Redenen om Goed te Kauwen

Niet alleen wat we eten is belangrijk maar ook hoe we eten. Als je je gezondheid wilt vergroten, is het van belang om goed te kauwen. Voordat ik daar verder over schrijf, leg ik eerst uit hoe de spijsvertering werkt.

Het woord spijsvertering bestaat uit 2 delen, spijs en verteren. Dus letterlijk betekent het het verteren van spijzen (ons voedsel dus), net zoals maaltijd ook in tweeën te delen is, namelijk maal en tijd. Letterlijk is dat dus de tijd om te malen (kauwen). Eerst gaan we naar het spijs verteren kijken en daarna naar het kauwen.

appel-kauwen

De spijsvertering vindt plaats in het spijsverteringsstelsel dan loopt van mond tot kont. Allereerst hebben we de mond, waarin we (als het goed is) ons eten kauwen zodat er kleinere stukjes voedsel ontstaan die in de maag gemakkelijk verder verwerkt kunnen worden. Maar voordat het in de maag terecht komt, passeert het voedsel eerst de slokdarm. Nadat het uit de maag komt, komt het in de dunne darm, dan in de dikke darm en vervolgens de endeldarm. Dit hele proces duurt 24 tot 48 uur.

Speeksel en Amylase

In de mond wordt speeksel geproduceerd dat het enzym amylase bevat. Dit enzym zorgt ervoor dat koolhydraten al verteerd worden. Koolhydraten vinden we voornamelijk in brood, granen zoals rijst, pasta, gierst en in fruit en groenten. Eiwitten (die je voornamelijk in vlees en vis vindt) en vetten worden niet in de mond verteerd. In de slokdarm vindt geen vertering plaats, deze zorgt alleen voor het transport van de voedseldeeltjes naar de maag toe. Boven in de maag wordt er zogenaamd maagsap aan de voedselbrij toegevoegd en onder in de maag wordt het voedsel met name gekneed, fijngemalen en goed verteerd met het maagsap. Dan komt het in de dunne darm terecht waar het verder verteerd wordt. De voedingsstoffen die we nodig hebben worden via de dunne darmwand in ons lichaam opgenomen. De dunne darm bestaat uit de volgende delen: 12-vingerige darm (duodenum), nuchtere darm (jejenum) en kronkeldarm (ileum). De voedselresten die we niet kunnen verteren gaan verder naar de dikke darm. Hier worden deze resten nog ontdaan van vocht en ze worden opgeslagen in de endeldarm waarna ze als ontlasting ons lichaam verlaten. De dikke darm ook welColon Cleanse genoemd loopt eerst omhoog, dan horizontaal en dan weer naar beneden.

Als we eten, krijgen we zowel koolhydraten, eiwitten en vetten binnen. Hierboven hebben we al gelezen dat alleen de vertering van koolhydraten in de mond begint. Tegenwoordig kauwen we bijna niet meer, doordat we “gemaksvoedsel” eten, lezen, tv kijken, op de pc bezig zijn tijdens het eten. Het voedsel komt dan in grote brokken in onze maag terecht waardoor allerlei maag- en darmproblemen kunnen ontstaan.

Maar waarom is kauwen dan dan zo belangrijk? Hieronder volgen een aantal redenen:

Redenen om goed te kauwen

Het speeksel breekt de (meervoudige) koolhydraten af tot enkelvoudige suikers waardoor de zoete smaak ontstaat. Hoe beter we kauwen des te zoeter wordt het voedsel en des te minder behoefte aan zoet we hebben na de maaltijd.

Meer kauwen produceert meer endorfines, stoffen in de hersenen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen.

Beter kauwen zorgt er ook voor dat we minder eten omdat we eerder voelen dat we genoeg hebben; hierdoor kun je gewicht verliezen.

Door goed te kauwen bevorder je het opnameproces van voeding, waardoor je veel meer voedingsstoffen uit je voeding haalt.

Probeer een keer een maaltijd te eten zonder tv of pc aan en kauw elke hap 20-25 keer. Voel daarna hoe je je voelt en of er een verschil is met een maaltijd die je snel eet. Voor mijzelf weet ik dat er een groot verschil is, maar ook ik trap toch vaak in de valkuil van weinig kauwen.

Groeten,

irma kromhout

website: online-voedingsadvies.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in