Wat is het RED dieet?

Het RED dieet is een kortdurend dieet dat soms gebruikt wordt in de strijd tegen ADHD. In dit artikel lees je alles over het RED dieet en wat daarna komt.

Wat is het RED dieet?

Red Dieet staat voor Restricted Elimination Diet. Tijdens een periode van vijf weken eet je slechts een beperkt aantal voedingsmiddelen. Doel van dit dieet is om vast te stellen of er een rol is van voeding op het gedrag. Als dit zo is, dan is het mogelijk niet nodig om medicatie (zoals Ritalin) te gebruiken.

Testpersonen Gezocht

Nog 32 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

 • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
 • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
 • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
 • Je vult het evaluatieformulier in.

Om dit te kunnen vaststellen eet je een dieet dat vooral bestaat uit veilige producten, zoals wit vlees, rijst en sla. De overige voedingsmiddelen bepaal je samen met een voedingsdeskundige. Het is belangrijk dat je het dieet volgens een strikt schema toepast. Op deze manier voorkom je dat er toch een invloed komt van de voeding op het gedrag.

Belangrijk tijdens het volgen van het RED dieet is dat je het kind met ADHD goed observeert. Verandert het gedrag van het kind in kwestie of blijft dit min of meer hetzelfde? Als dat laatste het geval is, dan is er dus geen invloed van de voeding op het gedrag.

red dieet
red dieet

Wetenschappelijk bewijs voor het RED dieet?

Het RED dieet is een grotendeels Nederlandse uitvinding. Het dieet is onder andere ontwikkeld door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. Zij hebben bewezen dat er een invloed kan zijn voeding op gedrag (bron) en dat het RED dieet een goede basis is om te kijken of een kind last krijgt van ADHD-symptomen door het eten.

Een andere studie toont juist aan dat het RED dieet meestal niet effectiever is dan het gebruik van wat algemene richtlijnen over voeding (bron). Omdat het RED dieet erg streng is, kan het de moeite waard zijn om eerst gezonder te eten als er ADHD-achtige klachten zijn.

red dieet adhd
red dieet adhd

Wat gebeurt er na de RED?

Tijdens de RED wordt vastgesteld of de voeding die het kind krijgt invloed heeft op de ADHD-verschijnselen. Als dit het geval is, dan wordt een vervolgstap ingezet. Dit is het PVG onderzoek.

In het PVG onderzoek wordt bekeken welke voedingsmiddelen de oorzaak van de gedragsverandering van het kind. Dit gebeurt door steeds kleine variaties op het dieet toe te passen. Als een bepaald voedingsmiddel leidt tot gedragsproblemen, dan kun deze in de toekomst uitsluiten van het dieet van het kind.

Niet ieder kind reageert hetzelfde op het voeding. Sommige kinderen reageren op veel verschillende voedingsmiddelen. In dat geval kan het 1 tot 2 jaar duren voordat je weet wat je kind wel en niet kan eten.

RED dieet versus medicatie

Het RED dieet is in het begin erg zwaar en kan ook later voor veel problemen zorgen als blijkt dat het gedrag van je kind door veel voedingsmiddelen beïnvloed wordt. Veel ouders geven er toch de voorkeur aan om het RED dieet te volgen. Medicatie als Ritalin werkt mogelijk niet op de lange termijn en er zijn allerlei bijwerkingen (bron). Met het RED dieet pak je een van de oorzaken van het probleem aan.

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelRemi Bloston Review en Ervaringen
Volgend artikelBody & Fit Maaltijdvervanger Review en Ervaringen

16 Reacties

 1. Hoi, Ik ben 30 en jaren geleden gediagnosticeerd. Medicatie neem ik niet meer. Ik zou graag het dieet uitproberen. groetjes Lieke

 2. Wij willen het graag toepassen voor onze zoon van 8 jaar. Hij is erg onrustig (met name in gedrag) en snel driftig. Wij vermoeden dat er een relatie is met voeding, vandaar onze interesse.

 3. Ik ben sinds kort gediagnosticeerd met ADD (onoplettend type, de vroegere ADD) en ben geen voorstander van medicatie. Graag wil ik op een natuurlijke manier meer rust in mijn hoofd ervaren. Ik ben een alleenstaande ouder en ben daarom ook erg huiverig voor het rebound effect dat bijv. Ritalin heeft. Ik hoop daarom gebruik te kunnen maken van het RED dieet, om op een natuurlijke en veilige manier een fijner en rustiger leven te kunnen leiden.

 4. Onze zoon heeft ADHD (10 jaar), na anderhalf jaar medicatie en daar de nadelige effecten van zijn we erg benieuwd of het RED Dieet hem iets kan brengen.

 5. Wij zijn zeer geïnteresseerd in het RED Dieet voor onze zoon van 6. Er is bij hem ADHD geconstateerd, maar we vinden hem erg jong om aan de medicatie te gaan en zouden dat het liefst helemaal niet willen gaan geven. Wij zijn heel benieuwd wat voeding met het gedrag van onze zoon zal doen.

 6. Ik heb gediagnosticeerde adhd, en in mijn leven altijd gevoelig gereageerd op bepaalde voedingsgroepen. Ik geloof dat voeding een ondergeschoven kind is in de (geestelijke) gezondheidszorg en dat er gezondere en meer duurzame manieren zijn dan medicijnen. Ik ben 35 jaar, en vrouw.

 7. Ik zou mee willen doen voor mijzelf (add/ADHD) en mijn oudste zoon van 12 ( ADHD) en mijn jongste zoon 2,5 ( geen diagnose maar wel duidelijke symptomen)

  Kijken of een andere voeding wijze rust in het gezin brengt????

 8. Zelf Adhd en mijn zoon ook. momenteel ook in opleiding als voedingsadviseur maar bewust van de impact van bepaalde voeding. Dit is iets wat me triggert om uit te proberen daar zowel bij mij als men zoon medicatie helpt op korte termijn.

 9. Hallo,
  ik zou het graag willen proberen voor mijn zoon (10 jaar) die vast aan het lopen is op school (concentratieproblemen, snel afgeleid, hekel aan moeten stilzitten. We zijn op dit moment bezig met medicatie maar ik ben daar geen voorstander van.

 10. Ik ben erg benieuwd! Ik ben 30 jaar en ik ben een tijdje geleden gediagnosticeerd met het gecombineerde type. Momenteel heb ik verschillende medicatie geprobeerd. Het werkt wel degelijk, maar kort en daarbij heb ik ook veel bijwerkingen. Ik weet dat ik als kind heel erg kon reageren op bepaalde voedingsmiddelen, zoals suikers (in snoep en frisdrank), maar ook ‘verse’ broodjes van de supermarkt waren echt killing. Vandaag had ik weer eens sinds lange tijd frisdrank gehad (Tonic) en daarna voelde ik mij waanzinnig druk, maar ook volledig uitgeblust en verward. Dat terwijl ik wel mijn medicatie voor de dag had genomen. Zodoende ging ik even Googlen op voeding en ADHD en kwam ik hier op uit! Zeer interessant. Wat zou ik het fijn vinden als ik die rust zou kunnen verkrijgen door voeding en zonder medicatie! Ik zou het graag uitproberen.

 11. Ik een 29-jarige vrouw met ADHD. Momenteel slik ik dupropion, maar zou willen testen of het RET-dieet ook een goede vervanging zou kunnen zijn voor mij. Ik zou daarom graag willen meedoen.

 12. hallo ik zou het graag willen uittesten voor mijn tienjarige dochter die al 4 jaar op school problemen heeft.. lastig gedrag driftbuien.lichamelijke klachten concentratie problemen ..niet stil kunnen blijven zitten en snel afgeleid is .. school heeft me gevraagd voor best medicatie op te starten maar dat probeer ik steeds tegente houden omdat haar school resultaten er onder lijden .dus bij deze wil ik het graag uitproberen

 13. Ik ben momenteel 38 jaar. Bij mij is al heel vroeg Adhd geconstateerd. Ik ben de eerste persoon waar ritalin op is getest in Utrecht. Dit medicijn gebruik ik echter niet in mijn leven. Ik wil graag een leven zonder medicijn gebruik. Ik merk dat ik nog veel last heb van hyperactiviteit en impulsiviteit. Ik wil hier heel graag iets aan doen. Ik ben daarom dan ook zeer geinteresseerd

 14. Ik heb als 50-plusser pas sinds een jaar door dat ik ADHD heb. Ineens worden veel dingen verklaarbaar. Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in orthomoleculaire voeding en gebruik verschillende supplementen. Ik zou heel graag het RED-dieet volgen om te ontdekken of voeding een rol speelt (ik vermoed van wel) en welke voedingsmiddelen. Ik vermijd er zelf al verschillende maar zou heel blij zijn met een duidelijk plan en wat begeleiding.

 15. Ben een aantal haar geleden gediagnostiseerd met adhd gecombineerd type. Ik heb zon beetje alles al geprobeerd incl medicatie en supplementen. Ik kom er niet echt verder mee en zit behoorlijk vast in het leven. Ben al vrij lang benieuwd naar dit dieet dus zou het graag proberen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in