Jose van Amstel, Het belang van regelmatig eten

‘Een goede stofwisseling is belangrijk om op gewicht te blijven en daarom is het van belang om regelmatig te eten.’

En dat doen we dan ook massaal en graag. Regelmatig eten is aan de orde van de dag, maar of iedereen daarmee hetzelfde bedoelt?

Stofwisseling

Voor wie van eten houdt is dit een geweldig uitgangspunt. Legitiem de hele dag van alles eten. Ontbijt, iets lekkers bij de koffie, lunch, iets lekkers bij de thee, een middag snackje, avondeten, iets lekkers bij de koffie, een laat avond snackje, een drankje…..Ja zo blijft de stofwisseling wel op gang. Maar of je daarmee dan ook op gewicht blijft, dat valt te bezien.

Zes maaltijden op een dag is een must is voor een goede stofwisseling en dat je hiermee uitstekend op gewicht kunt blijven. Mits…..je natuurlijk gezonde producten en kleine porties eet.

Koolhydraatrijke Producten

Wie veelvuldig op een dag eet en dat doet met koolhydraatrijke producten (zetmeel en/of suikers) of veel ongezonde vetten kan natuurlijk op zijn vingers natellen dat je hierdoor niet op gewicht blijft, maar aankomt. En dat zien we terug in het aantal mensen dat kampt met overgewicht en obesitas.

Veel mensen hebben een struisvogel mentaliteit.
Ze steken hun kop in het zand als het gaat om eten. Ach, dat ene koekje, dat stukje chocola, die paar patatjes, wat worst en kaas, het glaasje fris of één glaasje alcohol…. daar word je toch niet dik van.

Speciale Momenten

Maar alles telt. Vooral als je aanleg hebt om dik te worden. Er is niets tegen chocolade, patat of alcohol. Ik ben er zelf ook dol op! Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om al het lekkers te weerstaan. Maar je kunt er maar beter geen gewoonte van maken. Bewaar deze lekkere extra’s voor een speciaal moment.

En wil je afvallen houd je dan aan de zes eetmomenten en maak een lijstje van wat jij lekker vindt en dat ook nog eens gezond is. Lekker en gezond? Dat is voor iedereen persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een mager stukje kaas of plakje kipfilet, een toastje, een gekookt ei, een stuk komkommer, paprika of tomaat. En dat alles met mate!

Glycemische Index

Houd de calorieën, koolhydraten en vetten die een product bevat in de gaten. Kijk naar de Glycemische Index. Hoe meer kennis van een product hoe beter je weet of het verstandig is om het te eten.

Bedenk dat voeding met veel eiwitten verzadigend is en dus ervoor zorgt dat je minder snel last krijgt van een hongergevoel. Eet dus zoveel mogelijk eiwitrijke voeding, zoals vlees, vis, eieren en yoghurt of de eiwitrijke, koolhydraatarme en vetarme producten. Eet bewust en gezond, kies voor pure producten en beweeg voldoende. En…blijf vooral genieten!

23 Reacties

 1. Beste Miranda,

  Afvallen na de overgang is een van de lastigste dingen die er zijn. Het lichaam gaat onder invloed van hormonen de eigen spiermassa afbreken en wil meer vetmassa opslaan. Als het eet- en beweegpatroon daar niet goed op wordt aangepast dan gaat het gewicht omhoog.

  U heeft er niet bij gezet wat uw gewicht en lengte is dus ik kan niet bepalen of uw gewicht ook echt omlaag moet. Het kan helpen om het gewicht psychisch wat meer los te laten, soms lukt het dan ineens.

  Het is belangrijk dat de voeding voldoende eiwitten levert en daarnaast is het van belang om niet te weinig te gaan eten. Als ik dit zo zie bevat uw eetpatroon op dit moment te weinig energie waardoor uw lichaam nog gemakkelijker vetmassa gaat opslaan. Daarnaast is uw voeding op dit moment onvolwaardig, er mist fruit en zetmeel (aardappelen, rijst of pasta) en ook de hoeveelheid zuivel is onvoldoende. Op het moment dat het lichaam niet in alle behoeften wordt voorzien zal afvallen ook niet of maar heel lastig lukken.

  Mijn advies is om de hoeveelheid koolhydraten wat te verhogen, voeg een boterham toe bij de lunch en aardappelen, rijst of pasta bij de warme maaltijd. En zorg daarnaast voor 6 eetmomenten op een dag waarbij op twee momenten een stukje fruit wordt gegeten. Doe dit stapsgewijs dus voeg iedere week iets extra toe op alle dagen. Neem daarnaast vanaf nu bij iedere maaltijd een portie magere zuivel om de hoeveelheid eiwitten te verhogen. Dit ondersteunt ook de aanmaak van spiermassa waardoor het lichaam in rust meer energie zal verbranden.

  Dit advies is nog heel basis natuurlijk dus wanneer u een meer uitgebreid en op maat gemaakt advies wilt ontvangen dan wil ik u aanraden om een e-mail te sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groeten,

  Willemijn Wissekerke, diëtist bij SanaSlank Nederland

 2. Vraagje, hoe kan je een 3 kilo kwijt raken als je in de beginnende overgang zit.Ik ben al een jaar er mee bezig.
  Ik beweeg veel. ik loop 5x per week 6 a 10 km ( snel wandelen) en eet s;,morgens 3 eetlepels havermout in water met 3 gedroogde pruimen en 3 gedroogde abrikozen ( geweekt in water).
  S’ middags een maaltijdsalade en s ‘avonds groenten met een stukje vlees.
  Rond 20.00 uur een kommetje alpro caramel pudding met lijnzaad. Mijn gewicht gaat niet omlaag, hoe kan ik dit verbeteren.

  Gr. Miranda

 3. Beste Kadija,

  Om van een buikje af te komen zijn er verschillende tips:
  -Zorg voor een combinatie van cardio training (voor de vetverbranding) en krachttraining (voor de spieropbouw). Deze combinatie zorgt voor de beste vetverbranding en een betere vetverdeling in het lichaam.
  -Doe op regelmatige basis buikspieroefeningen om de buik strakker te maken.
  -Eet zo min mogelijk producten met suiker zoals snoep, chocolade en koek maar ook witte pasta, witte rijst, witbrood, vruchtensappen en frisdrank vallen hier onder. Veel suiker zorgt voor een opgeblazen buik waardoor deze dikker lijkt en voelt.
  -Als u veel gaat sporten kan het zijn dat u spiermassa aanmaakt, spieren wegen zwaarder dan vet met als gevolg dat uw totaal gewicht minder snel naar beneden gaat dan gehoopt. Het is slim om dan ook uw omtrekken op te meten met een meetlint. U zult daarin dan kunnen zien dat u wel degelijk afvalt.
  -Daarnaast is het belangrijk om het ook even de tijd te geven. U heeft geen tijdsduur opgegeven maar om middels sporten af te vallen heeft u toch wel enkele maanden nodig.

  Er zijn nog veel meer adviezen te geven maar dan heb ik wat meer informatie van u nodig zoals hoe lang u nu bezig bent met sporten, uw leeftijd, uw gewichtsverloop in de afgelopen jaren en hoe uw eetpatroon er op dit moment uit ziet. Dan kan ik u wat meer advies op maat geven.

  Mocht u daar interesse in hebben of nog meer vragen hebben dan kunt u contact met mij opnemen.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,
  Willemijn Wissekerke, diëtist bij SanaSlank Nederland

 4. Hallo,

  Ik sport nou al n tijdje en ik merk dat ik steeds op mijn gewicht blijf. Ik weeg 65,5 kg en ben 1.65m.
  Maar ik krijg mijn buik maar niet weg, ik eet gezond en eet bruine pasta en rijst en en bruin brood. Hoe kom dit?

  Ik zou graag 60 kg willen wegen omdat ik mij nu niet zo goed voel in mijn vel.

  Hebt u nog wat tips?

 5. Hallo,

  Ik sport nou al n tijdje en ik merk dat ik steeds op mijn gewicht blijf. Ik weeg 65,5 kg en ben 1.65m.
  Maar ik krijg mijn buik maar niet weg, ik eet gezond en eet bruine pasta en rijst en en bruin brood. Hoe kom dit?
  Ik zou graag 60 kg willen wegen

 6. Beste Mark,

  Nu vergeet ik er nog bij te zeggen. Ik heb even jouw BMI berekend en die komt uit op 19,6. Je hebt pas een te laag gewicht als je BMI onder de 18 uitkomt. Dus gezondheidstechnisch gezien hoef je niet aan te komen. Het kan natuurlijk wel zijn dat je het cosmetisch mooier vindt om iets zwaarder te zijn.

  Dit nog even ter info.

  Met vriendelijke groeten,
  Willemijn Wissekerke, diëtist

 7. Beste Mark,

  Afvallen is relatief makkelijk, aankomen daarentegen is veel lastiger. Dit zul je zelf ook al gemerkt hebben. Een specifiek dieet met de beste resultaten om aan te komen is er niet. Maar er zijn uiteraard wel een aantal tips:
  -Verhoog je calorie inname per dag met behulp van gezonde calorierijke producten zoals noten, gedroogd fruit, vruchtensap en volle zuivelproducten.
  -Ga om aan te komen geen ongezonde dingen eten zoals koek, gebak, snoep, chocolade, snacks, slagroom of chips. Dit zorgt er misschien wel voor dat je aankomt in gewicht maar het verhoogt je cholesterolgehalte en kan tevens leiden tot insulineresistentie (een voorloper van diabetes of suikerziekte).
  -Eet grotere porties bij iedere maaltijd of, als dat lastig gaat, verdeel je maaltijden over de dag. Door regelmatig kleinere hoeveelheden te eten kun je de totale inname per dag toch flink verhogen.

  Dit zijn even wat basis adviezen. Ik kan eventueel ook een wat meer advies op maat maken, in dat geval wil ik je vragen om even per e-mail je huidige eetpatroon door te mailen. Dan kan ik aan de hand daarvan een advies op maat geven.

  Succes!

  Met vriendelijke groeten,
  Willemijn Wissekerke, diëtist

 8. Beste Willemijn,

  Is er een bepaald dieet voor (gezond) aankomen? Gezien mijn lengte (1.82) weeg ik te weinig (65 kg). Misschien hebt u een voorbeelddieet voor mij?
  Graag uw advies hierin.

  Met vriendelijke groet,
  Mark

 9. Beste Cora,

  Een groot deel van de eiwitproducten van verschillende aanbieders komt overeen en kan dus naast elkaar worden gebruikt. Of het allemaal exact hetzelfde is kan ik niet zeggen, ik ben alleen maar goed thuis in de producten uit ons eigen SanaSlank assortiment natuurlijk.
  Als u besluit verschillende producten, van verschillende merken, naast elkaar te gaan gebruiken wil ik u adviseren om goed op de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten te letten. Als u daar de aandacht goed op houdt dan bijt het elkaar niet.

  Als er nog meer vragen over zijn of als u graag wilt weten hoe een dag er dan uit moet zien kunt u altijd even contact met mij opnemen.

  Met vriendelijke groeten,

  Willemijn Wissekerke
  Diëtist bij SanaSlank Nederland

 10. Ik heb gezien dat er diverse eiwitdieten bestaan en dat daarin ook duurdere en mindere dure varianten van zijn. Mijn vraag gaat eigenlijk over de wat duurdere eiwitdieten (lignavita, prodimed, powerslim). Is het mogelijk om deze merken tegelijkertijd te gebruiken of is de samenstelling van de merken zo wisselend dat ze elkaar bijten c.q. Tegenwerken in het afvalproces?

 11. Beste Engelien,

  In principe zijn alle vleesvervangers geschikt mits u maar kiest voor ongepaneerde varianten. De gepaneerde burgers e.d. nemen tijdens het bakken veel vet op en zijn daarom calorierijker.

  Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen makkelijker te verteren en beter te verdragen door iemand met gevoelige darmen dan dierlijke. Let wel goed op de hoeveelheid en beperk dit tot maximaal 1 portie (1 stukje) per maaltijd.

  De opties die u noemt, Valess, Soya, Goodbite en Albert Heijn hebben allen ongepaneerde vleesvervangers die allen geschikt zijn om te nemen.

  Als u hierop wilt reageren of nog meer vragen heeft kunt u het beste even een e-mail sturen. Dan help ik u direct verder!

  Succes!

  Groetjes,

  Willemijn Wissekerke
  Diëtist bij SanaSlank Nederland

 12. hoi,
  mag ik eens vragen aan u (zo min mogelijk vet, veel eiwitten en weinig koolhydraten is het uitgangspunt) welke kant-en-klare vleesvervangers zijn dit en welke zijn licht verteerbaar? (dit ivm extreem gevoelige darmen..)
  is dat bv valless (melk en zeewier) of soya of bv goodbite..of de lijn van de ah? ik weet het niet meer….
  groetjes

 13. Beste Irene,

  Ik ben niet heel erg bekend met het Dukan dieet, ik weet alleen dat het ook op basis van veel eiwitten en weinig koolhydraten is. Dat principe hebben wij ook met ons SanaSlank eiwitdieet. Omdat ik dit dieet niet goed ken kan ik niet voor u verklaren waarom u nu ineens niet meer afvalt en zelfs aankomt.

  Wellicht is het voor u een goed idee om contact op te nemen met Dukan zelf om te informeren hoe dit kan?

  Of begrijp ik uw vraag niet goed en wilt u overstappen naar het SanaSlank dieet?

  Als u hierop wilt reageren of nog meer vragen heeft kunt u het beste even een e-mail sturen. Dan help ik u direct verder!

  Succes!

  Groetjes,

  Willemijn Wissekerke
  Diëtist bij SanaSlank Nederland

 14. Beste Mevrouw
  Sinds 11/2 maand volg ik het Dukandieet en ben 2,5 kg afgevallen, nu kom ik terug bij soms 500gr per dag bij , ondanks ik mij aan het dieet houd. Graag uw advies om onder de 60 kg te komen.
  Hartelijk dank
  Irène

 15. Beste Engelien,

  Om af te vallen is vooral de hoeveelheid calorieën belangrijk en als er een eiwitdieet gevolgd wordt moet ook het gehalte aan koolhydraten laag zijn. Kaas bevat vrijwel geen koolhydraten dus dat is het probleem niet. Alle soorten kaas bevatten veel vet en calorieën, 20+ of 30+ kaas is eigenlijk alleen maar minder slecht. Er zijn namelijk veel slankere soorten beleg die een betere keuze zijn tijdens het afvallen. Denk aan magere vleeswaren, 20+ smeerkazen of light roomkazen in allerlei smaken.

  Als u toch kaas wilt eten, kies dan voor de variant met de minste kcal, in dit geval dus de 20+ kaas gemaakt van koemelk.

  Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Willemijn Wissekerke
  Diëtist bij SanaSlank Nederland

 16. hoi,
  vraagje…geitenkaas schijnt lichter verteerbaar te zijn dan koe-kaas..echter..geitenkaas (schaafstuk) is alleen in 30+ verkrijgbaar…en die heeft wel hogere kcal en vet etc. dan 20+ koekaas (ook weer stuk om te schaven..) welke is nou beter mbt afvallen??
  groetjes Engelien

 17. Beste mevrouw Hutten,
  Ons dieet is op basis van veel eiwitten afkomstig uit o.a. zuivel (koemelk), eieren, erwten en soja. Daarnaast bevatten veel van onze producten tarwe. Er zijn echter ook een aantal producten zonder deze allergenen. Het overzicht hiervan wil ik u graag toesturen. Kunt u mij uw e-mailadres toesturen zodat ik u de allergielijst kan toe mailen?
  U kunt uw adres mailen
  Met vriendelijke groet,

  Willemijn Wissekerke
  Voedingsdeskundige bij SanaSlank Nederland

 18. Ben vanochtend bij internist geweest. Verhoogde leverbaarder maar hij wil voordat hij een leverpunktie doet eerst kijken als ik 10 kilo afval of dat helpt. Dus gaan diëten. Maar hoe ? Ik heb ook een vordselallergie. Geen zuivel, geen kippeneiwit, geen tarwe ed. Kunt u mij een advies geven welk soort dieet ik het beste kan volgen? Groetjes ans

 19. Beste Agnes,

  Het feit dat u al 4 jaar een koolhydraatarmdieet volgt is direct de reden waarom u niet meer afvalt. Een koolhydraatarm en eiwitrijkdieet mag maximaal 3 maanden achter elkaar worden gevolgd. Daarna heeft uw lichaam die koolhydraten ook weer hard nodig. Daarnaast is de kans groot dat u op dit moment ook maar heel weinig calorieën binnenkrijgt wat er toe leidt dat uw lichaam in spaarstand werkt. Alles wat er vervolgens extra binnenkomt wordt direct opgeslagen als vet, wat u ook al aangeeft na een dagje zondigen. Allemaal heel logische reacties maar natuurlijk wel vervelend. Om hier vanaf te komen zult u toch weer iets meer koolhydraten moeten toevoegen. Dit moet u heel langzaam opbouwen.

  Ik kan me voorstellen dat het voor u misschien fijn is om direct contact met mij of een van mijn collega’s te hebben zodat we u goed kunnen adviseren over de beste manier van opbouwen.

  Indien u dit op prijs stelt kunt u een e-mail sturen naar sanaslank.nl, zet in het onderwerp dan even t.a.v. Willemijn zodat het bij mij binnenkomt. Dan zal ik u vervolgens zo goed mogelijk adviseren.

  Met vriendelijke groet,

  Willemijn Wissekerke
  Voedingsdeskundige bij SanaSlank Nederland

 20. Hallo, ik volg al jaren een koolhydraatarm dieet (ben nu 4 jaar bezig). Ik val nauwelijks af. Ik heb zelf het idee dat dit komt door mijn medicatie (orgametril/hormonen). Ik kan bijna niets eten zonder aan te komen. Als ik meer dan 20 gram koolhydraten per dag inneem ben ik de volgende dag al aangekomen. Een dag zondigen is er niet bij. Ik kom rustig 2 kilo aan… Ik heb er soms spijt van dat ik ooit ben begonnen met koolhydraatarm eten. Ik zou mezelf graag willen reseten en overnieuw beginnen. Waaraan kan het toch liggen?
  Met vriendelijke groet, Agnes

 21. Beste Anneke,

  2,5e kilo terwijl u in de derde week zit is ontzettend goed!! Er is dus geen enkele reden om het afvallen te willen versnellen. Het kan best kloppen dat u niet in ketose bent, niet ieder persoon is zichtbaar in ketose. Dit zegt niet altijd alles, u valt namelijk wel goed af. Meet uw weegschaal ook uw vetpercentage? Want als dat ook naar beneden gaat is dat een teken dat uw afslankproces naar behoren verloopt.
  Door middel van extra beweging in de vorm van cardiotraining kunt u uw verbruik nog iets verder verhogen en als u traint op matig inspanningsniveau wordt uw vetverbranding na 20 minuten geactiveerd. Als u daarnaast ook krachttraining doet worden uw spieren sterker waardoor uw vetverbranding zelfs in rust hoger is. Houdt er dan wel rekening mee dat spieren zwaarder zijn dan vet dus dat dit zijn gevolgen kan hebben voor het totaal aantal kilo’s dat u verliest.

  Ik wil u daarnaast adviseren om ook uw omtrekken te meten met een meetlint, dus de taille, bovenbenen, bovenarmen en billen. Als u meer gaat bewegen zult u zien dat u daar vele centimeters verliest. Daarnaast kan dit ook erg leuk en motiverend zijn om te zien!

  Als u nog vragen heeft of iets specifieker uitleg wilt kunt u het beste contact opnemen.

  Met vriendelijke groet,
  Willemijn Wissekerke
  Voedingsdeskundige bij SanaSlank Nederland

 22. Hallo,

  Ik ben nu in mijn derdeweek van het eiwitdieet (fase I) ik ben 2,5 kg kwijt maar naar aanleiding van de stix ben ik niet in ketose. Ik vind het te langzaam gaan, wat kan ik doen om in ketose te raken en dus meer vet te verbranden?

 23. Leuk om dit artikel te lezen. Ik heb sanaslank in het verleden gevolgd en ben er destijds ruim 15 kilo mee afgevallen. Je moet je eetpatroon wel behoorlijk aanpassen en zeker met een gezin, zoals in mijn situatie vergt het enige improvisatie maar het werkt, en daar gaat het toch om?

  Ook prettig dat je, zodra je op je streefgewicht bent met behulp van tips en recepten dit streefgewicht kunt behouden.

  Wat mij betreft een aanrader.

  Claudia

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in