Documentaire: Raw, Rawer, Rawst met Rawfood

Vandaag gaat de Rawer in première. Rawer of Rauwer is een documentaire van Anneloek Sollart en is een vervolg op Raw of Rauw, de eerste documentaire die Anneloek over Tom heeft gemaakt. Het is alweer vier jaar geleden dat Tom Watkins en zijn moeder Francis door de documentaire Rauw een schok teweeg brachten in Nederland. De destijds 11 jarige Tom kreeg uitsluitend rauwe voeding (rawfood) voorgeschoteld van zijn moeder waardoor een groeiachterstand en andere medische aandoeningen zich openbaarde bij Tom. In 2008 is het leven van Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart, en nu, vier jaar later heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Rawer

Na Raw is het nu tijd voor Rawer. Er is  inmiddels veel gebeurd in het leven van Tom, en nee, hij eet tegenwoordig geen hamburgers en knapperige frietjes. Tom en zijn moeder zijn nog steeds overtuigd dat het eten van rauwe voeding gezond is voor lijf en leden. Zelf zegt ze dat de oermensen ook rauw aten en koken zou slecht zijn voor onze gezondheid. Producten als vis en vlees, maar ook zuivel of eieren zijn uit den boze voor Tom. Tom blijft achter met zijn groei, dat beaamt zelfs zijn moeder. ‘Dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt’ zegt ze. Heb je de eerste documentaire gemist? Kijk Raw dan hier terug.

Preview: Rawer

Bekijk de intro van Rawer, een documantaire van Anneloek Sollart.

Jouw mening over Raw en Rawer

Wat is jouw mening over Rawfood? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Kinderbescherming

Tom is een 14 jarige jongen die vanaf  5 jarige leeftijd uitsluitend rauw voedsel voorgeschoteld krijgt omdat zijn moeder ervan overtuigd is dat dit het beste voor hem is. In de documentaire ‘Rawer’ kun je onder andere zien hoe moeder en zoon verstrikt raken in het web van officiële instanties die hen onderzoeken.  Kinderrechters en Bureau Jeugdzorg doen er alles aan om Tom een gezondere toekomst te bieden. Voor de documentaire Rawer mochten de verschillende rechtszittingen gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. De kinderbescherming heeft geprobeerd om moeder Francis uit de ouderlijke macht te zetten om Tom op die manier de kans te bieden op een gezondere toekomst. Tom zegt in de rechtszaal dat hij zelf de keuze heeft gemaakt om uitsluitend rauw voedsel te eten en niet naar school te gaan.

Gezondheid

Tom heeft een groeiachterstand en verschillende instanties proberen tevergeefs om Tom via officiële wegen weer op het rechte pad te krijgen. Francis is aangeklaagd voor kindermishandeling. Als ze uiteindelijk toezegt om Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de resultaten onthutsend. Een arts uit het AMC heeft aangegeven dat de groeicurve van Tom onder een kind uit de derde wereld ligt. Hierop wordt een tweede arts geraadpleegd die aangeeft dat Tom 10 tot 15 cm korter wordt dan normaal. Francis daarentegen zegt dat Tom niet te klein is, maar de rest van de mensen juist ongezond lang door de groeihormonen die in ons voedsel zieetn.

De Wereld Draait Door

Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat Tom en zijn moeder te gast waren bij De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, door tafelgast Hugo Borst uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Bekijk het fragment uit DWDD.

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman hebben de documentaire besproken. Bekijk hier het fragment.

Niet naar school

Tom is ondertussen veertien en verzet zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

De toekomst

Ondanks dat verschillende instanties het beste met Tom voor hebben is hij er zelf van overtuigd dat hij gelukkig en gezond is. In de rechtszaal zegt hij dat hij heel goed weet wat er aan de hand is, en dat hij zelf mag bepalen wat hij wel en niet mag eten. Ook thuis studeren is geen probleem voor Tom. Is het systeem echt doorgeslagen en is het overbodig dat instanties zoals de kinderbescherming zich hiermee bemoeien? De Kinderbescherming heeft ondertussen het standpunt ingenomen dat verandering vanuit Tom zelf moet komen. Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat hij doet.

Jouw mening over de situatie van Tom Watkins

Wat is na het lezen van dit artikel jouw mening over de situatie van Tom? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Rawer gaat op 15 november in première op het IDFA.

173 Reacties

 1. Alles wat nieuw is wordt afgedaan als slecht, later wordt deze uiterst gezonde manier van leven gewoon.
  Ik geloof dat rauw eten bijdraagt aan onze algehele gezondheid, kijk naar de huid van moeder en zoon, ze zien er gezond uit, dat hij kleiner blijft dan gemiddeld zegt meer over het overschot aan suikers waar onze kinderen aan blootgesteld worden en waardoor mensen steeds langer worden.
  Ik denk dat we bewust mogen worden dat deze manier ook een manier is, en lang niet slecht voor onze gezondheid. Dit is geschreven door iemand door nog “gewoon” eet, met interesse in rauw eten en een objectieve kijk op het leven.

 2. Mensen lees het boek eens van : Huub Neys , Het natuurlijke en het onnatuurlijke . Over geluk , door terugwinnen van onze natuurlijke gezondheid …..een aanrader dat boek……groetjes

 3. Ik ben overtuigd vegetariër maar ik heb wel katten en een hond die vlees echt nodig hebben. En die kan ik om gezondheidsredenen geen vlees onthouden. Wat geven deze RAW dood mensen hun dieren? Ik zag u de docu met Tom dat hij een hond heeft.
  Hoe doen die RAW food mensen dat???
  Groet
  Mary

 4. Het lijkt alsof deze jongen een keuze heeft, maar dat is niet zo. Hij zit onder de plak van zijn moeder en MOET rauw eten. Rauwe producten zijn gezond, maar wel in balans met ander voedsel als bijv. zelfgebakken brood of biologische zelfgemaakte soep bijvoorbeeld. Nooit iets warms mogen eten of drinken is belachelijk!

 5. Ik kan me er alles bij voorstellen dat alleen rauw eten, ook tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden mits je er geschoold genoeg in bent. Ik kan me niet voorstellen dat Fastfood tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden. Ik zie hele gezinnen bij fastfoodketens hun maag vullen. Kinderen die vaak te dik zijn en puisterig. Tom is een gezonde jongen met een mooie huid en heldere ogen. Ik zag hem gister op de Noordermarkt. Ook zijn lengte is normaal, zeker niet uitzonderlijk klein. Gewoon een lekker joch en leuke puber met een prachtige lach. Het is erg verdrietig dat Francis zo in het nauw gedreven wordt door werkers van instanties die er geen snars van af weten en zelf vaak uit gemak voor fastfood kiezen. Zelf ben ik pedagoog en docent en heb veel ervaring met pubers. De opvoeding van deze jongen heeft geleid tot een zeer bewust prettig mens. Waren ze allemaal maar zo!

 6. Toch raar, dat in de V.S. waar het volgens jou zo normaal is kinderen bij deze ouders worden weggehaald en er zelfs al ouders tot levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld vanwege de dood van hun kind. Ik kan ook rokers vinden die ver boven de honderd werden en nog optraden ook. Bovendien zal elke verstokte roker zichzelf wijs maken, dat hij zich prima voelt en zo gezond als een vis. Wat die superfoods betreft, het is maar waar je in gelooft. Ik denk, dat als je gewoon gevarieerd eet je deze dingen niet nodig hebt en niet de zakken van slimme zakenlieden hoeft te spekken.

 7. Ik ben zelf ook rawfoodeter en heb me nog nooit zo goed gevoeld, ik weet zeker dat Tom als hij volwassen is hier niet helemaal van af stapt, als hij namelijk “gewoon” gaat eten zal hij zich niet meer zo gezond voelen, deze ervaring heb ik ook al gehad, dan stop je er wel mee ( uit eigen wil)
  Nederland in een bekrompen landje waar iedereen naar een ander wijst, kijk eens in amerika naar het rawfoodisme al jaren NORMAAL is, daar zijn mensen die al meer dan 100 jaar oud zijn en gezond, ik heb een youtube film gezien van een man die op zijn 110e jaar nog een eigen bedrijf wil beginnen.
  Ik eet niet alleen rawfood, maar ook superfoods, zoek dat maar eens op.

  • Te gek voor woorden. B12 moet aangevuld worden, of je gaat er aan. Groeistoornis bij kinderen is irreversibel.

 8. Ze is 55 of 56 en haar opleiding doet er expliciet niet toe, want in deze kringen is elke opleiding verdacht. Opleiding maakt je volgens hen een slaaf van de gevestigde orde ipv iemand, die de gereedschappen heeft gekregen om een zich afgewogen oordeel te kunnen vormen. Ze kunnen trouwens wel uit eten er bestaan in de meeste grote steden rawfood restaurants. Wat werk betreft is zijn kostje al gekocht, als hij niet in opstand komt. Hij kan de stal van z’n moeder op de markt gaan exploiteren.

 9. Hoe kan dit? Hoe kun je je kind elke vorm van “iets anders” eten ontnemen. Ik ga een eind met haar mee in dat het moderne voedsel mogelijk niet het beste is, maar deze moeder is wel heel erg extreem in haar wijze van denken. Buiten dat ze haar kind belangrijke voedingselementen ontneemt, ontneemt ze het kind ook sociale vaardigheden. Het kunnen genieten met elkaar van uit eten gaan en nieuwe dingen proeven. Het uitproberen met vrienden, het experimenteren met dingen, maar ook het vormen van een eigen mening. Hij beweert dat hij zelf mag zeggen wat hij wil eten, daarom gaat de rechter niet in op het voedingsgedeelte. Maar als dat zo is, waarom is haar andere zoon dan in Engeland gaan wonen? Die mocht dan toch ook voor gekookt eten kiezen? Was nu juist dat niet de reden waarom hij vertrok?

  Vervolgens zegt ze “ik ben toch een intelligente vrouw” is dit zo? Of is dit haar zelfbeeld? Waar heeft ze haar kennis vandaan. Ze zit te googelen als ze wil aantonen dat melk zo slecht is, maar tegenover elk negatief stuk op internet staan er ook positieve stukken. Die leest ze niet of ziet ze niet?
  Haar kind mag niet naar school toe want dat kan niet in onze maatschappij gecombineerd worden met haar wijze van leven. Wat als hij wil gaan studeren? Werken? Gaat hij dat ook thuis doen? Hoeft hij niet te leren ook dingen van andere mensen aan te nemen i.p.v. alles door zijn moeder voorgeschoteld te krijgen? Kan de moeder later leven met het feit dat haar kind 12 cm. kleiner is dan had gekund?

  Ik ben niet voor uit huis plaatsing, ze bedoelt het goed en houdt duidelijk van haar kind. Maar mijn indruk is dat ze nog veel meer van zichzelf en haar eigen inzichten houdt. Nog een laatste vraag, hoe oud is deze dame eigenlijk? En wat heeft ze zelf voor opleiding?

 10. Aanvankelijk dacht ik ook, dat Tom het beste bij zijn vader zou kunnen gaan wonen, Patricia, maar ik denk, dat het een gepasseerd station is. Na de documentaire is wel duidelijk, dat als Tom dat nu zou willen, het als verraad aan z’n moeder zou voelen. Zij is zo van haar gelijk overtuigd, dat ze elk gevoel voor proportie verloren heeft, maar of je dat mishandeling kan noemen is de vraag. Ze doet het immers met de beste intenties en ze denkt, dat ze Tom de vrije keus laat. Misschien zou de beste oplossing zijn om Tom privé les in voedingsleer te geven, zodat hij zelf gaat begrijpen welke risico’s hij loopt en hij dan een paar veranderingen in kan voeren om die te vermijden. Al geef ik toe, dat het 5 voor twaalf is en er al schade lijkt te zijn gezien Toms schoolprestaties. Die arme opa en oma, die moeten ook lijdzaam toezien op straffe van het verlies van de liefde van hun dochter en kleinzoon.

 11. ik heb met stomme verbazing de documentaire gezien en snap sommige reacties hier niet
  in het eten van tegenwoordig zitten vaak veel toevoegingen maar denk eens allemaal na
  de mens word nu ouder 80 is hoger is geen uitzondering meer en dat komt omdat er meer vlees gegeten wordt(mensen kunnen dit nu betalen vroeger hoogstens 1 keer per week) je kunt zuivelproducten eten en drinken(zelfde verhaal) toen de mensen de middelen niet hadden om dit te kopen was de gemiddelde leeftijd 40 tot 50 jaar !!!!!!!!
  mensen hebben deze voedingsmiddelen nodig, verder heb ik altijd geleerd dat gekookt eten veel producten makkelijker verteerbaar maken dus beter opgenomen worden door het lichaam
  ik vind dat de moeder helemaal doorgedraait is in haar zgn goeddoen, een fanaat die haar grenzen niet kent en haar zoon hierin betrekt
  mijn inziens moet die jongen daar zo snel mogenlijk weg, bij zijn vader en broer gaan wonen en hem moet daar ook andere voedingsmiddelen aangeboden worden zodat hij zelf kan oordelen
  verder vind ik dat hij zoveel gebrainwashed is dat hij alles doet om zijn moeder tevreden te houden
  als je hoort van tom zeg eens tegen de rechter of tegen de persoon van de kinderbescherming dan weet hij eerst niet wat te zeggen en vult zijn moeder hem al aan
  dit kind wordt mishandeld!!!

 12. Hoi Niels,
  Bedankt voor je reactie en je openheid. Niemand bestrijdt, dat je perfect kunt functioneren als vegetariër, zelfs als veganist als je braaf je vit B12 slikt. Zoals je al zegt heb je in het laatste geval wel een heel gevarieerd menu nodig om aan je behoeften te voldoen en als je dan je mogelijkheden ook nog eens enorm beperkt door alles rauw te willen eten, balanceer je op het randje van reële tekorten. Dat kan jaren goed gaan bij een volwassene, maar het is nergens voor nodig, omdat het idee, dat je levend moet eten echt totaal ongefundeerd is. Wij zijn nu eenmaal niet aangepast aan een totaal plantaardig dieet en het verhaal van Peter, dat je rauw beter verteerd is echt een fabeltje. Elke herbivoor heeft een eigen verteringsfabriekje in z’n spijsverteringskanaal, hetzij extra magen, hetzij een hele grote blinde darm. In dat fabriekje worden de plantencellen door bacteriën afgebroken, zodat de inhoud verder verteerd kan worden. Wij zijn omnivoren en hebben weliswaar een wat langer darmkanaal, dan carnivoren, maar zo’n speciaal fabriekje hebben we niet en we moeten het dus doen, met een darmflora, die weliswaar helpt, maar niet genoeg om echt harde cellen te kraken. Grote nadeel van rawvegan is dus afgezien van de beperkte keus, dat 80 % van je voedsel uit water bestaat en dat je van de overgebleven 20% waarschijnlijk niet alles kunt benutten. Perfect als je af wilt afvallen zonder honger, maar op de langen duur geen oplossing. Peter is duidelijk beïnvloed door mensen, die op z’n zachts gezegd geen enkel idee hebben hoe je spijsvereringsstelsel werkt, maar dat heb ik in de vorige post al uitgelegd. Gelukkig blijkt hij dus niet zo fanatiek te zijn, dat hij het coûte que coûte wil volhouden en nogmaals zolang je granen en peulvruchten eet , die wel kookt en op je vit b12 let is het mogelijk. Ik heb al heel wat gegoogled dus ik ken al die succesverhalen [30 bananas a day] bovendien discussieer ik al 4 jaar met mensen, die deze of nog extremere theorieën[ 80-10-10] aanhangen. Ik denk dus, dat ik alle argumenten al wel gehoord heb. Zoals het verhaal, dat je de alvleesklier spaart van overbelasting, door levend te eten. Nou als dat al zo zou zijn, waarom ga je dan je spieren wel overbelasten door marathons te gaan lopen en gewichten te gaan heffen? Nogal inconsequent. Ik hou me liever bij ” rust roest”. Het gaat naar mijn smaak niet zozeer om wie er gelijk heeft,het gaat erom of er sprake is van goeroes, die misbruik maken van zoekende mensen en die meestal beginnen met complottheorieën en daarna als perfecte manipulators mensen juist in dezelfde val laten lopen als die, waar ze begonnen zijn voor te waarschuwen. Het zijn vaak pseudowetenschappers, die alleen met studies op de proppen komen en nooit met deugdelijk dubbelblind onderzoek.

 13. Reaktie op doornroosje, die reageert op mijn bijdrage met ultraloper Peter. Natuurlijk kunt u niet weten of het waar is wat Peter vertelt. We kunnen evenmin weten of alle andere commentaren op waarheid berusten. Net als ik, is Peter een immigrant in Uruguay, zo leerden wij elkaar kennen. Beiden hardloper als hobby. Beiden vegetarier. Ultralopers zijn in die zin uitzonderlijk, dat niet iedereen die ambitie heeft. Maar er zijn er meer dan u denkt, google maar eens wat rond. Er is bv in NL de ronde van Texel, sommigen lopen die één keer, 60km, sommigen twee keer achter elkaar. Peter heeft mij nooit gepusht om rauw te eten. Zelf doet hij dat ook niet meer. Hier hebben wij te weinig produkten beschikbaar om ons verantwoord te voeden zonder vlees. En tot slot, misschien heeft Peter niet in alles wat hij denkt te weten, gelijk. Wie wel?

 14. Hoi Simone ook een gelukkig 2013 gewenst en verder wens ik iedereen, die hier reageert hetzelfde.
  Het is jammer, dat er weer een zgn. ervaringsdeskundige bijgehaald moet worden, die natuurlijk weer met het aloude riedeltje van de angst begint. Hij matigt zich nog al wat aan, alsof er überhaupt een reden zou kunnen zijn waarom wij bang voor rawfoodies zouden moeten zijn. Helaas is het wel een argument waar bijna geen verdediging tegen mogelijk is, omdat het niet inhoudelijk is. Hoewel niets mij garandeert, dat die Peter geen Lance Armstrong is, ga ik er toch maar van uit, dat hij de waarheid spreekt en dan vraag je, je af hoe het te verklaren is, dat hij zo goed gaat. Ik heb wel een verklaring, namelijk het psychologische effect van de suggestie. Het komt zelfs in de dierenwereld voor dat een fysiek minder aangepast dier als het eenmaal wint een winnaar blijft. Dat zal waarschijnlijk niet zo blijven uiteindelijk zal de aanvankelijke stressboost uitgewerkt raken en gaan de tekorten een rol spelen. Helaas doen deze mensen daar de wereld dan geen kond meer van. Het is dan ook mijn enige bezwaar tegen mensen die high zijn op rawfood, dat ze het aan anderen propageren als een bewezen feit en niet als een theorie waarin ze zelf als anekdote fungeren. Het verhaal over het verlies aan mineralen door koken is bv een aperte leugen of het moest zijn dat koken een kernreactie is. Het verlies aan enzymen en bacteriën is natuurlijk waar, maar enzymen overleven het zuur in de maag ook niet en hetzelfde geldt voor een groot deel van de bacteriën. Dus uitstel van executie voor de enzymen.En de bacteriën, die je nodig hebt voor de spijsvertering krijg je ook wel binnen als je normaal rauwkost eet en natuurlijk bioyoghurt. Die bacteriën kunnen zich ontzettend goed zelf vermeerderen, daarvoor hoef je ze niet één voor éen op te eten. Het is natuurlijk boven iedere discussie verheven, dat je een kind niet aan dit experiment mag onderwerpen, maar de rawfoodies zien het niet als een experiment: zij zijn blind voor het feit, dat de kassa rinkelt bij hun leermeesters, net zoals ie rinkelt bij Unilever.

 15. Wat ik deze moeder zeer kwalijk neem is dat ze experimenteerd met haar kind. Dat deze zwaar ondervoed is ontkend zij natuurlijk, die kinderarts is gewoon geen goede. In de USA komt zo`n moeder, afhankelijk van de staat, voor jaren in de gezangenis. Dat andere kinderen teveel eten is waar, maar zij cmoet gewoon eten koken en boodschappen doen voor haar zoon. Mischien heeft hij nog een toekomst, maar ik zie het somber in.
  Voor iedereen een goed 2013 toegewenst
  Simone Michael

 16. Hoi Niels, zeer wijs besluit van jouw om een reaktie te vragen. Interessant.
  het verhaal van Peter neem ik onherroepelijk aan, zelfs zonder erbij na te denken of het waar zou kunnen zijn. ben er dus van overtuigd dat zijn visie klopt.
  Maar wij hebben het hier over Tom, een KIND dat in de groei zit en naar mijnsinziens dus niet op dit rawfood dieet zijn lichaam, botten en hersens enz kan ontwikkelen.
  Ik geloof dan ook totaal niet dat dit dieet goed is voor Tom, een kind in de groei.
  verder blijft ook het feit dat Tom gewoon naar school moet en leren en vooral ervaringen op te doen met leeftijdgenootjes waaronder zowel de goede als de slechte ervaringen zullen plaatsvinden en situaties in de echte wereld waar hij zich uit moet weten te redden.
  dit kan niet door hem thuis in een vertrouwde omgeving te laten opgroeien.
  Verder ben ik van mening dat een kind zelf een eigen mening mag hebben ipv op te groeien als ja-knikker.
  de weg naar volwassenheid gaat gepaart met vallen en opstaan
  van elke fout leert men, zeker een kind.
  dus een kind thuis houden en te leren ja-knikken lijkt mij geen optie.

 17. Naar aanleiding van de Rauw commotie, heb ik ultrarunner Peter Miles om reaktie gevraagd. Aldus:

  Hi Niels,

  From what you told me about the debate in Holland it sounds like a simple case of conventional beliefs clashing with those of the individual. In general a society tends to react with fear when any individual stands out and challenges the beliefs of the group.Fear tends to lead to aggression and the attempt to suppress at any cost the source of the fear – in this case the mother and child in question.
  To argue that somebody is malnourished purely because they eat only raw foods is rather absurd and contradicts logic.
  Cooking a food does not add any nutritional value to a food. In fact in most instances cooking a food leads to a loss in nutritional value as the cooking process removes many of the natural vitamins and minerals in the food. A raw food diet will always be more vitamin and mineral rich.

  Cooking a food does not make a food more digestible. In fact it does the reverse. The cooking process kills all live bacteria and enzymes in food. These bacteria (pro-biotics) and enzymes are essential to the digestive process. If they are removed the body has to use a great deal more energy to digest the foods. it is also a recognized fact that natural bacteria are essential to the functioning of the intestines.

  Overall a great deal more nutrition is absorbed if you eat any food raw rather than cooked. Indeed the body will not require anywhere near the same amount of raw food as it does cooked food in order to function.

  From a personal perspective my experience is that a 100% raw food diet increased very significantly my physical strength and endurance. One of my “hobbies” is running Adventure Races. I have participated in such events in the Moroccan and Mauritanian Sahara, The Gobi desert in China and The Atacama desert in Chile. These are races of approximately 250 km over 6 days with daily distances of about a marathon a day and one day of a double marathon. Runners are self sufficient in food and equipment for the entire period and consequently are usually carrying a full pack of about 20 kilos. The terrain is harsh and the temperatures are usually at least 45 to 50 degrees during the day. I am not a serious athlete and don’t have the time to train enough to be really competitive in these races. They have always been a purely personal challenge. My objective has tended to be just to finish. This is no small feat as there is a drop out rate of about 30%. I managed to do this but always came in among the last to arrive in every race.

  For over a year prior to my last race I had switched to a 100% Raw Food diet.I noticed quickly that i was doing my training runs with a great deal more ease and finishing distances with lots of energy to spare whereas previously i would have finished exhausted. However i was amazed at how well i did in the actual race. Instead of coming in at the back of the pack every day I was placing in the middle and cutting hours off what it had taken me to do the same distance in previous races. My final result was one place from dead center of the group instead of in the last few runners. In addition I finished every day feeling good instead of feeling totally wasted. I had done less training for this race than i had for most of my previous races so i can only attribute this amazing improvement in performance to the Raw Food diet. Apparently it massively increased my stamina and endurance.

  After about 6 months of eating purely raw food i noticed two other things. One was that i was able to lift more weight in the gym than before and the second was that I felt as if I had much greater mental clarity. At the time I told people it was as if a veil had lifted in my head and my mind had become vastly clearer.

  In short I experienced two very quantifiable results from eating raw food. One was a massive increase in endurance the other a visible increase in muscle strength.Of course one might argue that “perhaps” this increase in physical performance was due to some other unknown and unrelated factor. I would respond that I have no idea what other factor that could be as there was no other significant change in my life during that period. At any rate if Raw Food leads to “under-nourishment” one would have expected a weaker physical performance whatever other factors might be involved.

  I hope this personal story is of interest and contributes positively to the debate.

  All the best,

  Peter

 18. Ach Rinka, zoals je misschien gehoord hebt is er een compromis uit de bus gekomen, wat de school betreft. Wie er dan ook bewogen heeft, dat is goed nieuws. Wat de lengte en het gewicht van Tom betreft: dat is natuurlijk het probleem niet. Het probleem is de oorzaak. Een kinderarts kan echt het verschil wel uitmaken, tussen een genetische oorzaak en een voedingsoorzaak.

  Als het een voedingsoorzaak heeft, dan is er meer mis, dan alleen lengte en gewicht, dan is er een tekort aan bouwstoffen, die ook bv de hersenen van een tiener moeten vervolmaken.

  O. k. er zijn miljoenen kinderen in de wereld, die niet voldoende bouwstoffen voor hun hersenen binnenkrijgen en er zijn duizenden kinderen in Nederland, die teveel rotzooi binnenkrijgen. Maar een kind, dat alles krijgen kan en dat uit principe op een gemankeerd dieet gehouden wordt….. Is dat de nieuwste welvaartsziekte ? Als wij daarvan weten, moeten we ons er wel druk om maken, al was het alleen maar om andere kinderen ertegen te beschermen. De regelgeving is inderdaad al vrij oud: je kunt je kind alleen aan de leerplicht onttrekken om religieuze redenen.

  Misschien moet daarbij komen, dat ouders, die niet willen, dat hun kinderen tot consument en werknemer worden opgeleid hun kinderen zelf mogen opleiden. De vraag blijft echter wel of je als kind er later bij gebaat bent, dat je ouders de keuze voor je hebben mogen maken en je niet zelf hebt mogen kiezen of je een consument met een baas en zonder mening wilt zijn.

 19. Waarom wordt zó veel aandacht besteed aan dit specifieke geval? Een buitengewoon eigenwijze moeder, een zoon die zich duidelijk goed voelt en mondig is, geen gebrek aan sociale contacten, met een vreemd dieet (waar ik als bio-tut me zéker niet in kan vinden, maar dat kan ik ook niet (nog minder) in MacDonalds-dieëten). Een jongen die wat te licht en te kort is volgens “de tabellen” (Zijn grootvader is ooit trouwens afgekeurd voor militaire dienst; reden: te klein). Een jongen, die niet meer naar school gaat (waar pesten de gangbare omgangsvorm is en je opgevoed wordt tot consument en werknemer en allang niet meer tot mens met een eigen mening).
  En dan Jeugdzorg: wél hierbovenop zitten, maar niet de juiste leeftijden doorgeven van meisjes die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en gedwongen geprostitueerd worden.

  Dan kan de conclusie niet anders zijn dan: er is hier iets ernstig mis met de regelgeving en Jeugdzorg vindt het waarschijnlijk te moeilijk om zich bezig te houden met de échte problemen en richt zich daarom maar op een “eenvoudige casus”.

 20. Beste Doornroosje
  Ook op Bonaire zijn er stukken koraalrif gestorven, maar dat was na een flinke storm. Op mijn favoriete snorkelplek was maar liefst 60% onder het zand verdwenen en het resultaat laat zich raden. Ik ben er nooit meer terug geweest. De rest doet het nog goed. De ellende met die bio-industie, en daarmee bedoel ik vooral die varkensfabrieken mee, hun voedsel wordt verbouwd in het platgekapte Amazonewoud en dit woud is voorgoed verloren wanneer het gaat om de productie van ZUURSTOF. Er staat de mensheid grote ellende te wachten, maar dat weten zij. Dit is niet de schuld zozeer van de mensen zelf, de wereld wordt nu eenmaal geregeerd door het grote geld. Het is slikken of stikken. Hetzelfde geldt voor die Thomas, luister naar Mammie, of anders… Veel geluk ermee.
  Simone

 21. Da nazies experimentreerde ook met kinderen die in ee afscuwelijke situatie afkeerde,Een goed oorbeeld is dr Mengelen en die is bepaald niet gelieft bij de nabetaande. Nu is deze vouw geen dr Megelen, maar oms gedraagd zij zich wel zo, als een ordiniare misdadiger Een uigebride behandeling bij een psygiater is voor haar beter op zijn plaats. Ze houdt in mijn ogen net iets teveel van zichzelf, haar zoon is bijzaak. Ik heb geen respect voor deze vrouw. Zelf ben ik chronisch ziek en doorat de verschijnselen bij meerdere ziekten passen, heb ik veel te lang doorgelopen met extreme pijnen. Toen ik eindelijk naar de dokter ging vond deze dat ik er ziek uitzach. Wat beel, ik zat vol met kaner aan de botten welke was uitgez, schouderbladen en zelfs naar de schedeleaaid naar de longen, lever, nier, bijnieren .mijn toetsenbord doet gek, dus sorry voor het lezen van mijn tekst. Ik ben binnen 1 maand 18 kilo verloren en nog steeds heb ik de grootste moiete met eten. Het is een medich wonder dat ik de super hoge calciumgehalte in het bloed heb overleeft [ met de hulp van . de heamatoloog.Ik heb nog steeds veel pijn. Dakzij mij Antiliaanse buren kon ik met spoed worden betreeed aan de wervels en zodoende geen dwarsleasie hag opgelopen. Nu ben ik weer thuis en geniet van mijn boken, DVD`s en huisdiren. Maar het is nu gewoon wacgen op de volgende crisis en hiermee heb ik vrede. IKk leef gewoon niet lang meer en ik ben degene die dit bepaalt. er zijn wel meer mensen di in dezelked situarie leven alsik en het daarmee moeten doen gelukkig wort ik niet oud. Groeten, S.Michael

  • Beste Simone,
   Je hebt helemaal gelijk, het is van de gekke, dat wij ons druk maken over één jongen, die geestelijk en lichamelijk tekort wordt gedaan, want al houdt moeder van hem, ze houdt nog meer van zichzelf. Toch dwingt mijn gevoel voor rechtvaardigheid mij, om te proberen haar en haar geestverwanten ervan te overtuigen, dat ze misleid worden. Er is nu een Facebook pagina die Francis Kenter en Tom Watkins supportpagina heet en daar probeer ik kritiek te leveren. Het probleem is een beetje, dat ze natuurlijk gelijk hebben, dat er veel niet klopt in de voedselindustrie. Al was het alleen maar, dat in elk 3e wereldland iedereen cola kan kopen, maar geen behoorlijk voedsel. Ik ben het dus met je eens, dat we geen soja aan koeien en varkens moeten voeren, maar ook geen mais in brandstof omzetten. Ik bedoelde eigenlijk, dat we dierlijk voedsel eerlijker moeten verdelen en plaatselijk consumeren. Dat scheelt dierenleed en brandstof. De beweging waar Francis voor staat blijkt trouwens ook sterk verweven met AIDS ontkenners en vaccinatieweigeraars, dus er is nog heel wat te doen om te proberen deze mensen ervan te doordringen, dat ze elitair en egoïstisch handelen. Deze woorden moet je natuurlijk vooral niet gebruiken, want dat strijkt tegen de haren, maar zo voel ik het wel. Het zijn mensen, die een hoge pet van zichzelf op hebben, want ze menen niet alleen een uitvinding gedaan te hebben, ze propageren het en verdienen er aan, terwijl ze dat anderen verwijten. In de V.S. is trouwens zelfs een echtpaar tot levenslang veroordeeld, omdat ze vegan waren en hun zoontje na 6 weken stierf. Ik weet niet heel veel over die zaak, maar die veroordeling is onmenselijk omdat deze mensen sowieso levenslang hebben, maar als het werkelijk aan het vegan zijn lag, dan hebben diegenen, die uitgevonden hebben, dat het makkelijk kan zonder vitB12 aanvulling heel wat op hun geweten. dat soort mensen kun je op allerlei Amerikaanse propagandafilmpjes zien, ze blaken van gezondheid en bedrijven topsport. Ze hebben tig kinderen, die allemaal vrolijk door de wei dartelen. Hoeveel mensen hebben genoeg kennis om te veronderstellen, dat dit leugens zijn? Van die boer met die 3 varkens, vind ik wel gek trouwens, scharrelvarkens zijn erg gewild, maar als de grote varkensboeren erachter zitten, dan wordt hij verpletterd. dat zijn gewoon multinationals op zich, dat weet ik omdat ik gepensioneerd dierenarts ben. Ik wens je veel sterkte met je eigen problemen en voor mij geldt een beetje hetzelfde als voor jou. Ik heb een mooi leven gehad en ik weet niet of jij kinderen hebt, maar mijn grootste schrikbeeld is, dat ik mijn kinderen moet overleven.
   Roos

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in