Documentaire: Raw, Rawer, Rawst met Rawfood

Vandaag gaat de Rawer in première. Rawer of Rauwer is een documentaire van Anneloek Sollart en is een vervolg op Raw of Rauw, de eerste documentaire die Anneloek over Tom heeft gemaakt. Het is alweer vier jaar geleden dat Tom Watkins en zijn moeder Francis door de documentaire Rauw een schok teweeg brachten in Nederland. De destijds 11 jarige Tom kreeg uitsluitend rauwe voeding (rawfood) voorgeschoteld van zijn moeder waardoor een groeiachterstand en andere medische aandoeningen zich openbaarde bij Tom. In 2008 is het leven van Tom vastgelegd door documentairemaker Anneloek Sollart, en nu, vier jaar later heeft Anneloek een vervolg gemaakt op de eerste documentaire. Bekijk de intro van Rawer uit 2012.

Rawer

Na Raw is het nu tijd voor Rawer. Er is  inmiddels veel gebeurd in het leven van Tom, en nee, hij eet tegenwoordig geen hamburgers en knapperige frietjes. Tom en zijn moeder zijn nog steeds overtuigd dat het eten van rauwe voeding gezond is voor lijf en leden. Zelf zegt ze dat de oermensen ook rauw aten en koken zou slecht zijn voor onze gezondheid. Producten als vis en vlees, maar ook zuivel of eieren zijn uit den boze voor Tom. Tom blijft achter met zijn groei, dat beaamt zelfs zijn moeder. ‘Dat komt doordat hij geen groeihormonen uit vlees en zuivel meer binnenkrijgt’ zegt ze. Heb je de eerste documentaire gemist? Kijk Raw dan hier terug.

Preview: Rawer

Bekijk de intro van Rawer, een documantaire van Anneloek Sollart.

Jouw mening over Raw en Rawer

Wat is jouw mening over Rawfood? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Kinderbescherming

Tom is een 14 jarige jongen die vanaf  5 jarige leeftijd uitsluitend rauw voedsel voorgeschoteld krijgt omdat zijn moeder ervan overtuigd is dat dit het beste voor hem is. In de documentaire ‘Rawer’ kun je onder andere zien hoe moeder en zoon verstrikt raken in het web van officiële instanties die hen onderzoeken.  Kinderrechters en Bureau Jeugdzorg doen er alles aan om Tom een gezondere toekomst te bieden. Voor de documentaire Rawer mochten de verschillende rechtszittingen gefilmd worden en de betrokken medici en kinderbeschermers leggen hun standpunten uit in interviews. Ook Francis legt haar beweegredenen en overtuigingen uitgebreid uit. De kinderbescherming heeft geprobeerd om moeder Francis uit de ouderlijke macht te zetten om Tom op die manier de kans te bieden op een gezondere toekomst. Tom zegt in de rechtszaal dat hij zelf de keuze heeft gemaakt om uitsluitend rauw voedsel te eten en niet naar school te gaan.

Gezondheid

Tom heeft een groeiachterstand en verschillende instanties proberen tevergeefs om Tom via officiële wegen weer op het rechte pad te krijgen. Francis is aangeklaagd voor kindermishandeling. Als ze uiteindelijk toezegt om Toms gezondheid te laten onderzoeken, zijn de resultaten onthutsend. Een arts uit het AMC heeft aangegeven dat de groeicurve van Tom onder een kind uit de derde wereld ligt. Hierop wordt een tweede arts geraadpleegd die aangeeft dat Tom 10 tot 15 cm korter wordt dan normaal. Francis daarentegen zegt dat Tom niet te klein is, maar de rest van de mensen juist ongezond lang door de groeihormonen die in ons voedsel zieetn.

De Wereld Draait Door

Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat Tom en zijn moeder te gast waren bij De wereld draait door. Hierin wordt Francis, die ervan overtuigd is dat gekookt eten ongezond is, door tafelgast Hugo Borst uitgemaakt voor extremist en beschuldigd van kindermishandeling. Bekijk het fragment uit DWDD.

Pauw en Witteman

Pauw en Witteman hebben de documentaire besproken. Bekijk hier het fragment.

Niet naar school

Tom is ondertussen veertien en verzet zich niet tegen zijn moeder. Ook niet als zij besluit zich nog verder terug te trekken uit het systeem hem thuis te scholen. Zijn gedrag is op verschillende manieren te interpreteren, net als de film zelf, die de verschillende kanten van de zaak belicht zonder stelling te nemen.

De toekomst

Ondanks dat verschillende instanties het beste met Tom voor hebben is hij er zelf van overtuigd dat hij gelukkig en gezond is. In de rechtszaal zegt hij dat hij heel goed weet wat er aan de hand is, en dat hij zelf mag bepalen wat hij wel en niet mag eten. Ook thuis studeren is geen probleem voor Tom. Is het systeem echt doorgeslagen en is het overbodig dat instanties zoals de kinderbescherming zich hiermee bemoeien? De Kinderbescherming heeft ondertussen het standpunt ingenomen dat verandering vanuit Tom zelf moet komen. Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen wat hij doet.

Jouw mening over de situatie van Tom Watkins

Wat is na het lezen van dit artikel jouw mening over de situatie van Tom? Geef jouw mening of lees de reacties van andere bezoekers.

Rawer gaat op 15 november in première op het IDFA.

173 Reacties

 1. Beste Doornroosje.

  Ik ben het maar voot een klein deel met je eens. Het groote gevaar van de bio-industrie is het kappen van het Amazone Woud, de groene longen van de aarde. Dat er varkensfabieken in Nederlnd staan weet het publiek inmiddels wel. Het meeste vlees van deze stakkers wordt uigevoerd en weinig mensen protesteren hiertegen. Naar mijn mening zijn er bij die varkenshouders doodgewoon misdadigers bij. Duivels op twee benen. Ik ken een boer met een gemengd bedrijf en deze had hooguit 3 varkens. Hij is helaas met deze dieren gstopt omdat hij deze 3 dieren op dezelfde wijze moet gaan houden als die zgn. collegas. Maar waarom moest hij kraamkooien kopen en mochten de diren niet in hun modderbad? Het was altijd erg leuk om op zijn boerderij te komen. De dieren werden uitstekend verzorgt, dus waarom iemand dwingen tot dierenmishandelingf? Om het veodsel in de Amazone te kunnen telen worden de plaatselijke indianen het leven zuur gemaakt en soms worden zij vermoord. Ik beperk om deze reden ook het eten van soya omdat ik weet dat dit mensenlevens kost. Ook het kopen van broodbeleg is een puzzel geworden, hazelnootpasta komt vaak uit Turkye en het zijn kinderen die deze noten oogsten. De ouders zijn vaak erg arm en niet in staat zonder die kinderarbeid de meest basale dingen voor het gezin aan te schaffen. Nu woont er in Nederland een vrouw die haar kind alleen maar rauw eten geeft. Het kind groeir niet meer en zal waarschijnlijk geen normale toekomst heeben. Hij mag niet naar school van mammie, die als smoes hanteerd dat ze bang is dat hij wordt gepast. Ze geniet met volle teugen van de aandacht die ze krijgt op de tv en hoe haar speelpop Thomas het maakt is ondergeschikt aan haar wensen. Zelf weet ze niet dat ze gewoon knettergak is. Maar waar zal ik me druk om maken? heb vooral in Azie gereisd en daar is het nog heel gewoon dat kinderen nog gee jaar oud worden en naar school gaan de meeste toch al niet. Waarom je druk maken dat hij niet naar school gaat, in de meeste arme landen gaan de kinderen niet naar school Ook in Nederland is de schooluitval hoog en gaan de kinderen zonder diplomas van school. Dat het in mijn jeugd anders was doet niet ter zaken. Naast mijn gewonen schooldiplomas heb ik verder gestudeerd en hard gewerkt. Denken jullie nu echt dat ik wakker lig van deze vrouw met haar speelpop. Er zijn mensen die het harder kunnen gebruiken. Degene die op deze site reageren hebben straks wel wat uiteleggen aan het nageslacht en daar hoor ik ook bij. Ben steenwoestijn Nederland ontvlucht en woon nu op Bonaire. Nog een opmerking over die vrouw met haar sleelpop. Voor haar een geluk dat ze in Nederland woot. In sommige staten van de V.S. zijn de straffen op dit gedrag hoog, 10 jaar de gevangenis
  vngenis in bij het Syndroom van Mauchaussen bij Proxie zijn daar heel gewoon. niet dat die Thomas hier wat aan heeft, hij heeft toch gebrek aan alles en zijn toekomst, zo hij deze al heeft, is vernietigd. Mammie, ga vooral zo door. Wel zo gemakkelijk, je hoeft nooit te koken en iedereen die een andere menig heeft, scheldt je dan toch gewoon uit. Positieve of negetieve aandacht is voor jouw niet zo belangrijk, als je maar aandacht krijgt. Anderzinds is het toch al te laat voo rThomas en daar lig ik geen seconde wakker van.
  Groeten, Simone Michael

 2. Het lijkt me dat onze maag niet is ingesteld op uitsluitend rauw voedsel. Een koe bijvoorbeeld heeft niet voor niks 4 magen waarin het voedsel na elkaar wordt verteerd. En als het dan zo slecht is om gekookt, gebakken, gestoomd of anderszins bewerkt voedsel te eten hoe komt het dan dat onze Tante Riet 90 jaar is en helemaal niet van rauwkost houdt? Nee, alles met mate, denk ik.

  • Precies wij zijn geen planteneters, wij zijn alleseters en daar wringt hem de schoen.
   Het gaat niet om rauw, het gaat om rauw en veganistisch, waardoor je voedselpatroon beperkt wordt tot minder dan dat van een koe.

 3. Die jongen is intussen 15, hij ziet er uit als een knulletje van 11 a 12 jaar.
  Moeder ziet er ook niet florisant uit, erg mager, gezichtcontouren zijn zeer scherp en geen kleur.
  Moeder Francis is wel zeer overtuigd van haar eigen gelijk.
  Het is gezond om veel fruit en groente te eten, maar volgens mij kom je inderdaad het één en ander te kort als je geen granen en zuivel eet.

  Je kind thuis laten van school dat vind ik triest: hij mist zo een sociaal leven.
  Intussen is hij 15 en naar mijn idee geen eigen leven en geen ruimte voor een eigen mening.
  Ik vind Tom zielig!

  • Laten we er even van uitgaan dat Campbell zijn gegevens niet heeft vervalst, dan nog zijn zijn conclusies in het stadium van een hypothese blijven steken. Een hypothese, die niet door andere onderzoekers ondersteund wordt en waar ik als volledig onafhankelijk academicus ook niets van geloof, vanwege het simpele feit, dat zijn onderzoeksmateriaal en methoden me verdacht voorkomen. Zoiets noemt men naar de conclusie toe onderzoeken in plaats van te proberen het tegendeel van je eigen hypothese te bewijzen: een verwijt , dat alleen orthodoxe onderzoekers altijd over zich heen krijgen en soms terecht.
   Klein feitje waar hij overheen walst: Mensen, die een aangeboren tekort aan igf hebben , kun je niet laten groeien, door ze veel melk te geven. Was het maar zo. Ze hebben injecties met groeifactor nodig, want aan groeifactor uit de voeding hebben ze niks, zouden we er dan wel kanker in de geslachtsklieren van krijgen ?

 4. Ik ben bang dat de moeder wat doorgeschoten is in haar zorg voor haar kind.
  Hoe zit het met Tom zijn sociale leven? Straks is hij een eenzaam ondervoede jongen, die geen idee heeft hoe het leven in elkaar zit.
  natuurlijk zal de moeder heilig overtuigd zijn van het goede, maar ik denk toch dat er wat tekorten omtstaan.
  Maar hoe ver moet de kinderbescherming hierin gaan?
  Ik vind het nog niet zo eenvoudig.

 5. Beste Hikket [ goed gespeld hoop ik ]
  Veel ouders hebben geen idee hoeveel calorien hun kind nodig heeft, echt onwetendheid.Maar je kunt toch op je klompen aanvoelen dat wnneer je jouw kind vanaf zijn 5e jaar alleen maar rauwkost te eten geeft hij flink wat tekort komt. Het probleem ligt bij de moeder, die is wel zeer dominant. Naar mijn mening is ze ook een gevaar voor haar zoon, ik ben uiters somber over zijn sociale ontwikkeling.
  Groet, Simone

 6. Misscien kunt u zelf eens een maandje proberen om hetzelfde te eten als Thomas. U bent ten slotten volwassen en kan deze keuze zelf maken.
  Succes. S.Michael

 7. Ja Pascal, deze moeder heeft helaas een psychische afwijking. Ik zie de toekomst van Tomas somber is.

  Beste Corrie, over welk ideaal heeft u het?
  Groet, Simone

  S.Michael

 8. Beste Eveleine. Ik hoop dat ik niet weer zoveel typfouten maak in mijn antwoord. maar ik heb diepe bewondering voor u, het is een ramp wanneer je kind een stofwisselingsziekt eheeft. In de jaren 70 heb ik met deze kinderen gewerkt en de meesten waren zo ziek dat ze niet zo oud werden. De test op Fenylcetonurie was er nog niet[ de zgn. hielenprik ] laat staan een behandeling. Ik zie in gedachte de kinderen nog voor mij, geestelijk zwaar achter en lichaamlijk doodziek. Wanneer je dan zo`n moeder als die van Thomas hoort spreken met haar kind…
  Groet, Simone

 9. Beste Laanie, die documantaires zijn er, ik kan deze bijna maandelijks zijn op Discovery. Het gaat dan zowel over tieners als volwassenen. Door het eenzijdige eten zijn ze in feite zwaar ondervoed. De wijze van behandelen om deze extra kilo`s eraf te krijgen zijn verschillend, maar bij ieder kind met extreem overgewicht zit een moeder die heel wat kwijt is geraakt, bijvoorbeeld een eerder kind, en nu het kind waar het om gaat alles geeft wat het wil hebben. Doe dit een fors aantal jaren en dan krijg je een kind met diabetes, hoge boelddruk, om maar wat te noemen. Wat in met name de US ook nog een rol speelt is dat de verse groenten en fruit zo vreselijk duur zijn, dat junk-food een zeer geodkoop alternatief is. Maar hoe meer ik bijvoorbeeld over deze moeder van Thomas lees, hoe misselijk ik van deze vrouw wordt. Haar zoon moet inmiddels 13 zijn, maar heeft een lichaam van een kind van 7. Ook zo`n kind is eens in een documantaire geweest op de BBC. Deze had vanaf kleins af aan alleen zin in snoep en ijs en ook deze was zwaar ondervoed, had al meerdere malen in het ziekenhuis gelegen hiervoor. De ouders wisten zich werkelijk geen raad. en kregen van de artsen alleen maaar te horen dat het kind gewoon moest eten. Totdat een andere therapeut het kind ging behandelen, gewoon door het gezonde verstand te gebruiken. Deze zaak is goed afgelopen, het meisje werd gewoon gedwongen om met de pot mee te eten door haar alleen maaltijden aan te bieden en wanneer ze deze niet moest, was het gewoon met een lege maag naar bed. Toen moest ze wel haar eten opeten zonder dwang. Het voert te ver om deze casus helemaal te bespreken, maar wat mij wel opvalt is dat al dat gedoe over die rauwe dieeten van Thomas en zijn moeder niets anders is dan een eetstroornis. Ik hoop voor deze jongen dat hij uit zijn isolement wordt gehaald en normaal in de maatschappij kan funcioneren. Het gaat allang niet meer over het eten wat hij niet krijgt van zijn moeder, het is zijn geestelijk welbevinden die ernstig heeft te lijden. Opvallend is dat dit zich weer in een rijk land afspeelt. Mijn nichtje is ook vegetarier, maar heeft op een reis door het Amazonewoud de ernstige raad van de plaatselijke Indianen gelukkig ter harte genomen, eet 1 keer per week een stukje vis, anders krijg je te weinig eiwitten. Zij kan dit zelf kiezen, maar een jongen als Thomas niet, deze kan geen kant op, zijn moeder is in deze zo gestoord, dat een intensieve behandeling voor haar op zijn plaats zal zijn.
  Groet, Simone Michael

  • UIt mijn hart gegrepen Simone,het heeft niets met een hetze te maken, maar hoe dring je door tot iemand, die elke werkelijkheidszin is kwijtgeraakt. Zij is eigenlijk de enige, die er nog iets aan kan doen, want ik vrees voor een negatief placebo-effect als Tom zonder haar toestemming anders moet gaan eten. Dat is namelijk al eens gebeurd toen hij bij z’n vader een stukje kaas had gegeten en daar 14 dgn ziek van is geweest.

 10. “Tom is oud en wijs genoeg om zelf te beslissen”… Oh ja? Welk kind is dat op deze leeftijd? Wat verwachten we dan van een kind met een volkomen dominante moeder? Wat verwachten we dan van een kind dat bijna in een sociaal isolement wordt gehouden door moeder? Ik vind het niet vreemd dat Tom zijn moeder napraat gezien de geschetste situatie. Moeder gaat ervan uit dat we moeten kunnen eten als de oermensen. Ja sorry hoor, we zijn geen oermensen meer! En zodra er aanwijsbare tekorten ontstaan of achterstanden in groei of gewicht, is het goed mis. Overigens… om maar volledig te zijn, de ‘obesitas bij kinderen’ problematiek zoals die nu aan de orde is dient, naar mijn mening, ook aangepakt te worden. Te Veel Raw Food of Te Veel Fast Food is, zoals we volgens mij van diverse kanten bevestigd zien, gewoon Niet Goed! Mijn oma zei het al, Gezond, Gevarieerd, Gematigd en af en toe iets Bijzonders, is het beste dieet. Zeker voor mensen van nu. Enne…. zullen we ook fijn Blijven Bewegen?

 11. Ik heb groot RESPECT voor deze dame en maak daarom een diepe buiging voor haar.
  Tom is NIET ondervoed maar zijn groeicurve staat gelijk aan een ondervoed kind , en dat is wel even wat anders.
  Ik zie daar een sterke dame met een missie. Zij wil het allerbeste voor haar kind en het mooie hiervan vind ik dat ze niet vecht TEGEN alles en iedereen die hier niet mee eens is maar dat ze strijd VOOR de gezondheid van haar kind.
  Voor de meeste mensen is dit onacceptabel. Gek dat 95% van de mensen zich helemaal niet verdiepen in deze vorm van voeding of in welke vorm van voeding dan ook, maar hier wel een duidelijke mening over hebben.
  En eerlijk gezegd …….die kinderarts ziet er ook niet helemaal gezond uit!!!
  En Jacco moet zich gewoon bezig houden met zijn pupillen , daar waar hij goed in is. En je mag best je mening uiten op de nationale tv maar dan moet je wel eerst onderzoek hebben gedaan en niet zeggen dat iets absoluut niet waar is. Beetje Jammer Jacco.
  Ook de zin van dhr Witteman ….er zal wel geen run op uw marktkraam komen….vind ik een vernederende en domme uitspraak. Maar ach, hij weet ook niet beter.
  Waarschijnlijk kijken we er over een aantal jaar op terug en is ze het boegbeeld van deze vorm van voeding geworden en zijn we haar eeuwig dankbaar. Ik ben het in iedergeval nu al.
  Ik wens haar en Tom heel veel kracht om deze hetze te overleven en hoop dat ze blijven staan voor hun ideaal ,

  • Gut Corrie waar heb jij je artsenbul gehaald en daarna je specialisatie kindergeneeskunde gedaan?
   Ik heb me er nog niet toe verlaagd om iets te zeggen over hoe de mensen eruitzien, want dat zegt niet zoveel. Maar ik heb natuurlijk wel gedacht hoe iemand, die al zo mager is er nog prat op kan gaan, dat ze een paar dagen gevast heeft en denkt, dat ze nog maar 45 kg weegt.
   Vond je mvr. Rosensthiel van de integratieve kindergeneeskunde er ook slecht uitzien? Die weet namelijk heel wat meer van alternatieve voeding en ook die kon Francis geen gelijk geven.

  • Corrie, je hebt er totaal geen verstand van. Je pleit dus voor niet alleen ondervoeding, maar ook dat Tom geestelijk en lichamelijk een achterstand gaat hebben.Lees nog maar eens de bijdragen van Doornroosje en Eefkuh Peters. En dan hebben we het nog niet eens over gehad dat Tom al DRIE jaar niet naar school gaat. Gaat u ook buigen voor het feit dat Tom later geen schooldiploma heeft?

 12. Wanneer maken we ren documentaire over kinderen die uit sluitend junkfood te eten krijgen. Makkelijke kant en klaar producten gericht op de snelle en goedkope vulling. Maar dan ook met de zielige muziek en suggestieve negatief kritische commentaren wanneer we die kinderen in beeld krijgen. Dat kinderen zich niet meer kunnen bewegen omdat ze moddervet zijn gemest door het gemaksvoedsel dat geen verzadiging geeft. Dat is de ware kindermishandelIng.

  • Uiteraard zijn daar talloze documentaires over gemaakt, vooral in de VS en GB. Dus wat je schrijft is onzin.Ook in Nederland zijn er uitzendingen geweest, een voorbeeld is

   Voor de rest, nogal onzinnig wat je schrijft. Als je commentaar hebt op de overduidelijke ongezonde levensstijl van Tom, zou je het wel goed vinden dat kinderen overvoed worden?

   Wat is er mis met een gezonde levensstijl , met niet alleen rauwe groenten, maar goede granen, biologisch vlees of vis en zuivel?

 13. Allereerst had ik een nieuwsgierige open houding. Deze sloeg al gauw om in geschoktheid en later zelfs in afgrijzen. . .
  Ik zal kort uit proberen te leggen waarom.

  Mijn zoon (11 jaar) heeft de stofwisselingsziekte PKU. Hierbij dient hij een strikt dieet te volgen wat grofweg bestaat uit groente, fruit en aardappelproducten, en vetten en suikers. Dus ook geen vlees, vis, eieren, brood, pasta, melk etc. (Soort van veganistisch maar dan zonder noten en kaas b.v.) Als je dat vergelijkt met wat Tom eet is dit dus nog vrij divers.

  Het klinkt misschien gezond maar vanwege zijn benodigde dieet mist onze zoon een aantal ESSENTIËLE voedingsstoffen. Deze krijgt hij gelukkig toch binnen door het (elke dag) innemen van speciaal daarvoor vervaardigde medische preparaten. Zo worden zijn tekorten aangevuld en remt het zijn groei en/of ontwikkeling niet. Hierbij wordt hij uiteraard regelmatig gecontroleerd door kinderartsen en diëtisten waarbij soms helaas bijsturing nodig is daar waar toch tekorten worden geconstateerd.
  Met al deze hulp(middelen) wordt er gestreefd naar balans, een fragiele balans.

  Met onze ‘kennis’ en ervaring kan ik alleen maar raden wat er met het lichaam en brein van Tom aan het gebeuren is . . . .

  Evelyne

  • Dit moet voor jou inderdaad heel pijnlijk zijn Eefkuh. Jouw zoontje moet om zich verstandelijk goed te kunnen ontwikkelen dit vreselijke regime volgen. Ik weet hoe beroerd het voor een kind is om nooit eens gewoon met de andere kinderen mee te kunnen doen: echt nooit op een partijtje ook eens een gebakje. Hij is er natuurlijk aan gewend en weet, dat het niet anders kan. Maar wat moet je denken van iemand, die dit zijn kind uit vrije wil aandoet, zij het met een spookbeeld voor ogen, dat voor jouw kind reëel is, maar niet voor het hare. Sterker nog de speciale medische preparaten die jouw zoon krijgt worden door haar gezien als door Bigpharma opgedrongen ziekmakers. Ik heb ook al een paar gedacht hoe navrant deze zaak en al dat gescheld op te dikke kinderen, moet zijn voor de ouders van anorexia patienten.
   Zou je eens willen laten weten of jouw zoon ook zo ver onder de groeicurve zit ?

  • He Doornroosje,
   Sorry voor de late reactie.
   Helaas weet onze zoon beter en is het een dagelijkse strijd. Is echt iets waar hij niet aan kan wennen. Doet ons veel verdriet maar het moet zo voor zijn gezondheid.
   De ontwikkeling van onze zoon loopt volgens plan, volgens de groeicurve. Dit dus wel door gebruik van de diverse preparaten en andere toegevoegde benodigde voedingstoffen. Zonder zou het er heel anders uitzien…………
   Dat deze moeder er voor kiest om zo te eten… tsja niet mijn keus, maar onthoudt je kind dan niet van de andere benodigde voedingsstoffen. Daar zijn diverse mogelijkheden voor zonder dat je je eigen keus verloochent. Daarom ben ik het eens dat dit een vorm van verwaarlozing is. Niet zo zeer dus het gevoerde dieet maar het gebrek aan bereidwilligheid dit aan te vullen op gepaste wijze. . .

 14. De moeder van Tom is bezig met een experiment. Ze wil bewijzen dat we net als de oermens geen vuur nodig hebben. Ze gebruikt wel een blender, een verwarming een fiets. Ze noemt zichzelf een gevormde vrouw met een wetenschappelijke interesse. Zelf een warm kopje thee is een bedreiging voor de gezondheid?? Ik noem het een perfectionisme die niet te kraken is gebleken door de mensen om haar heen waarvan de eist dat ze respect voor haar hebben. Ze komt vooral cognitief goed over, ze kan zich waarschijnlijk met haar denken en gevoel niet verplaatsen in de behoeftes van haar zoon die best een boterham met pindakaas lust (ja, oma heeft gewoon gelijk!). Ik wil graag van haar weten wat er zo geweldig was aan de oermens.
  Naar mijn smaak haalt moeder doel en middel door elkaar: een kind is niet een middel om te willen bewijzen dat je gezond bezig bent. Ze heeft haar zoon geen ruimte gegeven om te kiezen, ze heeft hem bestookt met zeer eenzijdige informatie. Natuurlijk zou ze moeten weten dat de wetenschap geen basis moet zijn voor een kind om er zijn levenskeuzes mee te moeten maken. Hij moet leven met de wereld zoals die is en daarna kan hij zijn eigen levensvragen formuleren. Zijn schoolgenoten zijn wellicht helemaal niet zo smaldenkend als zijn moeder. Wat een arrogantie om te denken dat het mis zal gaan op school: kies een goede school en laat je daar vooral niet zien als moeder en dan komt vast goed! Mijn zoon werd op de basisschool gepest. Het duurde even, maar we hebben het wel op weten te lossen.Jezelf kritisch bekijken is een manier om het pesten te beteugelen. Wegblijven kan altijd nog.
  Ik ben er van overtuigd dat zijn moeder het erg goed bedoeld, dat ze met steeds slimmere oplossingen zal komen, ze zal steeds verontwaardigder worden. Ze ziet helaas niet dat houden van iets anders is dan dit geneuzel onder de noemer wetenschap.
  Ik wens Tom en Francis een warme kerst toe.

 15. Wat ik me afvraag is waarom er zo weinig respect te vinden is voor een ander, hoe zeer diegene ook afwijkt van wat in onze ogen ‘normaal’ is. Vooral die zwemcoach, hij probeerde haar op een minne manier onderuit te halen. Dat zegt ook iets over zijn waarden en normen. Wat IK vind is bepalend voor hoe ik reageer op mensen die het anders doen. Ook al vind ik dat Tom gewoon onder leeftijdsgenoten zou moeten opgroeien en niet met een allesbepalende moeder; daarom vind ik niet dat er zo respectloos met haar omgegaan hoeft te worden. Is het opgevallen dat ze geen enkele keer mocht uitspreken? Ze werd continu in de rede gevallen. Zij mag dan geen normaal eetpatroon hebben, en dit ook haar kind opleggen, de programmamakers hebben geen normaal besef van fatsoen!

  • Zwemcoach? Welke zwmcoach? Je bedoelt toch niet Hugo Borst? Dat is een sportjournalist. Ik denk dat hij in hoge mate ernstig bezorgd is over Tom en dat was nog voordat de artsen, ook die van het Slotervaartziekenhuis (de second opinion) constateerde dat het niet goed gaat met Tom. Als jij iemand een kind hard ziet geslagen worden, zou jij ook verontwaardigd zijn. In feite mishandelt de moeder van Tom, Tom ook.

  • vorige reactie hoort bijj een andere reactie, negeer dit bericht, ik reageer niet op het bericht van Lian maar op het bericht van

   ——————————————————————————–

   Auteur: Carina

   Reactie:

   Als justitie en jeugdzorg voor dit kinderen uit huis willen plaatsen, willen ze dan ook gelijk aankloppen bij iedereen die hun kinderen producten uit de bio industrie voert? Dit zit namelijk vol met antibiotica en maakt het lichaam resistent tegen bep geneesmiddelen. Ook veroorzaakt dit kanker en overgewicht, wat me nadeligere levensgevolgen doet geven dan het eten van enkel rauw voedsel. Ik denk overigens wel dat de de moeder in kwestie wel een tikkeltje is doorgeschoten. Ze kan haar levenswijze niet opdringen aan haar kind, en ze zou hem meer keuze vrijheid kunnen bieden. Tom zou bv bij vrienden of familie wat anders kunnen proeven, of mee kunnen eten. Maar thuis eet hij dan Rauw. Tom oogt een wijze, beleefde en slimme jongen, ik denk dat zijn opvoeding van hem deels een mooi mens maakt, dat kun je van veel kinderen niet zeggen.

  • Helaasd Lian, ik ben welliswaar niet zo geinterresserd in zijn lot, er zijn massas kinderen die nauwelijk gevoed worden, ook in Nederald. Wist je dat dikke kinderen ook ondervoed kunnen zijn door dat vele snoepen en frisdrank? Het gewonen eten is belangrijk, afhankelijk van de afkomst van het gezin. En dorst is een gewoon teken dat er water moet worden gedronken. Af en toe wat lekkers kan heus wel worden gegeten. En niet altijd acher de computer. Een behandeling voor deze Francis is denk ik nutteloos, ze heeft geen zelfinzicht. Bovendien zijn er ook andere mensen die begeleiding nodig hebben
   Groet, Simone Michael, Bonaire

 16. Met stijgende verbazing gekeken naar de documentaire.
  Moeders is rijp voor een psychiater, die is te ver gegaan met haar gezondheidswaanzin.
  En alles waar te voor staat… zei mijn moeder altijd…. behalve tevreden.
  Kan moeders met hulp weer op de Gulden Middenweg terecht komen?
  Ik zie voor het kind een zwaar leven tegemoet als hier geen professionele hulp bij komt.
  Sterkte Tom!

 17. Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten eet, is ondergedoken. Hij probeert daarmee te voorkomen dat hij door Bureau Jeugdzorg uit huis wordt geplaatst. Dat meldt de NOS.

  Bureau Jeugdzorg is van plan de 15 jaar oude Amsterdamse jongen uit huis plaatsen omdat zijn moeder weigert hem naar school te sturen. Hij zou daar worden gepest vanwege zijn eetgewoonten. Hij krijgt thuis les van zijn moeder, maar die heeft daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

  De jongen kwam in het nieuws naar aanleiding van de documentaire Rauwer, waarin te zien is dat de jongen al sinds zijn vijfde jaar alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel mag eten van zijn moeder Francis. Volgens artsen is de jongen ondervoed en is zijn lichamelijke ontwikkeling gestagneerd omdat hij voedingsstoffen tekort komt, maar zijn moeder gelooft dat niet.

  bron nos

 18. Francis, you go girl! Eindelijk een moeder die (publiekelijk) kritisch is op wat haar kind eet. Ik had gewild dat de media kritisch naar mij had gekeken op de momenten dat ik mijn kind bijv. cola gaf…

 19. Ik ben heel blij voor jou Frank en ik hoop, dat je het vol kunt houden, maar dat jouw ouders je overvoerd hebben wil toch niet zeggen, dat het goed is om je kinderen te kort te doen.
  Voor jou is het ook beter om na verloop van tijd weer wat gevarieerder te gaan eten, want als je hier jaren mee doorgaat krijg je tekort aan bouwstoffen. Je zal dus peulvruchten moeten gaan eten en in ieder geval de vit B12 pillen niet vergeten als je puur plantaardig wilt blijven. Vergeet niet te stoppen bij de 80 kilo: dan komt het moeilijkste, gevarieerder eten zonder weer aan te komen.
  Succes gewenst.

 20. goede gedachte,

  ik ken een gezin waar enkele kinderen ook thuisonderwijs kregen en waar de moeder ook een duidelijke gedachte heeft over gezond eten.Het zijn super sociale kinderen geworden waar elke ouder trots op zou zijn. Ik zie gelijkenissen, maar we hebben allemaal het nadeel dat je niet zelf met Tom kan spreken. Eigenlijk zouden ze nu verder uit de publiciteit gehaald moeten worden en dan inderdaad begeleidt moeten worden door mensen die er verstand van hebben. Mensen die de gedachte van de moeder kunnen volgen en respecteren. Geef ze lucht, maar laat jeugdzorg eerst zijn eigen problemen aanpakken. ik wens ze sterkte en hoop dat men er uit komt. Moeder en Tom fijne kerstdagen en een gelukkig 2013

  • Hoewel ik het niet met je eens ben, dat thuisonderwijs goed is voor kinderen, kan ik me best een situatie voorstellen, waarin je daar voor kiest. Dat de kinderen waar jij over spreekt sociale mensen zijn geworden is geen bewijs voor het feit, dat het dankzij het thuisonderwijs is. Het kan ook ondanks het thuisonderwijs zijn. Als thuisonderwijs niet uit noodzaak geboren is lijkt het me in ieder geval niet de beste keuze, want de maatschappij is hard en niet iedereen kan kunstenaar worden.
   Maar het gaat hier eigenlijk om iets heel anders,afgezien van het feit, dat Tom straks zonder diploma’s de maatschappij in zou moeten, heb ik ook mijn twijfels over de invloed van het dieet op z’n intelligentie. Rokende moeders worden tegenwoordig als aso bestempeld, maar waarom niet moeders, die een rare kronkel hebben en vinden , dat hun kind zonder de broodnodige bouwstoffen om hun hersenen te ontwikkelen kan leven. Het probleem in jouw geval en het hare is, dat jullie niet geloven, dat dit dieet echt ongezond is:niet door wat Tom te eten krijgt, maar door wat hij niet krijgt. De mensen die er verstand van hebben en de gedachtegang van moeder kunnen volgen zijn al door haar afgewezen. Google de second opinion arts maar eens. Deze vrouw staat open voor alternatieve gedachtegangen, ze gaat zelfs met moeder mee in haar afkeer van vlees en zuivel,maar ook zij komt er niet door. David Wolfe met z’n rauwe roomboter redt het vrees ik zelfs niet en wat mij betreft is dat niet erg. Had hij maar gekookte bonen aangeraden, mja dan had ze ook niet geluisterd. Ik hoor net, dat Tom is ondergedoken. Ik hoop, dat hij bij z’n vriendinnetje zit, dan krijgt hij behoorlijk te eten en zit ook nog bij mensen, waar hij van houdt. Jammer dat moeder ook in dit geval weer voor zichzelf en haar eigen principes heeft gekozen, want dat Tom gepest werd is nooit als argument aangevoerd.

  • Waar enkele kinderen….je zegt het zelf. Tom is alleen met zijn moeder. Geen idee wat die moeder de rest van de dag doet, maar of Tom is daar alleen, of alleen buiten aan het spelen, of bij zijn vriendinnetje. Hoe sociaal is dat?

 21. Als ik nu eens 48 jaar terug in de tijd ga en ik bekijk mijn kindertijd dan was dat ook niet echt gezond , bij ons thuis was er altijd volop snoep , frisdrank , kaas , worst en genoeg geld om elke dag na school in de snacbar te kunnen hangen.
  Ik was vanaf mijn 3e jaar al te zwaar en vanaf ongeveer 8 jaar was ik echt dik , ik at heel veel ongezonde dingen en elke dag was bij het diner wel een groot stuk vlees met een sausje en gebakken aardappels met mayonesse.
  Omdat ik veel groter was dan mijn andere klasgenoten werd ik gelukkig nooit gepest en had ik behoorlijk wat vrienden omdat ik vaak patat weggaf in de pause op school ( de snackbar zat om de hoek van de school )
  Rond mijn 16e was ik rond de 100kg en dat is in de 30 jaar daarna naar 130kg gegaan.
  Nu precies een jaar geleden besloot ik om mijn leven te veranderen , ik ben al 48 jaar alleen en hoop ook eens een wat leuker leven te hebben.
  Ik ben in januari 2012 met planten eten begonnen en eet en drink dus al bijna 1 jaar alleen groente en fruit , ik eet het meeste rauw maar stoom ook wel eens groente en maak ook regelmatig soep.
  Ik ben nu 95kg en voel me een totaal ander persoon , de afgelopen 47 jaar zijn voor mij verloren jaren geweest waar ik liever niet meer aan denk.
  Op naar de 80 kg.

 22. Mensen, het gaat niet alleen maar om het voedsel. Tom gaat al drie jaar NIET NAAR SCHOOL. Vrije school en Montessori zijn namelijk ook niet goed voor Francis. In de tussentijd zie je Tom alleen buiten spelen met zijn skateboard, hond, thuis computerspellen spelen en tijd bij zijn vriendinnetje doorbrengen. De familie van die vriendin eet ook veel rauw, maar daarnaast ook vis en gekookt. Gevarieerder dus.

  Waar ik hier niet tegen kan is dat er veel mensen zijn die Francis gelijk geven, terwijl alles erop wijst dat Tom een achterstand heeft, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk door zijn afgezonderde levenswijze. Er wordt dan meteen geroepen dat het beter is dan al die kinderen die veel troep eten. Dat is waar, maar hebben jullie ook wel eens gehoord van een MIDDENWEG?

  Jullie lijken wel fundamentalistische moslims die alle ongesluierde vrouwen als onzedelijk beschouwen die alleen maar minirokken en andere sletterige kleding dragen.
  Jullie weten dat dat niet waar is. Waarom wordt de moeder van Tom geprezen die een eenzijdig voedselpatroon aanhangt zonder enige eiwitten, gekookt voedsel, zuivel etc? En dat kan met mate zijn, biologisch en heel gezond. En dan nog het OPZETTELIJK ONWETTELIJK weghouden van school en het ook weigeren te betalen van de boete van E 250.

  Tom wordt dus door zijn moeder thuis gehouden en leert daar. Zijn moeder is dus zijn enige referentiepunt. ER was een reageerder die stelde dat het heel sociaal is om thuisschool te doen. Hoe soicaal? Alleen met moeder thuis (Vraag mij af of ze wel werkt, want hoe kan ze de tijd vinden om Tom thuis les te geven°, dat is dus niet echt sociaal.

  Jullie moeten je echt schamen om die moeder daar gelijk in te geven.

  • Freya ik ben het 100 procent met je eens.
   wat ik nog wel ff kwijt wil is dat hier veelal mensen hun eigen rauw food ervaringen, eten van plantjes etc plaatsen.
   men vergeet dat het om Tom een jongen van 15 gaat
   en niet over een volwassene die zelf keuzes maakt en uit de groei is.

 23. In Nederland is bijna 50% van de kinderen te zwaar. Kunnen we ons niet beter richten op ouders die hun kinderen volproppen met chips, cola, energiedrankjes en snoep? Moeten deze kinderen niet onder toezicht worden gestelt? Ik snap hier werkelijk helemaal niks van :-|

 24. graag wil ik even reageren omdat ik merk dat de film me aangrijpt om andere redenen dan waar nu zoveel hectiek over is. Om te beginnen kan ik me erg druk maken over de slechte onderbouwing dat rauw voedsel voor Tom zo slecht zou zijn. (even terzijde, ik ben zelf een alles eter en ben absoluut geen voorstander van alleen rauw eten). Zijn lengte en de samenstelling van het voedsel wordt als maat gebruikt voor zijn gezondheid, terwijl er helemaal niet gekeken wordt naar hoe zijn lichaam verder functioneert (botstructuur, bloedsamenstelling, etc). Dat er weinig calcium in het voedsel zit wil namelijk absoluut niet zeggen dat dat in zijn lichaam niet aanwezig is of op een andere manier wordt aangemaakt.
  Verder wordt er gesuggereerd dat er sprake is van verwaarlozing door de ondervoeding. Waar ik me veel zorgen over maak is het enorme loyaliteitsconflict waar Tom mee kampt (hoe kan hij nou een eigen keuze hebben als een moeder zo fanatiek is, de kans lopen afgewezen te worden door je eigen moeder is het ergste wat er is). Dit gezin mag van mij keuzes maken die afwijken van de norm, maar ze moeten professioneel begeleid worden in hoe ze daar op een gezonde manier mee omgaan. Het fanatisme van de moeder leidt tot manipulatie en zet Tom onder enorme emotionele druk. Dat is wat ik zorgelijk vind aan het hele verhaal.
  Er wordt gezegd dat Tom een eigen keuze heeft en ook zelf kiest om niet naar school te gaan. Hij kan dat wel uitspreken, maar uiteraard heeft hij helemaal niet te kiezen. Zijn keuze is namelijk niet: wel of niet naar school, zijn keuze is wel of niet geaccepteerd worden door zijn moeder. Hij kiest natuurlijk voor de loyaliteit voor zijn moeder!

 25. Aan liefde voor haar kind ontbreekt het niet. Echter deze vrouw indoctrineert haar zoon.Zij legt hem deze levenswijze op. En met vragen legt ze zelfs de antwoorden in zn mond. Er wordt naar mijns inzien, door haar niet gekeken hoeveel calorieën hij binnen krijg per dag en wat voor een puber nodig is. Met een wat groente en fruit kom je nooit aan de aanbevolen calorieën. Hij krijgt, denk ik te weinig eiwitten en koolhydraten binnen wat zijn groei remt. (dit na het zien van beide documentaires raw/rawer) Ik denk dat het ook terecht is dat de arts aangifte heeft gedaan van kindermishandeling. Francis past in deze tunnelvisie toe en stelt haar eigenbelang boven dat van haar zoon. Hij hoeft van mij niet uit huis geplaatst te worden maar bijvoorbeeld eten onder toezicht. En zeer zeker naar school. Zij onthoudt hem in deze zijn voorbereiding voor de maatschappij.

 26. Ik vraag me af of je alleen bevestigende informatie voor je rauw theorie zoekt, of probeert de kwestie objectief te bekijken. Ik heb geprobeerd objectief te kijken en vond, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat het proces dat je zo
  http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1b.shtml#maillard
  Quote: “Heat-treated foods have played an important role in human
  nutrition since Homo habilis began to use fire [45]. Up to now, highly genotoxic effects of foods containing a mixture of various MRP or melanoidin structures seem unlikely to pose an evolutionary disadvantage for humans, although individual compounds formed during heat treatment of foods may have these effects, such as HAAs. But as the majority of
  dietary MRPs and melanoidins, as well as their intestinal degradation, absorption or endogenous metabolism are still unknown, the risk assessment remains unfeasible. (Fomoza, 2005)”
  Dat mensen vroeger ook niet gekookt aten, is bovendien een erg slecht argument. Vroeger werden mensen minder oud dan tegenwoordig. Dat mensen dingen ooit niet deden, betekent niet dat ze wel gaan doen evolutionair nadelig is. Dat mensen vroeger iets ook niet deden, is sowieso nooit echt een goed argument: Vroeger wasten mensen hun handen ook niet voor ze hielpen bij bevallingen en was de moedersterfte veel hoger, om dit maar eens te illustreren.
  Ik denk dat je op het moment al zo ver bent dat je je haast niet meer kan bedenken. Je hebt nu in het openbaar je mening verdedigd en het zal moeilijk zijn hierop terug te komen. Toch zou je nog eens kunnen nadenken.

  • Ik sluit me helemaal bij de laatste opmerking aan maar ik vrees, dat het al te laat is.Tom is ondergedoken om te voorkomen, dat hij naar school moet. Laten we hopen, dat hij bij z’n vriendinnetje zit, maar als ik erover nadenk zal hij waarschijnlijk daar niet meer heen kunnen, omdat het al in het openbaar gezegd is en die mensen dan van ontvoering beschuldigd kunnen worden. Hij zal dus bij een andere rawfood vegan zijn ondergebracht en er verandert dus niets. Moeder gaat zoals ze in het interview met freedom tv aankondigde door tot het bittere eind ongeacht de gevolgen voor haar kind.
   Jouw stuk gaat ze niet geloven, want het is niet door een goeroe geschreven, maar door een wetenschapper. Als ze al eens een wetenschapper zal geloven, dan is het er één, die een stelling verdedigt die door geen andere wetenschapper wordt ondersteund. Frits van der Blom bv stond als arts aangekondigd, maar die kan al jaren z’n praktijk niet meer uitoefenen, Hij zegt zelf door een burnout, maar als je leest wat hij er voor ideeën op na houdt, dan mag je blij zijn, dat hij geen kans meer krijgt om onschuldige mensen te behandelen. En dat zeg ik, die een voorstander ben van complementaire geneeskunde :(

 27. beste Carina

  mee eens, ik zat bijna te denken dat als hij uit huis wordt geplaatst hij bij ons zou mogen komen wonen, we zullen zijn moeders ideeen respecteren en hem ook een zekere vrijheid geven.

  Aan alle mensen die de moeder veroordelen zou ik het volgende willen zeggen.

  Het komt helaas vaak voor dat alles mensen constant aangevallen worden ze zich gaan gedragen zoals de moeder van Tom doet. De humor verdwijnt. Als ik dan zie hoe de voetbalvriend van Marco van Basten zich gedraagt en uitlaat in DWDD dan ga je je steeds meer terugtrekken in een kleine wereld die met de dag kleiner en vijandiger lijkt te worden.
  Ons onbegrip en onwetendheid heeft deze vrouw zo geobsedeerd gemaakt.

  Als we een documentaire zien over een volkje in het Amazone gebied dat zich ook zo voedt dan lopen al die zogenaamde TV sterren kwijlend onze slechte gewoontes af te branden want dan zijn die Amazonebewoners hip . Ik zou wel eens een echte discussie over voedsel willen zien.

  Ik hoop dat Tom en zijn moeder ons allen aan het denken zet, haal de positieve punten er uit, daar help je Tom ook meer mee.

  • Me dunkt, dat de discussie over voedsel hier behoorlijk echt is, al valt er niet echt te discussiëren over wat wetenschappelijk is vastgesteld. Zolang je binnen de grenzen blijft van wat er bekend is over onze voedselbehoeften valt niemand je aan en kun je nog heel wat discussiëren over de nuances.
   Françis Kenter is pas aangevallen nadat ze zelf als een profetes met haar rauwvoedsel ideologie in de publiciteit was gekomen, maar ik ben het wel met je eens, dat zij zich niet meer door alle gefundeerde argumenten van de wereld laat overtuigen. Zij weet helaas niet beter, dan de goeroe-charlatans te geloven. Wat een kulverhaal stond die man op te hangen zeg en heb je de verzameling voedingssupplementen zien staan, die hij ongetwijfeld buiten beeld aan de man heeft gebracht? Maar ik geef toe, dat er ook wetenschappers zijn, die zeer twijfelachtige onderzoeken hebben gepubliceerd en die voor eenvoudige aan wittejasfobie lijdende vrouwen als Françis niet te ontmaskeren zijn.
   Ze noemde er weer ëén Colin Cambell, die in de China Study beweert te hebben bewezen, dat dierlijke eiwitten kanker veroorzaken. Ten eerste zijn er evenveel studies die het tegendeel beweren en ten tweede is er helemaal geen principieel verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Verder die eeuwige mythe over Pasteur, die op z’n sterfbed Béchamp gelijk zou hebben gegeven dat er toch een generatio spontanea bestaat en dat al de door hem ontdekte ziekteverwekkers slechts door onszelf en onze onbalans geproduceerd worden. Kortom héél de medische wereld heeft het al 150 jaar mis en zij hebben het licht gezien. Het leukste aan de hele zaak is nog, dat Pasteur in zijn tijd helemaal niet erg serieus genomen werd, ze zouden hem dus juist als een voorbeeld moeten zien.

 28. Ik heb de documentaire ‘Rawer’ gezien. Ik vind de psychische mishandeling door de moeder schokkend. Ik vind het zorgwekkend dat niemand het daarover heeft. Daar zou iets aan gedaan moeten worden.

 29. Francis geef ik gelijk in haar idee over het voedsel van nu! Er is in verschillende documanetaires aandacht besteed aan het feit dat de vissen de restanten eten van ons plasticoverschot als eiland drijvend op de oceaan. . Lees het verhaal? Ik snap nog steeds niet dat die plasticzakje over de toonbank vliegen! en bekijk deze link eens: . Ik kan me voorstellen dat mensen met kinderen zich bedenken of zij hun kinderen niet vergiftingen. De voedingsindustrie is machtig! Het vee dat wij eten dat zit vol met snel groei producten. Ik denk eerder dat het voor iedereen verstandig is om die hele voedingsindustrie te onderzoeken!

 30. je kan een mening hebben over de moeder, dat is je goed recht.
  Ze voldoen niet aan het plaatje van bijv. de schijf van 5, maar een heleboel argumenten die ze heeft zijn terecht, maar we meten het af aan wat ons is ingehamerd. 90 % van de mensen denkt niet na over voedsel. Het argument dat de jongen niet aan zijn uitgerekende lengte gaat komen, leker belangrijk. Is hij minder sociaal, wordt het een crimineel op deze manier.
  Van jeugdzorg is bekend dat ze niet op waarheid onderzoeken en dat je bent overgeleverd aan de willekeur van de ” deskundige “. Mishandeling wordt gezegd door jeugdzorg, is er niet sprake van mishandeling als ouders hun kinderen volproppen met verkeerde vetten, ze geen controle hebben over het drankgebruik van de prinsjes en prinsessen. Daarvan is wetenschappelijk bewijs dat het ongezond is. Ik denk dat de deskundigen te weinig weten over dit opzienbarende dieet. Deze mevrouw heeft meer nagedacht over voedsel dan de meesten van ons. Het heeft alleen de schijn dat het bizar is. En nu gaan rechters en jeugdzorg medewerkers zich hier over buigen. Straks wordt hij uit huis geplaatst, zielig, maar als je als instantie faalt dan straf je de ander in plaats van naar je zelf te kijken.

  sterkte tom en moeders

  • Totnutoe reageert jeugdzorg heel terughoudend en gelukkig maar, want die lieverd van een Tom heeft al genoeg te verduren. Dat jij ontkent, dat er wetenschappelijk bewijs is, dat dit dieet ook héél ongezond is en niet alleen de lengte, maar ook de intelligentie kan beïnvloeden moet je zelf weten, maar kom niet aan met andere misstanden om deze misstand goed te praten. Dat laatste doet Françis zelf al wel zo vaak, dat ze het zelf gaat geloven.

 31. Als justitie en jeugdzorg voor dit kinderen uit huis willen plaatsen, willen ze dan ook gelijk aankloppen bij iedereen die hun kinderen producten uit de bio industrie voert? Dit zit namelijk vol met antibiotica en maakt het lichaam resistent tegen bep geneesmiddelen. Ook veroorzaakt dit kanker en overgewicht, wat me nadeligere levensgevolgen doet geven dan het eten van enkel rauw voedsel.

  Ik denk overigens wel dat de de moeder in kwestie wel een tikkeltje is doorgeschoten. Ze kan haar levenswijze niet opdringen aan haar kind, en ze zou hem meer keuze vrijheid kunnen bieden. Tom zou bv bij vrienden of familie wat anders kunnen proeven, of mee kunnen eten. Maar thuis eet hij dan Rauw.

  Tom oogt een wijze, beleefde en slimme jongen, ik denk dat zijn opvoeding van hem deels een mooi mens maakt, dat kun je van veel kinderen niet zeggen.

 32. Ik denk dat wat deze moeder doet niet goed is. Maar…ik denk dat ouders van kinderen met overgewicht door verkeerde voeding hetzelfde of meer te verwijten is. Omdat mensen vaak heel goed weten wat ongezonde voeding is. Daar zouden ook wel rechtszaken over gehouden kunnen worden.

 33. In de Scandinavische landen is allang de helft verboden van wat er hier nog steeds in voedingsmiddelen zit…omdat ze daar uit onderzoek hebben aangetoond dat driekwart (zeer) schadelijk is voor je lichaam. Maarja, daar is sowieso alles anders en beter geregeld, maargoed, omdat Nederland een handelsland is en geld wil verdienen, wordt die troep hier nog steeds verkocht. En dan de grap van de reclames…halvarine is beter dan roomboter… is ook de grootste onzin. Halvarine bevat mega veel slechte stoffen en pure roomboter zitten juist de gezonde stoffen en vetten in. We nemen het donkerste brood, want dat is het gezondst denken we…ten eerste is brood helemaal niet gezond, want je darmen kunnen brood bijna niet verteren en ten tweede, die donkere kleur komt puur door de kleurstoffen! hahaha, wat een giller! En zo worden we bijna met alle producten voor de gek gehouden (en we laten ons voor de gek houden) want je kunt deze dingen ook zelf onderzoeken, maar daar hebben we geen zin in, aannemen is makkelijker…of de info nou juist of onjuist is…Maargoed, ik ken mensen die vet slecht eten en 100 zijn geworden en ik ken mensen die super gezond leven en met hun 50ste dood gaan…En andersom….Tja….iedereen is zelf verantwoordelijk en moet het maar lekker zelf weten. Maar die vrouw heeft inderdaad in bepaalde opzichten wel gelijk…je moest eens weten wat je in de winkels koopt…Niks gezond, veelal gelogen, om maar te kunnen verkopen. Het gezondst zijn nog altijd de pure producten, dus zonder allerlei toevoegingen…en af en toe een patatje en een stukje chocola…mmmmm…. maarrrr alles met mate….

 34. Dat smoothies en salades lekker zijn, daar kan ik alleen maar achter staan, maar als ik toch alleen maar raw voedsel zou mogen eten.,… dan weet ik het zo net nog niet.
  Ik vind mijn boterhammetjue met kaas en mijn kopje koffie of thee of warme chocomel toch wel heel lekker en zou het niet willen missen.
  Nee ik kan niet echt meegaan in het verhaal van die vrouw en haar zoon en hoe zij daarmee om gaat. Het is volgens mij inderdaad ook duidelijk een meningsverschil tussen haar en de rest van de wereld. Wij moeten begrip opbrengen voor haar levensstijl, maar ze keurt zelf al het andere af. Want alles wat niet rauw is is slecht.
  Zij wil haar mening niet loslaten en voelt zich daarom van alle kanten en door iedereen aangevallen.
  Want ze leest en heeft het alleen maar over al het slechte in voeding, schimmels, giften, bacteriën. Ik vind dat ze daarin erg doorgeslagen is.
  En die mandarijnen, die bananen, die wortels en alle andere groenten die zij eten, zijn die wel allemaal zo gezond dan? Zit daar dan niets in wat schadelijk is?
  Dan wordt er gepraat over de lengte van dit kind, maar is dat het enige wat achterblijft?
  En het kind thuishouden van school dat vind ik heel slecht. Op het einde van de documentaire kun je lezen dat hij al drie niet naar school gaat. Dit is slecht voor zijn cognitieve maar vooral ook sociale ontwikkeling. Door de angst van moeder dat het kind in de verleiding zou komen om “slechte” dingen te gaan eten zoals gevulde koeken of patatjes houd ze hem maar thuis van school. En Tom wil dit zelf ook? Ja natuurlijk, die staat helemaal achter de mening van de moeder want zo is hij groot gebracht. Misschien is het wel een makkelijke puber die nergens tegenin gaat. Soms heb ik het idee dat Tom niet anders kan dan meegaan in moeders denkwijze. Omdat zij overal argumenten tegen in weet te brengen.

 35. Beste,
  Zo jammer dat de voordelen niet op de voorgrond staan (energie en helderheid) en dat de moeder er niet blijer over spreekt. Al die angstaanjagende spookverhalen tegen die jonge kinderen!!
  Ik zie ook inconsequentheid als er ‘buitenlandse’ vruchten worden gegeten waar zoveel kilometers voor worden gereden en de blender de gezonde vezels verpulverd.
  Ik zou Tom graag een bordje warme tomatensoep gunnen van verse tomaten. (De stoffen in tomaten worden verwarmd nl. beter opgenomen) Waarmee ik maar wil zeggen liefde en warmte ipv de opgeheven vinger. groet, ingrid

 36. Zij Hoort in de gevangenis en Tombijeen pleeg gezin.het s hier duidelijk dat Tom geen normale etens patron heven dat hij later ziek word is en feit.waar blijft hier de kinderen berscherming? Warrom word deze moeder niet aangepakt? Arme Tom..

 37. dat mens is gestoord en hersenspoelt haar eigen kind de mens is zo snel geevolueerd omdat we leerden vuur te maken en eten te verwarmen met name vlees en vis kijk hoe ongezond ze eruitzien die jongen is 15 en ziet eruit als een 10 jarige en die moeder is zo gerimpelt en mager als een skelet

 38. Overgenomen van de taaltelefoon:
  “Orthorexie of orthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij men zo obsessief bezig is met gezond eten dat het ongezond wordt. Voor orthorexiepatiënten gaat het niet zozeer om de kwantiteit van het eten, als wel om de kwaliteit. Steven Bratman, de Amerikaanse arts die de term in 1997 heeft bedacht, is zelf zo gefixeerd geweest op gezond eten dat hij alleen groenten en vruchten at die maximaal vijftien minuten ervoor waren geoogst, altijd in afzondering at en zich verplichtte om bij elke hap minstens vijftig keer te kauwen. Behalve met een afname van hun eet- en levensgenot kunnen orthorexielijders ook te maken krijgen met concrete fysieke problemen, die gaan van haaruitval tot nier- en leverbeschadiging. In het Grieks betekent orthos ‘recht, juist’ en orexis ‘begeerte, eetlust’. Een vergelijkbare term is anorexie of anorexia nervosa”.
  Zien we hier een combinatie van orthorexie en Münchhausen by proxy ?
  Aan Ben kun je zien, hoezeer het een egoïstisch motief is geworden voor de moeder om Tom onder controle te houden. Bij Ben is het mislukt, dit is een extra druk op Tom om z’n moeder niet te laten vallen. Helaas is de vader een goedzak, die het allemaal niet in de gaten heeft.
  Wat een in-en intrieste zaak is dit. Dank aan Anneloek Sollart, die ons ervan bewust heeft gemaakt, dat er ook kinderen zijn, die volledig klem zitten tussen hypercorrecte ouders en de maatschappij. Ik wist het eigenlijk al wel, want af en toe zie je wel eens een ouder, die een aangeboden snoepje voor z’n kind weigert, omdat het kind van hem of haar niet mag snoepen.
  Gelukkig gaan dit soort mensen niet naar de slager, het trauma van een afgeslagen stukje worst zullen de kinderen dus niet oplopen: wel een gebroken arm.

 39. bewondering voor francis!!! het enige waar ik m’n vraagtekens bij zet is……hoe de loyaliteit van tom t.a.v. zijn moeder hierin parten speelt. daarnaast denk ik, als “vrije school moeder”, dat het wel mogelijk is dat tom hier onderwijs volgt en dat zo ook het vertrouwen in tom groter zal worden en tom gestimuleerd wordt om zijn eigen verantwoordelijkhied te kiezen en dus te kiezen voor raw food. hier kan je alleen maar achter komen door te experimenteren. ( dit deden wij toch ook ooit;))!?.door naar school te gaan komt zijn sociale ontwikkeling ook niet in de knel. dit is nl iets waar ik enigszins vraagtekens bij heb wanneer zo’n begaafd kind als tom, niet naar school gaat. . francis: chapeau en, misschien iets minder krampachtig maar……… ga door!

 40. Ongelofelijk hoe jullie elkaar de vliegen afvangen over het juiste voedingspatroon!!
  Hierin is iedereen vrij om te kiezen wat voor hun het beste is. Prima dat je van mening bent dat vlees of vis schadelijk is voor je lichaam. Of dat melk ervoor zorgt dat je groter wordt! Maar als een kinderarts of dokter, die hier overigens jaren voor geleerd heeft en dit echt niet uit zijn/ haar duim zuigt, de diagnose stelt dat een kind groeiachterstand en groeistilstand heeft opgelopen en jij (Francis) dit gaat verwerpen door even te ‘googleen’.

  Volgens mij heb je een beste klap van de molen gehad dat je al deze waarheden gelooft die op internet te vinden zijn.

  Afgezien van het feit dat JOUW kind niet naar een school mag, in de documentaire niet een keer met vriendjes te zien is. Alleen bij zijn vriendinnetje komt, die dezelfde overtuiging hebben als u ( in mindere mate weliswaar en een variërender weekmenu hebben), kan ik alleen concluderen dat u uw kind ontzettend te kort doet!! Toen ik 15 was, vond ik het heerlijk om tussen de andere mensen te zijn, nog beter: leeftijdsgenootjes!!!!

  Dit is pure manipulatie, tuurlijk spreekt een kind zijn moeder niet tegen, met een camera voor zijn neus!! Hij zal u altijd zijn hand boven het hoofd houden, omdat u zijn moeder bent! Hopelijk durft hij wel zijn mening ooit te geven, u hem niet de mond snoert of een mening opdringt.

  Het moge voor u duidelijk zijn dat dit niet de juiste manier van opvoeden is! U geniet van de aandacht die dit onderwerp oprakelt.

  Uw mening over het voedingspatroon valt over te twijfelen maar waar ik absoluut zeker van ben: u doet uw kind tekort door hem zo af te zonderen! Wat een medelijden heb ik met dit jongetje zeg!!!

 41. Heb de documentaire net gezien. Als je het met Francis dus niet eens bent, ben je dom en gemanipuleerd, blijkbaar ook volgens haar aanhangers hier. Heb ruim een jaar veganistisch geleefd. Ik nam wel vervangers daarvoor. Blijkbaar niet genoeg, want ernstig B12 tekort en de homocysteinespiegel die niet klopte, wat weer een gevaar is voor hart en vaatziekten. Advies was, vlees eten. Dat doe ik nu dus weer jaren. Niet iedere dag. En het gaat goed. Vorige week nog alles laten testen, en alles in orde.
  Wat hier aan de hand is is een te stringent eetpatroon wat dus wel ongezond is. Zijn vriendinnetje Tara eet veel gezonder en dat is ook te zien. Bovendien vindt Francis zelfs de Vrije school niet als optie, dat past nog steeds niet in haar levensfilosofie. Thuisscholing dan maar.
  Dat bleek dus te bestaan uit simpele sommetjes en een beetje een BBC internetpagina bespreken. Dat is echt een zeer slechte zaak. De dwangsom die de Rechtbank haar oplegde (wegens het niet naar school gaan), E 250, die ze sowieso niet gaat betalen, is echt een lachertje.

 42. Je hebt meer mensen die zichzelf en hun kinderen vette troep voorschotelen, die kinderen hebben met overgewicht, nou dát is lekker gezond….biet dus. Ik vind deze mevrouw wel een beetje te extreem maar ze heeft in veel opzichten gelijk. Je moet je maar eens verdiepen wat bijv. E-nummers al niet met je kunnen doen. Veel mensen kunnen van veel kwalen afkomen als ze gezonder zouden leven. Er zit zoveel troep in voedsel, waar de farmaceutische wereld weer baat bij heeft. Haar zoon bij d’r weghalen zou dom zijn, zielig voor d’r zoon, maar ik zou heel af en toe wat anders erbij doen. Gewoon niet mee bemoeien. Maar ik schrok wel toen iemand met die jongen ging praten Hoe hij zich zou moeten gaan voelen enzo…kreeg een beetje een sekte idee. Maar ik denk dat hun voedingspatroon beter is dan die mensen met overgewicht hebben.
  ps, ik ben iemand die alles eet, maar afwisselend, verse groenten, rauw en gekookt maar probeert van alles niet teveel te eten. Eet gezond, niet extreem!

 43. Naar aanleiding van de uitzending in DWDD heb ik mij verdiept in raw food.
  Ik ben nu ook een overtuigde raw foodist en voel me er prima bij.
  Ik ben niet een dag ziek geweest, zelfs niet een dag verkouden.
  Tom en Anneloek still going strong.

  • Harry deze discussie gaat over Tom , een kind, en niet over een volwassen persoon zoals jij die zelf keuzes maakt. ik eet zeer uitgebreid van gekookt, tot rauw vlees en gekookte, gegrilde, gebakken en rauwe vis. we zijn het er allemaal wel mee eens dat rauw eten gezond is. maar het gaat hier om de keuze van een kind. een kind wat in de maatschappij hoort op te groeien en dus naar school hoort te gaan. en zoals ik eerder al las, als Tom inderdaad zelf ervan overtuigd is zal hij op school niets aanraken wat anders is als rauwe groente.
   Dus dat rauw eten goed is zijn we het allemaal wel over eens maar daar hoort ook op zijn tijd vlees en vis en zuivel bij.
   maar bovenal moet Tom naar school zodat hij weet wat er onder zijn leeftijdsgenootjes speelt.
   Verder de uitzending van afgelopen maandag met die Goeroe erbij vond ik zeer eng.
   een sekte dus waarbij Tom word gebruikt om de wereld te veranderen.
   als Tom in de dokumentaire aan het woord is slaat hij zijn ogen neer. kijkt niemand recht aan en inderdaad moet hij vertellen wat zijn moeder horen wil.

 44. dat mens moet zich in der boven kamer ff goed laten onder zoeken .
  dus alles wat uit de grond komt en aan de bomen is wel goed.
  alle fijn stoffen zure regen etc komt allemaal uit de lucht en komt in alle gewassen voor.
  uw moet echt gaan google voor een goeie psychiater en een voor beeld aan uw oudere zoon nemen gewoon eten en naar school……………………………..!!!!!!

 45. Ik vind dat het erop lijkt alsof dit voor de moeder niet om Tom gaat, maar om het rauw eten en de publiciteit die door haar en “Tom” hiermee word gehaald. Als je een overtuiging hebt, kan je dat door allerlei middelen naar buiten brengen, en zelfs al voer je die overtuiging thuis uit dan nog hoor je je kind niet in die publiciteit te zetten. En als je overtuigd bent dat je kind dit zelf wil eten, dan zou hij gewoon naar school kunnen, omdat dat dat bewijst dat dit Tom zijn keuze is. Ik hoop voor de moeder en de zoon dat ze een “gezond” evenwicht in het eten kunnen vinden, want dit gedoe met instanties lijkt me voor Tom ook verschrikkelijk. Voor de moeder denk ik dat ze hier iets moet uithalen, wat betreft haar gevoelens, naar “raw” eten, anders stel je hier je kind niet aan bloot.

 46. Dominante moeder die erg kort door de bocht gaat. Haar stelling is dat dieren in het wild en de eerste mensen ook geen gekookt eten aten en dat rauw voedsel eten de meest natuurlijke en gezonde manier van leven is. Zij gaat eraan voorbij dat dieren in het wild en de prehistorische mens niet erg lang leven/ leefden. Mensen in de prehistorie gingen jong dood en ontbeerden vele noodzakelijke voedingsstoffen. pakweg 100 jaar geleden gingen er nog mensen voortijdig dood omdat zij niet goed aten. Dit is gelukkig allemaal veranderd. Dat neemt overigens niet weg dat ik vind dat kinderen en jongeren nu erg veel ongezonde producten eten. Ook overgewicht neemt toe en ik maak me zorgen als ik zie hoeveel chips, energiedranken en fastfood er bij pubers naar binnen gaan. Er moet een tussenweg zijn. Af en toe een keer snacken, heerlijk toch, geniet ervan. Maar belangrijk is dat kinderen weten dat gezond eten ook lekker kan zijn, ik haal die boodschap niet uit de documentaire. Bovendien denk ik dat ze haar kind emotioneel chanteert. Haar reactie op de aanklacht en de directe manier waarop ze de jongen aanspreekt zorgen ervoor dat hij uit loyaliteit naar zijn moeder toe toch doet wat ze wilt. En als die goeroe hem ook nog eens persoonlijk erop wijst dat hij de wereld kan veranderen door te eten zoals hij dat nu doet, wat een geestelijke belasting en wat een druk rust er op de schouders van Tom. Bovendien ziet Francis er uit alsof ze ieder moment kan bezwijken. Zelden iemand gezien die er zo ongezond uitziet, geen reclame voor de levensstijl die ze propagandeert.

 47. Ik heb inderdaad bij mijn bezoek aan Curaçao in 2001 gezien hoe de koraalriffen achteruitgegaan waren. Ik heb daarvan eerder Shell de schuld gegeven, maar een algehele verzuring van de zee kan daar natuurlijk ook de oorzaak van zijn. In het laatste geval zou ook op Bonaire een duidelijke sterfte van het koraal te zien moeten zijn. Ik ben het met je eens, dat de er veel mis is in de bio-industrie, maar die is voor ong. 18 % van de CO2 uitstoot verantwoordelijk. De oplossing waarbij iedere wereldburger een gezond deel van z’n dieet uit dierlijke bron zou kunnen krijgen, ligt naar mijn smaak eerder in het verlagen van de andere CO2 bronnen. Daarmee zou het % van de bio-industrie dus groter worden, maar de kwantiteit gelijk blijven. tegelijkertijd zou de vleesconsumptie in Westerse landen sterk verminderen en in ontwikkelingslanden vermeerderen.

 48. Doornroosje, ik geef nog even een nadere toelichting waarom ik vlees niet zo lekker vind hier. Ten eerste is het ingevoerd, ik weet niet waaar het vandaan komt, en bovendien in dit klimaat [ 30 graden en meer] smaakt dat ook niet. In Nederland kocht ik mijn vlees bij de Groene Weg, wel veel duurder, maar gegarandeerd biologisch. In deze tijden moeten we ons echter ernstig bezinnen op wat mensen dieren allemaal aandoen en daarbij zichzelf. Niets geeft zoveel CO2 uitstoot als de bio-industrie, het water van de oceanen verzuurt en vernietigt op den duur het plankton en de rest van het onderwaterleven. Men heeft het over onze nakomende generaties wanneer het over pensioenen gaat, maar we hebben straks wel wat meer uit te leggen aan onze kinderen dan dat alleen.
  Groet, Simone Michael

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in