Chocola Gezond Verklaard

Dagelijks een klein beetje zwarte chocola eten is gezond. Dat verlaagt de bloeddruk, hebben Duitse epidemiologen van de universiteitskliniek in Keulen ontdekt. Ze publiceren erover in The Journal of the American Medical

De Duitse onderzoekers baseren zich op een goed uitgevoerde studie met zwarte en witte chocolade, ter vergelijking. Eerdere (Nederlandse) studies met vergelijkbare resultaten waren minder betrouwbaar van opzet. Die onderzoeken hadden vaak ook betrekking op de consumptie van veel chocola.

Cacao bevat veel gezonde flavonolen, veel meer dan in fruit zoals bessen, in thee en tomaten. Die stoffen voorkomen verouderingsprocessen waaronder aderverkalking, een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten.

De Duitse artsen lieten 44 vrijwilligers – onbetaald – dagelijks chocola eten. Dat waren gezonde proefpersonen met een iets verhoogde bloeddruk. Beide groepen werden bovendien geïnformeerd over een gezond, afwisselend dieet. Ook werd hun aangeraden (veel) te bewegen.

Bestel dit boek bij bol·com

Chocolade
Chocolade
Trish Deseine

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

De helft van hen kreeg zwarte chocolade (dagelijks zes gram, minder dan één rechthoekje van een reep), de andere helft kreeg witte chocolade te eten (met weinig cacao), ter vergelijking. De dobbelsteen bepaalde wie wat kreeg.

Bij de zwarte chocolagroep was de bloedruk na achttien weken significant gedaald. Ook was bij hen de stikstofmonoxide-concentratie (een stof die de vaatwand versoepelt) wat hoger.

Uit eerdere chocolastudies komt eenzelfde positief chocolaresultaat. Die onderzoeken waren echter anders van opzet. Er werd gekeken naar de consumptie van veel chocola, vaak dagelijks meer dan honderd gram.

De cacaoconsumptie werd bovendien achteraf berekend, aan de hand van vragenlijsten over het voedingspatroon. Zo volgden onderzoekers van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) en van Wageningen Universiteit al meer dan vijftien jaar het eetpatroon van vijfhonderd (oudere) mannen in Zutphen.

Ze merkten dat regelmatig chocola-etende Zutphenaren een lagere bloeddruk hadden dan mannelijke stadgenoten die maar weinig ervan aten. Bovendien, zo ontdekte ze in de medische dossiers, lopen chocola-eters een lager risico op hart- en vaataandoeningen.

2 Reacties

  1. Dag Sanne,

    Misschien een late reactie op deze post, maar er is weer nieuw onderzoek bijgekomen. Ze weten nu ook waaróm het gezond is. Cacao zorgt voor flexibelere slagaders en dat witte bloedvaten minder snel aan de vaten blijven ‘plakken’.

  2. Dag Sanne.

    Ik heb de pure Chocola gegeten maar ik vind het eigenlijk helemaal niet zo lekker het smaakt heel bitter en het is voor 99% cacao dus ja het zal wel gezond zijn zijn maar de smaak daar moet je aan wennen,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in