Recept: Pizza Beatrix uit Napels

De Pizza Beatrix uit Napels is mijn variant op Glutenvrije Pizza van Marian Teunissen. Onze ex-koningin is dol op de Italiaanse keuken en met name op de Toscaanse keuken. Ze heeft zelfs een vaste tafel in een restaurant met de naam, Fattoria di Rignana. Dit restaurant ligt in de buurt van haar vakantiehuis in Tavernelle.

pizza-recept1

Gratis Pizza Special

Speciaal voor vetvrij.com hebben Elisabeth van der Ark en Marian Teunissen een Pizza Special van Elisabeth’s Magazine gemaakt. Deze special is rijk geïllustreerd en staat boordevol heerlijke pizza recepten. Je de special tijdelijk helemaal gratis downloaden. Aanvragen kan via deze link.

Wereld Pizzadagen

Vorig jaar tijdens de Wereld pizzadagen, ja echt het bestaat, kon men zeven nieuwe pizza’s proeven. Ook de Beatrix-pizza. Eén van de ingrediënten was de tomaat met de naam, Pomodorino de Piennoto de Vesuvio. Deze trostomaatjes worden dus gekweekt op de vruchtbare grond aan de voet van de vulkaan de Vesuvius. De andere ingrediënten zijn niet bekend, daarom mijn variant.

Piennolo Tomaat

De piennolo tomaat staat op de lijst van beschermende oorsprongbenaming sinds 2009. En zo staat de tomaat beschreven. De ‘Pomodorino del Piennolo del Vesuvio’ behelst de vruchten van kleine tomatenplaten die in de volksmond bekend zijn onder de namen; ‘Fiaschella’, ‘Lampadina’, ‘Patanara’, ‘Principe Borghese’ en ‘Re Umberto’. Van oorsprong groeit deze plant op de hellingen van de Vesuvius. Het zijn ovaal- of licht pruimvormige vruchten met een puntige top. Ze zijn vaak geribbeld naar stam toe en hebben een dikke huid. Hybride vruchten mogen niet gebruikt worden. Om voor bescherming in aanmerking te komen moeten ze: In verse toestand niet zwaarder zijn dan 25 gram. Verhouding tussen de grootste en kleinste diameters 1,2 en 1,3.

 • Kleur: ‘Vermilion’ Vleeskleur: rood
 • Textuur: stevig
 • Smaak: zoet en zuur, levendig en intens

Marian Teunissen heeft ook een variatie gemaakt op de pizza Beatrix en ik. Dus Elisabeth’s Magazine heeft twee varianten eraan toe gevoegd. Zo werk ik graag met de broodbakmachine. Niet omdat ik lui ben, maar omdat ik met mijn artrosevingertjes het deeg niet zo goed kan kneden. Alhoewel er fysiotherapeuten zeggen dat kneden juist goed is.

ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 7 gram gist
 • 1 eetlepel suiker
 • 300 milliliter lauwwarm water
 • 1 eetlepel olie
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden

Deeg Bereiden

Laat de machine het werk doen. Heb je geen machine, dan zit er niets ander op dan het deeg zelf te maken. Meng dan de bloem met het gist en de suiker. Voeg dan het water erbij en mengen maar. Dan de olie, zout en de kruiden toevoegen. Goed mengen en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. Ook wanneer de machine het deeg maakt. Haal uit de koelkast en laat dan op kamertemperatuur komen. dit duurt ongeveer 30 minuten.

Verdeel het deeg in twee porties.

Pizza Beleggen

 • 2 bollen mozzarella
 • 100 gram biologische mini-smaaktomaatjes
 • 20 blaadjes verse basilicum
 • 2 eetlepels olie
 • beetje bloem

Rol één helft van de pizza uit, in de gewenste vorm. Ik maak hem rechthoekig, zodat hij makkelijk past op mijn bakplaat. verwarm de oven voor op 200 graden. Druk van de mozzarella het meeste vocht eruit, zonder plat te drukken. Snijd in dunne plakken en verdeel over de pizza. Was de tomaten, drogen en zessen snijden. Verdeel ook over de pizza. Schuif de pizza in de warme oven en bak 20 minuten. Haal de blaadjes van het basilicumplantjes en verdeel na 20 minuten over de pizza evenals de olie. Bak dan nog 10 minuten verder.

Volgende week een heerlijk recept van Pizza Artisan

Elisabeth van der Ark

De afbeelding is afkomstig uit de Gratis Pizza Special

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in