Documentaire: Raw, Rawer, Rawst met Rawfood

Vandaag gaat de Rawer in première. Rawer of Rauwer is een documentaire van Anneloek Sollart en is een vervolg op Raw of Rauw, de eerste documentaire die Anneloek over Tom heeft gemaakt. Het is alweer vier jaar geleden dat Tom Watkins en zijn moeder Francis door de documentaire Rauw een schok teweeg brachten in Nederland. De destijds 11 jarige Tom kreeg uitsluitend rauwe voeding (rawfood) voorgeschoteld van zijn moeder waardoor een groeiachterstand en andere medische aandoeningen zich openbaarde bij Tom. In 2008 is het leven van Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart, en nu, vier jaar later heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Rawer

Na Raw is het nu tijd voor Rawer. Er is  inmiddels veel gebeurd in het leven van Tom, en nee, hij eet tegenwoordig geen hamburgers en knapperige frietjes. Tom en zijn moeder zijn nog steeds overtuigd dat het eten van rauwe voeding gezond is voor lijf en leden. Zelf zegt ze dat de oermensen ook rauw aten en koken zou slecht zijn voor onze gezondheid. Producten als vis en vlees, maar ook zuivel of eieren zijn uit den boze voor Tom. Tom blijft achter met zijn groei, dat beaamt zelfs zijn moeder. ‘Dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt’ zegt ze. Heb je de eerste documentaire gemist? Kijk Raw dan hier terug.

Preview: Rawer

Bekijk de intro van Rawer, een documantaire van Anneloek Sollart.

Jouw mening over Raw en Rawer

Wat is jouw mening over Rawfood? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Kinderbescherming

Tom is een 14 jarige jongen die vanaf  5 jarige leeftijd uitsluitend rauw voedsel voorgeschoteld krijgt omdat zijn moeder ervan overtuigd is dat dit het beste voor hem is. In de documentaire ‘Rawer’ kun je onder andere zien hoe moeder en zoon verstrikt raken in het web van officiële instanties die hen onderzoeken.  Kinderrechters en Bureau Jeugdzorg doen er alles aan om Tom een gezondere toekomst te bieden. Voor de documentaire Rawer mochten de verschillende rechtszittingen gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. De kinderbescherming heeft geprobeerd om moeder Francis uit de ouderlijke macht te zetten om Tom op die manier de kans te bieden op een gezondere toekomst. Tom zegt in de rechtszaal dat hij zelf de keuze heeft gemaakt om uitsluitend rauw voedsel te eten en niet naar school te gaan.

Gezondheid

Tom heeft een groeiachterstand en verschillende instanties proberen tevergeefs om Tom via officiële wegen weer op het rechte pad te krijgen. Francis is aangeklaagd voor kindermishandeling. Als ze uiteindelijk toezegt om Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de resultaten onthutsend. Een arts uit het AMC heeft aangegeven dat de groeicurve van Tom onder een kind uit de derde wereld ligt. Hierop wordt een tweede arts geraadpleegd die aangeeft dat Tom 10 tot 15 cm korter wordt dan normaal. Francis daarentegen zegt dat Tom niet te klein is, maar de rest van de mensen juist ongezond lang door de groeihormonen die in ons voedsel zieetn.

De Wereld Draait Door

Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat Tom en zijn moeder te gast waren bij De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, door tafelgast Hugo Borst uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Bekijk het fragment uit DWDD.

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman hebben de documentaire besproken. Bekijk hier het fragment.

Niet naar school

Tom is ondertussen veertien en verzet zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

De toekomst

Ondanks dat verschillende instanties het beste met Tom voor hebben is hij er zelf van overtuigd dat hij gelukkig en gezond is. In de rechtszaal zegt hij dat hij heel goed weet wat er aan de hand is, en dat hij zelf mag bepalen wat hij wel en niet mag eten. Ook thuis studeren is geen probleem voor Tom. Is het systeem echt doorgeslagen en is het overbodig dat instanties zoals de kinderbescherming zich hiermee bemoeien? De Kinderbescherming heeft ondertussen het standpunt ingenomen dat verandering vanuit Tom zelf moet komen. Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat hij doet.

Jouw mening over de situatie van Tom Watkins

Wat is na het lezen van dit artikel jouw mening over de situatie van Tom? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Rawer gaat op 15 november in première op het IDFA.

173 Reacties

 1. Alles wat nieuw is wordt afgedaan als slecht, later wordt deze uiterst gezonde manier van leven gewoon.
  Ik geloof dat rauw eten bijdraagt aan onze algehele gezondheid, kijk naar de huid van moeder en zoon, ze zien er gezond uit, dat hij kleiner blijft dan gemiddeld zegt meer over het overschot aan suikers waar onze kinderen aan blootgesteld worden en waardoor mensen steeds langer worden.
  Ik denk dat we bewust mogen worden dat deze manier ook een manier is, en lang niet slecht voor onze gezondheid. Dit is geschreven door iemand door nog “gewoon” eet, met interesse in rauw eten en een objectieve kijk op het leven.

 2. Mensen lees het boek eens van : Huub Neys , Het natuurlijke en het onnatuurlijke . Over geluk , door terugwinnen van onze natuurlijke gezondheid …..een aanrader dat boek……groetjes

 3. Ik ben 20 jaar veganist en ik vind dit een criminele toestand. Ze moest de hoede van haar zoontje al lang onttrokken zijn.

 4. Ik ben overtuigd vegetariër maar ik heb wel katten en een hond die vlees echt nodig hebben. En die kan ik om gezondheidsredenen geen vlees onthouden. Wat geven deze RAW dood mensen hun dieren? Ik zag u de docu met Tom dat hij een hond heeft.
  Hoe doen die RAW food mensen dat???
  Groet
  Mary

 5. Het lijkt alsof deze jongen een keuze heeft, maar dat is niet zo. Hij zit onder de plak van zijn moeder en MOET rauw eten. Rauwe producten zijn gezond, maar wel in balans met ander voedsel als bijv. zelfgebakken brood of biologische zelfgemaakte soep bijvoorbeeld. Nooit iets warms mogen eten of drinken is belachelijk!

 6. Ik kan me er alles bij voorstellen dat alleen rauw eten, ook tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden mits je er geschoold genoeg in bent. Ik kan me niet voorstellen dat Fastfood tot een fysiek gezonde ontwikkeling kan leiden. Ik zie hele gezinnen bij fastfoodketens hun maag vullen. Kinderen die vaak te dik zijn en puisterig. Tom is een gezonde jongen met een mooie huid en heldere ogen. Ik zag hem gister op de Noordermarkt. Ook zijn lengte is normaal, zeker niet uitzonderlijk klein. Gewoon een lekker joch en leuke puber met een prachtige lach. Het is erg verdrietig dat Francis zo in het nauw gedreven wordt door werkers van instanties die er geen snars van af weten en zelf vaak uit gemak voor fastfood kiezen. Zelf ben ik pedagoog en docent en heb veel ervaring met pubers. De opvoeding van deze jongen heeft geleid tot een zeer bewust prettig mens. Waren ze allemaal maar zo!

 7. Toch raar, dat in de V.S. waar het volgens jou zo normaal is kinderen bij deze ouders worden weggehaald en er zelfs al ouders tot levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld vanwege de dood van hun kind. Ik kan ook rokers vinden die ver boven de honderd werden en nog optraden ook. Bovendien zal elke verstokte roker zichzelf wijs maken, dat hij zich prima voelt en zo gezond als een vis. Wat die superfoods betreft, het is maar waar je in gelooft. Ik denk, dat als je gewoon gevarieerd eet je deze dingen niet nodig hebt en niet de zakken van slimme zakenlieden hoeft te spekken.

 8. Ik ben zelf ook rawfoodeter en heb me nog nooit zo goed gevoeld, ik weet zeker dat Tom als hij volwassen is hier niet helemaal van af stapt, als hij namelijk “gewoon” gaat eten zal hij zich niet meer zo gezond voelen, deze ervaring heb ik ook al gehad, dan stop je er wel mee ( uit eigen wil)
  Nederland in een bekrompen landje waar iedereen naar een ander wijst, kijk eens in amerika naar het rawfoodisme al jaren NORMAAL is, daar zijn mensen die al meer dan 100 jaar oud zijn en gezond, ik heb een youtube film gezien van een man die op zijn 110e jaar nog een eigen bedrijf wil beginnen.
  Ik eet niet alleen rawfood, maar ook superfoods, zoek dat maar eens op.

  • Te gek voor woorden. B12 moet aangevuld worden, of je gaat er aan. Groeistoornis bij kinderen is irreversibel.

 9. Ze is 55 of 56 en haar opleiding doet er expliciet niet toe, want in deze kringen is elke opleiding verdacht. Opleiding maakt je volgens hen een slaaf van de gevestigde orde ipv iemand, die de gereedschappen heeft gekregen om een zich afgewogen oordeel te kunnen vormen. Ze kunnen trouwens wel uit eten er bestaan in de meeste grote steden rawfood restaurants. Wat werk betreft is zijn kostje al gekocht, als hij niet in opstand komt. Hij kan de stal van z’n moeder op de markt gaan exploiteren.

 10. Hoe kan dit? Hoe kun je je kind elke vorm van “iets anders” eten ontnemen. Ik ga een eind met haar mee in dat het moderne voedsel mogelijk niet het beste is, maar deze moeder is wel heel erg extreem in haar wijze van denken. Buiten dat ze haar kind belangrijke voedingselementen ontneemt, ontneemt ze het kind ook sociale vaardigheden. Het kunnen genieten met elkaar van uit eten gaan en nieuwe dingen proeven. Het uitproberen met vrienden, het experimenteren met dingen, maar ook het vormen van een eigen mening. Hij beweert dat hij zelf mag zeggen wat hij wil eten, daarom gaat de rechter niet in op het voedingsgedeelte. Maar als dat zo is, waarom is haar andere zoon dan in Engeland gaan wonen? Die mocht dan toch ook voor gekookt eten kiezen? Was nu juist dat niet de reden waarom hij vertrok?

  Vervolgens zegt ze “ik ben toch een intelligente vrouw” is dit zo? Of is dit haar zelfbeeld? Waar heeft ze haar kennis vandaan. Ze zit te googelen als ze wil aantonen dat melk zo slecht is, maar tegenover elk negatief stuk op internet staan er ook positieve stukken. Die leest ze niet of ziet ze niet?
  Haar kind mag niet naar school toe want dat kan niet in onze maatschappij gecombineerd worden met haar wijze van leven. Wat als hij wil gaan studeren? Werken? Gaat hij dat ook thuis doen? Hoeft hij niet te leren ook dingen van andere mensen aan te nemen i.p.v. alles door zijn moeder voorgeschoteld te krijgen? Kan de moeder later leven met het feit dat haar kind 12 cm. kleiner is dan had gekund?

  Ik ben niet voor uit huis plaatsing, ze bedoelt het goed en houdt duidelijk van haar kind. Maar mijn indruk is dat ze nog veel meer van zichzelf en haar eigen inzichten houdt. Nog een laatste vraag, hoe oud is deze dame eigenlijk? En wat heeft ze zelf voor opleiding?

 11. Aanvankelijk dacht ik ook, dat Tom het beste bij zijn vader zou kunnen gaan wonen, Patricia, maar ik denk, dat het een gepasseerd station is. Na de documentaire is wel duidelijk, dat als Tom dat nu zou willen, het als verraad aan z’n moeder zou voelen. Zij is zo van haar gelijk overtuigd, dat ze elk gevoel voor proportie verloren heeft, maar of je dat mishandeling kan noemen is de vraag. Ze doet het immers met de beste intenties en ze denkt, dat ze Tom de vrije keus laat. Misschien zou de beste oplossing zijn om Tom privé les in voedingsleer te geven, zodat hij zelf gaat begrijpen welke risico’s hij loopt en hij dan een paar veranderingen in kan voeren om die te vermijden. Al geef ik toe, dat het 5 voor twaalf is en er al schade lijkt te zijn gezien Toms schoolprestaties. Die arme opa en oma, die moeten ook lijdzaam toezien op straffe van het verlies van de liefde van hun dochter en kleinzoon.

 12. ik heb met stomme verbazing de documentaire gezien en snap sommige reacties hier niet
  in het eten van tegenwoordig zitten vaak veel toevoegingen maar denk eens allemaal na
  de mens word nu ouder 80 is hoger is geen uitzondering meer en dat komt omdat er meer vlees gegeten wordt(mensen kunnen dit nu betalen vroeger hoogstens 1 keer per week) je kunt zuivelproducten eten en drinken(zelfde verhaal) toen de mensen de middelen niet hadden om dit te kopen was de gemiddelde leeftijd 40 tot 50 jaar !!!!!!!!
  mensen hebben deze voedingsmiddelen nodig, verder heb ik altijd geleerd dat gekookt eten veel producten makkelijker verteerbaar maken dus beter opgenomen worden door het lichaam
  ik vind dat de moeder helemaal doorgedraait is in haar zgn goeddoen, een fanaat die haar grenzen niet kent en haar zoon hierin betrekt
  mijn inziens moet die jongen daar zo snel mogenlijk weg, bij zijn vader en broer gaan wonen en hem moet daar ook andere voedingsmiddelen aangeboden worden zodat hij zelf kan oordelen
  verder vind ik dat hij zoveel gebrainwashed is dat hij alles doet om zijn moeder tevreden te houden
  als je hoort van tom zeg eens tegen de rechter of tegen de persoon van de kinderbescherming dan weet hij eerst niet wat te zeggen en vult zijn moeder hem al aan
  dit kind wordt mishandeld!!!

 13. Hoi Niels,
  Bedankt voor je reactie en je openheid. Niemand bestrijdt, dat je perfect kunt functioneren als vegetariër, zelfs als veganist als je braaf je vit B12 slikt. Zoals je al zegt heb je in het laatste geval wel een heel gevarieerd menu nodig om aan je behoeften te voldoen en als je dan je mogelijkheden ook nog eens enorm beperkt door alles rauw te willen eten, balanceer je op het randje van reële tekorten. Dat kan jaren goed gaan bij een volwassene, maar het is nergens voor nodig, omdat het idee, dat je levend moet eten echt totaal ongefundeerd is. Wij zijn nu eenmaal niet aangepast aan een totaal plantaardig dieet en het verhaal van Peter, dat je rauw beter verteerd is echt een fabeltje. Elke herbivoor heeft een eigen verteringsfabriekje in z’n spijsverteringskanaal, hetzij extra magen, hetzij een hele grote blinde darm. In dat fabriekje worden de plantencellen door bacteriën afgebroken, zodat de inhoud verder verteerd kan worden. Wij zijn omnivoren en hebben weliswaar een wat langer darmkanaal, dan carnivoren, maar zo’n speciaal fabriekje hebben we niet en we moeten het dus doen, met een darmflora, die weliswaar helpt, maar niet genoeg om echt harde cellen te kraken. Grote nadeel van rawvegan is dus afgezien van de beperkte keus, dat 80 % van je voedsel uit water bestaat en dat je van de overgebleven 20% waarschijnlijk niet alles kunt benutten. Perfect als je af wilt afvallen zonder honger, maar op de langen duur geen oplossing. Peter is duidelijk beïnvloed door mensen, die op z’n zachts gezegd geen enkel idee hebben hoe je spijsvereringsstelsel werkt, maar dat heb ik in de vorige post al uitgelegd. Gelukkig blijkt hij dus niet zo fanatiek te zijn, dat hij het coûte que coûte wil volhouden en nogmaals zolang je granen en peulvruchten eet , die wel kookt en op je vit b12 let is het mogelijk. Ik heb al heel wat gegoogled dus ik ken al die succesverhalen [30 bananas a day] bovendien discussieer ik al 4 jaar met mensen, die deze of nog extremere theorieën[ 80-10-10] aanhangen. Ik denk dus, dat ik alle argumenten al wel gehoord heb. Zoals het verhaal, dat je de alvleesklier spaart van overbelasting, door levend te eten. Nou als dat al zo zou zijn, waarom ga je dan je spieren wel overbelasten door marathons te gaan lopen en gewichten te gaan heffen? Nogal inconsequent. Ik hou me liever bij ” rust roest”. Het gaat naar mijn smaak niet zozeer om wie er gelijk heeft,het gaat erom of er sprake is van goeroes, die misbruik maken van zoekende mensen en die meestal beginnen met complottheorieën en daarna als perfecte manipulators mensen juist in dezelfde val laten lopen als die, waar ze begonnen zijn voor te waarschuwen. Het zijn vaak pseudowetenschappers, die alleen met studies op de proppen komen en nooit met deugdelijk dubbelblind onderzoek.

 14. Reaktie op doornroosje, die reageert op mijn bijdrage met ultraloper Peter. Natuurlijk kunt u niet weten of het waar is wat Peter vertelt. We kunnen evenmin weten of alle andere commentaren op waarheid berusten. Net als ik, is Peter een immigrant in Uruguay, zo leerden wij elkaar kennen. Beiden hardloper als hobby. Beiden vegetarier. Ultralopers zijn in die zin uitzonderlijk, dat niet iedereen die ambitie heeft. Maar er zijn er meer dan u denkt, google maar eens wat rond. Er is bv in NL de ronde van Texel, sommigen lopen die één keer, 60km, sommigen twee keer achter elkaar. Peter heeft mij nooit gepusht om rauw te eten. Zelf doet hij dat ook niet meer. Hier hebben wij te weinig produkten beschikbaar om ons verantwoord te voeden zonder vlees. En tot slot, misschien heeft Peter niet in alles wat hij denkt te weten, gelijk. Wie wel?

 15. Hoi Simone ook een gelukkig 2013 gewenst en verder wens ik iedereen, die hier reageert hetzelfde.
  Het is jammer, dat er weer een zgn. ervaringsdeskundige bijgehaald moet worden, die natuurlijk weer met het aloude riedeltje van de angst begint. Hij matigt zich nog al wat aan, alsof er überhaupt een reden zou kunnen zijn waarom wij bang voor rawfoodies zouden moeten zijn. Helaas is het wel een argument waar bijna geen verdediging tegen mogelijk is, omdat het niet inhoudelijk is. Hoewel niets mij garandeert, dat die Peter geen Lance Armstrong is, ga ik er toch maar van uit, dat hij de waarheid spreekt en dan vraag je, je af hoe het te verklaren is, dat hij zo goed gaat. Ik heb wel een verklaring, namelijk het psychologische effect van de suggestie. Het komt zelfs in de dierenwereld voor dat een fysiek minder aangepast dier als het eenmaal wint een winnaar blijft. Dat zal waarschijnlijk niet zo blijven uiteindelijk zal de aanvankelijke stressboost uitgewerkt raken en gaan de tekorten een rol spelen. Helaas doen deze mensen daar de wereld dan geen kond meer van. Het is dan ook mijn enige bezwaar tegen mensen die high zijn op rawfood, dat ze het aan anderen propageren als een bewezen feit en niet als een theorie waarin ze zelf als anekdote fungeren. Het verhaal over het verlies aan mineralen door koken is bv een aperte leugen of het moest zijn dat koken een kernreactie is. Het verlies aan enzymen en bacteriën is natuurlijk waar, maar enzymen overleven het zuur in de maag ook niet en hetzelfde geldt voor een groot deel van de bacteriën. Dus uitstel van executie voor de enzymen.En de bacteriën, die je nodig hebt voor de spijsvertering krijg je ook wel binnen als je normaal rauwkost eet en natuurlijk bioyoghurt. Die bacteriën kunnen zich ontzettend goed zelf vermeerderen, daarvoor hoef je ze niet één voor éen op te eten. Het is natuurlijk boven iedere discussie verheven, dat je een kind niet aan dit experiment mag onderwerpen, maar de rawfoodies zien het niet als een experiment: zij zijn blind voor het feit, dat de kassa rinkelt bij hun leermeesters, net zoals ie rinkelt bij Unilever.

 16. Wat ik deze moeder zeer kwalijk neem is dat ze experimenteerd met haar kind. Dat deze zwaar ondervoed is ontkend zij natuurlijk, die kinderarts is gewoon geen goede. In de USA komt zo`n moeder, afhankelijk van de staat, voor jaren in de gezangenis. Dat andere kinderen teveel eten is waar, maar zij cmoet gewoon eten koken en boodschappen doen voor haar zoon. Mischien heeft hij nog een toekomst, maar ik zie het somber in.
  Voor iedereen een goed 2013 toegewenst
  Simone Michael

 17. Hoi Niels, zeer wijs besluit van jouw om een reaktie te vragen. Interessant.
  het verhaal van Peter neem ik onherroepelijk aan, zelfs zonder erbij na te denken of het waar zou kunnen zijn. ben er dus van overtuigd dat zijn visie klopt.
  Maar wij hebben het hier over Tom, een KIND dat in de groei zit en naar mijnsinziens dus niet op dit rawfood dieet zijn lichaam, botten en hersens enz kan ontwikkelen.
  Ik geloof dan ook totaal niet dat dit dieet goed is voor Tom, een kind in de groei.
  verder blijft ook het feit dat Tom gewoon naar school moet en leren en vooral ervaringen op te doen met leeftijdgenootjes waaronder zowel de goede als de slechte ervaringen zullen plaatsvinden en situaties in de echte wereld waar hij zich uit moet weten te redden.
  dit kan niet door hem thuis in een vertrouwde omgeving te laten opgroeien.
  Verder ben ik van mening dat een kind zelf een eigen mening mag hebben ipv op te groeien als ja-knikker.
  de weg naar volwassenheid gaat gepaart met vallen en opstaan
  van elke fout leert men, zeker een kind.
  dus een kind thuis houden en te leren ja-knikken lijkt mij geen optie.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in