psyllium husk Psyllium Husk tegen Obstipatie of Diarree Header
Header Psyllium Husk tegen Obstipatie of Diarree

Psyllium Husk, een natuurlijk middel tegen Obstipatie of Diarree

Obstipatie (verstopping) is een probleem dat bij veel mensen voorkomt. Het betekent dat je last hebt van een vertraagde of moeilijke stoelgang. Je kunt last hebben van keutelvormige of harde ontlasting. Hierbij moet je vaak en hard persen. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

 • Het veranderen van je voeding
 • Vliegreizen
 • Zwangerschap
 • Uitdroging
 • Te weinig beweging
 • Stoornissen en ziekten zoals een inactieve schildklier (hypothyreoïdie
 • Een hoge calciumspiegel (hypercalciëmie)
 • De ziekte van Parkinson
 • Geneesmiddelen zoals aluminiumhydroxide

(een bestanddeel van veel vrij verkrijgbare maagzuurremmers), bismutsubsalicylaat, ijzerzouten, anticholinergica, bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk, opioïden en veel kalmeringsmiddelen.

* dit komt doordat het lichaam water in het bloed probeert vast te houden door extra water aan de ontlasting te onttrekken.

Niet altijd is de reden ervoor even duidelijk aanwezig. Het beste is dat je eerst naar je voedingspatroon kijkt en dit probeert te veranderen door meer groenten en fruit te gaan eten. Hier zitten namelijk veel vezels in. Vezels zijn van belang, omdat ze niet verteren in je lichaam, maar het lichaam verlaten via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Je hebt als volwassene minimaal 40 gram vezels per dag nodig om de darmen goed te laten werken. Dat lijkt veel, maar als je meer groenten en fruit gaat eten, dan zit je hier zo aan.

Als dat niet voldoende blijkt te zijn dan kun je hiervoor Psyllium husk gaan gebruiken.

Wat is Psyllium husk?

Psylliumvezels (ook wel Vlozaad vezels genoemd) zijn afkomstig van de Plantago Ovata zaadjes. De Plantago Ovata is een eenjarige kruidachtige plant die groeit in warmere gebieden zoals de Canarische eilanden, Zuid Spanje, Noord – Afrika, het Arabische schiereiland, Pakistan en India. Van de zaden worden de zaadhuiden gebruikt en die worden Psylliumvezels genoemd. Het is dus een geheel natuurlijk product. Psyllium husk is een oplosbare vezel. De vezels zuigen zichzelf vol met vocht, waardoor ze de darminhoud zachter en volumineuzer maken en de darmpassage verbeteren. Het kan soms wat laxerend werken, maar heeft lang niet dezelfde werking als andere laxeermiddelen die spierconcentraties (spasmen) van de darm opwekken.

Je kunt Psyllium husk ook gebruiken als je last hebt van diarree, omdat het zorgt voor meer volume in je ontlasting. Mensen met aambeien kunnen ook verlichting ondervinden door het te gebruiken. Behalve voor een goede darmwerking heft psyllium husk nog meer voordelen.

Voordelen van Psyllium Husk

 • Psylliumvezels vertragen de opname van koolhydraten en suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont.
 • Psyllium husk heeft ook een gunstige invloed op je cholesterolgehalte, doordat ze de heropname van cholesterol in je darmen verminderen. Met een goed cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
 • Psyllium husk heeft een positief effect op de darmflora.
 • Psylium vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren weinig calorieën, maar wel vulling in je maag. Ze zorgen ervoor dat je minder snel weer naar ander voedsel grijpt.
 • Het is een bron van oplosbare vezels en versnelt de darmwerking waardoor sneller de overmatige candidabacterie je lichaam kan verlaten.

De psylliumvezels zijn meestal ook geschikt voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit komt omdat de vezels oplosbaar zijn in water in tegenstelling tot tarwevezels of vezels van andere granen

Nadelen van Psyllium Husk

 • Psyllium kan de effectiviteit van voorgeschreven medicijn Lithiumcarbonaat (lithium) beïnvloeden.
 • Psyllium kan de effectiviteit van antibiotica beinvloeden, daarom goed oppassen wanneer je een antibioticakuur volgt.
 • Neem geen psyllium binnen 2 uur wanneer je receptmedicijnen neemt voor andere klachten. Ook eerst overleggen met een arts en de bijsluiter goed lezen.
 • Langzaam opbouwen; psyllium zit vol met voedingsvezels en daarom rustig opbouwen en niet direct te veel nemen.
 • Bij voedingsvezels is het extra belangrijk om voldoende water te drinken gedurende de dag. Aanbevolen hoeveelheid is 1.5 liter per dag en kan verschillen per persoon.
 • Belangrijk: neem tenminste een vol glas water wanneer je psyllium neemt. Bij een tekort aan water kunnen er verstikkingen optreden.
 • Bij te veel of landurig gebruik kan het de opnamen van vitaminen en mineralen blokkeren.
 • Mensen die problemen hebben met slikken, kunnen psyllium husk beter niet gebruiken
 • Psyllium Husk is niet geschikt voor kinderen, vanwege het slikgevaar.

Psyllium husk kan ook gebruikt worden bij dieren. Zorg er dan wel voor dat je ze van voldoende drinkwater voorziet.

Er zijn verschillende soorten van psyllium op de markt. Je hebt supplementen, zaden, poeders en vezels. Het meest natuurlijke zijn de hele zaden, poeders of de vezels. De supplementen zijn meestal erg duur, bevatten vaak onnodige toevoegingen die niet gezond of zelfs schadelijk kunnen zijn. Het wordt ook weleens als medicijn voorgeschreven, bv Volcolon, Colon Cleanse en Metamucil. Ook hier zit meestal aspartaam en/of andere schadelijke stoffen bij. De natuurlijke varianten kun je bij sommige drogisterijen of biologische winkels kopen, maar meestal zijn die erg duur.

Psyllium wordt niet alleen ingezet voor de darmen, je kunt het ook gebruiken in de keuken. Het is zowel warm als koud te gebruiken. Het wordt gebruikt als een zeer natuurlijk geleermiddel en als een zuiver verdikkingsmiddel in taarten en gebak. Het is een zeer goed hulpmiddel bij glutenvrij bakken. Psylium husk bevat slijmstoffen en die zorgen ervoor dat je baksels minder droog zijn, minder snel uit elkaar vallen en ze zorgen voor meer elasticiteit. Het heeft een neutrale smaak en past zich makkelijk aan de gerechten. Ik gebruik het vaak in mijn brood, cake of hartige taarten, zodat ik minder eieren hoef te gebruiken. Je hebt dan aan 2 of 3 theelepels genoeg.

 

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in