Reuma Symptomen en Klachten

Dit artikel gaat over klachten, symptomen van reuma, artrose, artritis, de ziekte van Bechterew en jicht. Wat is Reuma? en wat zijn de symptomen?

Het woord reuma is een algemene benaming voor verschillende aandoeningen aan gewrichten, pezen, spieren en gewrichtsbanden die allen één ding gemeen hebben: ze veroorzaken pijn en beperken het bewegingsvermogen. Over de oorzaak en het ontstaan van de ziekte tast de medische wetenschap nog steeds in het duister. Reuma is dus geen nauwkeurig omschreven kwaal, maar wel een verzamelnaam voor heel wat stoornissen van uiteenlopende aard. In België en Nederland zou meer dan 10% van de bevolking eraan lijden. Men noemt reuma dan ook de duurste kwaal van deze tijd, zodat we deze ziekte mogen aanzien als één van de belangrijkste volkskwalen.

50

Er bestaan verschillende vormen van reuma en sommige soorten komen eerder bij vrouwen voor, andere meer bij mannen. Alhoewel reuma meestal op middelbare leeftijd en ouder voorkomt, is het toch geen typische ouderdomsziekte, want ook jonge mensen en zelfs kleine kinderen kunnen erdoor getroffen worden.

Inhoud van dit artikel

Jeanine van Belle

Jeanine van Belle is auteur van het boek ‘Verlost van reuma door dieet’ en heeft de volgende artikelen gepubliceerd.

Reumatische aandoeningen kan men in verschillende groepen indelen. De voornaamste zijn:

– Artrose of degeneratief reuma.
– Artritis of ontstekingsreuma.
– Weke-delen-reuma of fibromyalgie.
– Artritis urtica of jicht.
– Spondylitis ankylosans of de ziekte van Bechterew.

Artrose

Artrose is te wijten aan degeneratie van de gewrichten. Het is een veel voorkomende aandoening die echter niet gepaard gaat met ontsteking zoals bij artritis. Door jarenlange overbelasting van de gewrichten gaat slijtage optreden. Het kraakbeen van de gewrichten wordt minder veerkrachtig. Soms komen er barsten ter hoogte van het kraakbeenoppervlak zodat het gewricht gaat kraken. Artrose komt voornamelijk voor op de gewrichten die het meest belast worden zoals de heupen (coxartrose), de knieën, de voeten en de rugwervels.
Bij de aanvang van artrose komen enkel banale klachten voor. Soms kan zij echter evolueren tot zeer pijnlijke aandoeningen: met de tijd komen er soms ontstekingen bij en kan er aldus een mengvorm van artrose en artritis ontstaan.

Artritis

Van artritis weet men dat er ontstekingen mee gepaard gaan, en dikwijls komen die op een reeds aanwezige artrose voor. Artritis is dus een ontstekingsachtige gewrichtsaandoening die op eender welk gewricht kan voorkomen.
Als het zich beperkt tot één gewricht spreekt men van mono-artritis. Van poli-artritis spreekt men als zich een voortschrijdende ontsteking van meerdere gewrichten voordoet. Deze vorm noemt men ook reumatoïde artritis, en het zijn vooral de kleine gewrichten van de polsen, handen en voeten die aangetast worden. Deze gewrichtsaandoening komt haast altijd symmetrisch voor.
Typische kenmerken van deze aandoeningen zijn de ochtendstijfheid van de aangetaste gewrichten en de bewegingspijnen. Er kunnen ook zwellingen optreden. Soms evolueert de kwaal zodanig dat er echte misvormingen zoals knobbels en uitstulpingen aan de gewrichten ontstaan.

Weke-delen-reuma

Bij weke-delen-reuma, ook gekend als spierreuma of fibromyalgie, is niet het gewricht, maar zijn de weke delen er omheen aangetast, zoals pezen, spieren en gewrichtsbanden. Weke-delen-reuma is vaak zeer pijnlijk. Zeer kenmerkend voor fibromyalgie zijn de zogenaamde ’tenderpoints’. Veel van deze punten corresponderen met aanhechtingen van spierpezen. Het komt ook nogal veel voor ter hoogte van de schouder (periartritis) en elleboog (tenniselleboog of epicondylitis).

Verlost van reuma door dieet Verlost van reuma door dieet

De auteur van dit artikel is Jeanine van Belle. Ze heeft een boek uitgegeven met de titel ‘verlost van reuma door dieet’ Je kunt meer informatie over dit boek aanvragen, of bestellen via het onderstaande formulier.

[contact-form-7 id=”22083″ title=”contact Jeanine Reuma Dieet”]

Jicht

Jicht is de enige reumavorm waarvan men de oorzaak zou kennen. Deze kwaal komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Van deze vorm neemt men toch aan dat het een stofwisselingsziekte zou zijn. Het is één van de meest voorkomende reumatische aandoeningen, en ze ontstaat wanneer er een te hoog urinezuurgehalte in het bloed aanwezig is. Urinezuurkristallen zetten zich vast in de gewrichten, waardoor de bekende jichtknobbels ontstaan. Vroeger werd jicht beschouwd als een kwaal van de rijkere klasse, omdat die zich op het gebied van voeding en drank buitensporigheden kon veroorloven. Het is al≈gemeen bekend dat in tijden van oorlog jicht bijna volledig verdwijnt door schaarste aan voeding. In onze tijd, waarin er voor bijna iedereen een overvloed aan spijs en drank is, is het een welvaart-ziekte geworden waarvan honderdduizenden het slachtoffer zijn.

De Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew of Spondylitis ankylosans is een aandoening van de wervelkolom. ‘Ankylose’ betekent verstijving en ‘spondylitis’ betekent ontsteking van de ruggenwervels. Deze ontstekingsachtige verstijving van de wervelkolom begint gewoonlijk bij de lendenwervels. Lees meer over De ziekte van Bechterew

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in