Resveratrol Corona Medicijn? Zo zit het

Vrijdag 1 mei was Peter van der Voort, hoofd van de intensive care van het UMC Groningen, bij Jinek. Hij beweert dat resveratrol, een eenvoudig voedingssupplement, mogelijk helpt tegen het coronavirus. Hoe zit dit precies? Wij zochten het uit.

Wat is Resveratrol?

Resveratrol is een polyfenool, een scheikundige verbinding van plantaardige oorsprong. Deze stof heeft een sterke antioxidante werking. Resveratrol helpt zo om vrije radicalen af te vangen. Dit zijn stoffen die onze cellen beschadigen.

De belangrijkste bron van resveratrol in normale voeding is de druif. De hoeveelheid resveratrol in druiven is erg afhankelijk van de groeilocatie en de soort druif. Ook wijn, met name rode wijn, bevat resveratrol. De gezondheidsvoordelen van de resveratrol wegen niet op tegen de nadelen van alcohol, zeker als je het middel wilt gebruiken tegen het coronavirus.

Er zijn veel verschillende voedingssupplementen op de markt op basis van resveratrol. De meeste hiervan zijn gemaakt van de Japanse Duizendknoop, een plantensoort die tegenwoordig ook in Europa voorkomt.

Werking Resveratrol tegen het Coronavirus

Belangrijk om te weten is dat een groot deel van de mensen die op de intensive care terecht komen met COVID-19 overgewicht hebben. Mensen die overgewicht hebben, hebben verhoogde waarden van het hormoon leptine in hun bloed.

Verhoogde waren van leptine zijn op meerdere manieren problematisch. Als je meer leptine in je bloed hebt, wordt je immuunsysteem onderdrukt en is de kans op ontstekingen groter (bron). Verder zorgt leptine ervoor dat veel virussen makkelijker een cel binnen kunnen dringen, omdat de samenstelling van bepaalde enzymen anders wordt. Een simpele uitleg is dat een virus de vetstofwisseling kaapt om zich beter te kunnen verspreiden (bron). Dit gaat makkelijker als de vetstofwisseling verstoord is.

Resveratrol werkt mogelijk tegen het coronavirus omdat het de hoeveelheid leptine in het bloed naar beneden brengt (bron). Volgens Peter van der Voort kan het innemen van resveratrol op het moment dat je besmet bent geraakt de groei van het virus dan ook remmen.

Het is nog te kort dag om dit wetenschappelijk te kunnen bewijzen. Er is eerder al wel wetenschappelijk bewijs gepubliceerd dat resveratrol helpt tegen andere coronavirussen. Het MERS-CoV virus dat tussen 2015 en 2017 enkele duizenden slachtoffers maakte, kan ook bestreden worden met resveratrol (bron). Het lijkt erop dat de griep ook gebruikt maakt van de vetstofwisseling om zich door het lichaam te verspreiden (bron).

De mogelijke werking van resveratrol tegen het coronavirus is dus niet gebaseerd op de antioxidante werking. Het heeft daarom niet zoveel zin om andere antioxidanten in te nemen als je last hebt van het coronavirus.

Andere voordelen van Resveratrol

Resveratrol is niet alleen effectief tegen het coronavirus. Het heeft ook allerlei voordelen voor de gezondheid. Resveratrol kan zorgen voor een betere stabiliteit van het DNA in de cellen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de manier waarop resveratrol beschermt tegen hersenziektes als Alzheimer en Parkinson (bron).

Resveratrol is ook een belangrijk bestanddeel van veel afslankmiddelen. Door de hoeveelheid leptine te verkleinen, is het makkelijker om de vetstofwisseling te herstellen. Dit effect is vrij beperkt als je verder geen wijzigingen doorvoert aan je levensstijl(bron).

Resveratrol kopen

Er zijn supplementen op basis van resveratrol te koop bij veel drogisterijen. Zoals eerder benoemd zit er ook veel resveratrol in rode wijn, maar het is niet verstandig om alcohol te drinken als je ziek bent. Alcohol verlaagt de weerstand, waardoor je de effecten van de resveratrol te niet doet.

Resveratrol tegen het Coronavirus

Resveratrol helpt tegen het coronavirus doordat het de leptinewaarden verlaagt. Als je overgewicht hebt, is het aanpassen van je leefstijl een betere bescherming. Het heeft niet zoveel zin om preventief resveratrol in te nemen, maar er is wel reden om aan te nemen dat het werkt als je eenmaal besmet bent. Het effect van resveratrol is echter nog niet wetenschappelijk bewezen bij het COVID-19 virus.

1 reactie

  1. Kan het simpele voedingssupplement resveratrol ervoor zorgen dat coronapatiënten een minder ernstig ziektebeeld hebben? Volgens Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, is dat mogelijk. En al moet er nog veel onderzoek naar het middel worden gedaan, het is nu al op veel plekken uitverkocht.

    bron RTL nieuws

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in