Gezonde Recepten die je afvallen bevorderen tijdens de overgang

Om overgangsklachten te overbruggen krijgen we snel medicijnen en hormoon-preparaten voorgeschreven. Helaas gaan deze oplossingen meestal gepaard met allerlei bijwerkingen of andere gevaren bij langdurig gebruik. Via je voeding kan je veel van je overgangsklachten versoepelen. Met een gezond dieet, vol met voedingsstoffen die overgangsklachten juist verminderen kom je probleemloos de overgang door. Wat je nodig hebt zijn goede recepten die rekening houden met deze fase in je leven. Waaraan moeten deze recepten voldoen? Onderstaand wat tips.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn gezond in elke fase van je leven. Enkele voordelen van voedingsvezels zijn:

  • Ze stimuleren je spijsvertering,
  • geven snel een verzadigt gevoel,
  • kunnen darmkanker voorkomen,
  • stimuleren het ontslakken van je lichaam,
  • ze regelen de oestrogeenspiegel in je lichaam.

Waar haal je voedingsvezels vandaan? Je haalt ze uit groenten, fruit en volle granen.

Sojaproducten

Sojaproducten, zoals tofu en sojamelk, zijn een goede bron van isoflavonen. Dit is een fyto-oestrogeen dat de werking van oestrogeen kan nabootsen. Oestrogeen en progesteron zijn de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen. En veel van de overgangsklachten worden veroorzaakt door de verminderde productie van deze hormonen. Met deze fyto-oestrogeen kan je het tekort aan oestrogeen aanvullen.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zoals Broccoli, Bloemkool, Spruitjes, Witte en rode kool zitten vol  vitamine C en K, kalium, calcium, ijzer en foliumzuur. Anderzijds zijn ze een belangrijke bron van fyto-oestrogeen verbindingen. Deze  brengen je hormonen weer in balans. Extraatje: ze bevatten veel voedingsvezels.

Lijnzaad

Lijnzaad en lijnzaadolie bevatten fyto-oestrogenen in de vorm van lignanen. Het is zelfs een betere bron van fyto-oestrogenen dan soja. Lijnzaad bevat twee keer zoveel fyto-oestrogenen dan we uit soja-producten kunnen halen.

Kikkererwten

Kikkererwten zijn ook een goede bron van Isoflavonen. De bacteriën in je darmen zetten deze stoffen om in fyto-oestrogeen. Daarnaast haal je ook veel voedingsvezels uit kikkererwten. Los van de gunstige werking op je hormonen hebben ze niet veel calorieën. Toch geven ze je snel het gevoel vol te zitten. Daardoor eet je minder. Goed voor gewichtsafname dus.

Vetten

Gebruik in plaats van bakboter gezonde vetten tijdens het klaarmaken van maaltijden. Gezonde vetten zijn goed voor het lichaam; ze zitten in onder andere olijfolie, tonijn, amandelen, zonnebloem, sardines, walnoten en sesam. Tijdens de overgang verhelpen zij een droge huid, vermoeidheid, gebroken nagels en futloos haar. Verzadigde vetten zijn minder geschikt om te gebruiken tijdens de overgang. Deze vind je in onder andere vlees, eieren en zuivel.

Magnesium

De hormonale veranderingen tijdens de overgang zorgen ervoor dat magnesium grotendeels ongebruikt via de nieren wordt afgevoerd. Een tekort aan magnesium kan een negatieve invloed hebben op je hart. En deze stof speelt juist tijdens de overgang een belangrijke rol in de energiestofwisseling van de cellen, vooral de hartcellen. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen. Ongezonde voedingskeuzes zijn een van de belangrijkste oorzaken van een tekort. Eet je veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, dan krijg je nauwelijks magnesium naar binnen. Dit mineraal zit in veel levensmiddelen, zoals groene groenten, granen en noten.

Zuivelproducten

Zuivelproducten bevatten een hoog gehalte aan verzadigde vetten en dierlijke eiwitten. Gebruik daarom niet teveel zuivelproducten. Soja is een gezonder alternatief.

Recepten

Met bovenstaande tips en richtlijnen weet je nu waar je op moet letten. Gezonde recepten zijn er zat. Door de hormonale verandering is het belangrijker om gezonde voedingskeuzes te maken. Anderzijds moet je ook rekening houden met de mogelijke tekorten die je kan oplopen, en hoe je die kan aanvullen. Vooral voeding met fyto-oestrogeen gaat nu een belangrijke rol spelen in je leven. Neem dit allemaal mee bij het uitkiezen van gezonde recepten. Ben je op zoek naar gepaste recepten voor in de overgang? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.

Gezonde Groeten,

ria

3 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in