Rationeel Emotieve Therapie

Je werkt vanuit een eigen vertrouwde omgeving aan persoonlijke doelen. Wanneer het jou uitkomt, reageer je via WhatsApp op dagelijkse berichten en filmpjes die zich richten op jouw situatie.

Kleine stappen, groot resultaat.

Hoe klinkt dat… ?

Iedereen is wel eens boos, verdrietig of gefrustreerd. Deze gevoelens heb je nodig om iets te kunnen verwerken, om er uiteindelijk weer sterker van te worden. Maar het kan ook doorslaan naar angst, schuldgevoelens, depressieve klachten of een gevoel van minderwaardigheid.

Herken je een of meerdere van de onderstaande punten? 

  • Relatieproblemen?
  • Onzekerheid?
  • Faalangst?
  • Angstgevoelens?

Dan is RET wellicht de oplossing!

De kracht van Rationeel Emotieve Therapie

De oorzaak achter deze gevoelens is eigenlijk voor iedereen hetzelfde. Het zijn jouw eigen gedachtes die de gevoelens veroorzaken. Zo eenvoudig is het. Denk er maar eens over na; als je ontslagen wordt, kun je hier depressief van worden of het kan juist heel bevrijdend zijn. Waardoor wordt het verschil gemaakt, denk je? Inderdaad, het gaat erom welke gedachte iemand eraan koppelt. Je kunt 100 mensen naast elkaar zetten wie ontslagen zijn, maar toch reageert iedereen er anders op.

Rationeel Emotieve Therapie
Rationeel Emotieve Therapie

Gedachtes worden gevormd door ervaringen uit het verleden. Als je vader werd ontslagen, waarna hij lachend thuiskwam en je stralend vertelde dat hij op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging, dan hang je eerder een positief label aan het woord “ontslag”. Ook je eigen ervaringen in het leven spelen een rol bij de manier waarop je situaties omgaat. Wat de oorzaak ook is, je hebt altijd de vrijheid om te beslissen hoe jij er NU mee omgaat.

Bewust Denken

De vinger leggen op hetgeen hoe je in bepaalde situaties denkt en handelt is lastig. Gedachtes vliegen aan je voorbij en vaak ben je helemaal niet bewust van wat je denkt. Als je bijvoorbeeld een kop koffie laat vallen, kun je boos worden. Je denkt dan dat je boos wordt omdat je die koffie hebt laten vallen maar dat klopt niet. Je wordt boos, omdat je daar iets over denkt. Die gedachte maakt jou boos. Maar… wat dacht je dan?

Het kan soms behoorlijk lastig zijn om zelf te achterhalen welke gedachtes jou dan het vervelende gevoel geven. En als je dat wel weet, hoe kun je dat dan vervolgens positief omkeren? Misschien heb je weleens overwogen om met een psycholoog of therapeut deze gevoelens te bespreken.

Effectieve en Wetenschappelijk Bewezen Therapie

Het in gesprek gaan met een professioneel hulpverlener heeft een aantal voordelen;

1. Een ander kijkt er met een neutrale blik naar jouw situatie en geeft geen persoonlijk oordeel
2. Hierdoor voel je je vrij om te spreken over persoonlijke onderwerpen
3.  Hulpverleners hebben een gedegen opleiding waardoor zij je handvatten kunnen bieden
4. Dit soort gesprekken werken toe naar een doel; je ervaart stap voor stap vooruitgang
5. Al jouw informatie blijft vertrouwelijk en de registratie is op jouw verzoek inzichtelijk.

Een zeer effectieve en wetenschappelijk bewezen therapie die wordt ingezet bij mentale problemen is Rationeel Emotieve Therapie (RET). RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt van deze therapie is dat niet de gebeurtenis zelf, maar een interpretatie van de gebeurtenis de oorzaak is van mentale problemen. Een groot voordeel van RET vergeleken met reguliere hulpverlening is je de situatie niet hoeft te veranderen, enkel hoe je hier over nadenkt. Door dit te veranderen, verbetert de situatie.

RET ABCDEG schema

Bij RET wordt er gewerkt in een ABCDEG schema:

A: Activiteit – Wat gebeurt er?
B: Beschouwing – Hoe denk je hierover na?
C: Consequenties – Wat voor gevolg heeft dit op jouw gevoel en/of gedrag?
D: Discussie – Klopt jouw beschouwing? Waar baseer je dat op?
E: Effectieve gedachte – Welke gedachte gaat je sterker maken en past goed bij je?
G: Gedrag – Hoe ga je deze nieuwe gedachte oefenen in de praktijk?

Albert Ellis

Er zijn in Nederland verschillende therapeuten die Rationeel Emotieve Therapie bieden. Bekijk hiervoor eens de website www.ret-instituut.nl. De medewerkers van dit instituut zijn opgeleid door de (wijlen) oprichter van RET; Amerikaanse psycholoog Albert Ellis.

Alsnog is het voor veel mensen een grote stap om zich aan te melden voor therapie. En begrijpelijk ook, er zijn genoeg redenen te vinden. Een drukke baan, het gezinsleven, maar vooral vaak de weerstand die je kan ervaren om lief en leed te bespreken met een wildvreemde. Voor deze mensen is er een heel eigentijdse manier ontwikkeld om kwalitatieve therapie te ontvangen, namelijk als E-therapie. Bij E-therapie heb je via je telefoon contact met je therapeut.

Voordelen van e-therapie

De voordelen van e-therapie zijn onder andere:

1. Er is vaker contact mogelijk, waardoor je eerder een resultaat behaalt
2. Door de meerdere contactmomenten kunnen de stappen kleiner gemaakt worden, waardoor het beter haalbaar is
3. Je kunt contact zoeken met je therapeut als jij daar behoefte aan hebt
4. Alle informatie en adviezen kun je blijven teruglezen
5. Over de vragen van de therapeut kun je rustig nadenken en antwoorden wanneer jij wilt
6. Je kunt (video)bellen, (spraak)berichten ontvangen en gebruik maken van video’s en foto’s
7. De kosten zijn relatief laag omdat er geen ruimte gehuurd hoeft te worden
8. Schrijven werkt net zo helend als praten.
9. Doordat de non-verbale communicatie ontbreekt voel je je vrijer om te praten
10. Waar je dan ook bent, je kunt altijd advies ontvangen van de therapeut.

Whatsapp Consult van Susanne Peereboom

Een van de eerste therapeuten die Rationeel Emotieve Therapie als e-therapie aanbiedt is Susanne Peereboom. Zij is afgestudeerd via het RET-instituut en pioniert op deze vorm van ondersteuning. Op www.messengertherapie.nl kun je meer informatie vinden over deze eigentijdse vorm van therapie ontvangen.

Wil jij weten hoe je meer grip kunt krijgen op je gevoelens? En wil je dit op jouw eigen tempo doen in jouw eigen omgeving? Wellicht kan Rationeel Emotieve (e-)Therapie dan iets voor jou zijn.

Gezonde Groeten,

esther

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in