Reken uit wat je mag eten aan calorieën

Je hebt een hekel aan sporten. Omdat je borsten erbij in de weg zitten en zo zijn er nog tientallen redenen. Je bent niet de enige, laat me je dat vertellen. Natuurlijk is sporten een gezonde manier om af te vallen, maar intensief bewegen is niet de enige manier om vet te verbranden.

Stel je hebt een kantoorbaan waar je lekker met de auto naartoe rijdt. Tijdens je werkdag zit je achter de computer en bewegen komt alleen voor als je naar het toilet moet. Maar wat doe je ’s avonds na thuiskomst? Even een uur sporten. Hartstikke goed natuurlijk. In dit uur kan je als je hard werkt best 400 calorieën verbranden.

aardbeien-fruit

Maar als je sporten nou het meest ellendige ter wereld vindt en toch af wil vallen, dan kan het ook anders. Eerst is het handig dat je van jezelf weet hoeveel calorieën je per dag binnen mag krijgen. Om dit te berekenen moet je je RM (rustmetabolisme) berekenen. Dit is de energie die je lichaam in rust verbruikt, dus zelfs als je alleen maar op de bank ligt. (filosofie van voedingsdeskundige: Yneke Vocking)

Formule vrouw

18 t/m 30   (14,7 x gewicht) + 496 =

30 t/m 60 (8,7 x gewicht) + 829 =

Voorbeeld Marith 1: Ik ben 23 en weeg 63 kilo. 14,7 x 63 + 496 = 1422

Dus zelfs als ik helemaal niets uitvoer dan verbrand ik 1422 calorieën. Gelukkig doen we dat enkel als we ziek zijn. Met de dagelijkse bezigheden verbrand je al een hele hoop. Sporten na je werk is natuurlijk prima. Maar wat net zo goed is, of zelfs beter: de hele dag door bewegen. Oh nee, denk je. Maar dit hoeft niet zo erg te zijn. Met een uur schoonmaken verbrand je net zoveel als met een uur fitnessen (allebei gemiddelde activiteiten, zie tabel). Dat moet toch gebeuren! En als je dit nog eens combineert met de een stuk rustig fietsen naar je werk ( gemiddelde activiteit) en tijdens je dag lekker heen en weer blijft wandelen om koffie te halen voor je collega’s verbrand je uiteindelijk een stuk meer dan tijdens dat uur sporten. Reken zelf maar uit:

Activiteit Aantal uur per dag: Energiegebruik:
Slapen Uur x 0,042   xRM        =
Zeer lichte activiteit (eten, lezen, tv-kijken, autorijden etc.) Uur x 0,054   xRM        =
Lichte activiteit (kantoorwerk, rustig wandelen, douchen en aankleden, staand werk etc.) Uur x 0,08   xRM        =
Gemiddelde activiteit (fitness, rustig fietsen, schoonmaken, dansen, tuinieren etc.) Uur x 0,2   xRM        =
Zware activiteit (hardlopen, zwemmen, squash etc.) Uur x 0,3   xRM        =
Totaal aantal uur: 24   xRM        =

 

Voorbeeld Marith 2: Mijn RM (rustmetabolisme is 1422)

Activiteit Aantal uur per dag: Energiegebruik:
Slapen 8 x 0,042  x 1422        = 477
Zeer lichte activiteit 7 x 0,054  x 1422        = 537
Lichte activiteit 7 x 0,08  x 1422        = 796
Gemiddelde activiteit 1,5 x 0,2  x 1422        = 426
Zware activiteit 0,5 x 0,3  x 1422        = 319
Totaal aantal uur: 24  totaal        = 2525

Dus als je sporten echt niet ziet zitten, geen zin hebt jezelf uit te hongeren en toch af wil van die extra kilo’s: gebruik deze formule dan om uit te rekenen wat je verbrandt en binnen mag krijgen. Om gewicht te verliezen moet je per dag ongeveer 500 calorieën minder eten dan je normaal.

(Let op: deze formules zijn gebaseerd op statistieken. Het zijn dus gemiddelden. Het kan dus zo zijn dat jouw RM in werkelijkheid wat hoger of lager ligt. Of dat jij tijdens het sporten iets meer of juist minder verbrandt.)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in