaltijdvervangers beter werken, waarschijnlijk omdat deze makkelijker vol te houden zijn (bron). Misschien komt dat het in eerste instantie veel werk kost om nieuwe recepten te maken. Bij een dieet op basis van maaltijdvervangers doe je dit meer geleidelijk.

Proteïne dieet resultaat

Er is niet zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar specifieke diëten op proteïnediëten. Omdat de diëten uiteindelijk uitgaan van dezelfde principes, kunnen we wel goed kijken of de methoden werken.

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat diëten hoog in eiwitten helpen bij het verliezen van gewicht. In een van de best uitgewerkte onderzoeken van de laatste jaren bleek dat deelnemers die een dieet hoog in eiwitten volgden maar liefst veertig procent meer gewicht verloren dan mensen die een normaal laagcalorisch dieet volgden (bron). De groep met een dieet hoog in eiwitten verloor gemiddeld zeven kilo. Ondanks het snellere gewichtsverlies, waren deze proefpersonen niet ongezonder. In een ander zoek verloren de proefpersonen binnen acht weken gemiddeld 11.2 kilo (bron).

De resultaten in wetenschappelijke onderzoeken komen overeen met testresultaten hier in Nederland. De meeste mensen die een eiwitdieet op basis van maaltijdvervangers volgen, scoren vergelijkbare resultaten. Gemiddeld loopt het gewichtsverlies richting de kilo per week voor mensen die overgewicht hebben.

Proteïne dieet ervaringen

De meeste mensen die het proteïne dieet volgen hebben hier positieve ervaringen mee. Hier is wel een belangrijke voorwaarde voor; je moet de juiste maaltijdvervanger kiezen. Sommige maaltijdvervangers bevatten relatief veel koolhydraten, waardoor je snel weer honger krijgt. Andere maaltijdvervangers hebben geen toevoegingen zoals vitaminen, mineralen of voedingsvezels. Dit kan leiden tot tekorten of tot problemen met de stoelgang. Timfit is het meest complete proteïnedieet op de markt en verbazingwekkend betaalbaar.

Hoewel de eerste twee of drie dagen wat lastiger zijn, merken de meeste deelnemers al snel dat ze meer energie krijgen dan eerder. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam overschakelt op de verbranding van vet. Later komt hier een voordeel bij; je lichaam hoeft minder gewicht mee te dragen.

Uit de proteïne dieet ervaringen van anderen blijkt slechts een groot nadeel. De diëten zijn afgestemd op de gemiddelde persoon. Als je veel spiermassa hebt of veel fysieke arbeid verricht, dan krijg je te weinig energie binnen. Je spiermassa wordt dan afgebroken door je lichaam of je voelt je erg moe. In dat geval kun je het beste met een coach of een diëtist overleggen over hoe je op een gezonde wijze meer energie binnen kunt krijgen.

Wat zijn jouw proteïne dieet ervaringen? Laat het weten in de comments.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in