Rawfood kan leiden tot ondergewicht

Eet u ook alleen ‘Raw food’? Het dieet ‘Raw food’ is momenteel een trend in Hollywood. Raw foodisten eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering. Het Voedingscentrum geeft aan dat dit niet juist is, omdat ons lichaam voedsel met eigen enzymen kan verteren. Bovendien zorgt dit dieet voor tekorten.

De maaltijden van raw foodisten bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Sommige (groepen) voedingsmiddelen laten ze weg, waardoor er kans is op tekorten aan ijzer, vitaminen B2 en B12 en calcium.
Risico’s

Uit onderzoek bij gebruikers van Raw food blijkt dat het dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus verstoord en werd meer tandverderf vastgesteld. Ook kan dit bij kinderen in de groei leiden tot groeiachterstanden.

Rauw soms slecht

Bewezen is dat je sommige soorten groenten zelfs beter niet rauw kunt eten. In groenten kunnen van nature stoffen voorkomen die giftig zijn. Snij- en sperziebonen moet je daarom gaar koken. Ook kan ons lichaam de voedingsstoffen uit sommige rauw groenten minder goed opnemen.

Bestel deze Rawfood boeken bij bol.com

Het pure eten van raw food
Het pure eten van raw food
(nieuw – juni 2009)
Leeuw, A. de

Rox Rauw !
Rox Rauw !
R. Catz

Rauwe smaaksensaties
Rauwe smaaksensaties
H. Beliën

Op werkdagen voor 17.00 besteld, morgen in huis.

Aanvullingen

Dit dieet levert een ongebalanceerde voeding. Het Voedingscentrum raadt het daarom af. De volhardende raw foodisten kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen aanvullen met een multivitamine supplement met 100% van de aanbevolen hoeveelheid.

Gerelateerde artikelen

https://vetvrij.com/rauw-dieet.html
https://vetvrij.com/documentaire-rauw-eten.html

bron: voedingscentrum

1 reactie

  1. Niet erg verstandig om jullie uit te spreken wanneer jullie maar halve kennis bezitten. Ik denk dat jullie wat meer boeken moeten openslaan voor je deze levensstijl kritisch gaat bekijken… ECHTE rauwfoodisten hebben geen last van tandbederf en gaan niet zo lichtzinnig met het dieet om als hier omschreven staat…

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in