Home Dieet en Afvallen Dieet Categorie Wat is het RED dieet?

Wat is het RED dieet?

Het RED dieet is een kortdurend dieet dat soms gebruikt wordt in de strijd tegen ADHD. In dit artikel lees je alles over het RED dieet en wat daarna komt.

Wat is het RED dieet?

Red Dieet staat voor Restricted Elimination Diet. Tijdens een periode van vijf weken eet je slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen. Doel van dit dieet is om vast te stellen of er een rol is van voeding op het gedrag. Als dit zo is, dan is het mogelijk niet nodig om medicatie (zoals Ritalin) te gebruiken.

Testpersonen Gezocht

Nog 32 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

 • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
 • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
 • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
 • Je vult het evaluatieformulier in.

Om dit te kunnen vaststellen eet je een dieet dat vooral bestaat uit veilige producten, zoals wit vlees, rijst en sla. De overige voedingsmiddelen bepaal je samen met een voedingsdeskundige. Het is belangrijk dat je het dieet volgens een strikt schema toepast. Op deze manier voorkom je dat er toch een invloed komt van de voeding op het gedrag.

Belangrijk tijdens het volgen van het RED dieet is dat je het kind met ADHD goed observeert. Verandert het gedrag van het kind in kwestie of blijft dit min of meer hetzelfde? Als dat laatste het geval is, dan is er dus geen invloed van de voeding op het gedrag.

red dieet
red dieet

Wetenschappelijk bewijs voor het RED dieet?

Het RED dieet is een grotendeels Nederlandse uitvinding. Het dieet is onder andere ontwikkeld door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. Zij hebben bewezen dat er een invloed kan zijn voeding op gedrag (bron) en dat het RED dieet een goede basis is om te kijken of een kind last krijgt van ADHD-symptomen door het eten.

Een andere studie toont juist aan dat het RED dieet meestal niet effectiever is dan het gebruik van wat algemene richtlijnen over voeding (bron). Omdat het RED dieet erg streng is, kan het de moeite waard zijn om eerst gezonder te eten als er ADHD-achtige klachten zijn.

red dieet adhd
red dieet adhd

Wat gebeurt er na de RED?

Tijdens de RED wordt vastgesteld of de voeding die het kind krijgt invloed heeft op de ADHD-verschijnselen. Als dit het geval is, dan wordt een vervolgstap ingezet. Dit is het PVG onderzoek.

In het PVG onderzoek wordt bekeken welke voedingsmiddelen de oorzaak van de gedragsverandering van het kind. Dit gebeurt door steeds kleine variaties op het dieet toe te passen. Als een bepaald voedingsmiddel leidt tot gedragsproblemen, dan kun deze in de toekomst uitsluiten van het dieet van het kind.

Niet ieder kind reageert hetzelfde op het voeding. Sommige kinderen reageren op veel verschillende voedingsmiddelen. In dat geval kan het 1 tot 2 jaar duren voordat je weet wat je kind wel en niet kan eten.

RED dieet versus medicatie

Het RED dieet is in het begin erg zwaar en kan ook later voor veel problemen zorgen als blijkt dat het gedrag van je kind door veel voedingsmiddelen beïnvloed wordt. Veel ouders geven er toch de voorkeur aan om het RED dieet te volgen. Medicatie als Ritalin werkt mogelijk niet op de lange termijn en er zijn allerlei bijwerkingen (bron). Met het RED dieet pak je een van de oorzaken van het probleem aan.

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleRemi Bloston Review en Ervaringen
Next articleBody & Fit Maaltijdvervanger Review en Ervaringen
red-dieetHet RED dieet is in het begin erg zwaar en kan ook later voor veel problemen zorgen als blijkt dat het gedrag van je kind door veel voedingsmiddelen beïnvloed wordt. Veel ouders geven er toch de voorkeur aan om het RED dieet te volgen. Medicatie als Ritalin werkt mogelijk niet op de lange termijn en er zijn allerlei bijwerkingen (bron). Met het RED dieet pak je een van de oorzaken van het probleem aan.

32 Reacties

 1. Mijn dochter van 13 heeft ADHD en ze heeft driftbuien, moeite met sociale contacten en we hebben veel conflicten thuis door haar gedrag. We zijn met medicijnen gestart, maar dit was geen succes voor haar. Ik wil graag kijken of het RED dieet inzicht kan geven wat haar het triggert qua voeding, want daar heb ik nu geen idee van.

 2. Ik ben 19 jaar en wil het graag rustiger hebben in mijn hoofd, ik wil graag een succesvol leven en wil niet dat ik mij nog langer gedraag als een drukke idioot. Ik weet dat ik mij beter kan gedragen en ik probeer dingen te verbeteren door geen suiker te eten en vegan te eten. Ik probeer ook geen gluten te eten en ook aan clean eating te doen, maar het wil niet altijd lukken. Dus hierbij wil ik het proberen, het RED-Dieet.

 3. Ik zou dit graag willen uitproberen in plaats van mijn 7 jarig zoontje retalin te geven voor zijn klachten. De orthopedagoog stelde dit voor.

 4. Hoi,

  We zouden graag mee doen met het dieet. Mijn zoon van 8 heef ADD hiervoor gebruikt hij medicatie. Hij heeft echter last van bijwerkingen daarom zouden we graag op een andere manier zijn ADD aanpakken.
  We merken al van kleins af aan dat voeding invloed op hem heeft dus verwachten dat een dergelijk dieet hem zeker kan helpen.

  We horen graag of we geschikt zijn voor het onderzoek

 5. Mijn dochter van 6 heeft adhd en loopt helemaal vast . Om niet meteen aan de medicijnen te moeten zouden wij dit graag uitproberen

 6. Ik struggle mijn hele leven met mijn overprikkeling en weet dat voeding invloed heeft op mijn gestel . Ik kan er echter de vinger niet achter krijgen welke producten een reactie geven . Ik ben een vrouw van 43 jaar en probeer heel graag het dieet .

 7. Mijn zoontje (9 jaar) en ik hebben allebei ADHD. We slikken nu beide medicatie, vanwege de bijwerkingen zouden we graag wat anders proberen. Na vele behandelingen en voedingssuplementen zijn we erg gemotiveerd om een andere weg in te slaan. Eentje waar we achter staan en niet omdat het “moet” zoals de medicatie. Die blijf ik namelijk elke dag met een dubbel gevoel geven.
  Omdat de zorgverzekering dit niet vergoed, zou dit voor ons een mooie oplossing kunnen zijn.

 8. Heel graag zouden wij dit willen proberen of eigenlijk onze zoon 15 jaar wij hebben bijna alle hulp wel gehad en hij blijft zeggen dat zijn medicatie niet genoeg werkt… zo zielig om hem dagelijks te zien worstelen… zou zo fijn zijn als het wat beter met hem zou gaan!

 9. Mijn zoontje van 12 jaar zou het zo graaf willen proberen we hebben al zoveel medicatie geprobeerd, homeopathie middelen, minder suiker, cursus, boeken, dieets z’n gedrag wordt alleen maar erger school zegt dat medicatie niet helpt, pshiater zegt van wel en wil weer veranderen ik zeg hij is geen proefpersoon zou zo fijn zijn als we dit mogen proberen en stoppen met die rotzooi van medicatie

 10. Hai wij zijn met zijn 3 e mijn zoon van 8 heeft ADHD/Autisme momenteel slik hij medicatie en zijn overgestapt op een lang werkende wat helaas niet aanslaat kort werkende wel alleen de uitwerking heeft hij zoveel last van.zelf ben ik ook van plan om mij te laten testen op ADHD kom er steeds meer achter dat wat mijn zoon heeft ik zelf ook heb. Zou ook graag samen het dieet gaan volgen om te kijken of het resultaat heeft.

 11. Hoi,

  Ik ben een aantal decennia geleden gediagnosticeerd. Medicatie neem ik niet meer. Al best wel wat verbetering bereikt met een dieet. Nu nog de puntjes op de I. Ik kom er zelf niet uit.

  Groeten Mark

 12. Ik zou dit dieet graag uitproberen voor mijn dochter (7 jaar). Ze is niet gediagnosticeerd maar heeft veel symptomen van ADHD, onoplettende type. Ze loopt steeds meer vast op school, lijkt onder haar kunnen te oresteren, en heeft ook met leeftijdsgenootjes lastig doordat ze zo snel is afgeleid en ontzettend beweeglijk is. Vanuit school is nu een traject gestart hoe hiermee om te gaan. Ik zou graag willen uitproberen of een eliminatiedieet haar gaat helpen.

 13. Voor onze zoon van 10 met ADHD, gediagnostiseerd op 3 jarige en herdiagnose bij 8 jaar, en een verstoring in de metabolisatie (aangeboren) waardoor medicatie “anders” werkt dan bij normale mensen. Dit zorgt ervoor dat de medicatie die er is niet of zeer kort werkt. Door dit zit hij al sinds januari 2020 thuis en kan niet naar school. Het zou hem een toekomst geven.

 14. Hoi, Ik ben 30 en jaren geleden gediagnosticeerd. Medicatie neem ik niet meer. Ik zou graag het dieet uitproberen. groetjes Lieke

 15. Wij willen het graag toepassen voor onze zoon van 8 jaar. Hij is erg onrustig (met name in gedrag) en snel driftig. Wij vermoeden dat er een relatie is met voeding, vandaar onze interesse.

 16. Ik ben sinds kort gediagnosticeerd met ADD (onoplettend type, de vroegere ADD) en ben geen voorstander van medicatie. Graag wil ik op een natuurlijke manier meer rust in mijn hoofd ervaren. Ik ben een alleenstaande ouder en ben daarom ook erg huiverig voor het rebound effect dat bijv. Ritalin heeft. Ik hoop daarom gebruik te kunnen maken van het RED dieet, om op een natuurlijke en veilige manier een fijner en rustiger leven te kunnen leiden.

 17. Onze zoon heeft ADHD (10 jaar), na anderhalf jaar medicatie en daar de nadelige effecten van zijn we erg benieuwd of het RED Dieet hem iets kan brengen.

 18. Wij zijn zeer geïnteresseerd in het RED Dieet voor onze zoon van 6. Er is bij hem ADHD geconstateerd, maar we vinden hem erg jong om aan de medicatie te gaan en zouden dat het liefst helemaal niet willen gaan geven. Wij zijn heel benieuwd wat voeding met het gedrag van onze zoon zal doen.

 19. Ik heb gediagnosticeerde adhd, en in mijn leven altijd gevoelig gereageerd op bepaalde voedingsgroepen. Ik geloof dat voeding een ondergeschoven kind is in de (geestelijke) gezondheidszorg en dat er gezondere en meer duurzame manieren zijn dan medicijnen. Ik ben 35 jaar, en vrouw.

 20. Ik zou mee willen doen voor mijzelf (add/ADHD) en mijn oudste zoon van 12 ( ADHD) en mijn jongste zoon 2,5 ( geen diagnose maar wel duidelijke symptomen)

  Kijken of een andere voeding wijze rust in het gezin brengt????

 21. Zelf Adhd en mijn zoon ook. momenteel ook in opleiding als voedingsadviseur maar bewust van de impact van bepaalde voeding. Dit is iets wat me triggert om uit te proberen daar zowel bij mij als men zoon medicatie helpt op korte termijn.

 22. Hallo,
  ik zou het graag willen proberen voor mijn zoon (10 jaar) die vast aan het lopen is op school (concentratieproblemen, snel afgeleid, hekel aan moeten stilzitten. We zijn op dit moment bezig met medicatie maar ik ben daar geen voorstander van.

 23. Ik ben erg benieuwd! Ik ben 30 jaar en ik ben een tijdje geleden gediagnosticeerd met het gecombineerde type. Momenteel heb ik verschillende medicatie geprobeerd. Het werkt wel degelijk, maar kort en daarbij heb ik ook veel bijwerkingen. Ik weet dat ik als kind heel erg kon reageren op bepaalde voedingsmiddelen, zoals suikers (in snoep en frisdrank), maar ook ‘verse’ broodjes van de supermarkt waren echt killing. Vandaag had ik weer eens sinds lange tijd frisdrank gehad (Tonic) en daarna voelde ik mij waanzinnig druk, maar ook volledig uitgeblust en verward. Dat terwijl ik wel mijn medicatie voor de dag had genomen. Zodoende ging ik even Googlen op voeding en ADHD en kwam ik hier op uit! Zeer interessant. Wat zou ik het fijn vinden als ik die rust zou kunnen verkrijgen door voeding en zonder medicatie! Ik zou het graag uitproberen.

 24. Ik een 29-jarige vrouw met ADHD. Momenteel slik ik dupropion, maar zou willen testen of het RET-dieet ook een goede vervanging zou kunnen zijn voor mij. Ik zou daarom graag willen meedoen.

 25. hallo ik zou het graag willen uittesten voor mijn tienjarige dochter die al 4 jaar op school problemen heeft.. lastig gedrag driftbuien.lichamelijke klachten concentratie problemen ..niet stil kunnen blijven zitten en snel afgeleid is .. school heeft me gevraagd voor best medicatie op te starten maar dat probeer ik steeds tegente houden omdat haar school resultaten er onder lijden .dus bij deze wil ik het graag uitproberen

 26. Ik ben momenteel 38 jaar. Bij mij is al heel vroeg Adhd geconstateerd. Ik ben de eerste persoon waar ritalin op is getest in Utrecht. Dit medicijn gebruik ik echter niet in mijn leven. Ik wil graag een leven zonder medicijn gebruik. Ik merk dat ik nog veel last heb van hyperactiviteit en impulsiviteit. Ik wil hier heel graag iets aan doen. Ik ben daarom dan ook zeer geinteresseerd

 27. Ik heb als 50-plusser pas sinds een jaar door dat ik ADHD heb. Ineens worden veel dingen verklaarbaar. Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in orthomoleculaire voeding en gebruik verschillende supplementen. Ik zou heel graag het RED-dieet volgen om te ontdekken of voeding een rol speelt (ik vermoed van wel) en welke voedingsmiddelen. Ik vermijd er zelf al verschillende maar zou heel blij zijn met een duidelijk plan en wat begeleiding.

 28. Ben een aantal haar geleden gediagnostiseerd met adhd gecombineerd type. Ik heb zon beetje alles al geprobeerd incl medicatie en supplementen. Ik kom er niet echt verder mee en zit behoorlijk vast in het leven. Ben al vrij lang benieuwd naar dit dieet dus zou het graag proberen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in